Video dieťaťa na facebooku bez súhlasu rodiča
Na facebookovu stránku bolo zavesené video, na ktorom bolo moje dieťa, bez môjho vedomia a súhlasu. Pod videom boli doslova hejty na ňho aj na výchovu. Ako by ste riešili túto situáciu?
Vies co,ja by som to nechala tak a ako memento povedala dietatu,ze ked bude robit hovadiny,tak potom to moze skoncit aj takto, v horsom pripade bude stihany policiou. Ze teraz sa mu vsetci smeju,ci je to to,co chcel dosiahnut. Ja by som bola rada,ze sa to dozviem,akoukolvek formou. Nie este aby som ho ochranovala,ked robi hluposti. Bohvie ci to bolo len nevinne hadzanie kamienkov,alebo v tom jazere boli aj kacky a labute...
Citila by som sa neprijemne, ze sa asi niekde vo vychove stala chyba. A riesila by som svoje dieta a svoju vychovu, a nie ostatnych.
Vsade vidia rodicia pochybenie, len u svojich deti nie, prepac.
Ja neverim ze dieta len "hadzalo kamienky do jazierka" a take reakcie by to vyvolalo. Ale uz sa nevyjadrujem, to je velmi jednostranne podany pribeh.
Tvoje decko si to ocividne zasluzilo a nenavistne komentare voci jeho osobe a vasej vychove boli viditelne opodstatnene. Ved nech si to pekne vyzerie fagan jeden, aby vedel, ze ked nieco urobi zle, tak musi znasat nasledky, nie hned mamicka, otecko nabehnu a vsetko vyzehlia 🤦 potom si rozmaznane decka dovoluju viac a viac...
Stále si nenapísala ci uverejnili aj tvar a osobne údaje dieťaťa?
Keď nedvíha telefón chod na urad
Naozaj šlo len o nevinne hádzanie par drobných kamienkov do jazierka?
@colsami mohol nas starosta kontaktovať a nie hneď dávať na fcb.
@sense vidno tvár, osobné údaje nie
tak ak hádzali kamene do rýb, vodných živočíchov....tak súhlasím.
verejná hanba je väčšia hanba.
Kamienky do jazierka.. myslím, že keby to tak bolo nik by z tohto nezverejnil záznam. Určite zľahčuješ situáciu. Môj subjektívny názor, ktorý síce nikoho nezaujíma , ale ja si ho neodpustím je,že tak mu treba. Nabudúce si rozmysli či bude robiť niekomu, niečomu zle.
V obci,odkial je moj muz,sa stala podobna situacia. Traja 14 a 15r chalani sli na futb.ihrisko,sprejmi postriekali steny,dcere,okna. Futbalisti tam maju kameru a vedeli kto to spravil. Chlapcov upozornili a ziadali o napravu,su kamosi. Oni nic. Tak to zverejnili na fb. A vies co urobili rodicia? Kupili farbu,stetce a vsetko potrebne a chlapci mali brigadu. Vikendovu. Druhykrat to isto neurobia.
A prepac,ale pribeh o hadzani kamienkov do jazierka si nechaj. Taku hlupost by nezverejnil. Jedine,zeby hadzali do nejakeho sukromneho na dvore. A co by som robila? Dieta by svoje dostalo a video by som neriesila. A nie sa tvarit,ze je chlapec neviniatko
@lenkasarka ako zľahčujem? Veď keby to bolo vážnejšie,tak už je polícia u mňa.
Občiansky zákonník
§ 11-17 Ochrana osobnosti
Fyzická osoba má právo na ochranu svojej osobnosti, najmä života a zdravia, občianskej cti a ľudskej dôstojnosti, ako aj súkromia, svojho mena a prejavov osobnej povahy.
§ 12
(1) Písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkajúce sa fyzickej osoby alebo jej prejavov osobnej povahy sa smú vyhotoviť alebo použiť len s jej privolením.
(2) Privolenie nie je potrebné, ak sa vyhotovia alebo použijú písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky, zvukové alebo obrazové a zvukové záznamy na úradné účely na základe zákona.
(3) Podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy sa môžu bez privolenia fyzickej osoby vyhotoviť alebo použiť primeraným spôsobom tiež na vedecké a umelecké účely a pre tlačové, filmové, rozhlasové a televízne spravodajstvo. Ani také použitie však nesmie byť v rozpore s oprávnenými záujmami fyzickej osoby
@ckocka Jedna vec je zakon, druha vec je, ze jej syn zije medzi ludmi..on sa nespraval podla pravidiel a je spravne, ze to zverejnili. Aspon si syn hude vedomy, ze ma niest nasledky svojich cinov. Matka moze ziadat stiahnutie videa, ale vyjde z toho iba ako pokrytec, ktory neprimerane ochranuje svoje rozmaznane dieta. Dieta bolo na verejnosti, ma sa tak aj spravat..neverim, ze mu tato priucka nepomoze..
Ak ma majitel toho pozemki,kde syn ten vandalismus vykonaval kameru, tak toto je vysledkom..Uprimne keby sa jedna o mojho syna,necham ho to vyzrat a nie,ze sa budem snazit,Aby to video stiahli. Tento typ ochrany je kontraproduktivny... nepoucil by sa, Len by Bol utvrdeny v tom,ze nech spravi cokolvek,rodicia to "vybavia*. Zober syna a zajdite za starostom a majitelom a nech sa poriadne ospravedlni a verim,ze to Video Tam vecne visiet nedostane. Ale Musi to riesit syn a spravit prvy krok!
a prezradíš nám už vek?
myslela som, že ide o drobca
no ak starosta zverejnil video, na základe ktorého ho verejnosť pranieruje, asi to synove správanie nebolo úplne košér.. kde ste boli vy, rodičia?
ak chceš, aby sme ti poradili, odpovedz na otázky, napíš pravdu.. takto nechávaš priestor dohadom.. celkom som na to video zvedavá, ale asi nám ho neukážeš, že?
@nikaeli 8 rokov
Pozri - môj brat robil veľa hovadín a mama robila všetko možné, aby to bolo “utajené” a ani rodina nevedela. Raz to došlo až tam, že sa pobil aj s kamarátmi s nejakým sbskárom. Boli tri dni v CPZ, sbskar to zverejnil aj do médií a jasné, že ich prišla na točiť aj JOJka, ako idú na súd. Ako naschvál, videlo to pol rodiny, známi atď. Moja mama vypisovala redaktorovi, aby to stiahol a neviem čo, namiesto toho, aby brácho dostal poriadny preplesk. Lebo názory ľudí ju štvali viac ako bratovo správanie. A pointa? Až keď sa brat stal takto nechcene slávnym, v kombinácii s pobytom v CPZ, konečne dostal rozum. Toto medializovanie malo preňho taký efekt ako nič iné. Takže ak to otočím na váš prípad - chápem, že ťa to hnevá, veď ľudia popíšu na internete hocičo. Ale možno to ber tak, že kto chce kam, pomôžme mu tam a možno aj nechcená sláva tvojho syna na fb ho trošku uprace 🙂 lebo áno, keby to bolo vážne, je u vás polícia. Ale teraz to boli kamene do jazera, nabudúce by to mohlo byť do ľudí… 🙃
Ja trosku tejto teme rozumiem. Obec ma pravo kamerou zaznamenavat priestory kde ma svoj majetok na jeho ochranu. Mala by oznacit priestor ale mozno mate tabulku pri vstupe do obce. Aj ked to takto ma, nesmie zverejnovat video tvojho dietata. Osobny udaj je taky z ktoreho je zrejme o koho sa jedna. Ak dietatu vidno tvar, byva v obci a teda vsetci ho tak identifikuju je to osobny udaj. Napis strucny mail na obec ze v ramci GDPR legislativy ziadas o stiahnutie tohto videa.
Tazko uverit ze video ako dieta hadze kamienky do jazierka vzbudi vlnu hatu ako pises. Skor si viem predstavit ze dieta hadzalo kamienky do labute alebo ineho zvieratka. A je mi cudne ze 8r bolo bez dozoru. Mozes poziadat fb nech to zmazu. Ale starosta to moze dat aj inde. Skor treba poucit dieta ze Aj ked si mysli ze ho nikto nevidi neoplati sa robit zlotu lebo vzdy tam moze byt kamera.
@alantroj ďakujem za odpoveď.
Dnes sa robia zakony a opatrenia,ze skor sa chrani zlodej ako obet. Je to chore. A tym obhajovanim,skryvanim a utajovanim,len vychovavame dalsich kt si myslia,ze im vsetko prejde. A teraz netvrdim,ze autorkin syn bude ten pripad,ale nauci ho tiez len to,ze sa mu vsetko prepecie
Keby tvoj syn hádzal kamienky do jazierka ako píšeš tak sa voči nemu nezdvihne taká vlna hejtu aj na vás rodičov. Nechala by som ho to dobre vyzrat a druhýkrát si rozmyslí čo bude robiť. A vy ako rodičia by ste sa mali reálne zamyslieť ako vychovavate dieťa a nie sa snažiť všetko ututlať.
Do jazierka hádzali "kamienky"? Ale tam hádzali šutre a vraždili kačice?
Normalne by som išla osobne za starostom obce mu povedať že podávam na neho trestné oznámenie. Dieťa nie je plnolete a na zverejnenie jeho osoby potrebuje podpis zákonného zástupcu .. bodka.
Predpokladám, že tie ,, kamienky hádzal do jazierka "tento týždeň keď sa to teraz objavilo na FB tak ešte vždy je to krátko a kľudne ti ešte môžu policajti doma zaklopať. Dokonca ak spôsobil nejakú škodu tak môže obec od vás aj náhradu vymáhať
Akoze starosta empatia nula bodov. Decka sa toho navystrajaju dost. Neviem si predstavit,ze by som toto spravila dietatu. Mohol kontaktovat vas rodicov alebo prist osobne chlapca vyhresit a dohovorit mu a nie to rovno zverejnit a ponizit celu rodinu. Ludia sa radi vozia po inych.
@karinka223 Ale prosim ta,aka chyba. Mozes akokolvek dobre vychovavat,stane sa. Ja som mala prisnu vychovu a predsa som sa ulakomila na ceresne od susedov. Suseda nas nacapala,vytrieskala a isli sme s hanbou domov 🤣 nastastie vtedy neboli soc.siete a nerozniesli nas po celom kraji.

@autorka - kazde doeta obcas nieco vyparati. nevhaj ho to vyzrat a nebud helikopterovy rodic