icon

Video zo šikany na škole šokovalo rodičov

23. nov 2023

Väčšinou sa ma takto tragédie nedotknú, ale videla som video z aktuálne riešenej šikany na škole kedy chlapec skočil zo strechy a som tak strašne rozhodená!!! Zhnusená, nahnevaná z časti aj zúfalá keď si predstavím, že sa toto môže diať v budúcnosti môjmu dieťaťu a je mi to strašne ľúto za tých rodičov.. keď tam počujem kričať vo videu tie deti ako naňho kričia dvíha sa mi žalúdok, poznám sa a viem, že v iných prípadoch by som obraňovala deti, že sú odrazom rodičov a podobne, nikdy neprajem nikomu nič zlé a snažím sa vždy pochopiť “obe strany”, ale v tomto prípade by som ich chcela vidieť a prefackať aj ich aj ich rodičov a aby niesli následky a trápilo ich svedomie DO KONCA ŽIVOTA
Len toľko k môjmu výlevu, ale prišlo mi vhodne sa vypísať sem - väčšinou tu sme rodičia a berieme takéto veci inak

simca06022011
23. nov 2023

@akvi uz si napisala ale v dalsom prispevku... k tym "dosledkom": Ok, ale ja nechcem upratovat po bordelarovi, a nechcem chodit okolo smradlavych neopratych veci.. a nikto doma nemusi... my sa mame prisposobit malemu polobohovi doma :D to je smiesne. naozaj. nedam veci co pozbieram do dome, upracem po nom vsetko... uzsane, prava cesta ako vychovat dieta, co nic za sebou nespravi a bude cakat obsluhu alebo co je este horsie (mam to doma v dospelej podobe) urobi si veci, az ked bude chciet...

Mne to tiez nepride tak, ze by som bola nejak traumatizovana, alebo moj muz (no az na posledny rok, co je vela to je dost:D) , alebo ktokolvek, iste nesieme si kazdy nieco z detstva, ale ked porovnam co sa deje teraz, tak som mala uzasne detstvo. Citala som o tom, ze vlasnte po vojne deti boli rozmaznavane, a tie potom vychovavali deti a da dalsie generacie su velmi zli rodicia, lebo nemaju v tej svojej "rozmaznanosti" nervy na deti... tak teoreticky to by mohlo byt traumatizujuce z "minulosti". ALE aj tak si myslim ze my traumatizujeme dnesne deti najviac tym, ze ich tolko branime a chranime, rozmaznavame, nevyzadujeme aby bolo nieco urobene, povinnosti nula bodov... lebo vsak, kto by to robil ked nemusi? ;) ja by som tiez nerobila nic keby som nemusela :D celyy den by som sa hrala...

akvi
23. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl asi pod pojmom trauma vnimas nieco ine, ako ja, preto ti nepripada nasa generacia traumatizovana.. Som trochu mladsia od teba, takze nasi rodicia mozu byt plus minus v tom istom veku.. Traumu nasa generacia zazivala napriklad uz pri porode - odlucenie od matky, nekojenie, jasle od 6 mesiacov..atd..to bola norma vtedy, takto vyrastala vacsina. To je chces - nechces trauma. To, ze ty nemas pocit, ze si traumatizovana, to este neznamena, ze nie si. Ja napriklad som ako dospela zacala mat uzkosti, za ktore mohla trauma z detstva. Zavislosti napriklad a je jedno na com. Vo vacsine pripadov je to trauma, ktora je za tym.. Ak ta tema naozaj zaujima, precitaj si nieco od Gabora Mate, alebo Bessel van der Kolka.

akvi
23. nov 2023

@simca06022011 pride ti, ze ked pozbieras veci po decku a nasledne mu ich nedas, ze to nema vychovny efekt? Ved ak si nic nebude upratovat, tak pride den, ked si nebude mat co obliect, alebo sa s cim hrat. A len v tom treba ostat pevny a dieta pochopi. Tvoj syn si este asi nepral sam trenky, ze.. Moj uz hej.. Nedaval ich do kosa, ale na zem v satniku. Uz ich hadze, kam ma..

akvi
23. nov 2023

@simca06022011 ono ten prirodzeny dosledok je pekny v tom, ze ho vacsinou staci nechat pocitit len raz. Aj me vadi chodit okolo treniek na zemi. Zaroven ale viem, ze ked to vydrzim 10 dni, tak ten jedenasty pride zlom (menej treniek=menej dni 😅).. Alebo to lego, co som pisala, fakt som to len raz spravila. Potom stacilo raz povedat, ze idem vysavat a vysajem vsetko, co je na zemi, uz aj prášil upratovat.

simca06022011
23. nov 2023

@akvi aha cize este stale kopa deti chudeniec, je traumatizovanych po celom svete, lebo mamy nebyvaju doma 3roky s detmi ... nekojenie tiez.. moje dieta bude totalne traumatizovane. Lbeo som ho nekojila. Uzasne. No co uz.
Za mna je trauma, ked dieta ktore je nalepene na rodica zrazu ma po 3rokoch ist do skolky. Zrazu mama navrhne, ze uz je predskolak, tak moze prvykrat prespat u starych rodicov (ak vobec, ak sa tam nedostane neskor a tak ze bude musiet, lebo napr. mama bude musiet ist na par noci niekam.. ). Deti ktore prirodzene funguju v spolocnosti, kde sa zije, pracuje, rodicia normalne beru zivot spokojne, dieta ide k babke, dieta ide do jasliciek, potom ide s mamou na vylet su zivotaschopne, sikovne a samostatne. Nie traumatizovane. A nema na to pre mna vplyv ci som ju 4roky dojcila alebo s nou chodila za rucicku do 14rokov.

Pozbieranie veci a nedanie ma vychovny efekt na 2-4-maximaaaalne 5rocne dieta. Na starsie nema. Mam to otestovane. Oblecenie je haklivejsie, ale mne ide o to, ze my osatni mame trpiet bordel v nasom okoli, ktori je niekoho ineho... alebo to pozbierat, upratat... to je nezmysel. Ja mam teda jednu traumu, moj byvaly bol takyto bordelar, a jeho sestra plakavala normlane, lebo mali spolocnu izbu, ze v tom smrade sa neda byt.. lebo mama mu to neupratovala, lebo jej zakazal:D toto je mi vzor, ktory si vzdy predstavi a nedopustila by som to nikdy, ani keby som mala syna a muslea by som ho v tej izbe zamknut kym to nevyriadi. Ja na dceru zakricim ze periem a ona to pradlo donesie, ak nedoniesie zakricim viac a to sa jej neapci.. lepsie ako chodit dva tyzdne okolo pradla..

akvi
23. nov 2023

@simca06022011 v podstate ano, je velmi vela deti, ktore su traumatizovane z odlucenia. A ja to nevravim v zlom a ani nijako nehodnotim. Len konstatujem, ze je to tak.
No co ja viem, praveze 5 rocemu bolo vcelku jedno, co ma oblecene, haklivy bol na hracky.. Pubertak vacsinou riesi, ked si nema co obliect.. A kricat po decku, to ja nerobim, to mna vycerpava viac, ako chodit okolo treniek 10 dni..

simca06022011
23. nov 2023

@akvi no vidis, aj dospeli sme ini, aj deti su ine :D

akvi
23. nov 2023

@simca06022011 ved isteze, kazdy sme nejaky, co funguje mne, to nemusi tebe a opacne. No nic, idem spat, uz nevidim na pismenka, dakujem za prijemnu debatu.

mandarinka555
23. nov 2023

Mňa šlahne....10 strán....skoro 300 príspevkov...A vy tu riešite dookola povinnú školskú dochádzku??? Zomrelo dieťa preboha...sa spamätajte!!!! A tá sliepka, čo to začala, nech ide tie bludy vygrcať 🙈

simca06022011
23. nov 2023

@mandarinka555 chod spinkat a nerozculuj sa :D

vreckovka2
24. nov 2023

@hendikep blbost neblbost, mam to odsledovane na deckach v praxi. Rovnako som to riesila s xy kolegami z roznych skol. Pisala som, ze su vynimky. Ja som tiez z generacie prisnej vychovy a teda aj na riadnu sikanu si pamatam. A bola ututlavana. Snazime sa respektujuco, ale dieta nam po hlavach neskace. Aj pri detoch s poruchami spravania som sa snazila respektujuco a nik mi po hlave neskakal ;). A to, ze niekoho obtazuje krik a buchanie dietata niekde vonku je naozaj jeho problem. Kde ma byt take panelakove dieta dietatom, ak nie vonku? Nicit veci samozrejme nie.

vreckovka2
24. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl to co som opisala nie je zase tyranie. A je to bezne v mnohych domacnostiach. Keby vies, ake hrozy nie su povazovane za tyranie kompetentnymi...

dskjhfdlkdjhl
24. nov 2023

@vreckovka2 precitaj si poriadne moj prispevok a mozno pochopis, ako bol mysleny.

vojkri
24. nov 2023

@lucka_ke no pokial bral lieky zrejme bol pod dohladom a doktor asi odporucal co treba robit. Co viac tam moze rodic spravit? A vyriesi to to ze ti grazli su tam nadalej a budu sikanovat dalsie deti? Chyba rodicov ale tych malych grazlov….

brendaa
24. nov 2023

@vevesh

sticker
jennky13
24. nov 2023

@akvi myslim si, ze sa mylis. Poznam ucitelov, ktorí svoje povolanie beru ako poslanie.
Jedna z nich ucila na integrovaniej skole matematiku. Dokazala deti pozdvihnut a naucila ich verit si a vazit samych seba. Doteraz ju byvalí ziaci pozývaju na kavu a zdoveruju sa.
Poznam jednu, ktora na stuzkovej povedala, ze su uzasní, maju obdarovanie, kazdy jeden ma co svetu ponuknut a tak sa k nim aj spravala.
Dalsi - ucitel matematiky mojej dcery bol aj triedny- bol im ako otec a kamarat v jednom. Pomohol, vysvetlil, podrzal.....a urcite je ich vela dalsich.
Mas pravdu v tom, ze su aj takí, ktorych to nebavi a su tam len preto, lebo nic ine nevedia. Aj s takymi som sa stretla. Ale tvrdit, ze za vsetko moze to, ze deti su nutene chidit do skoly aj ked nechcu je velmi skreslený pohlad.
Problem sikany je aj problem v rodine. Tam treba v prvom rade ucit deti vazit si samych seba a nedovolit, aby mu niekto ublizil. Snazit sa mat taky vztah s detmi, aby sa zdoverili ( viem, toto je casto velmi tazke )a hlavne riesit situaciu, bojovat za deti, za pravdu.....nie nechat to vsetko na uciteloch.

annm81
24. nov 2023

Ja by som namiesto toho, že sa budem rozčuľovať nad tým, ako by som prefackala rodičov, položila otázku, koľkí z vás, čo máte doma deti od 3 rokov po dospelosť, ste sa pri tejto nešťastnej príležitosti pýtali svojho dieťaťa, čo by urobilo, keby niekto neustále ubližoval jemu. A čo by urobilo, keby bolo svedkom šikany. A čo ak by tí, čo šikanujú vyvíjali nátlak na vaše dieťa, aby sa pridalo. A či ste s dieťaťom prebrali nielen možnosť, že bude obeťou šikany, ale aj to, čo spôsobí inému, ak ho bude ponižovať.

Najväčší problém šikany je, že šikanovaní nevedia, ako sa brániť a pomoc im neposkytne ani škola, ani rodič a šikanujúci si neuvedomujú, aké následky môže mať ich konanie. Veľmi by pomohla osveta na školách. Ale kým spoločnosť nebude tlačiť na učiteľov, školy a na ministerstvo, že chcú zaviesť preventívne programy, kde sa budú o probléme vzdelávať tak učitelia ako aj žiaci, tak sa nikam nedostaneme. Rozhorčovanie na modrom koníku nepomohlo v minulostí a nepomôže ani teraz.

letmebe8
24. nov 2023

@elenka.k to ze na neho kricali aby skocil nie je sikana? mozno mal psychicke problemy ale to co su s prepacenim za zmrdov ked na neho kricali aby skocil?!

elenka.k
24. nov 2023

@liv1 kolegov mám z ich dediny a tvrdia, že ho mama nikde nepúšťala a tu čítam, praví opak.
... nevieme kde je pravda ...
@owecka nikto nie je na vine, všetci sú vinní
Je to veľká bolesť / strach, ľútosť, zlosť / , ktorej sa dalo predísť .
😢 😢

vreckovka2
24. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl druhu cast chapem a suhlasim. Ale tu prvu som pochopila tak, ze moj opis bol extrem. Co si nemyslim. Mozno si to tak nemyslela.

elenka.k
24. nov 2023

@miadi čo to píšeš??? ... 😨

rikarika
24. nov 2023

@jennky13 mozno sa nevyjadrila spravne ked napisala termin povinna skolska dochadzka. Ale fakt je ze system nasho skolstva je katastrofalny a nikto nevidi/neriesi/nepotrebuje zmenu. Postav sa rano pred ktorukolvek zakladnu skolu a sleduj tvare deti od prvakov az po deviatakov. Vacsinou je v nich znechutenie, odpor, unava, povinnost, povinnost, povinnost....

elenka.k
24. nov 2023

@letmebe8 áno sú to zmrdi, sú to hlupáci, nafúkanci, rozmaznanci, ktorým rodičia všetko dovolia, respektíve si nedovolia ich vychovať ako sa má, možno sa boja tiež, možno si s nimi nevedia tiež poradiť, možno sú to tiež zmrdi
- toto ste chceli počuť? ženy.
Je to veľká tragédia, možno som sa mýlila. Dobre!
😢 😢

maranco
24. nov 2023

„Roman mi o tom, že ho šikanujú, vravel. Šok bol, keď som zistil, že ho šikanujú dievčatá. Šikanovali ho slovne, rôznymi urážkami či narážkami na jeho výzor, vlasy, oblečenie, dokonca školskú výbavu. Stalo sa tiež, keď mal na sebe niečo lepšie ako ony, že mu to zničili. Dostával od nás vreckové, za ktoré si kúpil výbavu na výtvarnú výchovu, kde bolo naozaj všetko. Niekto mu tam vylial lepidlo a bolo po výbave. Keď som sa ozval s tým, že sa mi to nepáči, ohlas nebol takmer žiadny,“

Šikanovali ho aj prostredníctvom správ cez Messenger na jednej zo sociálnych sietí.

Tomu, čo sa v pondelok stalo, predchádzala udalosť, ktorá sa odohrala počas piatka, keď bol pozvaný kamarátom na sobotňajšiu oslavu, pričom na túto oslavu sa veľmi tešil. Mala to byť oslava známeho jeho kamaráta s tým, že všetci mali ísť spolu do pizzerie a následne ísť spať k tomuto kamarátovi. Pýtal sa ma, či môže ísť, s čím som súhlasila,“ spomína.

„Romanko nevedel, kto všetko na oslave bude, a neskôr sa dozvedel, že tam budú aj spolužiačky, ktoré ho šikanovali. Tie sa pýtali, kto Romana pozval a prečo. Romanov kamarát sa nepriznal, že ho pozval, práve naopak, povedal, že Roman bol ten, kto sa na tú oslavu doslova pchal. Dali mu pocítiť, že ho tam nechcú. To, ako sa k nemu zachovali, aj to, ako to pred týmito dievčatami prezentoval tento jeho ,kamarát‘, znášal veľmi zle. Zranilo ho to.
V sobotu odišiel z domu, pričom som sa bála, aby si niečo neurobil. S dcérou sme ho našli, ako sa prechádza po dedine. Prechádzal sa v daždi. Keď sme prišli domov, porozprávali sme sa. V minulosti, keď sme sa takto porozprávali, tak mu to pomohlo,“ vraví v úprimnej spovedi matka Romanka s tým, že syna sa vždy snažila nejako zamestnať, vymyslieť mu program, výlety či tábory počas prázdnin a venovala mu kopec času.

Matka zosnulého chlapca zároveň nesúhlasí s tvrdeniami, že by ho nasilu držala doma či nepúšťala von. „Chodil von tak ako všetky iné deti. Keď som vedela, že sa vnútorne necíti dobre, prirodzene, ako matka som ho chránila a bola som radšej, ak bol vtedy doma. No poviem vám jedno, do školy sa netešil. A na čo by sa aj tešil, keď vedel, čo ho tam čaká?

V pondelok ráno som mala zlé tušenie. Vravela som mu, zostaň doma, pretože ony ti pokoj nedajú. Vedela som, že si ho tým, že na tej oslave nebol, budú doberať. Povedal mi, že to zvládne, na čo som mu opäť povedala, nech zostane doma, no on do tej školy išiel.
Keď som prišla do školy a uvidela ho na streche, kričal z nej, že len prišiel do školy a už mu s tým nedali pokoj,“ vraví nešťastná matka.

Tá tvrdí, že šikana bola dlhotrvajúca. „Spomínam si na moment, keď mu po tom, čo sa po prázdninách vrátil do školy, povedala jedna zo spolužiačok, že vyzerá ako pedofil. Veľmi ťažko to znášal. V minulosti, keď mal dlhé vlasy, sa kvôli nim dokonca ostrihal, keďže ani takýto sa im nepáčil. Snažil sa im všelijako prispôsobiť, len aby mu dali pokoj,“ dodala mama.

liv1
24. nov 2023

@elenka.k mama odpovedala na tuto otazku tak, ze ked bol v zlom psychickom stave chcela ho mat radsej doma. No tak viem to pochopit. Ale aj keby ho mama von nepustala tak co 🤷‍♀️. Zrazu sikana zmizla?

akvi
24. nov 2023

@jennky13 neviem, na ktorý môj príspevok reagujes, ale nie som si vedomá, že by som niekde tvrdila, že neexistujú aj normálni a ludski učitelia, tiež ich veľa takých poznám. Čo si ale zároveň myslím je, že v dnešnom systéme je aj ten ľudský učiteľ málo, pretože je rukojemníkom systému a musí robiť to, čo má predpísané. Isteže, dokáže spraviť veľmi veľa hlavne, čo sa týka klímy v triede, ale dokázal by podstatne viac, ak by nebol tým rukojemníkom.

jablkovastrudla
24. nov 2023

@annm81 ja to so synom riesim stale, kazdy den po skole sa rozpravame co sa stalo v skole. S kym sa hral, kto sa chova pekne a priatelsky. Viem kto pouziva sproste slova 😏 vie co je ok, vie kde ma intimnu zonu kde sa ho nemozem nikto dotknut a podobne.syn ma 5 a skolu zacal tento rok ale sikana je nieco coho sa strasne obavam, lebo ja ako rodic mozem spravit velmi malo 😐

elenka.k
24. nov 2023

@liv1 mama je sama z oblasti " medicíny " tak mala tiež preňho vyhľadať odbornú pomoc, teraz sme každá mudrlantka , nevieme ako by sme sa zachovali - každá inak, iná rovnako , žiadna takto ....
Nie šikana by nezmizla , aj keby mama vlietla do školy a povedala niečo - neviem hocičo - tým zmrdom, im rodičom, učiteľom, vedeniu ... Zakaždým sa nájdu hlupáci!

😢 😢

akvi
24. nov 2023

@jablkovastrudla to, čo robíš, je presne to, čo treba, vytvárať bezpečné prostredie, v ktorom sa dieťa nebojí zdôveriť. A to by mala robiť aj škola, ale väčšina to nerobí, preto tá šikana dokáže nadobudnúť obludné rozmery. A v neposlednom rade, dieťa by malo mať možnosť nezotrvavat niekde, kde sa necíti bezpečne. A v tomto sa zlyháva najviac, pritom to je niečo, čo má byť prvoradé - možnosť odísť. Keď sa človek dostane do zamoreneho územia, tak každý, kto môže, tak odchádza, je to prirodzené a život zachraňujúce. Ak táto možnosť nie je, môže to dopadnúť zle.

heleninamama
24. nov 2023

@maranco Všetci riešia školu. Mňa skôr šokuje, že otec aj matka o synových problémoch vedeli a nič neriešili, len sa s ním, ako je dnes zvykom, rozprávali a vláčili ho po psychiatroch. Chalan mal depresie, bral lieky, bol šikanovaný - rozhodne to nebol zdravý silný tínedžer a nechali ho tak. Ak bola príčinou škola, prečo ho nepreložili inde?
Prečo situáciu neriešil teda aj jeho psychiater? Veď dnes pri každom probléme každému človeku odporúčajú návštevy psychiatra ako riešenie na všetko. Mali v škole vôbec informácie o chlapcovom duševnom stave, depresiách, ich pôvode a o liečbe? Alebo si to rodičia nechávali len pre seba? U chlapca museli byť myšlienky na samovraždu už dávno, to nevyzerá ako náhly skrat, aj matka priznala obavy, že si niečo spraví.
A ešte ma zarazilo, že otec spolu so smrťou syna rieši finančnú zbierku na svoje dlžoby, kvôli ktorým vraj musel ísť pracovať do zahraničia. A v bulvárnom denníku žiada cudzích ľudí o príspevky. Mne to príde úplne absurdné správanie v takejto situácii.