icon

Videli ste dokument - Nemý výkrik?

ewisam
24. máj 2012

Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.

zuzkat1
31. máj 2012

@vejula ja som ale nemyslela na to ze sexualny zivot sa zmeni po tom ako zena priberie... to je o inom..ja som tym myslela ze su rozne sexualne prektiky - opakujem nic zvratene nemam na mysli... a zena alebo aj muz nemusi mat sex rad tak ako ten partner... ked na to pridu az po svadbe tak zena ani nemusi pribrat na to aby to neklapalo... priklad-aj ked neviem ci to tu nezmazu... 😝 nie kazda musi mat chut robit to ustami... a ked si na tom manzel vyslovene potrpi tak potom co, smola? alebo ked mam zajst do uplnych krajnosti... co urobi taka zena ktorej muz by chcel aby sa hrala na dominu alebo co ja viem co este... co potom ked to zisti po svadbe? jasne su aj take ktore su na take hry....ale ked ona nie je, tak co?zmeni svoj nazor len aby bol muz stastny? nebolo by lepsie keby to vedela uz predtym? a mohla sa slobodne rozhodnut ci to chce alebo nie? ja som o tomto hovorila a nie o priberani po svadbe, to je uplne o inom...

ewellina
31. máj 2012

@slniecko2 Uff, tak na ten prípad s dvojičkami si pamätám, videla som to v TV, ešte keď som bola v podstate dieťa... Veľmi to mnou otriaslo a doteraz to nechápem, ako mohol ten doktor niečo také urobiť.

ewellina
31. máj 2012

Čo sa týka toho dokumentu, tak my s kolegyňou sme to púšťali stredoškolákom, asi v desiatich triedach. Som presdvedčená o tom, že ľudia, aj mladí ľudia, by mali poznať pravdu a nežiť v nejakých ilúziách.

ewellina
31. máj 2012

@elephant Ty si napísala: "Ja osobne si myslím, že potraty by mali byť legálne, pretože púhy zákon nezaručí, že sa robiť nebudú. Budú." Rovnako by sa táto veta dala písať znova a znova, len slovíčko potraty zameň za slová ako sú krádeže, znásilnenia, vraždy... Či potom by to už nebolo postavené na rovnakom princípe?

jaron
31. máj 2012

Ahoj @ninarigova,

síce ťa nepoznám, ale snáď trochu chápem, že niekedy toho je na ženu priveľa. Neustály kolotoč všedných každodenných starostí, varenie, umývanie, pranie.... Málo času na seba, len tak, pre radosť. Možno niekedy aj nepochopenie manžela. A keď je to ešte spojené s neustálou finančnou neistotou, je toho jednoducho už dosť.

Aj tak by som ťa chcel povzbudiť, nevzdávaja to. Určite prídu aj lepšie časy, nehodnoť všetko podľa momentálnej situácie a pocitov. My sme veľa krát prežívali neistotu (aj často prežívame), čo bude s prácou, čo bude s bývaním a pod. Keď sa však pozriem dozadu, vidím, že vždy sa všetko nejako vyriešilo, nikdy sa nestalo, že nemáme čo jesť, že by sme boli na ulici... Zistil som, že väčšinou nám viac uškodili naše obavy z budúcnosti, ako realita budúcnosti sama.

Pocity sú raz také, inokedy zase onaké. Možno práve so svojim štvrtým dieťaťom prežiješ najväčšiu radosť. Ja viem, že teraz to nie je ľahké. Ale často správne rozhodnutie nemusí byť ľahké, avšak môže priniesť vnútorný pokoj a to je dôležité.

Máš to ťažšie aj kvôli nepodpore manžela, je veľmi dôležité, aby ťa povzbudil. Neviem, aký je vzťah medzi vami, na tom tiež veľmi záleží. Ak by si sa najskôr ty jednoznačne rozhodla dieťatko prijať, môžeš mu potom vyjadriť, že ono je už tu, že je súčasťou tvojho života a preto chceš, aby to prijal aj on.

Keď sme prežívali rôznu neistotu, ako som už písal, bolo mi zle, ale potom som si vždy povedal (alebo i dcére a manželke), že kým mám vás, kým sme spolu, žiaden problém, nevadí. Držte spolu, aj s tým štvrtým dieťatkom. Napriek všetkej dnešnej námahe a pocitom, nakoniec môžeš byť i šťastná. Nevzdaj to.

ewellina
31. máj 2012

@ninarigova Úplne súhlasím s Jaronom. 😉 My tiež nemáme peňazí nazvyš, ale ešte sa nestalo, že by sme nemali čo jesť a kde bývať. Máme zatiaľ tri deti.

sandracs
31. máj 2012

Som za to, aby sa tento film premietal na školách, alebo minimálne bolo jasne vysvetlené, o čo pri umelom UKONČENÍ (nie prerušení) ide. Nejde tu o zastrašovanie, ale o poznanie pravdy. Keďže je interupcia legálna, každý by mal vedieť, k čomu dáva súhlas. Ako tu už niekto spomenul, mnoho mladých berie UP ako formu antikoncepcie, pričom poriadne nevie o čo ide; ale aj vzelaní dospelí koľkokrát nemajú páru...
Pozrieť si film mi pripadá menej kruté, ako potom po pár rokoch zistiť k čomu som vlastne dala súhlas a zosypať sa.
Len málo ľudí by v pohode roztrhalo novonarodené mačiatko, ale s UP by nemali problém, práve preto, že nevedia o čo ide.

sandracs
31. máj 2012

@ninarigova Ahoj, si v nezávidenia hodnej situácii, a chcem Ti vyjadriť podporu. Súhlasím s tým čo napísal Jaron. Ono to čo sa Ti teraz môže zdať ako veľká tragédia o pár rokov môže byť veľkým požehnaním. Svoje prvé tehotenstvo som skoro celé preplakala, prišlo absolútne nevhodne a myslela som si, že nič horšie sa nemohlo stať. Podrobnosti nebudem rozpisovať, ale teraz vidím, že to bol najvhodnejší čas, lebo kým by sme čakali na vyriešenie všetkých problémov, boli by sme už nadôchodku...
Možno práve toto dieťatko bude raz slávne, alebo Vás doopatruje na staré kolená. Prajem veľa síl a správne rozhodnutie.

minewka
31. máj 2012

@sandracs nepleť pojmy s dojmami a neporovnávaj embryo a novonarodené dieťa /mačiatko/psíka za cenu citiového vydierania.

Keď už, diskutuj presne a porovnávaj porovnateľné veci - koľko ľudí by išlo na potrat alebo vzali na potrat mačku/psa.

Pokiaľ mi je známe, na SR nikto netrhá novorodencov a ak o tom vieš, je tvojou zákonnou povinnosťou oznámiť túto vraždu!

ewellina
31. máj 2012

@minewka Prepáč, ale ak dávaš na jednu stranu embryo (čiže ľudskú bytosť v určitom stupni vývoja) a na druhú stranu narodené dieťa/mačku/psa, tak ty si tá, ktorá si mýli pojmy s dojmami.

jaron
31. máj 2012

Čo sa týka filmu, myslím, že môže zohrať svoju úlohu. Niektorým ľuďom môže pomôcť k prípadným lepším rozhodnutiam. Ale za jeho všeobecné akési paušálne premietanie školákom nie som. Na to je film príliš slabý. Síce "horor", ale nie celkom výchovný a vhodný.

Dôležitejšia je vždy pozitívna výchova. Jednoducho dieťaťu príliš nepomôže, ak bude vidieť napr. otrasné filmy o narkomanoch, alkoholikoch a pod. (ale sú ja také filmy dôležité, majú svoj význam), avšak tým najdôležitejším je príklad rodičov. To, keď sa deti naučia vnímať skutočnú cenu života, prijímať seba samého, nájsť zmysluplnosť bytia, prekonávať prekážky i krízové situácie. To je najlepšia prevencia. Jednoducho platí zákon: na čo sa pozeráme, na to sa meníme. Pamätám si, ako mi mama hovorila, len sa pozri na otca, nebuď ako on (keď pil). A ja na to: určite nebudem. A určite som bol, šiel som jeho cestou, pretože som nepotreboval vedieť ako nemám žiť, ale ako (a prečo) mám žiť. (Vďaka Bohu dnes idem inou cestou).

Výchova a názorne prostriedky by mali byť primerane veku. So svojou dcérou (9 ročnou) sme už mali veľa rozhovorov o vojne, o konc. táboroch, vie o tých hrôzach, čítala knihy z 2. sv. vojny (o človekovi, ktorý riskoval život, aby zachránil Židov), videli sme filmy (Všichni moji blízci a iné), ale určite sme nepotrebovali pozerať kvôli tomu na 30 minútový film o podrobnostiach, ako gestapáci niekoho mučia. A priznám sa, ani ja by som také čosi nechcel pozerať, nepotrebujem to.

Ešte raz opakujem, že nepokladám ten film za úplne nehodnotný, môže niekedy pomôcť, ale pri paušalnom premietaní hlava - nehlava by som bol opatrný. Verím, že sú aj oveľa lepšie filmy.

minewka
31. máj 2012

@jaron veľmi pekne si to napísal a ja podčiarkujem slová PODPORA MANŽELA A OKOLIA.

@ninarigova spomínala si tu voľbu na základe pohlavia...asi máš za to, že dievčatá sú finančne náročnejšie, ako chlapci. MYslíš tým svadba, veno a podobne? Prečo by si niečo také mala platiť svojim deťom? Tvojou povinnosťou je im dať teplú posteľ, teplé jedlo, lásku, dohliadnuť, slušné oblečenie, dohliadnuť, aby dodržiavali školskú dochádzku, sem tam nejaký ten výlet. Určite kopec vecí máš po deťoch, kočíky a výbava sa dajú kúpiť po bazároch za babku, aj darujem sekcia je tu.Od určitého veku si pubertiaci dokážu na seba zarobiť samé, nejakou vhodnou brigádou.

A veno? Ak chce niekto sám žiť a sám sa o seba starať - prvá úloha je dokázať si sám zaplatiť svadbu.

PS: Pokiaľ sú prachy jediný dôvod - som ochotná ti darovať kočík vo výbornom stave po mojej dcére, mám kočíky 2, jeden mi netreba - je kočík trojkolka Graco Trekko. Ak sa rozhodneš dieťa si nechať - napíš mi tu, alebo do ip, alebo na mail kmartinakova@gmail.com a kočík ti pošlem. A máš jednu položku ošetrenú.

sandracs
31. máj 2012

@minewka Preštuduj si ešte raz vývin plodu a to do kedy a za akých okolností je u nás možná interupcia.

minewka
31. máj 2012

@sandracs nemusím si to čítať, viem to veľmi dobre.

Jasne si napísala, že určite by nikto neroztrhal NOVONARODENÉ mačiatko, ale že pri UPT v pohode. JA ti odpovedám, že ani na SR nikto netrhá NOVORODENCOV a ak o niečom takom vieš, si povinná to nahlásiť.

A tak je vhodné položiť otázku, či by niekto v pohode priniesol mačku a nechal jej vykonať UPT a roztrhať embryá mačiatok - keĎ už to prirovnávaš k trhaniu pri UPT u ľudí.

A pri tejto tvojej zaujímavej otázke, resp. myšlienke ja pridám ďalšiu - či by niekto nechal umrieť mačku a zachránil by mačiatka.

vejula
31. máj 2012

@zuzkat1 teoreticky ano, mohli by nastať taketo problemy. PRakticky... Poznam viacero parov, ktore spolu pred svadbou nespavali a neviem o tom, že by čo i len jeden z nich mal takyto problem.
Ale parov, ktore spolu pred svadbou spavali a po svadbe nastal problem poznam a nie jeden.... A poviem ti pravdu, su to pribehy, kedy by tie partnerky či partneri, boli šťastne z uplne obyčajneho klasickeho sexu, ktory by trval dlhšie ako 5 minut 🤐 V tej faze fakt neriešia hry a podobne srandičky. Maju problem s uplne obyčajnym klasickym aspon priemerne dlhym sexom

minewka
31. máj 2012

@slniecko2 novorodenec bez matky dokáže prežiť - vieme mu poskytnúť príslušnú zdravotnú starostlivosť, aby prežil, myslím, že to je každému jasné.

UPT pri vyšších štádiách tehotenstva sú pokiaľ viem povolené len vo výnimočných prípadoch. A áno, sú kruté. Ale popravde v tej krutosti (v jej holej podstate) - nevidím rozdiel medzi krutosťou (a teraz mám namysli vývojové vady nezlučiteľné so životom) nechať udusiť v 5-6 mesiaci gestačného veku alebo donosené dieťa po narodí. Zomrelo by bohužiaľ tak či tak.

Ale som za, aby sa v týchto situáciách robilo nejaké obmedzenie - potrat z dôvodu DS - napríklad, títo ľudia sú schopní sa relatívne o seba starať, sú tu denné alebo aj celoročné stacionáre, atď.
Pri ťažkých morfo postihnutiach - kedy dieťa nevníma, nehýbe sa, má záchvaty, je kŕmené cez sondu - je to prinajmenšom diskutabilné - hodnota takto prežívaného života (aj keĎ nevieme, čo toto dieťa prežíva, myslíme si to)...tu by asi bol namieste argument - pre zástancov potratov a pre tých, pre ktorých je prirodzené porodiť dieťa, ktoré by neprežilo a nechať ho umrieť - či by túto situáciu tiež nechali na prírodu a nechali dieťa umrieť - aj napriek tomu, že dnešná veda nám umožňuje ho zachrániť a či by to tiež nebol obyčajný rozsudok smrti - ale v mene "dobrej" veci.

Primár, ktorého opisuješ - nemá nič spoločné s interupciou ako takou - myslím, že nás zákon hovorí, že každé živonarodené dieťa sme povinný náležite zdravotne ošetriť.
Tento lekár mal dávno sedieť v base, matka tých detí mala to riešiť súdne, nemali to dopustiť sestry - čoho sa akože báli? Že im primár odkusne hlavu?

Nie zákaz potratov a morálne reči - ale riešiť ĽAHOSTAJNÚ spoločnosť! Spoločnosť, ktorá vie veľa kecať - ale nie riešiť.

Jedna mamička - v jedne inej diskusii napísala veľmi pekný citát - niečo v tom zmysle - že jediná nevyhnutná vec pre víťazstvo zla je nečinnosť dobrých ľudí.
Iste teraz napíšete - že presne o to pri zákaze potratov ide - ale ja to stále prirovnám k tej prevencii a podpore.
Keby tu teraz každý napísal tej pani, čo zvažuje potrat- rozďeľme sa a do 3 rokov ti pošleme na účet vždy takú a takú sumu peňazí - ktorú vyzbierame, aby sme ti pomohli. Po 3 rokoch dáš dieťa do škôlky (alebo iné časové hranice)
Dieťa bude zachránené, jednotlivca by to stálo napr. trepnem - 50eur mesačne - čo je smiešna suma za záchranu života...

Ale buďme úprimní...kto to spraví? Nikto...to je tá ľahostajnosť...príde prečo by som mal, dám svojim deťom, postaraj sa sama, nemala si sexovať, nevieš čo je primák, daj na adopciu...ale - tento človek zároveň dvihne prst a morálne povie nezabíjaj dieťatko...

Je to smutné, ale je to tak..otázka je - čo je správnejšie? Dať tých 50 eur za ľudský život? Alebo nedať?

minewka
31. máj 2012

@jaron to si napísal veľmi pekne...ja len dodám - že rada používam také "postupné" metódy - od ľahšej po prísnejšiu.
Rada by som si extrémne výchovné metódy - napríklad aj takýto naturalistický film - nechala ako poslednú možnosť, také "obliatie studenou vodou" - kebyže napríklad vidím, ako moja dcéra pristupuje ľahkovážne k týmto veciam...(čo dúfam nebude)

lilitela
31. máj 2012

No ja osobne som proti potratom. Som rada ze som sa nikdy nemusela ani len zamysliet nad takymto rozhodnutim. Som ale za slobodnu volbu. Nie kazdy clovek na svete ma dost inteligencie, aby sa "spravne" rozhodol. A zrejme nam nenalezi sa starat do veci toho druheho, pokial to nie je v rozpore so zakonom.
Mne by zrejme vadilo, keby mojim detom pustali nejake drsnejsie videa bez mojho vedomia. Taketo rozhodnutie patri do ruk rodicom, ti najlepsie poznaju psychicky stav svojho dietata. Obcas sa stane, ze dieta, alebo pubertak spacha samovrazdu a nasledne vsetci v okoli nevychadzaju z udivu, ze ved to bolo take vesele dieta a pod.
To video som si pozrela, a nemyslim, ze je take "hrozne". Videla som aj horsie zabery.
Mne osobne sa zda, ze to video je dost tendencne, prehana sa v nom, akoze to dieta vedome "uhyba", snazi sa skryt a pod. No je to take bu, bu, bu...
@luciauk Co sa tyka tej mamicky, ktoru 2 lekari nutili na potrat, lebo nevideli srdiecko - je chyba, ze sa mylili dokonca dvaja. Chapem ale, ze mrtvy plod moze ohrozit zdravie matky, takze zrejme im islo o jej dobro.

@slniecko2 Ja osobne som v tom dokumente nevidela 1. ze dieta sa brani pre smrtou, 2. ze ho to boli. Je to domnienka, kazdy tam vidi, to co chce. Embryo mozno neuhyba, ale jednoducho ten tlak, sposobeny pohybom nastrojov ho presuva. To rozlisenie obrazu je tak mizerne, ze tazko posudit, ako to je naozaj. A este sa mi nepaci, ze tu niekomu prajes ASPON vo sne prezit potrat. To je silna kava.

Na konikovi je aj vela zienok, ktore podstupuje umele oplodnenie. Ide o to, ze sa v konecnej faze vlozi do maternice v skumavke vypestovany "zhluk buniek". Kazda z tychto mamiciek si babätko velmi zela a zrejme by nikdy nesla na potrat. Zvysne embrya (zhluky buniek) sa mrazia. Ak mamicka uz nechce dalsie dieta, a nechce enbryjka ani darovat, tie sa zlikviduju. Ide tiez o potrat? Aky mate nazor?

vejula
31. máj 2012

@lilitela tak podla mna jednoznačne ide o potrat... Môj nazor.

dudu
31. máj 2012

@luciauk
nechcem ti protirecit moze to byt pravda, i ked je to na zamyslenie. Ja som mala dvojicky a v 8tt som tiez musela podstupit kyret z dovodu ze nebili srdiecka, ale taktiez mi opakovane brali krv ze ci stupa alebo klesa HCG a aj na zaklade toho robia kyrety, nie len na zaklade nebitia srdiecka....

no a ked sa mam vyjadrit k tomu videu...,no mlady clovek, teda myslim adolescent do 18 rokov asi nema psychiku na takej urovni aby to pochopil aj z nadlhadu a zobral si z toho priklad... a moze byt ze taketo video to dievca alebo teda aj chlapca dost poznacit na cely zivot..., ked je niekto citlivejsi a vnimavejsi , mozno nebude chciet vobec milovanie v dospelosti ako take...

minewka
31. máj 2012

@lilitela áno, myslím, že je to forma potratu.
čo však mnohé mamičky nevedia, najmä veriace a sú zámerne nepravdivo informované, resp. polopravdivo zo strany cirkevnej - že sa môže rozhodnúť, koľko vajíčok si nechá odobrať a koľko nechá oplodniť.
Kľudne to môže byť len jedno vložené embryjko. Je to na rozhodnutí ženy.

Viem to presne, nakoľko som bola liečená v CAR v KE - a keďže môj manžel je veriaci - riešili sme aj tieto otázky.

dudu
31. máj 2012

@vejula no tvoj nazor je trosku uzky, prepac nechcem ta urazit ,

lebo v skumavke je zhluk buniek najviac okolo 100 ak nie menej a ani z lekarskeho hladiska to nieje embrio ale len blastocista... a ak to mozem na hrubo prirovnat je to ako maly vybezok na pokozke, nic neciti, nema krvny obeh nema srdiecko...,

cmulinko
31. máj 2012

@inkinka posledna magdalenska pracovna sa zatvorila v roklu 1996...v Irsku sa uz nie raz snazili o legalizovanie potratov a do dnesneho dna neuspesne....v Irsku je politika velmi uzko naviazana na cirkev....viac ako 90% skol vlastni cirkev a mnoho ineho...je to silny komplex a niektore zakony su tu na hlavu padnute.V Irsku je zakazane robit aj testy na zistenie degenerativnych-genetickych ochoreni este nenarodenych deti..Down Syndrom,rastep chrbtice a ine ochorenia...zeny nemaju sancu zistit ci ich dieta bude postihnute alebo nie...jednoducho neexistuje zakonny test v Irsku ktory im to povie...nikdy v zivote mi ziadny taky test tu nerobili...mam 3 deti odrodene v Irsku. Na SK je to bezna vec.Zeny musia byt vyrovnane s faktom,ze porodia dieta o ktorom nevedia ci bude zdrave alebo nie....nie je moznost informovanosti a vyberu....takze aj potreaty,ktore sa na Irkach vykonali v UK su len potraty zamerane na nechcene tehotenstvo z ineho ako zo zdravotneho dovodu.....a vcera som v radiu pocuvala,ze vraj az viac ako 4400 Irskych zien podstupilo v roku 2010 interupciu v UK....podla mojho nazoru je to nemale cisielko a pre man az alarmujuce,ze kolko zien je schopnych hoci aj vycestovat z krajiny a podstupit taky zakrok v cudzej krajine,ked ani nevie ci a ako sa vrati nazad-po tej zdravotnej stranke 😔

lilitela
31. máj 2012

@dusika11 To sa ozaj stalo? Neviem si predstavit, ako sa da doktor dotlacit k potratu kvoli prstiku na ruke. Asi nejakou tucnou sumou. A taki rodicia asi nie su normalni, niekto by ich mal nahlasit na socialke alebo kde.

lilitela
31. máj 2012

Takze paradoxne sa "neplodne" zeny tuziace po dietati, podla nazoru niektorych, dopustaju vedome potratov. A co takato situacia? Zena ma nepriaznivy zdravotny stav, nevie donosit dieta, ma napr. nejaku deformaciu maternice, alebo "zly" hormonalny profil z dovodu ochorenia stitnej zlazy. Uz piatykrat potratila. Predpokladajme, ze vsetky embrya boli inak zdrave a v "priaznivych podmienkach" by doslo k uspesnemu donoseniu dietata. Tato zena tiez zufalo tuzi mat dieta, kazdy spontanny potrat ju velmi zasiahne. Dopusta sa teda vedome potratu?
Sorry za tieto filozoficke otazky, ale interupcie asi nie su "cierno-biela" vec. Naozaj je krehka hranica v tom, kedy je to odsudenia hodne. Rozmyslam nad tym, ze ci ked idem vedome na kyretaz, ci je to rovnako "zle", ako ked viem, ze nie som asi schopna donosit zdrave dieta a napriek tomu obetujem tomu vedome x spontannych potratov.

dudu
31. máj 2012

neviem teda ci si to zazila ale je to velmi bolestive 😔 😔 tento stavv by vyriesila nahradna matka ale u nas to nie je mozne, myslim ze iba v USA.....

minewka
31. máj 2012

@lilitela chápem tvoje otázky, len ich trošku zle formuluješ..k tej štítke - na tom expert 😀

Ak žena nevie o svojom ochorení a následkom nezisteného ochorenia 5 x potratí - nie je to potrat.
Ak o svojom ochorení vie, vie, že ešte nie je správne hormonálne nastavané, čo by jej mal povedať lekár (mne moja dr to povedala, či smiem, či nie) a ona aj napriek tomu otehotnie a potratí - tiež to nie je potrat v pravom slova zmysle - ale je to minimálne nezodpovednosť.(pokiaľ sa nestane, že otehotnie pre zlyhanie antikoncepcie - pričom ako antikoncepciu nerátam prerušovanú súlož a Billingsovu metódu)

Pri tej deformácii maternice - podľa druhu deformity - bohužiaľ ide často o to, kde sa oplodnené vajíčko uhniezdi. Ale pokiaľ to je spontánny potrat , nie je to UPT. (aj napriek tomu, že matka vedela, že nie je zdravotne ok)

To sa už približuje k tomu - že akákoľvek antikoncepcia je vlastne portat.

sandracs
31. máj 2012

@minewka Mám priateľku, ktorá miluje zvieratá. Všemožne sa ich snaží zachraňovať, pretože je láskavá a predsa podstúpila UP, a ja som presvedčená, že keby vedela o čo ide rozhodla by sa inak. Preto som za to, aby sa na školách podávali reálne informácie o čo ide. Či už film-pripúšťam nevidela som ho, ale ak zachytáva realitu som za.
Kedysi som zastávala aj keď som veriaca názor pro life, a nechápala som čo sa robí cirkus "pre pár buniek". Názor som zmenila o 180°na zdravotnej škole po praxi na GYN. Do roku 2007 bolo možné UP zo zdrav. dôvodov do 24t.t. Nieje ťažké domyslieť si ako končili DS. Najmenšie zachránené dieťa malo mysím tiež tak.
Nechce sa mi dohadovať odkedy dieťa cíti apod. Zastávam názor, že život treba chrániť od počatia.

zuzkat1
31. máj 2012

@vejula no ved kazdy podla seba...tu sa aj tak nie toto ma rozoberat, len som podotkla ze deti strasit nie je riesenie a upierat im sex tiez nie, lebo to aj tak neustrazime.. a a toto nejak okrajovo sa tam priplietlo, ja aj tak nadalej tvrdim ze by som urcite nie az po svadbe.. mne to pride divne...viem ze mnohym nie a respektujem to,ale ja by som to nedokazala.... a je pravda ze v mojom okoli je naozaj malo takych co cakali az do svadby...a povacsine su to klasicke manzelstva, so sexom problem nemaju ak su tam problemy tak ineho charakteru...

minewka
31. máj 2012

@sandracs UP v 24tt je hrozný, ech, som rada, že hranica sa posunula...ľutujem dr, čo sa na to musia dívať....medina nie je ľahké povolanie.

Downíci majú relatívne plodný život , ak sa im rodičia venujú. Také večne šťastné deti....

Muž vždy rád spomína, ako robili zuby jednému downíkovi, už dospelému, a keĎ dokončili vyskočil z kresla a vyobjímal dokynu (takú inak vždy rezervovanú) a potom môjho muža 😀 😀