Videli ste dokument - Nemý výkrik?
Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.
@lilitela Zrejme si presvedčená, že ak je UPT v súčasnosti akceptované a dokonca legislatívou povolené, tak na to musí byť reálne a vedecky podložené odôvodnenie. Ja takú dôveru vo všetko, čo je hoc i legislatívou upravené, nemám... Svojím príspevkom som len chcela naznačiť, že sama história ukazuje, že mnohé pravidlá a dogmy boli len "trendom" konkrétnej doby a postupne boli prekonané... A tiež, že nastavenie a nálada v spoločnosti týmto "trendom" podlieha veľmi ľahko... Dnes napríklad holokaust nazývame zverstvom, ale v období, kedy prebiehal a v krajine, kde vznikol, sa mnoho domácich obyvateľov - bežných ľudí - nechalo "zblbnúť" vtedajšou ideológiou a skutočne uverili myšlienke o nadradenosti árijskej rasy a podľa toho sa aj správali... Chcem tým povedať, že pod tlakom konkrétnej doby sme náchylní automaticky prijať čokoľvek, čo nám niekto naservíruje ako správne, vedecky podložené a ešte k tomu aj zákonné...
Podľa mňa ani ten najmúdrejší vedec a lekár nemôže zodpovedne určiť nejakú pomyselnú hranicu, odkedy až je život v lone ženy hodný ochrany... Lebo tu vôbec nejde o "technické parametre" plodu - čo v danom týždni má a čo nemá vyvinuté, tu ide o život a jeho hodnotu ako takú... A pokiaľ viem, plod žije a rastie od momentu svojho vzniku
@evkasus s druhým bodem souhlasím no a bod první... Tam nikdy nedostaneš jednoznačnou odpověď. Protože ty jako někdo kdo touží po dítěti bereš plod za své dítě, tedy člověka v okamžiku kdy zjistíš že jsi těhotná, ale někdo kdo o dítě nestojí a z nějakého důvodu je přesvědčen že ho mít nemůže, rozhodně nebude tvrdit že je to dítě, minimálně do dvanáctého týdne bude označované jako shluk buněk, něco co překáží je nepotřebné (označení se samozřejmě odvíjí od důvodu proč nad UPT uvažuje), jsou státy kde je plod brán za dítě od okamžiku, kdy je schopen samostatně přežít, jinde od okamžiku prvního dělení buněk... Záleží to na mnoha faktorech a opravdu jednoznačně ti nikdo odpověď nedá... Ale vesměs by mělo být na zvážení každého zda je pro něj důvod k UPT tak závažný a není jiné řešení, nebo je to jen pohodlnost... A každý by se v konečném důsledku se svou morálkou a rozhodnutím smířit sám, bez dokumentů, bez fotek, bez osočování, bez toho aby byl někým označován za vraha atp. Vesměs by jsme se všichni měli řídit rčením "nehas co tě nepálí"... Ty by jsi UPT nepodstoupila, já bych v určitých případech nad ním uvažovala, pro někoho jiného je to jen okamžik v životě, na který rychle zapomene, pro jiného doživotní trauma... Opravdu před UPT, návštěva psychologa a pak akceptovat rozhodnutí, bez dalších technik přesvědčování, to je můj názor 😉
@mataharyy Chapem, ako to myslis. Ale podla mna tu nejde iba o subjektivny pohlad tej ktorej zeny, kedy je dieta dietatom. Nejde o to, ci zena po dietati tuzi alebo o zenu, ktora po nom netuzi. Ide o objektivnu pravdu.
A ak ludia nevedia s urcitostou povedat, ci skutocne plod nie je plnohodnotnym clovekom aj pred 12tym tyzdnom, tak by zakon nemal byt taky velkorysy. Je to podla mna obrovska velkorysost usmrcovat plody pred 12tt pre akykolvek dovod. Zakonu je jedno, ci to zena robi iba tak, alebo ma na to vazny dovod. A toto mne vadi. Ta masovost ...absolutne neosetrena zakonom....ta nezodpovednost absolutne neosetrena zakonom....ta pseudosloboda urobit to z uplne akehokolvek dovodu.... to je to co bije do oci.
Fotky, ktore som sem dala boli sice pobudujuce ale prave poukazovali na ten zhluk buniek o ktorom tu niektore pisali. A su na mieste ak niekto obhajuje nieco, na co sa potom nedokaze pozriet.
@mataharyy " Vesměs by jsme se všichni měli řídit rčením "nehas co tě nepálí"... " Tak toto si nemyslela vážne, že? Lebo ak sa ocitneš v situácii, kedy ťa nejaký pako prepadne a bude chcieť zbiť, okradnúť, znásilniť a neviemčoešte, a niekto, kto pôjde okolo, si pomyslí, že veď nebudem hasiť, čo ma nepáli a nepomôže ti, tak vtedy už asi zmeníš názor. Presne v takej situácii je dieťa pri UPT, je nespravodlivo napadnuté a niet toho, kto by mu pomohol.
@evkasus K těm fotkám, nelíbí se mi ten způsob, protože to nemusí vidět jen ty lidé co jim to patří, ale i lidé které jsou v určité situaci, např. jdou na potrat ze zdravotních důvodů atp. a toto jim opravdu cestu neusnadní (nemyslím konkrétně v tu v diskusi, ale takové a jim podobné plakáty byli svého času na každém rohu v celé Praze a když první co jsem viděla při cestě do práce/školy byla utržená ručička, měla jsem sto chutí nakopat toho kdo tuto kampaň vytvořil. Protože logicky vzato, pobuřuje, pohoršuje a ubližuje to převážně těm lidem kteří opravdu moc možností nemají, zato ženská co má z potratů sport nad tím jen mávne rukou a vesele si půjde vrznout a za dva měsíce půjde zase na potrat... Účinek tohoto? Žádný 😉
Ono zákon jen s těží může ošetřit aby na potrat chodili lidé jen za jasných podmínek, protože naráží na ústavu (o odporu daných skupin nemluvě). Netvrdím že ten zákon je dobrý, či správný, ale je takový jaký je a my ho můžeme nenávidět, ale musíme ho tolerovat a každého kdo ho využije také. Proto jsou tyto diskuse naprosto zcestné a opravdu vesměs vždy končí tak jak končí... A opravdu chceme/chcete li něco změnit, tak jediný způsob je začít měnit sebe, vychovávat své děti k zodpovědnosti. Protože jen a jen to je ten správný impuls 😉
Krasny, ale smutny pribeh a krasny, aj ked smutny priklad, ci je spravne nechat zit http://www.pluska.sk/ine/pribeh/viem-umrie-pret...
@ewellina A proč na mě útočíš? Myslela jsem to naprosto vážně a nevím proč to bereš z tak širokého hlediska, když já se tady vyjadřuji k tématu o něčem jiném, ne o tom že nechám někoho na chodníku umírat... Nerozšiřuj a používej pádné argumenty, bez útočného podtónu, v opačném případě není důvod aby jsme spolu diskutovali, protože já jsem se nepřišla hádat... 😉
@mataharyy a ešte - teraz som si prečítala jeden tvoj príspevok adresovaný mne, kde píšeš, že sa tu hádame a nedokážeme akceptovať názor toho druhého, atď... Prečo si myslíš, že nedokážeme akceptovať názor toho druhého? Veď toto je diskusia a tá je snáď na to, aby sem ľudia písali, čo si myslia. To ak ja napíšem, čo si myslím, to už znamená, že neakceptujem názor toho druhého? Alebo nemám písať to, čo si myslím, ale to, čo si myslia tí druhí? 😀
No a nakoniec, myslím, že až na jednu osobu, sa tu dohadujeme celkom slušne, bez urážok.
@ewellina No ja nedokazem zabit zviera. Ale som taky pokrytec, ze necham druhych, nech to urobia za mna - nie som vegetarian. V case extremnej nudze by som zviera zabila.
@naja9 Naznacujem, ze pre kazdu dobu je "spravne" a "normalne" nieco ine. A nielen dobu, ale aj narod a kulturu.
@evkasus Neexistuje objektivna pravda.
Niekde uprostred diskusie boli uz spomenute niektore veci, ktore teraz zhrniem. Zijeme v Europe, mame tu nejaku kulturu, nejake nabozenstva. Prevlada tu nazor, ze zviera je menejcenne ako clovek. Jedna skupina ludi je presvedcena, ze zivot zacina pocatim, ta druha ze narodenim, ta dalsia, ze niekde medzi tym, povedzme ked zacne dieta byt samostatne zivota schopne. Snazime sa tu jeden druheho presvedcit o spravnosti nazoru tej druhej skupiny. A teraz priklad:
Budhisti, Hinduisti myslim veria, ze dusa sa prevteluje, a to aj do zvierat. Su preto vegetariani. A teraz by zacali celosvetovu kampan o tom, ze by sme nemali zabijat zvierata, a snazili by sa nas presvedcit o rovnocennosti zvierat s ludmi. A to je to iste, co robime my. My, co verime, ze zivot zacina pocatim, presviedcame tych druhych, ktori veria, ze zacina neskôr. Co by sme povedali tym budhistom, keby tu chceli zakazat legislativne konzumaciu a zabijanie zvierat?
@evkasus objektívna pravda tiež môže byť, že 6 týždňové embryo nič necíti, je to zhluk buniek, pravdepodobne s už diferencovaným tkanivom, ktorého vznik bol čisto sa rozhodnutí ženy, je čisto podriadené žene, bez ženy nedokáže existovať. Je majetkom ženy, jej vlastníctvom, nik naň nemá právo - len žena (a z časti otec)...
Nie je to ani život v pravom slova zmysle - pretože nedokáže žiť samo.
Všetky emotívne veci, ktoré tu podsúvate , zámerne, aby ste vyvolali výčitky svedomia - sú len Vaše subjektívne pohľady - ktoré neviete dokázať. (ale je to Váš názor, máte naň plné právo a uznávam, že sa dosť ťažko argumentuje , ak to neviem nijak dokázať - okrem toho, že si to proste myslím a cítim to tak)
A týmto rečiam ani samé tak úplne celkom neveríte - pretože ak by to do poslednej maličkej bodky bolo tak - ani jedna z Vás nedokáže bez mihnutia oka zaživa rozpučiť komára, zabiť muchu, otráviť potkana - ktoré sú samostatne schopné života, majú vyvinutejšiu nervovú sústavu v porovnaní k 5-6 týždňového plodu, svoju smrť si vzhľadom na zmeny hormonálnych profilov uvedomujú, aj bolesť, potkan dobre počas umierania piští.
Lebo ak to tak nie, potom nechápem, ako môže niekto, kto považuje splynutie dvoch pohlavných buniek za "život" - nepovažovať za rovnaký "život" nejaký nižší živočíšny druh.
Beriem to čisto v svojej elementárnej podstate - ak si niekto tak váži a cení život - že vie presne, ako sa 6 týždňové embryo cíti, čo vie, potom musí vedieť, čo spôsobuje nižším živočíšnym druhom.
Napríklad.
Teraz mierne odbočím od témy, ale chcem sa s vami podeliť o jeden smutný prípad z môjho okolia. Dvaja mladí, nezosobášení splodili dieťa. Ona sa rozhodla, že pôjde na potrat. On nechcel. Chodil ju prosiť, že si ju vezme, nechcela. Že sa o dieťa postará, nechcela. Chodil za ňou a jej rodičmi prosiť už aj so svojou mamou. Dievča a jej mama však nepoľavili. Na ten potrat išla. Ten chalan bol z toho zdrvený, čo chápem. Zabili mu jeho dieťa a on bol proti tomu úplne bezmocný.
@ewellina Jako útok beru to že se mi to snažíš vnutit v širokém spektru, přesto že víš že jsem se vyjadřovala k tomuto tématu... K tomu že jsi si přečetla jeden příspěvek, ano je možné že část příspěvku byla věnována tobě a ostatní všem, jen jsem to špatně oddělila, nevím na který příspěvek narážíš, takže nevím... 😉
@mataharyy Toto je diskusia a ľudia tu píšu svoje názory. Názor sa nedá vnútiť. Ak nechceš, nečítaj. Mám právo sem písať svoje názory. Ak sa mi zdajú tie tvoje "mimo", tak len píšem, čo sa mi na nich nezdá. To nie je útok. Nikde som ťa neurazila, ani som ti nenadávala, dokonca som sa nikdy ani na teba nehnevala vo svojom vnútri. Nemám dôvod na teba útočiť, nehnevám sa na teba. Diskusie sú však na to, aby sme si veci vyjasnili. 😉
@irriss 🙂 Dieťa v matkinej maternici patrí jej.
Ak patrí aj spoločnosti - potom kto-koľvek môže prísť, vyrezať jej ho z brucha a vziať.
Moje deti sú moje. Nik na ne nemá právo. Len ja a môj muž.
Spoločnosť má právo deti chrániť a mňa trestať, ak im ublížim alebo opačne - mňa chrániť a moje deti (deti dospelé) trestať.
@minewka
kdyby patrilo jen rodicum, tezko by si pred soudem MUSELA mit tutora ochrany detskych (nezletilych) prav ...
Za dite ty zodpovidas, ale o jeho budoucnosti ne vzdy rozhodujes TY..nastupuje spolecnost v podobe tutora = stat..spolecnost..jedno jak to nazveme..
To, ze na nej zapomina stat pri jeho poceti je vec druha...ale kdysi tomu tak nebylo, rozhodovala komise😉
Dite neni nas majetek dite je BUDOUCNOST, ktera patri vsem.. 😉
@ewellina Ano je smutné že otec nemá právo říci k tomu svůj názor a že toto není právně ošetřené. Já zase znám jiný smutný příběh, děti z velmi věřících rodin jednoho pěkného dne zjistili že nechtíc zplodili potomka, důvod proč jim to ani přes jejich věk (bylo jim bez mála osmnáct) nějak nedošlo byl ten že obě jejich rodiny byli naprostými odpůrci antikoncepce a sex byl tabu a tedy doma se o něm nedozvěděli, takže zkoušeli to co ostatní jejich vrstevníci, jen bez značných poznatků... Obě rodiny je donutili aby se vzali, protože bylo nepřípustné aby měli dítě když nejsou svoji a potrat nepřicházel v úvahu. Vzali se, dítě se narodilo a vznikli z toho tři hodně nešťastný lidi... Oni se nemají rádi, nemají spolu společné nic, jen dítě o které vlastně ani jeden z nich nestál a které je na "vinně" tomu že teď spolu budou muset být celý život, protože jináč je rodina zavrhne. A dítě je nešťastné protože rodiče k němu nemají takový vztah, jaký potřebuje a prarodiče k němu vesměs taky nemají vztah, protože je to příčina pomluv... I takhle může dopadnout extrémní pojetí...

@mataharyy Ja tiez nie som za urazky a ani by mi nenapadlo zenu, ktora bola na potrate urazat. Aj ked som proti potratom. Neodsudila by som ju, aj ked odsudzujem ten cin.
Ano, nie sme v idealnom svete. Clovek si so sebou nesie aj kopec zraneni z rodiny, od priatelov, ci manzela...a niekedy sa sice rozhodne tak ako sa rozhodne ale je to pod vplyvom vsetkych tych veci... moze to byt pod vplyvom vychovy, alebo aj spolocenskej mienky, ktora prezentuje nieco ako moralne pripustne... taka zena sa sice rozhodne pre potrat vedome ale neviem, ci nesie plnu zodpovednost za to rozhodnutie... konala podla toho, aku mienku mala moznost si vytvorit.
Na druhej strane by som chcela poukazat na dve veci, ktore podla mna stoja v jadre celeho problemu.
1. ta prva je, kedy sa stava clovek clovekom. Ci pri potrate ide o zabitie.
(lebo ak nie je tato otazka spravne poriesena, tak marne budeme obhajovat slobodne rozhodnutie zeny. Clovek by nemal mat slobodu zabit ineho cloveka na zaklade platneho zakona)
2. ta druha je, ze tu chyba obrovska prevencia vo forme sexualnej vychovy. A na tom sa podla mna zhodnu oba tabory diskutujucich. Nikto z nas tu myslim neobhajuje UPT ako antikoncepciu. Ani ako lahkovazne rozhodnutie.
mnohe deti vyrastaju v rodinach, kde je tato tema tabu, alebo ju rodicia iba tak zlahka obidu. Takze aj ked prevencia by mala byt v prvom rade v rukach rodicov, ale casto tomu nie je tak. Aj preto je potrebne aj deckam na skole dat kvalitnu sexualnu vychovu. No vychova nie je iba o tom, povedat im ako to fyziologicky / technicky funguje. Vychova je aj o tom, co ma predchadzat sexulanemu spoluzitiu, na co si dat pocas neho pozor aake moze mat dosledky.
Uz sme sa tu velakart bavili o tom, ze zakon nemusi byt vzdy aj moralnym zakonom. My ludia sme tvorcami zakonov. My mame v rukach moc zmenit zakon.
Nie som idealistka a nemyslim, ze potratovy zakon sa iba tak zmeni.
Ale boli tu casy ked potratovy zakon neexistoval. Boli tu casy, kedy sa iba zacinalo s antokoncepciou a bolo treba vytvorit potratovy zakon, kedze sa antikoncepcia ukazala ako nie 100%tna.
Zakony su na to aby tu boli a aby sa menili ak sa ukazu ako nespravne.
Uz som tu raz spomenula, ze zakon moze byt aj formovatelom ludskeho svedomia...ked zakon povoluje UPT, tak mlade ziena nema problem vyuzit/zneuzit ho aj ako formu antikoncepcie.