icon

Videli ste dokument - Nemý výkrik?

ewisam
24. máj 2012

Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.

dusika11
31. máj 2012

@sirinka o tom vitamine mi hovorila lekarka..diky za radu mne sa uz zle sny snivaju co sa tak bojim

dusika11
31. máj 2012

@katja78 aj ja som to citala

minewka
31. máj 2012

@evkasus už zase nejaká osobné psychologické profily? 🙄 🙄 🙄

Keď nedokážeš akceptovať a diskutovať so mnou bez osobných útokov - tak nediskutuj, nemám o to záujem.

Ja ťa tiež osobne ako človek nehodnotím a nehodnotím tvoje tajné úmysly niekde diskutovať a bludy o predbiehaní na fóre!

Na čierno biele argumenty dávam čierno biele protiargumenty.

Ale chápem - že čierno bielosť, pokiaľ sedí tvojim názorom, je OK.

sirinka
31. máj 2012

@katrinka8 och, nie je to celkom tak...ja som za slobodnu volbu, ci uz sa to tyka UPT, ockovania a podobne...
vo vakcinach mi priparne nevadia tieto bunky, aj ked je to desive zistenie. ja odmietam ockovanie v takom mnozstve a v takom nizkom veku, ako je u nas povinne...neodmietam ockovanie uplne.
v tejto chvily mozem vyhlasit, ze UPT by som nikdy dobrovolne nepodstupila...

sirinka
31. máj 2012

@katja78 asi ano...uz je len otazka, ako je to financne prepletene...ale to je ina tema...

evkasus
31. máj 2012

@minewka no comment ... psychologicky profil to urcite nebol. Myslim, ze si mi vela protiargumentov nedala. Skor si myslim, ze si nereagovala na vela veci.

katrinka8
31. máj 2012

@sirinka - aha, no trosku zle som Ta pochopila, ale aj tak sa mi to paci 😉 Ja to mam asi podobne, ale s tym UPT celkom presne vlastne ani sama neviem, co sa mna samej tyka. Asi len v danej situacii by sa mi to jasne vyjavilo... A dufam, ze taka situacia teda nebude.

katja78
31. máj 2012

@minewka - ale veď to je Tvoja fikcia, resp. predpoklad, že pri zákaze interupcií sa budú valne riešiť
"donútené rozhodnutia nechať dieťa žiť aj za cenu život matky - nie o jej slobodnom a dobrovoľnom rozhodnutí!"..ak také niečo nastane, tak predsa "nenútiš" ženu k niečomu neprirodzenému, len ju zákonne obmedzíš v takej miere, že jej (+partnerovo) konanie prirodzene dospeje do narodenia ich dieťaťa - pre ňu možno v istej chvíli Bohu-žiaľ, pre jej dieťa Bohu-dík, ale aj jej postoj sa predsa môže zmeniť, ona predsa porodí svoje dieťa, ak ju toto nespraví šťastnejšou ako smrť dieťaťa, ktorú by ju neskôr mohla prenasledovať, tak už potom neviem čo...Tebe vyhovuje, ak je slobodná vôľa rozšírená do tej miery, že ľudia si často-krát ani neuvedomujú svoju zodpovednosť, dôsledky svojich činov.

ewellina
31. máj 2012

@minewka Boh je do istej miery poznateľný a keďže máme rozum, tak ho aj môžeme poznávať. Závisí od neho moje bytie alebo nebytie, takže poznávanie Boha, čo robí, prečo a hlavne, ako sa s ním spojiť, sú pre mňa životne dôležité otázky. No ale nič proti tvojim pocitom... 😉

minewka
31. máj 2012

@evkasus tak buď taká láskavá a odpusti si svoje tézy o predbiehaní sa vo fóre a prečo som sa rozhodla o niečom niekde diskutovať - keĎ už to môj osobnostný profil nebol. 🙄 ja to tiež nerobím.

A na čo konkrétne som ti neodpovedala? Daj otázku ešte raz - snažila som sa poctivo reagovať na všetky tvoje príspevky adresované mne.

A to, že sa ti môj názor alebo protiargumenty nepáčia - je vec druhá.

Ak budeš spokojnejšia - kľudne ti napíšem - že máš pravdu, v ničom sa nemýliš, ani nepochybuješ.

Ja v svojim názorom pripúšťam omylnosť. Lebo najhoršie je myslieť si, že sme neomylný.

minewka
31. máj 2012

@ewellina poznávanie Boha je jedna vec a tvoje presvedčenie - subjektívne - že si ho pochopila je vec druhá. Ale nič proti tvojim pocitom 😉

evkasus
31. máj 2012

@minewka si nahnevana...nechame to na inokedy... zaznievaju tu znova neopodstatnene vyroky...

Opakovat, to co som napisala nebudem...je to v mojich prispevkoch.

ewellina
31. máj 2012

@minewka Iste. Až na to, že ja nemám ten pocit, že by som Boha pochopila. Ale teraz už dobrú noc.

minewka
31. máj 2012

@katja78 ja nikde nepíšem - že sa to bude "valne" riešiť, ale píšem, čo v prípade, ak to nastane. Ako by to bolo upravené, ako by sa o tom rozhodovalo, atď.

Ty niečo neukradneš len pre to, že je to zakázané? Ak by to bolo povolené - kradla by si?

Pokiaľ si nikdy ani na pár dní nebola v situácii, kedy si sa skutočne a reálne musela postaviť tvárou tvár vlastnej smrteľnosti (ja som bola) - nikdy nemôžeš vedieť - čo by si robila a čo by si chcela viac - prežiť, alebo porodiť dieťa. Tak ako ja nemôžem na 100% vedieť, čo by som robila v tej ktorej vypätej situácii, pokiaľ som ju nezažila - všetko toto je len teoretizovanie a diskusia.

"Tebe vyhovuje, ak je slobodná vôľa rozšírená do tej miery, že ľudia si často-krát ani neuvedomujú svoju zodpovednosť, dôsledky svojich činov." - k tomuto názoru si prišla ako? Podľa mňa tu prezentujem niečo iné, tak ma to zaujíma.

halienka
31. máj 2012

@katja78 nič konkrétne som tým otlakom nemyslela, proste som len bola prekvapená, že si zostala taká rozohnená, zdalo sa mi, že som len napísala svoj názor a odôvodnenie prečo taký mám , nezdalo sa mi že by to bolo niečo také čo ťa až tak rozohní 😀 😀 Tak som sa zľakla, či som nejako nechtiac nezabŕdla do niečoho na čo si príliš citlivá, ale nič konkrétne ma nenapadlo, tak som len napísala "otlak" 😀 dúfam, teda že nie, a že je to len tou citlivou témou o ktorej sa bavíme, ja chápem, že je to nesmierne citlivá vec 😉
No a 20tt alebo 24tt spadá do II. trimestra pokiaľ viem, tak je jasné, že ak sa v tomto čase vykonáva operácia, tak sa podáva aj analgézia a zrejme aj anestéza, keďže dieťa sa aj hýbe a to pri operácii asi nie je žiadúce. Ale my sa bavíme o interupciách, ktoré pokiaľ viem sa vykonávajú do 12tt, čo je I. trimester, podľa tých štúdií (ak aj neberiem do úvahy tú, kde lekári tvrdia že to vnímanie bolesti je až od 24tt, ale vezmem do úvahy ten predošlý postoj lekárov, že je to od 20tt) tak ešte 8 týždňov po tomto termíne dieťa bolesť necíti. Ale nechcem to tu už zbytočne rozpitvávať, aby si nenadobudla dojem, že som zástanca potratov. Išlo mi len o poukázanie na to, že to premietanie nášho "dospeláckeho" vnímania do dajmetomu 10týždňového plodu nie je v poriadku (niekto tu dokonca písal, že čo si asi tak pri tej interupcii myslí alebo čo cíti, poprípade že ukrutne trpí, čo teda podľa výskumov nie je pravda). To že si ty myslíš, že je to skôr, bohužiaľ vôbec nekorešponduje s lekárskymi a vedeckými štúdiami. Ak hľadáme pravdu, tak hľadajme naozaj poctivo 😉 🙂

minewka
31. máj 2012

@evkasus ok, mne sa ozaj nechce čítať spätne 29 strán, príspevok za príspevkom, aby som odhalila, kde som si dovolila ti neodpovedať na niektorú myšlienku, či vetu, či nebodaj otázku. Hlboko sa ospravedlňujem 🙂

a vôbec nie som nahnevaná - snažím sa smajlikom dať najavo moje znechutenie nad dumkami mimo témy o tom, čo ma viedlo tu prispievať. 😉

Ale chápem...človek je už raz taký..tvoje neopodstatnené výroky sú v poriadku, moje nie.

čo už - aj to sú prirodzené prejavy vášne v diskusii. Život nie je vždy spravodlivý 😝

katrinka8
31. máj 2012

@dusika11 - poslala som Ti do IP tie info, ale vyhodilo mi to akusi chybu a neodoslalo a vobec mi nejde pisat IP ☹ Skusim to zajtra, len mi to, prosim, este pripomen, aby som nezabudla. Poradila mi ako prevenciu neziaducich ucinkov Thuya 15 CH po 5 granuliek den pred ockovanim, v den ockovania a den po ockovani a potom ako liecbu neziaducich ucinkov to iste, tiez 5 granuliek 1x tyzdenne az do odznenia tazkosti 😉

evkasus
31. máj 2012

@minewka takze skutocne si nahnevana...ale ja koncim ...bru noc... vsetkym 😉

minewka
31. máj 2012

@evkasus ok, máš pravdu, som..... 😀 dobrú noc....a dík za pobavenie na záver 🙂

dusika11
31. máj 2012

@halienka ja neviem ale ten vyraz tvariciek potratenych deticiek nenasvedcoval ze netrpeli...co som videla fotky..bol to des..a co ked este nevedia dostatocne vypatrat ako to je s citenim bolesti,,,??? raz hovoria..vajicka su sdrave jest potom zas nie..potom neviem co..sale nieco objavia.mne sa s tych fotiek zdalo ze v tych tvarickach je hroza a des

katja78
31. máj 2012

@minewka - hej, už Ti niekto napísal, že Ťa especially trápia hlavne tie okrajové situácie...to, že by zrejme potratovosť klesla na minimum bez výrazných ťažkostí, to je pre Teba asi vedľajší produkt...lebo nechápem, ktorú zo svojich praktických možností máš na mysli? na čo konkrétne sa pýtaš: "čo v prípade, ak to nastane. Ako by to bolo upravené, ako by sa o tom rozhodovalo, atď. "

Nie, predstav si, kradnúť ma nebaví, ak poznáš desatoro, tak to nie je výmysel len pre katolíkov, ale je to prirodzený zákon, ktorý máme každý jeden vrytý do svedomia. Ak nehrešíme, tak svedomie je citlivé natoľko, že pokušeniu vieš odolať, pretože cítiš a rozumom chápeš, že kradnúť je zlé a nebojíš sa zlo pomenovať ako zlé.

Smrteľnosti som ešte nebola tvárou v tvár, ale o holý život som sa už bála..ale nerozumiem, ako to súvisí s tým, čo si načala, že žene odoberáme slobodnú vôľu, že ju chceme donútiť donosiť jej vlastné dieťa. Či teraz si sa späť vrátila k pár zriedkavým situáciám, kedy žena je ohrozená na živote a preto chce ísť na potrat? Ty si také už riešila?

K tomuto názoru som prišla rozumom, snažím sa sledovať niť a dej. Ty síce stále poukazuješ na tie extrémy, hlavne kvôli ktorým chceš ponechať slobodnú vôľu, vyjadrila si sa síce, že neuznávaš potraty pre nevhodné pohlavie, možno niekde si spomenula aj (relatívne) nevhodné socio-ekonomické pomery...ale ak by Ti šlo o tie extrémy, tak by Ti možno stačilo ponehať v zákone výnimky. A nie dnešným zákonom nechať otvorenú masovosť potratov. Tak preto si to mylsím.

katja78
31. máj 2012

@halienka - hej téma je citlivá, ale fakty by sme sa mali snažiť pomenúvať pravdivo. Aj to, čo píšeš, sú (zatiaľ) síce vedecké, ale predpoklady. Bolesť sa nedá zmerať. Bolesť plodu určite nie, možno o pár storočí to bude inak. Ale ak sú organické predpoklady, že dieťa cítiť môže už koncom 1.trimestra (ako som písala, reflexy fungujú, amygdala tiež), tak sa môžme domnievať zle. A pokiaľ sú to predpoklady, tak nemáme právo tvrdiť, že plod umiera bezbolestne.

katja78
31. máj 2012

toľko-krát "hej" 😅 no idem spať, pekné MDD 😵 😵 😵

minewka
31. máj 2012

@katja78 ako vieš, že by potratovosť klesla na minimum?

V desatore je aj nezabiješ, je to tiež prirodzený zákon - tak nerozumiem, prečo máš pocit, že je potrebné potraty zakazovať - keď v duchu prirodzeného zákona, ktorý máme vrytý do svedomia - aj bez zákazu vieme čo a ako.

Smrteľnosť bola reakcia na tvoj názor o tom, čo by žena chcela tvárou v tvár vlastnej smrteľnosti - a tvoje presvedčenie, že by volila život dieťaťa a vlastnú smrť.
ÁNo, stála som chvíľu pred možnosťou - že mi oznámia máte také a také ochorenie - ale ak prebehne taká a taká liečba - máte takú a takú nádej na vyliečenie, či toľko a toľko rokov života. Ak by som v tej chvíli zistila, že som tehotná (a mohla som byť, nakoľko sme sa v tom čase o dieťa snažili) , išla by som na potrat - a napíšem to rovno a tvrdo - áno, vedome by som obetovala svoj život za život môjho dieťaťa, ak by to bolo zakázané zo zákona, vyhľadala by som potratovú kliniku.

Áno, ak by boli všetky tieto výnimky, individuálne situácie starostlivo ošetrené (čo si myslím, že momentálne nie je možné) - stačilo by mi to.

A opäť to zopakujem - nie zákaz - ale prevencia, pomoc a podpora - to je to, čo potratovosť zníži a nie nejaký zákaz.

dusika11
31. máj 2012

@katja78 suhlas historia nas uci,,,ze vseobecne prijate dogmy neboli pravdive...akoze dogma,,,sme stredom vesmiru..atd,,a buducnost ukazala uplne ine..teraz si mslia ze deticky netrpia...a co ked ta dogma bude porazena presnejsimi meraniami v buducnosti???

luciauk
31. máj 2012

@katja78 a okrem toho ženská neplodnosť, pretože sa do dievčať HAK pchá už v 16tich rokoch, ked ich reprodukčný systém nie je dozretý, navodí sa akoby umelé dozretie, žiadne vyrážky, bolesti podbruška, nepravidelná menštruácia, dieťa by sa molo nechať dozrieť na dospelého človeka samo, ale to sa nedá, ked už v 16tich sa sexuje a treba predísť nechcenému otehotneniu a následne zbytočnému ukončeniu tehotnosti. jedno zlo väčšie ako druhé.

ked sa už tak pekne odbočuje od témy, tak ja sa trochu obkľukov vrátim.

@minewka už si asi 3x čo som len ja narátala, povedala niektorému diskutujúcemu niečo v zmysle, že "hrá na city". prečo by nemohli? ved to video je o tom, aby rozprúdilo city. o tom sa tu podľa mňa celý čas bavíme, aby ludia precitli a odhodili škrupinu všeobecnej mienky. naposledy to bola téma s mačiatkom.

min. roku v správach na sk ukazovali ako stredoškolák točil a naťahoval mačiatko, kým nezomrelo. z frajeriny si to ešte natáčali, rehotali sa pri tom a komentovali. nedopozerala som to, musela som ísť vyleštiť bielu keramiku v kúpeľni. myslím, že takých videí je na nete plno. zaujal ma ten chlapec, kedže bol na strednej škole, mohol mať max 18 rokov, povedzme, možno menej. ked sú teenageri schopní robiť toto, tak prečo sa niekto bojí im pustiť video? na neho by také video neurobilo dojem. možno by sa aj dobre zasmial. určite taký frajer nie je panic.s nechcene tehotnou frajerkou by možno aj po jeho zhliadnutí zamával tak ako s tým mačaťom. možno by to video oslovilo aspoň jeho kamarátov. možno hned, možno neskôr, ked by mali svoje rodiny a niekedy v budúcnosti riešili otázku potratu. keby to video aj nepomohlo, určite by ale neublížilo ich mladým nevinným dušičkám. lebo podla mňa väčšina mladistvých ide na potrat práve z takéhoto prostredia. normálne deti s normálnimi rodičmi to podľa mňa nie sú, alebo minimálne.

zuzkat1
31. máj 2012

@dusika11 ty si myslis ze deti v domovoch sa maju dobre? adopcia na slovensku je este v takom stadiu ze kym ju vybavis zosedivies... a tie deti mnohokrat putuju z rodiny do rodiny a mnohe sa nikam nedostanu...
v dojcenskom ustave su postielka na postielke a ked placu tak pride sestra a pozrie ci je kakane, cikane alebo hladne...ked ho obriadi max 5 minut sa mu venuje a ci place ci nie ide nazad do postielky... uplacu sa tam do uplnej frustracie.. a domovy od 3ch rokov... vyratana davka jedla, obnosene saty bohvie od koho... ziadne sukromie a v 18ke dovi dopo..pozri si vaznice a opytaj sa tam vaznov kolki su z domova detskeho... ani sa im necudujem... ako maju prist k bytu? ako maju zit bez penazi? vacsinou maju ucnovky a ziadne zazemie...myslim ze maloktore by ti povedalo dakujem ze zijem....

dusika11
31. máj 2012

@zuzkat1 tak nehnevaj sa,,,poznas ty niekoho s decaku??? ja ano ...a je to moj kolega..uspesny spevak,,uci.,je rom a zaujimave ze zivot ho bavi,,isteze je to tvrde,,,ale ..je rad ze zije,,a co sa tyka siat obnosene nosia aj moje dvojky kupujem od ruky..hracciek v decaku mozno maju viac ako moji,,,,asi nie si znala tejto tematiky ja trocha ano...

zuzkat1
31. máj 2012

@luciauk nehadzala by som vsetkych nastrocnych do jedneho vreca... tam kde su deti schopne nieco take urobit tak tam zlahala vychova... vies kolko je v dnesnej dobe deti ktorym rodicia rano otvoria dvere a vecer ich "pozbieraju" z ulice? tak takym detom toto video pustat mozes a dobre sa na nom nasmeju... ale beznym detom z dobrym zazemim nie... aspon mojej dcere iste nie.... a HAK sa predpisuje aj 16rocnym nielen kvoli antikoncepcnym ucinkom ale ja kvolu uprave ms cyklu... poznam asi 4 baby ktore brali HAK vyslovene kvoli tomu a to este nezili sexualne s nikym

dusika11
31. máj 2012

@zuzkat1 inac mam kolegyne ktorym rodiacia ziju...a museli brat hypoteku na byyt..nie kazdy ma zazemie aj ked mu rodicia ziju,,,to nie je argument