Videli ste dokument - Nemý výkrik?
Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.
zle som to formulovala: nie "pokiaľ sa dieťa nenarodilo hlavou", ale
"pokiaľ sa neporodila hlava dieťaťa, hoc aj donoseného, plod mal podľa práva takú hodnotu, že na žiadosť matky mohol byť vykonaný potrat."
Ak by niekoho zaujímalo ako je to vo svete s povoleniami/zákazmi potratov - informačná mapa :
http://www.procon.org/sourcefiles/AbortionMap_F...
@m.i.r.i vieš čo?? JA si praveže velakrat pripadam ako ta zla na tej strane o ktorej pišeš ako o dobrej. Asi je to len otazka vnimania. KEd mam raz nazor, že potrat nie a že aj nenarodene dieťa je už živy tvor samostatny tvor, nieje sučasťou tela matky, len sa v nom nachadza, tak to nieje o tom že mam pocit že som ta dobra.
Mam len trochu zlosť, ked počujem ako spoločnosť dava na vyššiu uroven pravo matky na volbu ako pravo na ludsky život. Tej matke nikto život neberie, ale to dieťa pri tom zakroku umiera. To je podla mna niečo neporovnatelne.
Určite to nieje o tom že ja som na dobrej a ty na zlej strane. Ja len sa nemôžem divať na tieto veci tak triezvo ako si ty pisala, lebo vidim fakty, ktore prehlušuju akukolvek triezvosť či racionalitu toho ako je teraz spoločnosť nastavena. PRe mna bude ludsky život vždy č. 1 nech už hovoriaproti tomuto faktu akekolvek argumenty... Citim to tak, že život treba chraniť a to za každu cenu. Je to ta najvyššia hodnota, vyššia ako to či žena strati pracu, alebo či bude mať sťažene podmienky. Situacia sa môže zmeniť aj pri narodenom dieťati v nepriazen osudu a neda sa to proste vyriešiť tak že svojmu narodenemu dieťaťu siahneme na život. PRi nenarodenom je to OK a to je podla mna nespravodlive
@minewka reagujem na tvoj dnešný príspevok o 13 hod.
máš svoj názor a opisuješ ho realisticky. - to beriem.
len neviem,prečo útočíš na ženy,ktoré realisticky popíšu, čo potrat vlastne znamená a ako ho vnímajú ony.
ty môžeš- ony nie?
kto tu nazýva matky vrahyňami? koľké z prispievateliek? zatože niekto napíše,že to považuje za zabitie,neznamená,že tak vníma matku-ako vraha,alebo ju odsudzuje. len ľutuje to dieťa. že nemalo šancu. od vlastnej matky. ale ju konkrétne-ja osobne nesúdim,nie som tu od toho na tomto svete. ale vyjadriť názor môžem 😉
kauza Hitler- sfanatizované davy. a bez nich by to nedokázal. /a samozrejme presvedčil ich o svojom "klamstve", aj keď on to možno ako klamstvo nevnímal/
takže: takto sa môžme pozrieť aj na kauzu interupcie.
ako sa sám prof. priznal,tiež klamstvom /falšovaním dokumentov, štatistík/ tvrdo sa dopracovali k tomu,aby interupcie boli legálne. a teraz akože-ich zástancovia sú tiež sfanatizovaní? možno. neviem. nesúdim.
tiež vo viacerých diskusiách píšem, že nemám rada fanatizmus v akejkoľvek podobe.
ale problematika interupcie, konkrétne uznania života za ŽIVOT už od počiatku, nevnímam ako fanatické myslenie.
hej. mala si trefné otázky a málokto odpovedal. ako to bude v praxi.
ja som sa tiež pýtala,ako to bude v praxi - z iného brehu a neodpovedala si. takže-prečo si neodpovedala ty, neodpovedali možno iné 😉
a na záver:
neberiem ti Tvoj názor. naozaj nie.
a v tom je možno trochu medzi nami rozdiel.že ty dosť útočne, ironicky, sarkasticky reaguješ na opozíciu.
to pre mňa nie je vyzreté.
pripomína mi to malé deti: len JA a JA a JA.
nič v zlom 😉
@zuzkat1 pises "ale ja poznam manzelsvo kde im to v sexe neklape a teda im to celkovo neklape..."
Ja si myslim, ze je to naopak: celkovo im to neklape, preto im to neklape ani v sexe. Dobry sex je vysledkom dobreho vztahu a nie naopak. Sama urcite vies, a je to aj dokazane, ze zena dokaze radost a naplnenie z pohlavneho spojenia skutocne prezivat az vtedy, ked je stastna a citi sa byt milovana. Inac je to len nejaka pretvarka, alebo hra na uspokojenie partnera. Kvalita sexualnych stykov sa buduje postupne, ako vztah dozrieva.
A este mam z teba taky pocit, ze beries manzelstvo dost sebecky - aby som JA bol stastny, aby som JA bol uspokojeny, aby MNE ten druhy vyhovoval. To je zakladna chyba pri vstupe do manzelstva, a preto tolko vztahov stroskotava. Malo by Ti ist o to, aby TEN DRUHY bol stastny.
pises: "muzi potrebuju sex a ked im to doma nevyho´vuje hladaju inde..preco by som mala az po svadbe zistit ze mu nieco vadi a nechat ho ist inde.. .
A co ked v manzelstve pride situacia, napr. cele tehotenstvo rizikove. Budes trpnut, ze si najde inu?
A v com by si mu akoze nemala vyhovovat? 😕 Poznas konkretne pripady, co bol za problem? Ked manzelia spolu komunikuju a snazia sa urobit stastnym toho druheho aj pri sexe, tak fakt nechapem. Ten tvoj vyrok mi pride ako otrepana fraza, ktora sa roky pouziva, ale v podstate ju nikto presne nevie definovat.
pises: ".mladezi sex nedokazes upriet - osobne si myslim cim viac zakazujes tym skor to urobia,len potajomky... a preto si myslim ze radsej nech vedia do coho idu... poucit ich o nasledkoch, dosledkoch a ponuknut riesenia ako tomu predchadzat - antikoncepcia... a nie desive filmy"
Je pravda, ze zakazovat nestaci, ale ked sa mladym veci spravne vysvetlia, je velka nadej, ze sa vyhnu v zivote roznym chybam. Ale dat antikoncepciu a mysliet si, ze to je pre nich zachrana... to ako keby si poslala svoju dceru skocit z lietadla a vedela by si, ze jeden z desiatich padakov, z ktorych si bude vyberat, je nefunkcny. Pustila by si ju?
@macamac nechce sa mi listovať 16 strán dozadu - kto konkrétne tu píše o vraždách a hádzať tu link. Ak je nejaká vražda, automaticky je aj vrah - ale kľudne sa tu aj ďalej môžeme hrať na slovíčka a na "nechápavé" a tváriť sa, že nikto nič nepovedal.
Neviem prečo sa opačný názor automaticky berie ako útok.
Áno - môžeme sa takto pozrieť na fanatizmus aj z opačnej strany - len som si nejak nevšimla, že by tí, ktorí nie sú za nejaké hromadné zákazy kričali niečo o vraždách a vrahoch, či to pripisovali genocíde (čo bola hromadná masová vražda) a Hitlerovi - ktorý bol masový vrah.
čo je život a od akého momentu je životom je ťažká otázka. život sám od seba nevznikne, ani sa sám od seba nepočne. Ani ja si nemyslím, že ak niekto má za to, že život je životom od počiatku splynutia dvoch pohlavných buniek - že je fanatik.
Tvoje otázky som prehliadla - idem ich skúsiť nájsť...mala som tu viacero reakcií - písala som, že ak niekomu neodpoviem, nech mi to pripomenie.
Takže ak preto neodpovedali iné - tak to teraz pripomínam.
O tom, ako reagujem na opozíciu, resp štýl môjho prejavu nie je témou tejto diskusie ani či som alebo nie som vyzretá osobnosť - nech sa páči, založ na tú tému osobitú diskusiu - a rieš to tam. A budeš vzorom vyzretosti.
Nič v zlom. 😉
krváky, kde sa ľuďom odstrelujú hlavy sa pozerať môžu a dokument nie je vhodný? 😕
/to je úvaha po prečítaní niekolkých príspevkov, nereagujem na nikoho konkrétneho, tak nech sa nikto neuráža, len stále tu počúvam, aký hrôzostrašný film to je, a od tých istých ludí počúvam, že potrat nie je až taká strašná vec, tak už fakt neviem/
@minewka a áno-ak je vražda, je aj nejaký vrah.
ale tak isto,ako v kriminalistike nie je vražda ako vražda /v sebaobrane je iná ako plánovaná/, tak ja sa napr. pozerám tak aj na matky,čo majú za sebou UPT. neriešim ich,ale tie deti. nenazvem ich vrahyňou, lebo neviem, čo prežívajú-a ako som písala, neodsudzujem, nie som tu od toho. a to nie je hra so slovíčkami.
ale snáď môžem napísať,že mi je ľúto každého zmareného života-a to aj života zmareného UPT. pre mňa jednoznačne ŽIVOTA. nie zhluku buniek,plodového vajca,... ja si to nepotrebujem pomenovať inak. ja mám na to "tvrdé" pomenovanie. ŽIVOT.
že to tak iní nevnímajú-je ich vec a pre mňa je to nepochopiteľné.
tak,ako som pre niekoho ja 😉
@minewka no, katun mala celkom vyzretý názor-až na jednu vetu, ktorá vyzretá nie je-že miniinterupcia do 12 týždňa neznamená trhanie končatín.
a ako vidíš-znamená. prispela tu sestrička, ktorá to z praxe potvrdila.
a aj keby neprispela, vieme si vygugliť plod v 12-tom týždni a vieme, čo už má a nemá. má všetko-a aj akciu srdiečka.
ale to je to, o čom píšem. kto je za, vždy si dôvod nájde. či už ako ospravedlnenie /o nič nejde v 12 týždni/, alebo klamlivé informácie-ako tie, ktorými začal menovaný profesor kampaň za schválenie UPT.
a idem-zajtra dočítam 😉
@macamac Presne, aj ja som sa pozastavila nad tou vetou, konkretne nad slovom "miniinterupcia". Kokos! Mimi ci maxi - aky je v tom rozdiel? Podstata veci zostava rovnaka! Inak tiez super, ako sa tu hojne pouziva vyraz umele prerusenie tehotenstva. Vacsiu blbost si ani nemohli vymysliet. Raz som to tu uz pisala v statuse, tak pre tie, co to azda citali, sa opakujem. Ale tento pojem je zcestny a vymysleli si ho zastancovia, aby odlahcili svojmu svedomiu! Ved logicky prerusit mozem len nieco, v com mozem pokracovat. Po potrate - a kludne to nazvem aj po vrazde, rada pomenovavam totiz veci pravymi menami a toto nic ine nie je, sa uz pokracovat v zivote neda 😠
Prajem pokojnu, dobru noc 😉 🙂
uvedomte si, ze kazda z nas je ina a mame rozne nazory na zivot, svoj svet... Kazda nech sa najskor pozrie do vlastneho zrkadla... Mne by v zivote nenapadlo odsudzovat cudzieho cloveka za jeho slova alebo ciny, pokial ho lepsie nepoznam... Ale utok je vlastne sebaobrana...
@minewka každému, kto s tebou súhlasí sa tvoje názory, otázky, argumenty zdajú trefné. mne sa zdajú, tak ako tebe tie naše, len ako vytrhávanie slov z kontextu, rýpavé otázky atd
nechce sa mi pátrať, kto a v akej súvislosti použil slovo vražda alebo podobne /nič proti nemu nemám/, ale v celej debate je iba jedna osoba, ktorá dookola omiela slová vražda a vrahyňa a to si ty. asi ťa štve, že tieto ženy proti potratom sú mierumilovné tvory a nasilu z nich robíš fanatikov a vkladáš im do úst expresívne slová
vadí ti, že sa neodpovedá na tvoje otázky. trefné, samozrejme. poprvé, ja som myslela, že sú to básnické otázky. po druhé, v otázke si naznačila opoveď. takú, akú chceš ty. chceš z nás fanatikov bez srdca. ale ked chceš silou mocou odpovede, tak nech sa páči ...
či by som povedala niekomu blízkemu, že je vrahyňa? hm. zatial som to nepovedala ani jednej mojej kamarátke, ktorá bola na potrate, ani príbuznej. a keby napr. moja dcéra prišla s tým, že bola na potrate, tak by som jej to tiež nepovedala, a keby odchádzala, tak by som jej nehodila do chrbta kameň, ako to tu vykresľuješ. neurobila by som to ani keby zabila dospelého človeka.
pýtala si sa, či by sme domov prijali takú ženu, s nechceným tehotenstvom. moja kamarátka bola v rozvodovom konaní, ked zistila, že je tehotná. za 20r sme sa stretli asi 5x, zo všetkých ludí, čo pozná zavolala mne. /nestavaj dalšiu mohylu, ja viem, že som hviezda/ povedala som jej, nech sa zbalí a príde aj s dcérou ku mne. povedala som jej, že môže hovoriť, ale odpoved odomňa nedotane. rozhodnutie je na nej. rozhodla sa pre potrat, ktorý jej ale zamietli.
viac otázok si nespomínam. spokojná?
nie som fanatička. bola som v tretej skupine, v dave s názorom "ja by som to nikdy neurobila, ale žena by mala mať na výber". chyták je v tom, že ona na výber má...a nemusí to byť potrat. ďalší chyták je, že si myslím, že som dozrela a asi tak dospela k tomu, že potrat je zbytočný a krutý. ale bohužial, vyspelé názory máš iba ty. moje sú fanatické.
tiež si spomínala zvieraciu ríšu, kde sa tak isto odvrhujú mláďatá. tak prečo potom tak zaťato nekopírujeme zvieraciu ríšu aj v tom, že by sme sa postarali o cudzie mláďa, že by sme len dojčili a nedávali mláďaťu mlieko od iného zvieraťa, že by sme spali pokope celá rodina...atd atd...vybrala si len to, čo sa ti hodí...
@macamac presne tak. aj lekári velmi dobre vedia, ako vyzerá 12týždňový plod. ked som prišla o jedno z dvojčiat v 11tt, na prednú stranu mojej tehotenskej knižky niekto napísal "lost one baby" . žiaden zárodok buniek, žiadny plod, žiadne latinské názvy, napísali to tak, ako to bolo. baby. a zakaždým, ked som bola v styku s nejakým novým lekárom alebo sestrou, vždy mi podali ruku a vyjadrili sústrasť. dosť ma to zaskočilo, ale príjemne samozrejme.
@dani84 - ľudský život je viac ako akýkoľvek názor, ako akákoľvek debata, rozprava, zákon...mal by mať v myslení, cítení a konaní ľudí takú hodnotu, aby sme sa ho snažili každý jeden chrániť od počatia po prirodzenú smrť. Či sú na to vhodné podmienky, alebo nie, o tom sa debatovať dá. Ale uprieť cenu ľudskému životu určite nie.
@luciauk - Luci, asi preto sú krváky dovolené, lebo "sa vie", že je to len hraté, fikcia, nie naozaj..vidieť potrat (ako dokument) je ako vidieť skutočnú smrť v priamom prenose, s tým ľudia neradi majú niečo do činenia, ak sa ich to osobne netýka, tak sa niektorí môžu tváriť, že je to zvrátené. Pritom stačí, keď tú hrôzu, ktorá sa deje tak bežne a je dovolená zákonom, niekto vidí len raz a pochytí ho hrôza ☹ 😔 http://www.cbreurope.sk/
Mimochodom, použiť telo mŕtveho človeka vo filme na komerčné účely je zakázané, stalo sa to tuším len raz.
Inak ta mne velmi blizka osoba, ktora si dala zobrať 4te dieťa chvilu po potrate začala mať pocit že je tehotna, a velmi to zrazu chcela, akoby sa potrebovala vykupiť z toho skutku dalšim dieťaťom. Normalne jej vynechal cyklus v prsiach sa jej začalo tvoriť kolostrum, rastlo jej brucho, mala nevolnosti, uplne ako tehotna. Šla k lekarovi s tym že je určite tehotna, ani neverila, ked jej povedal, že tehotna nieje... No nakoniec to bolo falošne tehotenstvo. Takže psychiku mala celkom zdrvenu, ta tužba po tom dieťati čo si dala vziať, tie predstavy toho, že by teraz mala v brušku babatko, že mu vzala život spôsobili až to že sa jej telo zblaznilo a začalo sa chovať, ako keby skutočne bola tehotna
ahojte, nechce sa mi čítať celá diskusia, len tak zbežne ju prechádzam aby som mala aspon akú takú predstavu čo sa tu píše. Ale napíšem svoj názor na danú problematiku. Nemám nič proti potratom, ktorá chce nech ide, každá žena ktorá to podstupuje má na to svoje dôvody a ja nemám právo ju súdiť. Ja osobne by som nikdy nešla. asi len zo zdravotných dovodov, ked by som mala od viacerých lekárov potvrdené že je ohrozený moj život. ale to by som riešila ak by taká situácia vznikla. Ja osobne radšej tehotenstvu predchádzam ako ho potom takýmto krutým spôsobom zničiť.
Ked @vejula spominala ten pribeh, musim este pridat tento link, myslim, ze to tu este nebolo spominane
http://www.odpusteni.estranky.cz/
@katja78 ale rozdiel je v tom, že "krváky" si pozeráme dobrovoľne, tj. každý sa rozhodne či si chce horor pozrieť alebo nie, kdežto v tejto diskusii išlo o to či ten dokument púšťať POVINNE ženám pred potratom, poprípade adolescentom v škole v rámci sexuálnej výchovy. Je proste rozdiel pozrieť si krvák dobrovolne alebo povinne. Sú povahy (už medzi puberťákmi), ktoré proste nepozerajú ani horory, dobrovolne, proste nie sú na to psychicky stavané. Púšťať toto v rámci nejakej prevencie povinne mi príde choré. Ja proste neberiem argument, že v rámci "prevencie" si to musia odtrpieť aj tí, ktorý by aj bez toho na žiadny potrat nešli. Či to púšťať ženám, ktoré na ten potrat chcú ísť, no...tam by to ešte ako tak mohlo byť, ale tiež nie vo vštekých prípadoch, pretože niekedy sú dôvody naozaj vážne a takým ženám prikladať na chrbát ešte ďalšie bremeno tiež nepovažujem za správne. Inak myslím si (keby sa vážne nad touto možnosťou uvažovalo), že nakoniec by to skĺzlo do takej formy, že dospelá osoba by sa mohla pred potratom rozhodnúť či si to pozrie - pretože dospelého človeka nie je také ľahké k niečomu donútiť a neviem, či by to vôbec právne bolo možné. Kdežto u detí v rámci nejakej "výchovy" by to kľudne prejsť mohlo (ako už evidentne aj prešlo- tuším v náboženských výchovách), a o to mi to príde ešte horšie. Uchrániť život každého dieťaťa chceme, no na druhú stranu nemáme problém zaťažovať v nasledujúcich rokoch ich vývoja psychiku takýmito videami? Pričom možno z 30 dievčat ktoré by to videli by bolo v budúcnosti len 5 takých čo by sa na potrat chystali? A tie ostatné mali úplne zbytočne zaťaženú psychiku takýmto niečim vo veku, keď ešte na to nie sú vyzreté?
Stále si myslím, že prevencia potratov by sa mala zakladať na úplne iných veciach ako na fotkách a videách tlačených povinne do hlavy dievčatám a ženám.
@vejula pred tvojim prispevkom sklanam hlavu a davam dole klobuk...a mas pravdu psychika je svina...ked som bola v nemocnici v poslednom stadiu tehu s dvojickami bola som na izbe sama..netusim preco..asi pre nedostatok miesta mi nosili na izbu jednodnove..no...potratarky..takze ..co ti mam povedat ja bojujuca za zivot mojich deti a tie ostatne pred a alebo po...nerozpravajuce nespokojne potom prebrate z narkozy...ani jedna nebola stastna...len plakali a plakali a ja som mala cely tyzden takuto hrozu neústale meniace sa zeny..a vies ze..je zivot ..a potom..uz nie.je..a tym zenam narkozu dali..ale kto dal narkozu tym trhajucim sa telickam deticiek??? nikdy na to nezabudnem na ten tyzden..a neviem byt lahostajna....lebo..kazdu zenu to zasiahlo-.na psychike.ale znova opakujem hovorime o zene..nikto v tejto diskusii nehovori o dietatku....nikto nehovori o jeho prave...byt aspon uspane co ho trhaju...ja neodsudzujem nikoho..ale pre informovanost by mal kazdy ten film pozriet..kazdy by si mal prelusktnut internet..ja tvrdim....je to zbavenie zivota...ako sa to vola v sudnictve?? vrazda.ale ktosi mudry dal tomu meno potrat...
@katja78 no presne --vsade sa hovori potrat potrat---ved to nic.--zlahcovanie..ale--ked clovek to uvidi..zmeni nazor---moja svokra moja svagrina...pre nich bol potrat ako ist do cukrarne..a videli to..bolo ticho---dlhe ticho---slzy--treba to vidiet---lebo inac..tu hrozu nikto nepochopi..to video ten link co si dala som neboal schopna..vidiet.prepac..

@minewka temy o interupciach nikam nevedu, mozno tak promile ludi sa necha presvedcit stale tymi istymi opakujucimi sa argumentami. Preto tieto diskusie pokladam za stratu casu. Ale aspon na podporu som ti klikala likes, aby si sa necitila tak sama.