icon

Videli ste dokument - Nemý výkrik?

ewisam
24. máj 2012

Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.

sirinka
1. jún 2012

@vejula no len to, ze bez prirodzeneho prostredia, resp. umelo navodeneho prirodzeneho prostredia nijako boha nedonutis, aby vdychol cloveku dusu, ako sa tu jedna prispievatelka vyjadrila, ked maternicu oznacila za nepotrebnu a prirovnala ju k potrave...ano, bez potravy umries, ale bez vhodnych podmienok ani nevzniknes...tot vsjo...neskor este chcel byt niekto exaktnejsi a upozornil ma na to, ze k splynutiu nedochadza v maternici, ano, mam zdravotnicke vzdelanie, tak vo vajickovode, ale myslienka ostava rovnaka.... no nakoniec sme dospeli k tomu, ze prirovnanie maternice k potrave udajne bolo filozoficke nie biologicke, tak co uz... 😉

vejula
1. jún 2012

@sirinka takže šlo len o to prirovnanie aha. LEbo samozrejme bez vhodneho prostredia život nevznikne, ale ked už vznikne za akychkolvek podmienok tak či prirodzenych (maternica) alebo umelo navodenych (IVF) tak ta duša tam podla mna v tom momente je, preto je pre mna život už aj to embrio, ktore vznika umelym oplodnenim

nikuska265
1. jún 2012

@vejula veľmi pekný príklad,raz som čítala niečo podobné, prišla žena k doktorovi,ktorá už mala jedného syna a bola znovu v očakávaní. Doktor jej potvrdil,že je tehotná,tak sa s ním hneď chcela dohodnúť na potrate,lebo že na druhé dieťa je priskoro,že nie je ešte poriadne pripravená..... Doktor je povedal fajn,tak mi priveďte syna... žena na neho nechápavo pozerala. Doktor vraví,však ste chceli aby som zabil vaše dieťa,tak prečo nie práve to dieťa,vášho syna. Z toho drobčeka v brušku,bude predsa rovnako úžasné dieťa a človek ako je váš starší syn teraz..... žena sa zamyslela a pochopila.............
Ak ľudia chcú predsa spolu žiť a milovať sa,tak musia myslieť na to,že z toho môže byť bábo a potom by ho mali prijať medzi seba a postarať sa oň,ak vedia,že dieťa nechcú,tak nech to riešia pred tým,než sa niečo stane,dnes je veľa prístupných riešení na ochranu. ako sa vraví,neskoro plakať nad rozliatym mliekom

vejula
1. jún 2012

@nikuska265 tak tak... tie ženy si to vôbec neuvedomuju o to nepochopitelnejšie je to ked je to žena ktora už ma dieťa, že si neuvedomuje ten zazrak života. že z toho dieťatka v bruška bude tak isto krasne dieťatko ako to čo spinka vedla nej v posteli.

slniecko2
1. jún 2012

@minewka neviem ci by to pomohlo-spominam si na pripad kolegyne mojej svagrinej-uz mala jedno dietatko s cernochom a potom cakala druhe s bielym frajerom-ten jej samo odporucil potrat, svagrina ju prehovarala-ona ze na to nie je vhodna doba, nema peniaze atd. tak jej nas nemocnicny kaplan navrhol, ze pozna cloveka ktory jej da 150 000 sk ak si dieta necha-ani to nepomohlo-isla. Nakoniec sa s priatelom a dietatom odstahovala do zahranicia za lepsou buducnostou,ktora sa ukazala ako nie moc realna-neskor pisala svagrinej, ze lutuje ze isla na potrat.... Takze su to len kecy v 90% pripadov, ze dieta si nemozu dovolit- dovody su ovela insie-ja mam sama tri deti a o luxuse sa u nas doma neda hovorit,ale nikto nie je hladny a ani nechodime otrhani-ale zase viem pochopit zenu,ktora rozmysla nad potratom,lebo caka tretie,ci sieste s muzom alkoholikom,alebo je osamela matka a caka postihute dieta a nevie si predstavit akoto sama zvladne-to vsak neznizuje ich vinu,ak to urobia svojim detom.
O tom ci dieta ma narok na zivot alebo nema- ja vychadzam z faktu (ano z faktu), ze clovek ako taky,ci uz je chory alebo nie je ovela viac ako ostatna hmota a zvierata-tzn.ze jeho zivot ma ovela vyssiu cenu ako zivot ostanych zvierat-ak by to tak nebolo-nemali by sme moralku-tak isto ako zvierata-tie jednoducho plnia na coboli stvorene,clovek ale ma schopnost rozhodovat co je dobre,moralne a co nie-to je samozrejme hlavne funkciou jeho mozgu,ale aj duchovnej sfery-tym padom sa odlisujeme a preto taketo veci ako potrat sa nemozu brat len z jednej roviny-fyzickej,pretoze sa to bytostne dotyka existencie vynimocnej bytosti a jej prava na zivot a dostojny vznik. Tu si myslim, ze je aj kamenurazu-kedze sme sami seba degradovali len na nejaku mudrejsiu formu ozivlej hmoty-tu je priestor na take strasne zneuzivanie moci a vrazdenie neviniatok.
P.S.: takze aj ked je potrat pre dieta velmi kruty,kedze matka ma pravo to dat spravit-tak je to sice krute ale vporiadku- tak z tohoto konstatovania je mi velmi smutno.
A s tou podporou-uplne suhlasim, ze by sme mali podat pomocnu ruku a nie len moralizovat-ved kto tak neurobi, tak sa spolupodiela na potrate,ale za mnou zial este nikto neprisiel aby pytal pomoc-tak prispievam na dobreho anjela,ale je mnoho tych comoralizuju a aj pomahaju.

slniecko2
1. jún 2012

@lilitela ja som nasla informacie, ze dieta citi bolest fyzicku uz od 8.tyzdna od pocatia, takze kedze toto je zaznam z 11.tyzdna-bolest citilo. Ale kto nechce o tom pocut,tak si bude nahovarat ze totak nie je.
Viem ze je to silna kava-ved pre niektore je absolutne nechutne,ked ich nutia aby pozreli video s potratom-ja len ze by to bolo fer- a vlastne preco je to take zle? ved ked je to ok-potrat-tak preco si ho nevyskusat na vlastnej kozi?

halienka
1. jún 2012

@slniecko2 daj link, kde si tú informáciu našla 😉 ja som takú nenašla, iba toto http://rodina.dama.cz/clanek.php?id=12811

veve39
1. jún 2012

@kvetinka211 tato socha mladeho slovenskeho autora je podla mna unikatna
nesmierne vystizne a dojimavo znazornuje vztah matky a nenarodeneho dietata
http://aktualityspravynovinky.wordpress.com/201...

sintra
1. jún 2012

veve, nemam slov. Ta socha je dychberuca. Ked som ju zbadala, vybehli mi slzy do oci, a to som pritom nikdy na potrate nebola. Uzasne dielo!

slniecko2
1. jún 2012

@halienka nech sa paci- velmi zaujimave citanie, statistiky aj techniky potratov-je tamtoho viacej na precitanie
http://www.prolife.cz/download/1993-clovekemodp...

slniecko2
1. jún 2012

@halienka fuha-tak to je dost blbost,kedze som videla par fotiek potratenych deti a to boli tak 5-6mesacne so strasnym vyrazom bolesti v tvari a rozthanym telom,ale studia je studia....zrejme sa to babo tvarilo len kvoli svojej mieche aby ma zmiatlo.... inak navrhujem popozerat nejake videa a fotos na nete-ja nemam nato zaludok,ale je tamtoho spusta. Inak vedela si ze vCine sa robia potraty do deviateho mesiaca a maso z tychto deti je vyhladavane na konzumaciu lebo robi lepsiu plet? Cinsky lekari odporucaju ze najlepsie su 9-mesacne plody. Mam ti hodit link aj na toto?

lilitela
1. jún 2012

@slniecko2 ja sa tu nejdem hádať o to kedy plod zacina cítiť bolesť. Ja reagujem na to co si napísala, že to na tom videu vidno. Ja to tam teda nevidím. A co sa týka toho priania niekomu zažiť potrat, co si ty za človeka? To ako by si niekomu priala aby si zlomil nohu alebo co. Nie si potom o nič lepšia ako tie ženy ktoré na ten potrat idú, lebo si bezcitna a zloprajna.

lucka1987
1. jún 2012

@slniecko2
@halienka prostaglandín ,adenozín , pregnanolón su latky ktore sa nachadzaju v plode konkretne najma v mozgu vsetkych zvierat ale aj nas ludi . Plod je akoby pod sedatovami. vsetky doterajsie vyskumy .. ak hanulienkyn zdroj co udala ale aj jemu podobna britska skupina napr, udali NAJNIZSIU hranicu, kedy plod pravdepodobne bolest neciti a to je 24 tyzden. no tato tema je stale otvorena, kedze vo vede nic nie je konecne.
preto, aby clovek citil bolest je dolezite mat neporusenu drahu miechy .. do 24 tyzdna dieta este nema dostatocne vyvinute tieto nervove drahy a ani mozgovu koru .
kedysi som ti o tomto citala, lebo ma strsne zaujimalo, ked mna nieco boli, ci to citi aj dieta 😅 a dalsie zdroje su tu
http://en.wikipedia.org/wiki/Neonatal_perception

lucka1987
1. jún 2012

@slniecko2 vyzera to byt super clanok, dik aj ja si precitam.. ale asi len tak lajckym okom . na mna je tam prilis vela organickej chemie 😅

lucka1987
1. jún 2012

@veve39 nadherne dielo.. ozaj ako napisala sintra.. dych beruce

ervenka
1. jún 2012

@slniecko2 Neviem preco tu niekto riesi,co sa deje na druhom konci sveta. Kde beries istotu,ze sa to NAOZAJ v Cine aj deje? Lebo o Slovensku sa hovori, ze sme uplni chudaci, nemame vzdelanie,byvame v chatrciach, zabijame ludi zo srandy a stvrtime ich (film Hostel- kvoli ktoremu sa SKUTOCNE bali ludia prist na SVK) a sme dobri len na manualnu pracu- tak to je isto pravda.
Dost casto mam pocit, ze ludia, kt. davaju rozne linky a publikuju studie sa v tom priamo vyzivaju- a to je chore. Asi z nejakeho dovodu je zena pod anestezou. A nevie, co sa s nou deje. Ked tu tak nabadas na nutene pozerania potratou- ty to ako casto pozeras? Zastrasovanim sa nikdy nic nevyriesilo. Vzdy sa robili potraty, len je otazkou, ci budu legalne a zena bude mat pravo na zdrav. starostlivost, alebo budu nelegalne a zena ked bude mat komplikacie, bude mat smolu. A mimochodom, tak studia je z roku 1993. Poprosila by som nieco cerstvejsie, z tochto storocia!
Aj my sme v ramci biologie na gymnaziu mali "tichy vykrik" a sledovali sme to vsetci, nie len dievcata. Jeden sexuolog povedal,ze so sexom by sme mali zacat az ked budeme mat silu aj na znasanie nasledkov nasich cinov. Kto vydrzal nesexovat az do svadby? Ved 60% neviest sa vydava tehotnych.
Ja si myslim,ze zena je na prvom mieste- bez nej by sa dieta nenarodilo. Az po nej idu prava dietata. Ked sa zena rozhodne tak alebo tak- treba respektovat jej nazor. Ked som mala v ruke svoju zdrav. kartu po preskumani udajov v nej, zistila som,ze moja mama bola tiez na potrate- cca 6 rokov pred mojim narodenim. To ju teraz mam priviazat ku stolicke, zasvietit lampou do oci a vypocuvaj ju, alebo jej rovno vynadat? Raz som sa jej na to spytala, ona mi povedala, preco to spravila a vec je uzavreta. Respektujem ju. Skuste si riadne preskumat udaje vo svojej zdrav. karte mozno nieco zistite.

lilitela
1. jún 2012

@liave Na to aby som macke neotrhla nohy, nepotrebujem vidiet ziadne instruktazne video.

lilitela
1. jún 2012

@vejula Lenze to je to, ze viac ako 10% zien (to su tie, ktore rocne nejaky potrat absolvuju), nevnima plod ako dieta, a nema potrebu ho chranit. Samozrejme, ze takmer kazda zena, ktora by sa ocitla v takej kritickej situacii, ako uvadzas, by svoje uz zijuce dieta nezabila. (Vynimka potvrdzuje pravidlo). A vraciame sa teda k podstate, ze nemozno interupcie zakazat, pretoze viac ako 10% si nemysli, ze je to vrazda, ale mozno vzdelavat, aby sme vysvetlili, ze zivot zacina uz oplodnenim, alebo pocatim, myslim, ze aj tu sa mozu nazory rôznit, a ze to teda vrazda je.

lilitela
1. jún 2012

@nikuska265 So vsetkym suhlasim, akurat s poslednou vetou nie: "ľudia sú stvorení na to aby milovali a množili a nie na to aby sa milovali a zabíjali". Ludia su bohuzial stvoreni aj na to, aby zabijali. Je to prirodzene. Aj v prirode. A nech sme akokolvek civilizovani, sme sucast prirody. Miliony rokov evolucie sa nedaju zmazat len tak zo storocia na storocie. 🙂 Ja viem, zneje to zle, ale je to pravda. A mozno kazdy z nas je za urcitych okolnosti potencionalny vrah.

minewka
1. jún 2012

@slniecko2 trošku budem polemizovať - keď už sa na to pozeráme hlavne z tejto duchovnej stránky - tam je to už o tom, kto čomu verí...ak napríklad verím v minulé životy, v karmu - tak aj potrat - resp. zabitie je súčasť osudu tej ktorej duše, túto dušu to posunie ďalej.

Veľmi ťažko sa racionálne argumentuje na to, čo cíti gastrula vo svojom vývojovom stupni. či sa dieťa narodiť chce, či je jeho osud sa narodiť, alebo je jeho osud zomrieť ešte v maternici - či byť zabitý, od kedy je život životom, "kto" rozhoduje o tom, či dieťa bude žiť, alebo nie (narážam na včerajšiu diskusiu o božom fúknutí duše)

Neviem - ale na jednej strane sa paprčíte - ak jedna strana používa argumenty o špecifických situáciách, ktoré vedú k potratom, že to nie všetky ženy tak chcú..atď..ale ako viete posúdiť - čo ktorú viedlo k potratu? V akom rozpoložení bola? Tiež neviete.
Napríklad donedávna k potratovým štatistikám rátali samovoľné potraty, operácie pri mimomaternicových tehotenstvách...čísla boli poriadne skreslené.
Je známe, že čísla každoročne vykonaných potratov - UPT - klesá. A má klesajúcu tendenciu.
Opäť tu budú dve strany - jedna bude tvrdiť, že je to osvetou o tom, čo sú naozaj potraty, druhý strana bude tvrdiť, že je to väčšou osvetou, čo sa prevencie týka. Neviem, kto má pravdu.
Vy mi stále vyčítate, že píšem o extrémnych prípadoch - ktoré pre mňa nie sú extrémne - vznikajú a budú vznikať v bežnom živote, ale mám pocit, že pro life zaujíma len dieťa. To je všetko. Matku - ako žijúcu bytosť presunuli od šuflíka - pre dieťa sprav všetko, podriaď sa, je jedno, čo si myslíš a čo cítiš, aj umri. Alebo napíšete, že to je minimum prípadov - tak proste tieto prípady budú mať smolu? štatistická odchýlka? Keď sa rúbe les, lietajú aj triesky?

Ešte pred pár desiatkami rokov žena nemohla slobodne rozhodnúť, či otehotnie, nemohla sa chrániť, nemohla rozhodnúť, koľko pôrodov a detí fyzicky a psychicky zvládne, nemala volebné právo - bola degradovaná na také božie hoviadko, ktoré malo právo starať sa a rodiť deti a umierať pri tom.

Preto stojím a budem stáť za tým, aby vždy žena mala právo sa slobodne rozhodnúť.
Áno, svoje práva má aj plod - a áno, potrat je pre plod krutý.
Preto slobodná voľba - a podpora ženy dieťa si nechať.

minewka
1. jún 2012

@dusika11 ja ťa poopravím..nie matka, ktorá je chorá a naisto vie, že zomrie...či si dieťa nechá, či nie..

Ale matka, ktorá ak podstúpi agresívnu liečbu - má xy % šance na ďalších rokov života.
Počas tých ďalších rokov života môže mať 3 deti.Môže ich vidieť. A deti budú mať matku.

Ak si vyberie liečbu - aj tak potratí, alebo dieťa bude poškodené.
Ak si nevyberie liečbu, s najväčšou pravdepodobnosťou zomrie - ideálne po pôrode.

Chcieť prežiť je pud. Je to živočíšny pud. Rozhodnúť sa pre vlastnú smrť, ak žijem, uvedomujem si, že žijem, uvedomujem si, čo je smrť a viem, že je tu šanca na život.

lilitela
1. jún 2012

@slniecko2 Neviem, ci to s cinanmi je pravda a ci to tam plati celoplosne, ale mam tendenciu tomu verit. Ved nas prekvapuju aj tym, ze konzumuju psov, macky, dokonca zvierata zazivo. Z nasho pohladu hrozne, nechutne. No svedci to o tom, ze co narod, to ina kultura. Zjavne veria v zivot az po narodeni. A budhisti veria v reinkarnaciu, preto su vegetariani, aby nahodou nezjedli svoju prevtelenu babku.

My tu na fore sme relativne intelignentne a vzdelane, asi iba maloktorej sa tyka interupcia. Tyka sa asi skor inych skupin, vacsina z nich sa mozno ani nedostane na tu strednu skolu, aby tam vzhliadli to video.

Ja si spominam z detstva na jednu zenu, mala asi 30 rokov, 8 deti, kazdy rok nanovo tehotna, skoro kazde dieta s inym muzom. Taka socka. V nasom panelaku byvala jej mama, ktoru obcas navstivila. Vsetky deti boli celorocne v decaku, iba na prazdniny chodili k tej babke. Ziadne z nich nedala na adopciu. Boli to problemove deti, ta situacia sa na nich nijako pozitivne nepodpisala. Kazdy zivot je vzacny, ale pri takychto situaciach vzdy zapochybujem o svojom presvedceni. Co im ta matka dala? Zivot? Neumoznila im ani adopciu, teda sancu lepsieho zivota. Kto na to doplati? Tie deti.

minewka
1. jún 2012

@luciauk a prečo si to video nedopozerala? Prečo si ho nepustila svojim deťom? Aby videli - že zviera má dušu, pocity, ako pri tom piští a narieka?

ewellina
1. jún 2012

@lucka1987 Prirovnala som to veľmi dobre, no ale keď nechceš vidieť, nechaj tak. Viem, že slobodu v rozhodovaní máme, napriek tomu, sú tu zákony, ktoré zlé veci zakazujú a ľudia, ktorí to nerešpektujú, sedia v base. Chcela si povedať, že načo tvoriť zákony, veď tie nezabránia konať zlo? No tak zrušme hneď všetky zákony potom... Pokiaľ ide o pojem dieťa v zákonoch a celý problém prípadnej zmeny legislatívy - ľudia sú tvorcami ľudských zákonov, ľudia majú vo svojej moci to zmeniť, tak ak by to bola dobrá zmena, treba ju urobiť. Kde je vôľa, tam je cesta... Neboj, ja nie som taká naivná, že by som si myslela, že ak sa potraty zákonom zakážu, tak sa robiť nebudú. Budú, hoci určite o niečo menej. No ak by to malo zachrániť čo i len jeden život, stojí to za to. Lenže tu ide o to, aby ľudský život bol chránený zákonom. Tak, ako je chránený zákonom majetok, životy narodených ľudí a dokonca aj životy niektorých zvieratiek. Inak, nezdá sa ti to absurdné, že ak niekto zabije bocianika, musí zaplatíť pokutu cca. 170 eur a keď zabijeme človeka v ranom štádiu života - tak to je podľa zákona ok?
Je mi ľúto, že si prišla o detičky, ja som tiež o jedno prišla. Lenže tu nejde o to, aby sme niekomu kázali o morálke, ale aby sme chránili život toho dieťaťa. Pozri: Keď ťa niekto prepadne a bude ťa biť a ja poviem, no je to síce smutné, veľmi smutné, ale ja sa neodvažujem tým agresorom kázať o morálke a zakazovať im a prikazovať, čo majú robiť... Čo na to povieš? Situácia je to úplne rovnaká, len s tým rozdielom, že ty sa ešte ako-tak dokážeš brániť narozdiel od toho bezbranného dieťaťa.
Pýtaš sa, či niekedy bude zákon, čo by zakazoval potraty. Veď už sú také krajiny, kde je to zakázané zákonom, takže teoreticky sa to dá urobiť.
Pokiaľ ide o polemizovanie o potratoch urobených nelegálne... No to sú síce všetko vážne veci, ale nič z toho nie je horšie ako vražda nevinného. Takže: Nech zákon garantuje právo na život, ak to má byť dobrý zákon. Vieš, rovnako by sme mohli povedať, že Zlegalizujme aj krádeže, lebo potom sa budú krádeže robiť nelegálne, aj v noci, a chudák zlodej by mohol po tme buchnúť hlavou do zárubne... Absurdné, že? Ale je to postavené na úplne rovnakom princípe, ako také tvrdenia, že potraty musia byť legálne, lebo potom sa budú robiť nelegálne a to môže poškodiť zdraviu ženy... A navyše zdravie jedného človeka sa tu stavia nad život iného.

minewka
1. jún 2012

@vejula ak dieťa niekto umiestni do decáku - áno, myslím, že je lepšie žiť a byť v decáku, ako nežiť.

Ale kopec detí sa do decáku nedostane..
Akurát včera som si pozerala jeden projekt, kamoška dala na FB link..

http://www.happyhomenepal.sk/index.html

Prečítaj si, z akých podmienok a v akom stave odchytávajú tieto narodené, ale po narodení odvrhnuté a nechcené deti. A v akom stave a za akých podmienok tieto deti umierajú.

martinka17
1. jún 2012

strašne zbytočná téma plná hádok .-(

lilitela
1. jún 2012

@slniecko2 Prilis sa nadradujeme nad zvierata a pritom sme len dalsi zivocisny druh. Mame pocit, co vsetko dokazeme, ze o kolko sme inteligentnejsi. To vsetko mame len naucene, schopnost ucit sa je asi najvyraznejsia od ostatnych zivocisnych druhov. Ale ma svoje hranice, Najlepsie to vidiet na tzv. vlcich detoch. Uniesli ich vlci ako babatka, vychovavali do 3-5 rokov, kym ich nenasli ludia a nevytrhli z ich prirodzeneho prostredia. Taketo deti sa uz v podtstae nic nenaucili. Ani poriadne chodit ani hovorit... off topic

liave
1. jún 2012

@liliatela kde ja pisem nieco o macke???
mimochodom ked sme uz pri tom milujte sa a mnozte sa!mas pravdu clovek je nieco tak nehorazne!vymyslkel si boha aby mohoil pacgat zlo a ocistil sa zpovedou!clovek vela krat vymysli nieco co mu je po voli a iba vtedy ked sa mu to hodi...ked ste tu uz spominaly ze mlada neprezije bez matky!ziadne zviera ktore to nema vrodene svoje mladata nezabija!a dokonca neukoncuje tehotnost predcasne samo od seba...ze ahoj svist nejako s ami smyklo nemas kamosa co to urobi?ci ja viem taky vlk ci liska by mohli ma rozparat a potom znova zosit?!
len my ludia sme schopny takychto ohavnosti pretoze mame na to mozog!!!ja nejdem tu nikoho sudit ja som len vyjadrila svoj nazor k tomu ci je vhodne takym detom pustat taketo videa...s prepacenim to ze im dovolime "trtkat" nam akoze v tejto spolocnosti nevadi???ale pozerat sa na to ako konci neuvazeny"plod" lasky (trtkacky)???to mame zrazu problem?
a este sa vratim k tomu...ked matka musi dat plod prec...je na kazdeho osobnom uvazeni aky zivot chce zit!uz som to tu raz v podobnej teme pisala...clovek sa stava clovekom ked je milovany...a to kedy je milovany je na nas...ak s aideme milovat s partnerom za ucelom splodit "cloveka" milujeme ho uz v myslienke na neho ,pri pohlade na dve ciarky na tehu teste ,pri prvom sone az po ...kym nas smrt nerozdeli...pre mna osobne ma bytie obrovsky rozmer uz vo chvili ked viem coho vsetkeho su vajicka a spermie schopne...to je presne to co dava nam ludom zivot!ak vsak neuvazene otehotniem mala by som za to brat nasledky a zodpovednost...bez ohladu na vek zeny ci muza toto video moze ovlyvnit zivot mnoho ludom a myslim si ze minimalne pozitivne...
nebudem tu polemizovat o nesmrtelnosti chrusta...kazdy nech sa postavi k svojej veci ako uzna za vhodne ...
ja som v zivote stala pred niekolkymi otazkami a som do dnes rada ze som sa rozhodla ako som sa rozhodla...prva dcera s anarodila s chorobou nezluycitelnouy zo zivotom,nikto nevedel ze toto sa v mojom brusku skryva...dozila sa biednych 53 dni....po prognoze ze toto sa moze zopakovat zakazdym ked budem tehotna som sa napriek tomu rozhodla to rsknut!kto nezazil nepochopi...vidiet tie ocka tu lasku ktora sa vam dostane len vdaka niekomu kto je sucastou vas...napokon som boa postavena pred otazku:co ak dalsie dieta bude postihnute?dr.sa ma pytal co potom?ak vysetrenia preukazu ze moje babatko je chore a pravdepodobne sa nedozije viac kao prva dcera???najprv som si myslela ze ohooo aka jednoducha odpoved...ved by som nechela moje dieta trapit,asi by som sla na interupciu ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ omyl mile daaamy ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ moje dieta je predsa tu a vo mne a vybralo si ma asi prave preto ze som jedina kto sa o neho dokaze postarat nech uz by bolo chore ako kolvek...ma pravo dostojne zit,no ma pravoi aj dostojne umriet!!!nie ho niekde vytrhavat s maternce,ci uz kliestami ci pumpou!!!a npokon dalsia otazka v mojom zivote...otehotnela som nezelane ,neplanovane a vo veeelmi zlej situacii ako vztahovej tak financnej 😒 nuz stalo sa!otazka znela nechate si to???hlupejhsiu otazku som hadam nikdy nedostala..."TO" je tam a budeme ho lubit nech to bude akokolvek ....a znova ta ista ortazka co ak bude mat WH syndorm???nuz ja som dospely clovek a zvladnem to,co ine mi ostava?ale moje dieta by asi nechapalao preco som sa ho zbavila..?vybralo si ma ako matku tak to ma nejaky dovod!dnes mam dve nadherne zdrave deti,obcas to bolo tazk enakolko starsia dcera mala iba 18 mesiacov ked prisiel drobec medzi nas,nevyspata neumyta 😀 😀 😀 kolkokrat hladna...ale deti spokojne a milovane 🙂 a dnes si sama davam otazku:no nestalo to za to???
ono riesenia sa daju vzdy najst nehc je clovek v akejkolvek situacii,ide o to len snazit sa to riesenie najst!nie preco to nejde ,ale preco by to malo ist!vsetko na tomto svete je pohyblive a premenlive,jedine vsak ostava na veky nase ciny a spomienka na nas,a napokon spomienky o nas nesu hlavne nase deti 😉 a takto to prosim pekne vidim ja!

ps;nie som nabozensky zalozena a ani nepotrebujem byt na to aby som si vazila zivot 😉
ked som mala 18 zacala som sexcualne zit a moje prve kroky viedli k dr.po HAK pretoze predstava ze otehotniem ma desila!nie vsak preto lebo by som nezvladla byt matkou ,ale vedela som ze na interupciu by som v zivote nesla!a tak som sa radsej poistila 😉

ewellina
1. jún 2012

@liave Síce nie so všetkým úplne súhlasím, ale klobúk dolu, veľmi pekne si to napísala.

mimirinko
1. jún 2012

ja teda neviem ako vy, ale potrat je vecou kazdej zeny, co sa pren rozhodne. ak ho chce, nech si ho da spravit. je to len jej vec, jej telo, jej dieta, nikto jej do toho nema co kecat. je to jej svedomie a pokial sa tak rozhodla, nech sa paci. urcite by som nezakazala potraty, pretoze zeny, ktorych znasilni nejaky sviniar, neviem veru, ci by si to dieta chceli nechat, aj ked ono za to nemoze. potrat je osobna vec kazdej jednej z nas a nikto nema pravo sudit zenu len preto, lebo sa rozhodne to urobit.
a co sa tyka konkretne toho dokumentu, ten som myslim videla uz velmi davno a rozhodne by som ho nepustala v strednych skolach (na zakladnych sa snad nepusta) v ramci sexualnej vychovy.