icon

Videli ste dokument - Nemý výkrik?

ewisam
24. máj 2012

Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.

mataharyy
7. jún 2012

Takže dokument jsem právě dokoukala a nenašla jsem v něm žádný nový poznatek a ani nijak nezměnil můj názor na potraty. Ke zpracování filmu, je to celkem dobře udělané, dá se říct že je to podstatně lépe udělané než to, co nám pouštěli na zdrávce, toto je o proti tomu dost slabé kafe... A ani tot a ani ten druhý film můj názor nijak neovlivnil a nezměnil... Takže vlastně nechápu o co se tu 52 stránek přete 😎
K tomu zda by film měl, či neměl být promítán ve školách, tak můj názor je, že ne! Spíše by jsme se měli my jako rodiče pokoušet předcházet těmto rozhodnutím zda potrat ano, nebo ne a více s dětmi (ať dcerami, nebo syny) mluvit o tom co sex obnáší a jaké může mít při neopatrnosti následky a taky by jsme všichni měli v případě, že už to skončí u těhotenství, být schopni respektovat rozhodnutí našich dětí ať je jakékoliv, ne je nutit aby si dítě nechali, nebo aby šli na potrat, ale vytvořit prostředí a podat veškeré informace pro to, aby se sami mohli rozhodnout a v jejich rozhodnutí je podpořit, ať už bude takové, nebo makové...

liave
7. jún 2012

@mataharry suhlasim s tebou...no pravdou je aj to ze nie kazdy rodic uvazuje ako ty 😉 mozno pre take deti ktorym to nema kto vysvetlit by bol prave ako vzdelavajuci institut vhodny skola... 😉 aby im mal kto porozpravat aj o potrate ked uz sa rozobera na prirodopise reprodukcna sustava ...teda ak to este tak funguje 😅

luciauk
7. jún 2012

@ewellina reagujem na tvoj príspevok z 23.12...tak to bolo fakt silné už ☹ ☹ ☹

mataharyy
7. jún 2012

@liave I tak si stojím za tím, že toto by nemělo být promítáno ve školách, nám pouštěli podobný (podstatně nechutnější) dokument mezi porodem a pitvou dítěte... i tak jsme měli ve škole dost holek co šlo na potrat... Toto invazivní řešení, není řešením, ale děláním bububu do větru. Ano pokud se rozhodnu mít sex, tak bych měla vědět že u nechráněného sexu krom pohlavních chorob hrozí i neplánované těhotenství. Stejně tak když půjdu na potrat, měla bych dostat veškeré informace o možných následcích, abych tuto volbu mohla objektivně zvážit, zda podstoupit, nebo nepodstoupit, ale ujišťuji tě že jestli něco nepotřebuješ, tak aby v tobě v takovou chvíli někdo vzbuzoval ještě pocit viny, protože vesměs na potrat chodí lidé, kteří jsou v určité tíživé situaci, ať je to zdravotní, finanční, sociální stránka a i tak jsou na tom dost bídně, takže ano měli by dostat informace o tom co hrozí, co se může pokazit a jak zákrok probíhá, ale rozhodně by je neměli posadit před televizi a pustit jim nějaký podobný dokument! Měli by spíše vyžadovat sezení u psychologa, ale ne v nich vzbuzovat pocit viny, či až vraždy! 😉

naja9
7. jún 2012

@lilitela pýtala si sa "Čím to, že sú UPT za určitých podmienok povolené?" Opýtam sa ja trochu inak - bolo vždy všetko, čo bolo spoločnosťou (i legislatívne) dovolené aj dobré a morálne? Keď v otrokárskej spoločnosti bol otrok vlastníctvom svojho pána a pán si s ním mohol robiť čo chcel - predať, vymeniť za iný "tovar", zabiť (v danej dobe mal na to právo, ktoré nikto nespochybňoval) Bolo to o.k. len preto, že to bolo podľa vtedajších zákonov dovolené? Nie všetko, čo je v danej epoche ľudstva dovolené a spoločensky akceptované, je aj správne... Takýchto príklad by sme v histórii ľudstva našli ešte veľa.... Našťastie, ľudstvo si od otrokárskej spoločnosti po súčastnosť prešlo rôznymi etapami, v priebehu ktorých život človeka získaval stále väčšiu a väčšiu hodnotu... Dnešná spoločnosť je v tomto smere už pomerne vyspelá - chráni život človeka od jeho narodenia a čiastočne aj pred jeho narodením - od 12. týždňa gravidity... Ale chcem veriť, že vývin k ľudskosti bude pokračovať a v nasledujúcich rokoch aj cestou celospoločenských diskusií dospeje spoločnosť k záveru, že ľudský život si zaslúži ochranu už momentom jeho vzniku... Bude to krok od "pomerne vyspelej" k "vyspelej" spoločnosti - aspoň v otázke hodnoty ľudského života určite...

Žiadnej z nás, ktoré sme proti interupciám, nejde o trestné stíhanie žien, ktoré UPT podstúpia, ani o ich zabásnutie... V zákaze interupcii vidíme predovšetkým vyslanie posolstva smerom k širokej verejnosti - posolstva v duchu "vážime si život, a preto ho legislatívne chránime od jeho úplného začiatku" Samozrejme, ideálny by bol proces opačný - samo celospoločenské vedomie by vytesnilo potrebu povoľovať interupciu zákonom - zákon upravujúci interupcie by sa stal zbytočným, lebo by prirodzene stratil svoje opodstatnenie. Toto ale považujem za chiméru, nakoľko už len samotná existencia zákona, ktorý UPT povoľuje, niektoré ženy doslova motivuje využiť ho... Tvrdím a tvrdiť budem, že mnoho žien možnosť UPT využije nie preto, lebo niet inej cesty (vždy je aj iná cesta, vždy), ale preto, že je to v danej chvíli najjednoduchšie... Bohužiaľ

liave
7. jún 2012

@mataharyy tvoj nazor ti neberiem a v podtstae mas vo vela veciahc pravdu no osveta UPT je aj o tom ze clovek s pocitom viny bude zit tak citak..a mono vela zien ci deti do buducna pochopi ze toto mozno nieje prave cesta ktoru chcu podstupit. preto si myslim ze na tom dokumente nieje nic zle.a co sa tyka informacii pred potratom 😒 no podla mna bohuzial informovanost je slaba.pokial viem zena sa dozvie iba ochranne informacie v pripad rizika a keby prislo k nejakemu problemu.dozvie sa kolko zakrok trva a co bude po tom...dozvie sa akurat tak technicke udaje a to je vsetko.nikto jej nepovie ze ide prave "ocistit" svoje telo o jedno dieta...a ked uz teda hovorime o tom ze ma dostat informacie tak nech vie realny stav do coho ide...no ale to je ciste moj nazor...tyym nechcem samozrejme niekoho nazivat vrahom,ani som to do dnes nikdy nerobila,a ze poznam zeny ktore sli na UPT a mali veru chabe argumenty preco to nejde...no poznam aj ich pocit viny...a ani taky dokument nemuseli vidiet...a je mi ich uprimne luto ,no mne by sa rovnako tazko zilo s takym pocitom keby som verila len v slobodnu volbu zeny...ono obcas v takych situaciach je clovek vystraseny a jedna unahlene...ale na to pridu az neskor,ze dalo by sa aj to zvladnut...no moj nazor a moja skusenost

mataharyy
7. jún 2012

Ještě k tomu psychologovi, ne proto aby jim něco vnucoval, či rozmlouval, ale aby s nimi rozebral důvod proč to chtějí a zda opravdu nevidí jiné řešení, ale žádné "nechoďte na potrat je to vražda"...

Jináč pokud my jako rodiče na to budeme kašlat, tak se pak nemůžeme divit kam to povede, škola i kdyby tam pouštěli sebevětší krváky v tomto nepomůže, každý si to tam odkroutí a mávne rukou a jen minimální, až žádné procento žáků se nad tím ani jen nezamyslí... To už mi podstatně lepší a vtipnější přijde to co dělají tuším v USA, že děti ve školách na týden dostanou "miminko" panenku, která v noci pláče, chce jíst, přebalit, chovat... S touto panenkou musí být 24 hodin denně a starat se o ni, aby si uvědomili co obnáší mít dítě a proč je důležité se při sexu chránit 😎 Účelnější, méně násilné a více poučné! Panenky dostávají jak kluci, tak holky 😉

luciauk
7. jún 2012

mňa sa napríklad tie drsnejšie dokumenty o potrate dotkli napríklad tým, ako drasticky je to celé vykonávané a nechcem, aby také niečo sa robilo môjmu dieťaťu. a samozrejme, osveta, výchova, pomoc atd. ale ked to všetko zlyhá a žena stojí aj tak pred týmto problémom? a nie každý sa nachádza až v takej zlej situácii, nakoniec sú toho príkladom mnohé rodiny, ženy, ktoré zabojovali a zvládli to. ide o to, že sa táto téma velmi zlahčuje, chodí sa okolo toho v rukavičkách, zavádza sa verejnosť...

liave
7. jún 2012

@mataharyy hej to je tiez krasny priklad pozitivneho stimulu mladeze,ale zase aj same dobre vieme ze deti nemaju stuplik on /off 😉
a to je naozaj v prvom rade vyhrada rodica aby vychoval svoje deti a ukazal im spravnu cestu ako ist zivotom a ako ich pripravit na to co sa moze stat a tak isto im vstiepit lasku k zivotu a k svojim detom aby ich necakali take rozhodnutia...no ako to tu uz raz odznelo sa mi zda ze @luciauk pisala ze bola sama prekvapena o com jej dcera nepovedala a maju dobry a pekny vztah z dcerou...
a ja sa zas drzim toho nazoru ze ak imukazujeme ako sa zivot neuvazene moze dat(ako ho stvorit;)) takj by sme im mali vediet ukazat aj ako ho mozeme neuvazene znicit a nie len tomu dietatu...poviem to tak sprosto:to dietatko uz z toho hlava boliet nebude ☹ no matku ano a nie len hlava ...

ospravedlnujem sa za tvrdost ak som to napisala nevhodne no nenapada ma ako inak to povedat 😒

mataharyy
7. jún 2012

@liave Můj názor a má zkušenost je zase taková, že kdo používá potrat jako druh antikoncepce, tak by mohl na tento dokument koukat i od rána do večera a stejně by potom šla, zase lidé kteří opravdu jinou možnost nemají/nevidí, tak jsou z toho i tak dost špatný, že nevidím důvod proč jim ještě přidělávat starosti a utvrzovat je v tom "ano jsi špatný, zlý... atp."
Ty nikdy nemůžeš vědět jak je tomu danému člověku v okamžiku kdy se rozhodne pro potrat, nikdy nemůžeš vědět v jaké životní situaci se ocitl a proč se tak rozhodl. Proto nikomu z nás nepřipadá právo někoho soudit a odsoudit, případně pomalu veřejně lynčovat. Ano můžeme si o tom každý myslet své, ale konečné rozhodnutí je vždy a jen na tom daném člověku, protože my mu na chleba dávat nebudeme a proto nemáme právo mu něco přikazovat...
Každý kdo se tu do krve hádá za svůj názor by si měl uvědomit, že to vždy bude jen jeho subjektivní pohled na věc a proto ho nikdy nemůže nutit a vnutit někomu jinému. Buď to ten někdo vidí podobně, nebo to vidí naprosto rozdílně, ten druhý případ je vidět na cca 50 předchozích stránkách. 😀
I to zda někdo bude, či nebude mít doživotní výčitky svědomí je jen tvůj subjektivní dojem... Znám lidi co šli na potrat, znám i takové co šli více krát a ani to s nimi nehne, no znám zase lidi kteří potratili samovolně a do dnes si to vyčítají jako vlastní selhání, chybu... Tak jako ty si to můžeš vyčítat, tak někdo jiný si to nikdy vyčítat nebude... A každá mince má strany dvě, proto je důležité umět se povznést a podívat se ze všech stran, ne jen zarytě hájit tu jednu. Neříkám že máš měnit svůj názor, ale pro posouzení se musíš zkusit podívat i z té druhé strany 😉

minewka
7. jún 2012

@dusika11 nápodobne - tiež nemám rada tvoj útočný a agresívny tón. 🙂 Pekný večer aj tebe 😵

mataharyy
7. jún 2012

@luciauk Ano, ale to můžeš i ty jako jedinec změnit, uč své děti zodpovědnosti, vysvětli jim co se může stát v tom, či onom případě a buď natolik vyspělá že dokážeš v takovém případě tolerovat jakékoliv rozhodnutí svých dětí v tomto směru 😉 Znáš rčení, že pokud chceme změnit svět, musíme nejdříve změnit sebe...? 😉
@liave No proto ty jako rodič si s dítětem musíš vybudovat vztah na takové úrovni, aby ti důvěřovalo a věřilo ti, potom můžeš částečně ovlivnit jeho rozhodnutí...

V případě že by za mnou jednou přišla má dcera (v mém případě je to "jednoduší" mám syny), s tím že je těhotná a bylo by jí co já vím 16, tak jí zcela na rovinu řeknu co jí čeká s dítětem, ať už klady, či zápory a úplně stejně na rovinu jí řeknu co může zapříčinit UPT, ale jasně bych jí řekla že ji podpořím v jakémkoliv rozhodnutí, ke kterému po zralé úvaze dojde. No a pak bych čekala k čemu dojde, případně s ní zašla za psychologem, který by jí mohl říct co ji po psychické stránce může v tom, či onom případě potka... Ať by se rozhodla jakkoliv, podpořila bych jí 😉

liave
7. jún 2012

@mataharyy a sme zase tam kde pred asi 20 stranami 😒 ja pisem zo svojej skusenosti ...viem co sa odohravalo v zivote ludi ktorym som pomohla a viem co sa odohrava v zivote ludi ktorym som nepomohla ale ani neodsudila,a svojim sposobom pomohla,pretoze4 som s aim snazila dodat silu dalej zit po UPT...a tak isto zenam ktore si z toho hlavu nerobia som s aneotocila chrbtom,je pravda ze je toho menej co si mame ovedat,ale to nieje len z mojej strany,podla nich som ja padnuta na hlavu keby som si nechala dieta ktore po narodeni bude zit kratko!vidis aj taka je druha strana mince...ja tu mincu obraciam podla danej situacie uz som to tu pisala niekokokrta ze ku kazdej situacii sa treba stavat individualne...nakolko som proti UPT tak sa snazim v provm rade pomoct dotycnej najprv psychicky a neskor aj materialne ak je to treba,alebo svojou pomocou ,postrazim deti a pod...a rovnako som pisala aj to ze to ze som proti UPT neznamena ze tlacim na pilu...pisem dokola to iste lebo stale sa proste pridavaju ludia ktory idu bez precitania celej temy znova do tych istych diskusii...ale som rada zediskutujes a neutocis alebo nesudis.
a zakoncim to opet tym ze kazda mame nejake skusenosti a podla nich sme si vytvorili aj nazor...mozno o polroka tu budeme debatovat o tom istom a kazda budemena inej strane "brehu" ...

liave
7. jún 2012

@mataharyy no a sme zase pri tom,kde sme tu niektora napisali ze by sme nasu 16 rocnu tehulu ukamenovali alebo podobne...jasne ze by som ju podporila v kazdom rozhodnuti...no ale co sa mna tyka v prvom rade moja dcera (kedze jendu mam) dufam ze bude vediet aj to ze ak by sa jej teda smyklo,tak ze sa nemusi bat prist domov a povedat som tehotna ...pretoze bde vediet ze ak sme zvladli vychovat ju a jej brata ,zvladneme vychovat aj jej dieta ...bude to urcite narocne ale nie nemozne 😉 no ak sa rozhodne ona sama ze chce ist na UPT v takom pripade jej opskitnem veskeri servis ktory na to bude potrebovat ...ako informacie o zakroku tak o tom o co v UPT vlatsne ide...ale dostane aj info o tom ze po navrate domov bude mat teplu postel a nalezite postaranie sa o nu,lebo to nieje jednoduchy zakrok...absolvovala som...nedobrovolne ale kyret mam za sebou...
takze aj o tom to moze byt...

minewka
7. jún 2012

@liave
Neškatuľkujem, normálne diskutujem, pýtam sa.
Nehodnotím osobné kvality jednotlivých prispievateľov, nehodnotím ich výchovu, ich deti, nenazývam ich vrahyňami matiek.

Nepíšem príspevky typu : ty ako kresťanský fanatik, určite budeš deti nútiť do krvi si umývať rozkrok, lebo je nečistý a obdobné bludy a "zamyslenia sa" - ako sa tu niekto zamýšľal nad spôsobom výchovy mamičiek, ktoré sú proti zákazu UPT.

Snažím sa nevšímať si argumenty typu "kamošky z druhého brehu" a podobne. čo rozumné sa dá na podobné veci napísať?

A vadí mi, ak sa tu niekto prezentuje ako morálna dokonalosť, ako bezchybný, neomylný, ako niekto, kto má patent na rozum, na to, čo je správne, na správnu výchovu...bez elementárneho pripustenia určitej miery omylnosti. Prispievateľky - ktoré vzhľadom, na to,čo píšu a ako sa hrdo prezentujú - by už mali konečne aj prejaviť nejakú tú mieru empatie a slušnosti.

mataharyy
7. jún 2012

@liave No celou diskusi jsem nečetla, za jedno je dlouhá, za druhé nevraživá a za třetí utrhané části končetin není to na co se mi chce v tuto hodinu koukat a hádky taky ne, navíc vím že po přečtení některých příspěvků bych se dost pravděpodobně vytočila a napsala něco ne příliš vlídného 😎
Jináč já za sebe bych na potrat nešla v šestnácti, nešla bych ani kdyby mě někdo nutil, nebo vyhrožoval že mě nechá samotnou. Ale v případě že by mi řekli že dítě má vadu neslučitelnou se životem a po porodu zemře, nebo kdyby dítě mělo být těžce tělesně/mentálně postižené, případně kdyby mě to ohrožovalo na životě (což nevím jak u prvního, ale teď určitě, s ohledem na to že mám větší morální povinnost vůči již narozeným dětem), tak v těchto případech bych potrat zvažovala. Protože vím jak bylo kamarádce, když jí pár hodin po porodě zemřelo dítě a znám sebe... Morálně bych, psychicky i fyzicky bych se spíše vyrovnala s touto možností, než s tím že bych dítě donosila i za cenu toho že pak po zbytek svého velmi krátkého života bude trpět a umírat mi před očima, v tomto případě by pro mě (ano možná sobecky, ale to je věc úhlu pohledu) bylo jednoduší jít na UPT... 😉

minewka
7. jún 2012

@liave otázne je - či dcéra príde za matkou, ak vidí, aký názor matka má na interupciu, predmanželský sex a podobne...A to môže byť názor sledovaný nepriamo, v situáciách, kedy si matka ani neuvedomuje, že na dieťa vplýva....

Podľa mňa dieťa bude mať odvahu prísť skôr za liberálnejšou matkou, ako za tou prísnejšou.

katja78
7. jún 2012

@dai - dovolím si reagovať len na 2 Tvoje vety:
" v momente kedy zena otehotnie prestava mat podla teba pravo na rozhodovanie o svojom tele? idealne by bolo keby existovali umele maternice - ked zena nebude chciet, dietatko sa premiestni inde a tam sa narodi... "
- neprestáva mať právo rozhodovať o svojom tele, ale ani nemá právo rozhodovať o živote - tele jej dieťaťa, lebo to nie je jej telo. Žiaľ, už je to pár desaťročí, čo niekto takéto právo umelo vykonštruoval, niekoľko-krát ho upravoval, aby vyhovel požiadavkám väčšiny, ktorá si z nejakého zvláštneho dôvodu myslí, že telo vyvýjajúceho sa dieťaťa v tele matky je automaticky telom matky.
- umelá maternica je utópia, technicky je nemožné prerušiť fetomaternálny obeh (pozri si učebnicu embryológie, čo to je) bez toho, aby sa tým neohrozil život vyvýjajúceho sa dieťaťa.
Holt...preto sa tomu vraví materstvo, že zoberieš všetky za aj proti, nielen to pekné, čo z milovania vzíde - hotové dieťa, ale aj to namáhavé, čo obnáša cca 40 týždňov gravidity.

liave
7. jún 2012

@mataharyy a ja by som ti povedlaa ze to nieje sebcke,kazdy sa pozname a vieme kolko unesieme 😉 ale to su zase len hypotezy a ja ti zelam aby si nemusela byt pred takymi rozdhodnutiami xxx.

mataharyy
7. jún 2012

@liave Já jsem nikde netvrdila, že tu někdo napsal že by ukamenoval svou dceru, jen jsem uváděla příklad a konstatovala. 😉 A rozhodně jsem na nikoho neukazovala prstem 😉 Bylo to myšleno v širším měřítku

liave
7. jún 2012

@mataharyy ved sa nehrajme zo slovickami...vies co som chcela povedat ...myslim ze si celkom rozumieme 😉 tak si to nekazme.

@minewka na teba s avelmi tazko hladaju slova tak aby s aclovek nepoddal hadke a nesmyselnemu natahovaniu.utocis a tak koncim debatu s tebou,lebo zas a znova vyberas to co sa ti hodi k najazdu 😉

mataharyy
7. jún 2012

@liave I já doufám že před takovým rozhodnutím stát nikdy nebudu, ale určitě vím že kdyby ano, tak to poslední co bych chtěla, aby mi někdo pustil něco takového... Dle mého by opravdu měla více fungovat osvěta ze strany rodičů, která v dnešní době dosti upadá, protože rodiče nevědí jak se o sexu s dětmi bavit, kdy o tom začít a ani nemají čas, tedy dost dětí jede formou pokus/omyl a pak už se hasí řádně rozhořený oheň... No a po osvětě ze strany rodičů, by v případech kdy se člověk rozhodne pro UPT, měl mít sezení s psychologem, zvláště v případech kdy to člověk vidí jako jediné řešení, protože je to náhlá situace a jiné řešení najednou "není", po sezení s psychologem už by dále nikdo neměl řešit a soudit dané rozhodnutí 🙂

Jináč zákaz UPT nic nevyřeší, akorát se rozšíří počet nelegálních a životu nebezpečných potratů, případně vzroste "potratová turistika", tak jak to je/bylo ve státech kde je tato volba zakázána... Navíc je proti ústavní vzít někomu možnost volby 😉

liave
7. jún 2012

@mataharyy presne ako si napisala; Dle mého by opravdu měla více fungovat osvěta ze strany rodičů, která v dnešní době dosti upadá, protože rodiče nevědí jak se o sexu s dětmi bavit, kdy o tom začít a ani nemají čas, tedy dost dětí jede formou pokus/omyl a pak už se hasí řádně rozhořený oheň... preto si myslim ze by dokument v skole az tak velmi neublizil 😉 no nic...v celku sa s tvojimi nazormy stotoznujem 😉 zelam vsetko dobre a hlavne dobru noc...ja idem som ko ...papaaa

mataharyy
7. jún 2012

@liave Dokument by pomohl jen k tomu, že by si venku před školou dali cigáro, zkonstatovali že to byla blbost, případně hnus a šli by domu a přemýšleli by jakou minisukni si večer vezmou na diskotéku, aby zbalili pěknýho kluka... Věř nebo ne, ale tak by to bylo, vím jak se to ne/řešilo u nás ve škole, hodina skončila a bylo... Takže by to nakonec stejně otřáslo jen s těma co (s nadsázkou) v tu dobu neuznávají předmanželský sex a to rozhodně nedopadne na úrodnou půdu, spíše to někomu způsobí šok a jinému dobrý den 😉

Jo tak jdu, za chvíli vstávám. Tak dobrou noc 🙂

katja78
7. jún 2012

@lilitela - ad otázka o 22:08, napr. v Poľsku sa žena, ktorá nelegálne podstúpi UUT netrestá, potrestaný može byť človek, ktorý jej potrat spôsobí do výšky 2 rokov - celkom logické...

katja78
7. jún 2012

@lilitela - možno tu nájdeš odpoveď, prečo a ako sa právo na potrat stalo "výsadou" slobodnej vôle... ☹
http://zdravysex.sk/node/24#overlay-context=nod...

zabka8423
7. jún 2012

@katja78 jj, ulohy profesorov nutia casto rozmyslat 😉

katja78
7. jún 2012

@lilitela - ad 23:09 - zasa o Poľsku...od r. 1994 (tuším), je u nich v platnosti zákaz UUT, odvtedy zaznamenali 1 úmrtie ženy súvisiace s neodborne vykonaným UUT. (to je informácia tuším spred 5-tich rokov)

katja78
7. jún 2012

@zabka8423 - a k akej úvahe vedie tento príbeh Teba? 😕

zabka8423
7. jún 2012

@katja78 opat raz - neodsudim zeny, ktore sa rozhodnu PRE. Ale cisto subjektivne - pred par rokmi rozhodla, ze si ho necham.