icon

Videli ste dokument - Nemý výkrik?

ewisam
24. máj 2012

Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.

elephant
30. máj 2012

@katrinka8 Ja osobne si myslím, že potraty by mali byť legálne, pretože púhy zákon nezaručí, že sa robiť nebudú. Budú. To, čo ma trápi, je všeobecný postoj spoločnosti k potratu, ktorý je na môj vkus príliš pozitívny...

minewka
30. máj 2012

@elephant pre teba je zástanca potratov ten, ktorý je za slobodnú voľbu?

Ešte raz zopakujem - nie, nie som zástanca potratov, potrat by mal byť krajné riešenie. Nestotožňujem sa s vykonaním potratov podľa pohlavia, nestotožňujem sa ani s vykonaním potratov pri určitých vývojových chybách - najmä tých , pri ktorých je jedinec schopný relatívneho fungovania.
Zároveň si však myslím, že je príliš veľa situácií - kedy je prinajmenšom diskutabilné - koho právo je v tej diskutabilnej otázke väčšie - či právo embrya alebo právo matky. Preto som proti tomu, aby boli potraty absolútne zakázané.

ˇirske zákony si pozriem - ak si zajtra nájdem - z akého systému práva vychádzajú Írske zákony - a či sú vôbec aplikovateľné na náš súdny systém. Som už riadne unavená a dnes sa mi to nechce hľadať a rozmýšľať o tom.
Rovnako považujem Írsko, čo sa spravodlivého procesu týka niekde úplne inde, ako v našej postkomunistickej krajine a la Harabin.

katrinka8
30. máj 2012

@elephant - no, to suhlasim, ze sa mnohokrat berie "zlahcene", ale co ma udivuje je to, ze sa mi zda, ze ho zlahcene beru prave niektori lekari. Osobne si myslim, ze trochu inak ho vnimaju zeny, ktore uz maju deti (alebo tie, ktore o dietatko prisli akymkolvek sposobom) a tie, ktore nemaju. V roznych diskusiach som si vsimla, ze inak sa k tejto otazke stavaju aj muzi s detmi a inak bez deti... Ale stale som presvedcena o tom, ze tie najviac "ohrozene" skupiny je mozne "zachranit" od takehoto rozhodnutia. Podla mna su to prave mladi ludia a zeny (rodiny) vo financnej tiesni. To su podla mna 2 pripady, ktore by dokazali vyrazne znizit mnozstvo potratov 😉
Ale uz je vela hodin, takze dobru nocku 😉

minewka
30. máj 2012

@katrinka8 od prvého po posledné písmenko súhlasím.

luciauk
30. máj 2012

poznám ženu, ktorú v 9.tt poslali na potrat, lebo nevideli dvaja lekári srdcovú činnosť. je veriaca, rozhodla sa počkať. má krásneho syna. a takýchto prípadov je ako maku, len bohužial, v dnešnej dobe žena chce desať minút po styku vedieť pohlavie dieťaťa, lebo šak musí objednať kočiar z tramtárie, lekári ked hned nevidia srdce, tak to idú riešiť...strašne uponáhľaná doba. kolko zdravých a chcených detí bolo takto zbytočne pozbavených života? viem, nie je to o tom videu, ale ide o to, že potraty sú tak rozšírené, že to už presahuje medze a my sami, ktorí sme si to uzákonili sa proti tomu už búrime, tak asi niečo nie je v poriadku, nie?

elephant
30. máj 2012

@minewka No počkaj, keď si za slobodnú voľbu ženy... a tá žena sa slobodne rozhodne ísť na potrat, pretože nechce dievča (napríklad je to číňanka), tak na to teda podľa teba nemá právo?

dani84
30. máj 2012

@katrinka8 big big like 😉

luciauk
30. máj 2012

@katrinka8 veď to by sme boli všetci radi, to by bolo ideálne, len teraz tá prevencia občas vyzerá skôr tak, že ľuďom sa rozdajú ružové okuliare a doktorom zatemnia mozgy peniazmi.

v anglicku je teraz velká kauza, ked sestrička udala troch lekárov, ktorí robili potraty ženám z dôvodu nechceného pohlavia dieťaťa. dve dievčatká a jeden chlapček, zdraví, v 16. , 18. a 24tt. a to len, čo im dokázali. dúfam, že sčernajú v base. napr. dôvod na zabitie chlapčeka bol ten, že "manžel už má jedného syna z predchádzajúceho manželstva a chcel dievčatko" a to bola vzdelaná žena! doktor udal ako dôvod tuším niečo ako, že to tehotenstvo je traumou pre celú rodinu, alebo tak nejako. a pritom to bolo plánované tehonstvo. táto prevencia nejako nefunguje, ani zákony. to sa mi potom zdá viac ludské, aby si v skumavke vybrali embryjko podla pohlavia alebo aby si tie deti vymenili po pôrode he he
ako sa tu už predtým písalo, ideálne by bolo aj zmeniť zmýšľanie ludí, ked napr. anonymné pôrody alebo vzdanie sa dieťaťa na adopciu by už neboli tabu. a úplne ideálne by bolo predchádzať nechceným tehotenstvám, ale to sa skrátka nedá.
ja sa napríklad aj udivujem, že aké tu ženy mali skúsenosti zo školy. nám akurát pustili na meotar nákres rozmnožovacích orgánov a mali sme si to prepísať do zošitov. toť vsjo. 😖

inkinka
31. máj 2012

Opravujem to, čo som napísala o potratovom zákone v Írsku. Podľa tohto http://www.citizensinformation.ie/en/health/wom...
je potrat povolený, ak je život ženy reálne ohrozený , to zahŕňa aj hrozbu, že žena spácha samovraždu. V Európe nie je teda krajina, kde sú potraty zakázané bez výnimky.

sirinka
31. máj 2012

@minewka hej, chapem...tak ci tak, tie rozhodnutia su tazke...
ludia su rozni, rozne povahy a rozne silne osobnosti, inteligencia, vzdelanie. ty si v pozicii silnej osobnosti, kedy sa dokazes sama rozhodnut a ked uz sa rozhodnes, tak ta asi maloco dokaze zmenit nazor.
ale treba posudit celkovu situaciu cloveka, kedy podlahne natlaku okolia, priklad: neplnolete dievca, plne zavisle na rodicoch podlahne ich voli...myslis, ze je to jej zlyhanie? ano, svojim sposobom ano, ale rovnako mozeme oznacit za jej zlyhanie uz nechcene tehotenstvo, zlyhanie rodicov pri vychove, zlyhanie rodicov pri natlaku na dceru....proste cokolvek sa da oznacit ako zlyhanie...
ale nic to nemeni na tom, ze mozno keby sa rodicia postavili k jej tehotenstvu opacne, ubezpecili by ju, ze pokial sa rozhodne dietatko si enchat, budu ju podporovat a pomahat jej, ze by pravdebodobne na UPT nesla..
preto si myslim, ze spojenie "dohnali ju k potratu" je v niektorych pripadoch namieste...
myslim, ze castokrat za nieco take byva zodpovedny samotny partner zeny, "buduci" otec... ked sme to nezazili, nevieme si mozno ani predstavit, ake tazke je celit takemu natlaku od najblizsich ludi...

m.i.r.i
31. máj 2012

Ja som v Irsku tiez nejaky cas zila a mala som tehotne kolegyne aj kamaratky...vtedy sa tam riesilo aj to, ci potraty zlegalizovat alebo nie. Prave kvoli tej potratovej turistike, ktora tu bola uz spominala..boli tam skandaly s mladymi 16 rocnymi dievcatami, ktore utekali do Severneho Irska na potraty...hranice nie su, staci prejst par kilometrov do UK..
Takze toto bola jedna stranka mince
Druha ale bola ta, ze ja som sa napriklad rozhodla, ze ked chceme dieta, tak ideme naspat domov, lebo som mala hrozu z toho, ze v Irsku je tak malo vysetreni v tehotenstve, kamosky ked chodili k lekarovi- co ani nebol gynekolog ale ich GP, tak im vzali moc a zmerali tlak a ked som im citala co sa robi na poradni u nas, tak nechapali..bala som sa toho, ze mi v Irsku nepomozu ak mi bude hrozit spontanny potrat, ze mi neodhalia vyvovoje vady u babatka, ze nepomozu mne ak by som bola v ohrozeni...Irky to vobec neriesili..a hlavne nie ultrazvuky a vyvovove vady..lebo...drviva vacsina vobec nemyslela na to, ze by dieta s DS alebo inym postihnutim nemali vynosit...tie AFP testy, amniocentezy a ultrazvuky sa tam nerobia, ved aj tak je potrat zakazany, tak naco by to bolo..mna toto desilo
Ale
Stat a spolocnost boli uplne inak nastaveni co sa tyka vztahu k postihnutym ludom....ludi s DS tam bolo vidno velmi vela, Iri mali bezne aj 4-5 deti, moje rovesnicky kolegyne maloktora planovali menej ako 3...a ked bolo dieta s DS tak bolo..tito ludia tam boli absolutne akceptovani ako sucast spolocnosti, nikto sa tam nepozastavil nad tym, ze su nejaki vadni, proste su uni, tak ako je niekto vysoky a iny nizky, niekto pekny a iny mozno nie...tito ludia su tam integrovani...A celkovo cela spolocnost inak zmysla..
U nas zial je aj toto problem.. Kamaratka ma dievcatko s DS a odstahovali sa do Svedska..tiez z toho dovodu, ze tam stat velmi podporuje tychto ludi, mala je uzasne integrovana v normalnej skolke, maju tam pre nu idealne podmienky..u nas su tito ludia na okraji spolocnosti a nehovoriac o inak postihnutych, ktori zivoria, pripadne rodicia ktori sa o tieto deti staraju dostavaju od statu minimalnu podporu
Preto si myslim, ze u nas na to spolocnost pripravena nie je..Nie sme pripraveni akceptovat tychto ludi, rodicia sa dostavaju do financnej tiesne, otcovia opustaju rodinu kde je postihnute dieta, matky ostavaju same, ludia s postihnutim sa nevedia neskor zamestnat....
Ja viem, mozem si povedat, ze ani toto vsetko nie je dovod na to nedat zivot takemu cloveku....mozno sa teda postavit na stranu zivota a radsej sa odstahovat tam, kde sa o moje dieta lepsie postaraju..ale nie kazdy si to moze dovolit, nie kazdy je asi aj taky silny...ja napriklad nie....

dusika11
31. máj 2012

ja si myslim ze tema nie je o tom ci potrat ilegalny..alebo legalny.ide o to ci viac informovat ludi o filme nemy vykrik...ci informovat co sa deje v maternici..pri tom vykone co sa deje v nemocnici.....nie je ani o politike postihnutych ludi aj ked
@m.i.r.i suhlasim...moja mamka je v rakusku...tam maju deti DS svoje olympiady preteky v lyzovani..nam do dnes vola taky jeden chalanisko z rakuska vola sa henry...vyhrava sutaze..krasne pletie svetre..aj mne poslal na vianoce..stat mu poskytol socialny bytik..kuratorka statna sa stara o platenie najomneho ..z penzie co dostava..ore nas na sk absurdistan..

niektore absurdne prispevky..no coment..zachvilu sa tu bude riesit a co s muchou puk ktora usla z rozpravky...no niiic..navrhujem vratit sa k teme...aledbo zakladatelke to zavriet..

dusika11
31. máj 2012

@ewisam ahoj myslim ze si toho dostala dost amozno aj mas dost navrhujem tuto temu uzavriet kedze niektore prispievatelky si nevedia precitat tvoj uvod...

ewisam
autor
31. máj 2012

@dusika11 nie celkom rozumiem coho som "mala dostat dost", ale som rada, ze vedia babenky diskutovat aj na taketo temy, a ze je aktualna vidno na prispevkoch. Ked bude mat niekto pocit, ze ma k tejto teme co povedat, nech sa paci, nebudem nikoho obmedzovat jej uzatvaranim.

slniecko2
31. máj 2012

@minewka dobre-stale hovoris ako sa to neda-tak skusim z inej stranky (inak ani novorodenec nedokaze velmi dlho prezit bez matky alebo inej osoby, kedze nevyhnutne potrebujevyzivu, opateru a ochranu-co mu splna aj telo matky aj po porode matka ako taka....ale to je asi nieco ine-novorodenca uz vidime-takze by bolo tazke ho zabit...). tebe sa zda moralne a normalne zabit-rozumej rozmixovat a vo vyssich stadiach tehotenstva roztrhat a este vo vyssich stadiach tehot. nechat porodit a nasledne nechat udusit nenarodene dieta? Lebo pro potratovi ludia hovoria len o negativnych nasledkoch pre matky, otcov, spolocnost atd. ale v dnesnej spolocnosti sa velmi odcudzuje krutost a toto je velmi krute mucenie zivych bytosti (ked ich este nechceme nazvat detmi)-toto keby sa robilo zvieratam tak je to skandal. Nemy vykrik je v podstate film aj o tom-aby ukazal ludom, ze dieta sa za 1.brani pred smrtou,co znamena ze je ziva bytost a nie len maly plod/embryo a za 2. ukazuje aj ze ho to boli-preto je to take nesmierne krute.

inkinka
31. máj 2012

@m.i.r.i zaujímavý príspevok, že sa nerobia tripple testy a amnio sa dá pochopiť, ale iné vyšetrenia , ktoré sú v záujme donosenia zdravého dieťaťa sa tiež nerobia?

dusika11
31. máj 2012

@ewisam nuz stale sa to toci okolo legalnosti nelegalnosti.potratov..tosi myslim nenavrhovala...myslim si ze na to su ine temy..tema znie uplne inac...

dusika11
31. máj 2012

@slniecko2 isteze..odpojime vsetkych od pristrojov lebo su existencne na nich zavisli..neposkytneme prvu pomoc naco ked clovek nevie sam dychat jeminenku..taketo kraviny ako argumenty.by potom sme mohli pouzivat aj v inych pripadoch....kasli na tooooooooo..nazory ze ked je existencne zavisle dieta od matky tak nie je ludskou bytostou sa mozu vsvetlit ze aj ako novorodene dieta potom nie je vlastne bytost..lebo..sice dycha ale...aj tak je existencne zavisle len na inej urovni.....no mam dost ..

slniecko2
31. máj 2012

@minewka Este ti opisem realne veci ktore sa stali v nasom meste na porodnici-tobolo aj v telke ale asi tak pred 20-timi rokmi: predcasne sa narodili dvojicky,ale pan primar usudil, ze nepreziju a tak kazal sestrickam aby ich vyniesli na balkon a nechali dokonat. Deticky tam plakali hodnu chvilu,ale primar nechcel dovolit aby ich od tial zobrali,az sa jedna sestricka odhodlala a zobrala ich dnu. Na nasledky podchladenia jedno dietatko zomrelo, druhe prezilo. Dalsi pripad-ten zazila moja svokra,ktora mala spontanny potrat a takmusela ist na kyretaz. Na izbe bola aj so zenami ktore isli dobrovolne. Za jednou prisiel doktor a nastvany jej vynadal, ze preco si vymyslala, ze je v neviem ktorom stadiu tehotenstva (zrejme bolo dieta uz moc velke a nesmelby ho zabit)-zena len pokrcila plecami a pripad bol uzavrety. Keby nebola moznost potratu z ineho dovodu ako ochrany zivota matky-to dietatko by prezilo a mnoho dalsich a nemuseli by byt umucene v tele vlastnych matiek.

ewisam
autor
31. máj 2012

@luciauk fuj, hnus ti lekari a co sa tyka postihnutych otvorim dalsiu temu ako sa zda 🙂

slniecko2
31. máj 2012

@dusika11 teraz budem hnusna: ja by som priala kazdej zene ktora je za potraty, aby aspon vo sne mohla prezit vlastny potrat a potom sa v pote zobudit a porozmyslat si o tom-skoda ze sa to neda simulovat nejakymi pocitacmi-podla mna by to bola skvela skusenost pre ne...a ja debatujem a argumentujem-na vety typu-kasli nato nereagujem 😎

ewisam
autor
31. máj 2012

@dusika11 pravda, ze tema znie inak, ale kto tu pise prispevok a neprecita si o co sa jedna budem kruta je jeho problem, neustriehnem kazdeho a karhat ho tiez nebudem 🙂

zuzi0911
31. máj 2012

osobne som ten dokument nevidela ale pochopila: co sa tyka potratov nie som za to a podlamna je to vrcholne nezodpovedne ved existuju aj ine moznosti:a ete co sa tyka tych dokumentov pustanych detom nemyslim ze je to dobrynapad skor nejaka sexualna vychova a vacsia otvrenost zo strany rodicov by stacila

ewisam
autor
31. máj 2012

@zuzi0911 no pustanie detom ako detom, ono ked je uz niekto " pripraveny na sex v 12" (co samozrejme sa zhodneme, ze nie je) a mame aj 14 mamicky, nuz je pripraveny aj na tento film, hlavne ak to berie postojom, ved pojdem na zakrok sak co...

dusika11
31. máj 2012

@ewisam tak tak..
@slniecko2 vies vcera som bola ako relax citat na teme adopcia...tam su tolke prazdne naruce---ja keby som sa nevedela postarat tak by ma hrialo viacej na dusi ked moje babo by sa dakde malo dobre..ako ho takto utyrat,.ja tym zenam fakt nerozumiem...

m.i.r.i
31. máj 2012

@inkinka no presne by tu iste napisala mamicka, ktora si tym sama presla v Irsku..a zas nie, ze sa tam nerobi vobec nic..robia aj ultrazvuk, glukozovy test..a berie sa aj krv na nejake vysetrenia.....len to ani zdaleka nie je take podrobne ako u nas..ja ked som sa tam informovala pred tym ako sme planovali otehotniet, tak mi povedali, ze vsetky extra testy si mozem dat spravit ako robia v UK, ale sa extra priplatky na specialnych klinikach, nie je to standard...kolegyna ked otehotnela, tak mala prvu navstevu doktora v 12tt...vzdy ked som sa potom pytala, ze ako poradna, tak bola v 20tt, v 30tt a potom rodila..a ked som sa opytala, ze co a ako, tak ze odniesla som moc a zmerali tlak..

dusika11
31. máj 2012

@luciauk nemenovaneho lekara zase dotlacil mlady par pred cca 3 rokmi na potrat..lebo dietatku chybal jeden prstek na rucke..ze je to zavazna zdravotna vada..inac dietatku nebolo vobec nic..bolo uplne ok..

ani3012
31. máj 2012

ja by som k tejto téme chcela ešte niečo povedať:
Patrik sa mi neustále odpútaval v aute....počas jazdy som zistila,že je v sedačke na voľno...dohováranie,strašenie,že ak bude nejaká nehoda,tak si môže veľmi ublížiť,že je to pre jeho bezpečnosť a aj keď by sa nič nestalo,aj policajti by nás mohli pokutovať, dostal aj na riť.... nepomohlo...
až som sa nahnevala a ukázala mu pár fotografii z nehôd (mal vtedy 4 roky) a verte tomu,že to pomohlo...nemyslím si ,že mu to ublížilo, skôr videl naozajstné následky ak nepoužije bez. pás....nie len slová...
preto si myslím,že aj tento film je dobrý pustiť "deťom" ,aby videli,aké následky môže mať tiež taká nehoda (otehotnenie) a ako v tom zabrániť- nie tomu jazdeniu (sexu, lebo tomu nezabránime) ale použitiu bezpečnostného pásu (antikoncepcie)

p.s. fotky z nehôd neboli s odťatými hlavami ani s inými telesnými pozostatkami 😉

ninarigova
31. máj 2012

@elephant Si zlata az sa mi slzy tlacia do oci.Najstarsi mal 15 ide na strednu.Starsia dcera mala 13 je strasna pubertacka problem za problemom v skole.Ide do 8 triedy.Nasa najmensia mala 3 roky v septembry ide do skolky.Bojim sa toho vsetkeho a manzel moc nechce to 4 dietatko.Mam 34 rokov a som stoho strasne zufala. ☹

zuzkat1
31. máj 2012

@minewka presne🙂 aj ja chcem malej ponuknut vsetko co zivot prinasa...pozitiva negativa a asj schopnost niest za svoje skutky a rozhodnutia urcitu zodpovednost... v praxi to znamena ze ked uz bude mat vek na to aby mala sex a bude mat partnera s ktorym sa budu lubit tak ju nezamknem v izbe len aby neotehotnela a nebudem ju strasit hlupostami,ale porozpravam sa s nou a budem rada ak bude mat voci mne taku doveru ze sa mi zveri ked sa s niekym vyspi prvykrat... mam skusenost - nie osobnu ale sprostredkovane cez kamosku ze rodic sa moze aj na hlavu postavit dieta ktore chce mat sex ho mat bude...a je na nas ze kde... ci doma s niekym koho poznam aj ja alebo zavreta ktovie kde s niekym koho som nikdy nevidela... ja sa chcem tomu vyhnut... chcem aby mi dieta verilo a nie aby sa muselo predo mnou skryvat a tajit mi veci...