Videli ste dokument - Nemý výkrik?
Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.
@zuzkat1 neskôr si prečítam pozorne čo si napísala aj zvyšok príspevkov, lebo teraz nestíham, ale tebe patril len odsek označený tvojim menom! kde ja píšem, že HAK je jediná príčina neplodnosti? pár strán nazad sme písali s vejula o neplodnosti a tam píšem, že za neplodnosť môže jedlo, hormóny, lieky atd....apropós, pošli mi nejakú štúdiu /tým nemyslím článok z Mama a ja/, kde bude napísané, že HAK je neškodná. žiadny vedec, ktorý sa podielal na výskume HAK by to asi nenapísal. ani na letáčiku HAK taký to nenájdeš
@vejula tak teraz si trafila klinec po hlavicke, tym, ze dietatko je v brusku, nevie sa branit, pripadne aj ked je to este len "zhluk buniek" ( z ktoreho tak ci tak casom bude taky clovek ako ja lebo ty 🙂 ), ale je to dokonaly mikroclovek, nuz ale ma tu smolu, ze je este malinke, tak maju "matky" ( aj ked v tomto pripade im toto pomenovanie vobec neprislucha) pocit, ze sa nic nedeje, ak sa ho zbavia... 😒
Ja som jednoznacne proti potratom, nevidim rozdiel v tom, zabit dieta uz narodene, ako zabit dieta v brusku, hodnota jeho zivota je rovnaka...
Jediny pripad, kedy je UPT podla mna pripustny je ohrozenie zivota matky, ine ospravedlnenie neexistuje...ak niekto argumentuje tym, ze by ho nemali ako uzivit a nemaju vhodne podmienky - do takejto situacie sa moze rodina dostat uz aj ked maju narodene deti - a tie predsa uz nikto nezabija...tak preco by sa mali zabijat nenarodene ?
A takisto v pripade postihnuteho dietata, aj ked tu je to nesmierne tazke a zeny, ktore sa rozhodnu pre UPT v takomto pripade, nechcem odsudzovat, ale zas predsa, aj dieta, ktore sa narodi zdrave, moze pocas zivota zostat ochrnute, moze sa z neho stat autista, a takisto tieto deti uz nikto nezabija...tak preco zabit dieta, ktore je nenarodene ? 😒
ja nechapem na co to riesite... ved ked si zasadne proti,na potrat nepojdes... a ked si za, pojdes... rozhodnutie inej zeny svojim postojom nikdy nezmenis... a ked sa niekto dietata zbavit chce, urobi to akymkolvek sposobom. UPT do 12 tyzdna je moznost volby.
@stardust kazda tema sa zrvrtne na zakaz interupcii a na zakaz ockovania... nechapem
ved ked nechcem , nejdem. lekari to takisto robit nemusia, ked nechcu, na to je vyhrada svedomia. podla mna je to tymto padom rovnocenne pre vsetkych. kto nechce, nejde a nerobi, kto chce ide a urobia mu to...
@icipxe - keď som v zásade proti, tak v zásade mi dosť vadí, že potratový zákon, ktorý platí na Slovensku, povoľuje potraty v tak masovom rozsahu...takisto ako by mi vadilo, keby trestný zákon neupravoval vraždy ľudí, ktorí sa už narodili..veď máme slobodnú voľbu a vieme, že zabiť niekoho iného nemôžeme a vraždy sa aj tak dejú. Tak si predstav, že by trestný zákon toto opomenul, o koľko viac vrážd by u nás bolo vykonaných 😖
Takže ide predovšetkým o zmenu potratového zákona, ale bez takejto diskusie, bez celospoločenskej diskusie sa k zmene zákona nikdy nedopracujeme, preto sem píšem.
tento link tu už bol, ale zrejme je pre mnohých dlhý na čítanie: http://www.prolife.cz/download/1993-clovekemodp...
Tak si dovolím jednu pasáž, ktorá ma veľmi zaujala sem skopírovať: 🙂
"Před jedenácti lety jsem dával narkózu matce, jež měla protržené mimoděložní těhotenství (ve druhém
měsíci). Tehdy jsem viděl vůbec nejmenšího člověka, jenž vůbec kdy mohl být viděn. Embryonální vak byl
neporušený a průhledný. Uvnitř vaku byl asi 10 mm velký chlapeček, který neobyčejně živě plaval v
amniotické tekutině, připevněn přitom pupeční šňůrou ke stěně vaku. Tento maličký člověk byl dokonale
vyvinutý, se zašpičatělými prsty na rukou, chodidly a prstíky na nich. Byl téměř průhledný skrze kůži a na
koncích prstů na rukou byly vidět jemné tepénky a žíly.
Dítě se pohybovalo velice živě a plavalo ve vaku přirozenými plaveckými pohyby asi jedenkrát za
sekundu. Tento maličký člověk vůbec nevypadal jako většina fotografií a kreseb "embryí", které jsem dosud
viděl, ani jako těch pár embryí, která jsem viděl později - zřejmě proto, že toto dítě bylo živé.
Když byl vak otevřen, maličký člověk okamžitě zemřel a nabyl podoby embrya, jak je podávána v tomto
stadiu vývoje (končetiny otupené, atd.)." (P. E. Rockwell, M. D., Director of Anesthesiology, Leopard Hospital,
Troy, New York, U. S. Supreme Court., Markle vs. Abele, 72-56, 72-730, str. 11, 1972)
asi to bude zniet traaaapne ale diskusia tu isla o tom ze by nielkto schvalil dokument nemi vykrik na sledovanie podla niekoho krkavcim matkam 😒 po pripade ako prevenciu aby sa predchadzalo tak vysokemu percentu potratov ☹ a tu sa to stale mota o zakonoch a o tom ci niekot toleruje ci nie potraty inych zien,ci nieklto suhlasi nesuhlasi a aaaaa...uplne su tu niektore debaty mimo temu 😒
tym nemyslim poslednych par straaan 😉 ja stale docitavam 😒
Trosku mozno mimo temy ale suvisi.... http://aktualityspravynovinky.wordpress.com/201...
to je v poriadku vged aj ja som si uhla 😉 len z podaktorych prispevkov mam pocit ze sa tupodaktory snazia silou mocou rozvirit debatu utocne 😒 a zbytocne mimochodom ked som citala tvoj prispevok tak mi behali zimomriavky po tele a predstavovala som si comusle ten dr.vidiet ...toto clovek nezazije bezne ...ale je to aj smutne ☹
@liave - smutné, áno, ale jednalo sa o mimomaternicové tehotenstvo, nepíše sa dôvod, ale predpokladám, že keď matku toho emryjka bolo treba operovať, zrejme sa jednalo o probatórnu laparotómiu - čiže otvorenie dutiny brušnej kvôli tomu, že nevedeli naisto (zrejme len predpokladali), čo je za akútnym zhoršením zdravotného stavu ženy. 😔
btw - kapánek sa zmenil názov témy 😕
Ja neviem, ale podla mna je uplne OK, ze sa v tejto diskusii "odbocuje" od temy. Lebo pohlad na ten film uzko suvisi s tym ako kto chape potrat... cim je...pre niekoho odstranenie zhluku buniek, pre niekoho usmrtenie dietata. Podla toho vnimaju rozne zeny inak potrebu premietnut alebo nepremietnut niekomu tento film. Takze ja tu nevnimam, ze by to zabijalo tuto temu...
@evkasus ja som to ani nemyslela tak ze to zabija tuto temu ,diskusia je super hlavne ak sa najde vela nazroivo aj rozlicnych ludia sa od seba vela dozvedia 😉 hlavne uzitocneho,ale podaktore prispevky ked si vsimnes sa tu chytaju za slovicko a vcadia sa ako male deti na ihrisku 😒 a to uz mi velmi konstruktivne nepride,skor kontraproduktivne 😒 pravda vsak je ze vysledok sa aj tak nikdy nedozvieme 😀
@katja78 no smutne je uz aj fakt ze mimomaternicove ☹ take zeny zvacsa velku sancu prirodzeneho pocatia nemaju ☹ a ma to niekedy smutny priebeh.tak som to myslela ...ale myslim ze aj toto su veci vdaka ktorym sme v medicine tak daleko ako sme 😉 i ked bohuzial niektore medicinske "zazraky" sa podla mna zneuzivaju vid UPT...
@katja78 v niektorej krajine sa už snažia preložiť mimomaternicové tehotenstvo do maternice a občas sa dieťatko donosí. len neviem nájsť kde. alebo tiež, nechajú a sledujú mimomaternicové tehotenstvo na prírodu. väčšinou sa telo takéhoto nezvyčajného "cudzieho telesa" zbaví samo, ale mnoho detí sa narodí zdravých. skrátka, ani mimomaternicové tehotenstvo nemusí hned znamenať UUT, keby sa velmi chcelo. čo sa týka matky, smrť matky je v takomto prípade veľmi výnimočná, 1:3 200 a z toho väčšinou umierajú ženy v afrike alebo ázii.
toto som sa dočítala na nete...
@luciauk tak o tom som teda nepočula. čo ja viem, ked pridu na mimomaternicove neskoro môže to byť pre ženu nebezpčečne. Vo väčšine pripadov sa to dieťatko vyvyja vo vajičkovode a ten ked praskne pri zväčšovani dieeťatka tak je to velmi nebezpečne. Teda čo som počula pripady z okolia, že tam potom fakt ide o život tej ženy. Fakt neviem či by som riskovala pri mimomaternicovom tehotenstve. Mne to nepride tak nizke riziko ako si tu pisala, Sama neviem či by som bola schopna pri mimomaternicovom tehotenstve nechať to na prirodu. A to som silno proti potratom, ale fakt u mna je ta jedina vynimka, ked je žena v priamom ohrození života.... LEbo tu už ide aj o život tej ženy
@vejula to som našla na nete. nič som si nevymyslela, len neviem teraz, či to skúšajú švajčiari či angličania, sa mi zdá. ale čísla som si nevymyslela. a takéto deti sa rodia už od r 1999. sú to výnimočné prípady, to je jasné. našla som mená, dátumy narodení, napr. trojičky, dve dievčatká v maternici a braček v brušnej dutine. našla som konkrétne prípady, napr. pri hrubom čreve, vo vaječníku, na stene maternice atd. neviem, či je to náhoda, ale väčšinou to boli dievčatká. najčastejšie ich vyberú CS skôr, ale niektoré boli donosené aj do 38.-39.tt. len som chcela poukázať na to, že ako sa už niekde doktori snažia udržať aj tekéto tehotenstvo 😉 možno o 20r. to bude úplne bežný postup 😕
@katja78 ja viem o com je mimomaternicove tehotenstvo a poznam aj rozdiel medzi mimomaternicovym oplodnenim 😉 ale zvacsa podla studii matka kora ma mimomaternicove tehotenstvo ma vyssiu pravdepodobnost na to ze i dalsie tehotenstvo moze byt mimomaternice.tak isto ako aj @luciauk som pocula o tom ze su krajiny v ktorych sa uz vykonavaju zakroky kedy sa preklada tehotenstvo do maternice matky operacne.dokonca mojho byvaleho sestra po 14 rokoch snazenia absolvovala kolli tomu cetu do USA a dnes ma zdravu dcerku 😉 ale priznam s aneviem presne o co v jej pripade slo. vecsinu zien ktore poznam co presli mimomaternicovym tehotenstvom tak boli aj sledovane v poradni planovaneho rodicovstva prave pre tento fakt 😉
@luciauk - hoď link, rada pozriem, prax je skôr taká, ako píše Vejula, že drvivá väčšina GEU (nedávno som niekde čítala, že okolo 90%) sa vyvíja vo vajíčkovode a tam nie je veľa priestoru na vývoj. Sú tu 3 alternatívy toho, čo sa môže udiať - buď sa embryo prestane vyvýjať, lebo nemá dostatočnú výživu, vstrebe sa, klinika môže aj nemusí byť rôzne prítomná, niekedy sa na to, že žena mala GEU príde náhodou; alebo dôjde k prasknutiu vajíčkovodu, pričom môže dôjsť k natráveniu cievy ženy a ku krvácaniu do jej dutiny brušnej, tu embryjo tiež umiera, to čo popisoval anesteziolog, je rarita; alebo sa na GEU príde skôr, ako by sa jedna z týchto dvoch situácií mohla stať a v našej krajine nedávajú žene na výber, proste jej navrhnú UUT. Žena však môže podpísať negatívny reverz, ale to sa v praxi asi nedeje.
Tých zvyšných cca 10% pripadá na GEU, ktoré sa vyvýjajú inde ako vo vajíčkovode. Tu sú popísané prípady, že sa plod vyvynie do viabilného-životaschopného štádia, tak možno po dohode so ženou sa gynekológovia rozhodnú spraviť sekciu a dieťatko sa zachráni v inkubátore.
Ale preniesť ho do maternice, to neviem, či sa dá, lebo normálne je placenta pevne prirastená na povrch maternicovej sliznice-tzv.decidua, tvorí s ňou funkčný celok. Netuším, ako funguje placenta na iných orgánoch, predpokladám, že ani tu nie je nejak ľahké rozrušiť pripojenie placenty na povrch daného orgánu, a ak by aj, tak ako sa napojí placenta na maternicu?A ako by za ten, hoc aj krátky čas, vedelo embryo/plod prežiť??? To je dnes podľa mňa sci-fi 😨 Lebo za fyziologických okolností sa takéto pripojenie vytváralo niekoľko týždňov, postupne, ako rástlo embryjko aj placenta.
On 19 April 2008 an English woman, Jayne Jones (age 37) who had an ectopic pregnancy attached to the omentum, the fatty covering of her large bowel, gave birth to her son Billy by a laparotomy at 28 weeks gestation. The surgery, the first of its kind to be performed in the UK, was successful, and both mother and baby survived.
In July 1999, Lori Dalton gave birth by Caesarean section in Ogden, Utah, USA, to a healthy baby girl who had developed outside of the uterus. Previous ultrasounds had not discovered the problem. "[Sage Dalton]'s delivery was slated as a routine Cesarean birth at Ogden Regional Medical Center in Utah. When Dr. Naisbitt performed Lori’s Cesarean, he was astonished to find Sage within the amniotic membrane outside the womb .But what makes this case so rare is that not only did mother and baby survive — they're both in perfect health. John Dalton [(the father)] took home video inside the delivery room. Saige came out doing extremely well because even though she had been implanted outside the womb, a rich blood supply from a benign fibrous tumor along the outer uterus wall had nourished her with a rich source of blood."
On May 29, 2008 an Australian woman, Meera Thangarajah (age 34), who had an ectopic pregnancy in the ovary, gave birth to a healthy full term 6 pound 3 ounce (2.8 kg) baby girl, Durga, via Caesarean section. She had no problems or complications during the 38‑week pregnancy
In September 1999 an English woman, Jane Ingram (age 32) gave birth to triplets: Olivia, Mary and Ronan, with an extrauterine fetus (Ronan) and intrauterine twins. All three survived. The intrauterine twins were taken out first
The other more unusual places an ectopic may occur are on the ovary or in the cervix. These can be very complicated cases. The most unusual form of ectopic is the abdominal pregnancy. The pregnancy attaches to some intra-abdominal structure (bowel, bladder, etc.) and is outside of the womb and just floating in the abdomen. These pregnancies can go to term and then must be delivered surgically. Abdominal ectopic pregnancies is how the very rare patient will get pregnant after a hysterectomy!

@vejula ja som neprirovnala samotny akt k hluposti ale rozhodnutie...pretoze aj vrazda je volba!. ja neschvalujem potraty ,ale nepaci sa mi ani takimto sposobom pomenovat matku ktora na UPT ide...
vrahynou je ta ktora zabali dieta do igelitu po pripade ineho materialu a hodi ho do kosa,alebo necha v lese!problem upt je a o to aj v dokumente myslim ide poukazat na to ze ak sa matka rozhodne pre UPT tak jej mylna predstava ze je to ine oproti tomu ak by dieta porodila a hodila do kosa velky rozdiel nieje...
preto som si dovolila pomanovat to hlupostou pretoze tieto zeny ziju v klamstve sama sebe...a tie ktore to dokazu prijat bez vycitiek tak na to vyraz nemam 😒 a tie ktore casom lutuju ...nuz tak tych mi je luto
ale polemika okolo potratov bude vzdy horucou temou a budfe sa rozchadzat vzdy a stale v nazoroch a prijamnia spolocnosti 😉