icon

Video zo šikany na škole šokovalo rodičov

23. nov 2023

Väčšinou sa ma takto tragédie nedotknú, ale videla som video z aktuálne riešenej šikany na škole kedy chlapec skočil zo strechy a som tak strašne rozhodená!!! Zhnusená, nahnevaná z časti aj zúfalá keď si predstavím, že sa toto môže diať v budúcnosti môjmu dieťaťu a je mi to strašne ľúto za tých rodičov.. keď tam počujem kričať vo videu tie deti ako naňho kričia dvíha sa mi žalúdok, poznám sa a viem, že v iných prípadoch by som obraňovala deti, že sú odrazom rodičov a podobne, nikdy neprajem nikomu nič zlé a snažím sa vždy pochopiť “obe strany”, ale v tomto prípade by som ich chcela vidieť a prefackať aj ich aj ich rodičov a aby niesli následky a trápilo ich svedomie DO KONCA ŽIVOTA
Len toľko k môjmu výlevu, ale prišlo mi vhodne sa vypísať sem - väčšinou tu sme rodičia a berieme takéto veci inak

annm81
24. nov 2023

@jablkovastrudla Naopak, ako rodič môžeš spraviť strašne veľa. Šikana totiž nie je preto, že niekto má menej ako ostatní (častý argument, prečo vraj zaviesť uniformy v školách). Tu si mala príklad- chlapec keď mal niečo horšie, smiali sa mu. Keď mal niečo lepšie, zničili mu to. Čo má alebo nemá je len zámienka, nie dôvod šikany. Rovnako je to s tým, ako niekto vyzerá - že má okuliare, vadu reči, alebo je tučný je len zámienka. Najdôležitejšie je socializovať deti, učiť ich, ako vychádzať s inými, učiť ich ako sa brániť, keď im niekto ubližuje, kde a ako vyhľadať pomoc, ak si sami pomôcť nedokážu a budovať už od narodenia dôveru jednak k rodičovi a jednak k sebe samému, že veci dokážem zvládnuť a meniť vlastnými silami. Lebo neplatí, že každý okuliarnatý je šikanovaný, ani každý z chudobnej rodiny, a nie, ani zďaleka každý introvert nezažíva šikanu. Aj introvert sa dokáže naučiť sa brániť. Ale nesmie sa od všetkých odstrihnúť (aj introvert potrebuje jedného, dvoch priateľov) a nesmie pred šikanou ustupovať. Keď šikanujúci pochopí, že tu narazil, ide ďalej - vždy si hľadá ľahkú obeť. Ty ako rodič môžeš dieťa naučiť vychádzať s ľuďmi a nebyť ľahkou obeťou pre tých, s ktorými nevychádza.

liv1
24. nov 2023

@elenka.k Elenka ja mam pocit ze ty to fakt necitas. Ved kvoli tomu chodil na psychiatriu. Prosim ta skor nez budes nieco komentovat alebo tvrdit, precitaj si o tom, lebo toto dokola obvinovanie vsetkych inych len nie deti co to sposobili je odveci. Co by sa vyriesilo keby tam matka “vlietla”? Vysmievali by sa mu este viac. Mali zmenit skolu. Ale teraz sa lahko sudi, ved bol v poslednom rocniku, urcite si mysleli ze to uz nejako doklepne a zlepsi sa to ked pojde na strednu

janage
24. nov 2023

@heleninamama súhlasím, rozhodne mali už dávno zmeniť školu. Ale s tými psychiatrami pre deti to je ťažké. Je ich žalostne malo, majú veľa pacientov a malo času na konkrétneho pacienta. Čakačky či na vyšetrenie či hospitalizáciu sú neúnosné dlhé. Zariadenia nemajú miesta. A psychiater rozhodne sám o sebe nestačí. Chodil chalan k psychoterapeutovi?
Je strašné ak niekoho takto vylučujú z kolektívu. Na druhej strane sú deti, ktoré proste nevedia zapadnúť, vadí im, že nemajú kamarátov, ale sami sa odmietajú čo len trochu prispôsobiť alebo to proste nevedia.
Ja si skôr myslím, že die decka vrátane tej čo mu povedala nech skočí, vôbec neverili, že by to on urobil. Tým, v žiadnom prípade nechcem toto konanie ospravedlňovať.
Tam už s triedou mal dávno pracovať školský psychológ.

barborachors
24. nov 2023

Tragédia celej súčasnej spolocnosti. Chlapec v štýle Emo (náušnice, typ ucesu) pozrite sa na internety tieto Emo deti si rezu ruky a sebaposkodzuju sa. Je toho plný internet. Natáčajú si videá kto si viac ublíži. Skáču aj pod vlaky akoze sa idu zabit. Dievčiny anorektičky atd. Nie je to len o šikane, ale aj o tom, ze styl Emo je navádzanie na samovraždu. Šikana je len zásterka. Ten chlapec by tu samovraždu spáchal tak ci tak. Šikana k tomu len dopomohla. Chlapec mohol trpieť aj vážnymi depresiami a jeho rodicia sa o neho absolutne nezaujímali. Dal sa vyhecovať a skočil.

ibatanecnica
24. nov 2023

@belllinka presne tak, riešenie nie je zrušenie povinnej školskej dochádzky. Šikany nie sú iba na školách. A k situácii - najhoršie na tom je, že mnohí si ani neuvedomili, čo robia a čo vlastne spôsobili. Kde sa toto v ľuďoch berie?

sickynickyobsadene
24. nov 2023

Neviem ci ste to písali asi hej na tie 11 strany, ale on kvôli frajerke sa chcel zabiť. Veď písal sms kamošovi a on ju zverejnil.

maranco
24. nov 2023

@heleninamama v škole ho šikanovali, v škole mu ničili veci, otec sa ozval v škole keď mu zničili pomôcky a bez reakcie, pozri si stránku školy https://zsparchovany.edupage.org/ nič sa nestalo život ide ďalej, nezaslúžil si Roman ani čiarku že smútia nad stratou žiaka?
Možno rodičia čakali že už ten posledný rok dokončí a ide na strednú ktorú si vybral, tak nemenili školu.

Cez víkend ho zradil kamarát, pozval ho na oslavu a potom pred šikanujúcimi babami cúvol, bál sa priznať že ho pozval. V pondelok prišiel do školy a už si z neho uťahovali kvôli oslave. Možno pohár trpezlivosti pretiekol, tak sa rozhodol ukončiť svoje trápenie.
Aký tam bol tlak v triede keď sa chalani boja od dvoch báb? Že sa sám nemôže rozhodnúť koho pozve na oslavu?

jesenzima
24. nov 2023

@barborachors to s tým štýlom emo je dosť odveci, ale rešpektujem tvoj názor 🤦 lebo teda podľa tohto názoru, keď má niekto rád metal, tak je určite satanista, a každý pankac sa kúpe v alkohole a berie drogy 🙄🙄🙄🙄 a šikana nie je zásterka ..

liv1
24. nov 2023

@barborachors ako mozes taku debilinu vypustit, ze by ten chalan spachal samovrazdu aj tak! A ze sa rodicia absolutne nezaujimali. Ty mas vestecku gulu?!! Pre pana ja dufam, ze vy nemate deti poniektore, lebo niektore ste fest pribrzdene. A nahlaste mi tento komentar, je neslusny, ale ja uz nemozem citat co vy davate za perly. Vies kolko by bolo mrtvych deti na zemi co spachali samovazdu, keby kazdy emo sa zabil?! Dokazes vobec spocitat 2+2? Ako mozes odsudit rodicov, ktori prave prisli o svoje dieta, ze sa mu nevenovali? Ty s nimi byvas v domacnosti? Zijes ich zivot ze vies ako to doma mali?! Grc toto

dobromila
24. nov 2023

@luccija ani ja som v tom veku už nechodila s rodičmi na nudné návštevy - brali mladších súrodencov a ja som bola rada, že mám byt a pár hodín kľudu pre seba 😄

valeria_h
24. nov 2023

@barborachors Ty si trúba Jerichova, fuj že sa nehanbíš. Chlapec bol šikanovaný dlhodobo, preto mal depresie, preto spáchal samovraždu.

eva112014
24. nov 2023

@barborachors 🤬😡

simca06022011
24. nov 2023

@annm81 ja som sa to pytala vcera dcery pri veceri, spravy sme nepozerali ale kedze maju naozaj niekedy besnu triedu, povedala som jej co sa stalo a co by robila keby sa toto dialo u nich v triede aj dostala mini prednasku, ze pre toto sa netreba nikomu vysmievat a hlavne, aj opacny pripad, netreba sa nechat sikanovat a zatajovat,ze sa nieco deje...A teda prisli sme k tomu, ze u nich by sa taketo daco pravdepodobne nestalo, a kedze poznam vacsinu tych bab, viem ze by sa mozno nasla nejaka co by zo zaciatku si srandu robila, ale drviva vacsina by to vazne riesila, a kedze su to zalobaby male, nik by tam na strechu nevyliezol...
Ale tato trieda je uz asi 2,5r? intervenovana z cpppap, pracuju s nimi, lebo to bola katastrofa, ale musela prist nova ucitelka, ktora si vsimla problem a riesila, lebo predtym sa to len zametalo pod koberec. Jedina skoda je, ze sa to nedialo skor, ze skor niekto nezakrocil a neriesil, z coho som teda dost "zlostna" aj teraz. A kopa skol/tried vobec takto neintervenuje tej kolektiv, ked vidi, ze tam nieco skripe.. lebo ved na co...

@barborachors to nemyslis vazne :D tak ti poviem, ze emo lookom presla aj moja dcera, tiez som doma skripala zubami a to mala len 10-11? v podsate ju to preslo iba teraz niekedy na jar/leto... ale teda nic z tebou opisovaneho, nech to vyzera akokolvek depresivne na tych detoch, sa iste bezne nedeje... ale konkretne tento chlapec tu depresiu realne mal. Ja sa divid rodicom, ze ho neprelozili na inu skolu..

tamitamitami
24. nov 2023

Ja si myslím že za správanie dieťaťa môže v prvom rade vo večšine prípadov rodič (áno sú výnimky kde rodič môže robiť aj nemožné a dieťa je aj napriek tomu nezvládnuteľné). Ak dieťa dostáva lásku, podporu, vidí normálne správanie v svojej rodine...sú snim primerane veku odkomunikované veci (ako napríklad aj správanie sa k druhým), tak vie kde sú hranice.

Na druhú stranu myslím si že učiteľ/riaditeľ je zodpovedný za situáciu ktorá sa deje v škole ak vidí že je dieťa šikanované skupinou alebo jednotlivcom tak by to nemal brať na ľahkú váhu. Ono väčšinou agresor dostane poznámku (zníženú známku zo správania a tam to končí) efekt by to malo ak by rodič agresora začal dieťa riešiť ak je to rodičovi jedno alebo to považuje za normálne tak sa tým nič nevyrieši. Myslím že aj v tomto prípade to nebude mať pre agresorou iné následky.

Na videu vidno chlapca ktorý ide spáchať samovraždu, partiu detí s jednou slečnou na čele ktorý ho v tom podporujú aby skočil a ako bonus si to ešte aj točia.
Pre mňa nepochopiteľné a neviem si predstaviť že by som dopustila aby sa takto správalo moje dieťa v takejto situácii. Ak by k tomu prišlo považovala by som to hlavne za svoje zlyhanie a nehľadala by som vinnu v učiteľoch, riaditeľke ani v povinnej školskej dochádzke.

bloger
24. nov 2023

On trpel depresiou a tým, že ho šikanovali. To potvrdil aj otec toho chlapca. Robili mu rôzne naschvály a ničili veci. Zo začiatku som si myslel, že to bolo z inej príčiny. Potom neskôr sa objavili doplňujúce informácie.

dobromila
24. nov 2023

K téme: Je mi až fyzicky zle, odkedy som sa dozvedela o tejto tragickej udalosti. Mám doma samých synov, okrem mladších aj 12, 14 a 16r. Komunikácia s najstarším je na bode mrazu od istého času napriek našej snahe. Každopádne dnes večer doma nastolím túto tému opäť a som zvedavá na reakcie synov. Najstarší sa v škôlke kamarátil s 2 najproblémovejšími v triede. Jeden z nich ho potom v 1.ročníku fyzicky aj slovne atakoval. Riešila som to so synom samozrejme. Opakovane vraj bol v riaditeľni na koberčeku, ale veľký efekt to nemalo, keďže problémovým zostal počas celej ZŠ.

julish
24. nov 2023

Liga za duševné zdravie odsudzuje šírenie akékoľvek násilia, verbálnej agresivity a necitlivého správania. O to viac, keď vyústilo do úmrtia 15-ročného chlapca.
Výskumy ukazujú, že nevhodné a necitlivé spracovanie témy ukončenia vlastného života v médiách, môže viesť k zvýšeniu pravdepodobnosti, že niekto z príjemcov tento čin napodobní. Cieľom je teda takéto dôsledky minimalizovať a nájsť rovnováhu medzi verejným záujmom a zodpovedným informovaním.
Osobitnú pozornosť pri tom treba venovať deťom a mladistvým, ktorí uvažujú alebo plánujú ukončiť svoj život. Rovnako ako u celebrít, aj v tomto prípade je riziko napodobenia výrazne vyššie. Zároveň sa ohrozenejšou skupinou stávajú nielen blízki ľudia, ale aj rovesníci a spolužiaci.
Je vrcholne nezodpovedné použiť ako odôvodnenie zverejnenia videa slová trápiaceho sa otca, že je to ako výstraha, aby sa nič podobné neopakovalo. Nezohľadňuje to etický prístup, ani stanoviská odborníkov k tejto citlivej téme, Médiá (opäť) nebrali do úvahy známy Wertherov efekt, na ktorý upozornila aj Svetová zdravotnícka organizácia - keď sa po informovaní o siahnutí si na život v nebezpečenstve ocitajú predovšetkým osoby, ktoré na ukončenie vlastného života často myslia vplyvom viac či menej výrazných problémov s duševným zdravím.

karolinakr
24. nov 2023

Akurat pišu v Novom čase, že reprezentoval školu, bol aj pekny, čiže tu išlo jednoznačne o žiarlivosť, dokonca ta baba bola asi ohrdnuta od neho..
Aj ja som bola veĺa krát deptaná v živote, ale s odstupom času si uvedomujem, že to bolo od ĺudi, čo mi nesiahali ani po členky..
Treba si nastaviť zrkadlo, že kvôli komu sa zabíjam..kvôli komu to robím

karolinakr
24. nov 2023
macekovam
24. nov 2023

@karolinakr presne ohrdnuta dievčina.. Aj mne to tak príde.. Nech v živote stretáva už len seba...

valeria_h
24. nov 2023

@karolinakr Ani na stránke školy som nevidela nejakú správu od nich a vyjadrenie ľútosti. Smradi, môžu sa hanbiť všetci od triednej po riaditeľa. A samozrejme tie svine čo mu ubližovali...nemôžem napísať, lebo by ma zmazali.

karolina04
24. nov 2023

R.I.P. ROMANKO 😢

macekovam
24. nov 2023

@valeria_h posli mi do správy.. Nech kuknem tu chuderu

vevesh
24. nov 2023

@bloger ta depresia sa vyvinula hlavne z tej sikany a jej neriesenia. Dieta, ktore je v zdravom prostredi nepodlahne v tomto veku depresiam...

gta5man
24. nov 2023

To sa deje vždy a všade. Bagatelizuje sa to. Väčšinou keď sa aj obeť sťažuje u nadriadených tak tí to bagatelizujú, buď povedia že oni “tie vaše žabomyšie vojny riešiť nebudú” a aj keď tak agresori to zatĺkajú a tým pádom sa nič nestalo. Máme taký systém že ak sa niečo deje treba to dokázať. Mať dôkazy, svedkov atď. Proti agresívnej bande nepôjde nikto svedčiť, lebo sa ich všetci boja. Banda svoje činy zatĺka a tým pádom je to tvrdenie proti tvrdeniu. Prípadne tvrdenie viacerých proti tvrdeniu obete. Takže ešte z obete môžu spraviť páchatela.

kingus
24. nov 2023

@sherynkamalinka presne tak…moje slova

gta5man
24. nov 2023

Ja sám som bol celý život šikanovaný tak vidím do problematiky priamo. Povedal som učiteľom, šikanujúcich si predvolali do kabinetu, vynadali im. Potom prišlo pokračovanie: “prečo si na nás binzoval?” bumm jedna facka, bumm druhá facka… Ešte viac začali. Po škole ma zmlátili cestou domov akože za to že som nonzoval. Tak isto na sídlisku že zbili nás iné deti, tak sme sa pozbierali spravili odboj, a začali sme vojnu. Keď sme sa pomstili, tak oni o to agresívnejšie odvetili. Ak sa necháte šikanovať tak je zle, ak ich aj usvedčíte, tak sa vám pomstia a bude ešte horšie. Aj to sa už stalo že pred dverami riaditeľne sa mi vyhrážali že ak budem vypovedať tak začnú ešte viac šikanovať, tak ma donútili tým stiahnúť výpoveď. Proste proti tomu niet úniku. Buď to trpieť alebo si ukončiť život. Postaviť sa proti tomu len plodí vojnu. To je ako Hamas vs. Izrael alebo Rusko vs. Ukrajna. Každá strana má svoji pravdu a nikto nepoľaví. Oni všetko poprú alebo to ešte otočia vo svoj prospech.

gta5man
24. nov 2023

Na slovensku zákon chráni páchatelov nie obete. Uvediem príklad: Kedysi dávno (už roky dozadu) som náhodou v správach zazrel že niekde na škole inštalovali do priestorov WC bezpečnostné kamery (práve na ochranu pred šikanou) a vraj nejaký rodičia to napadli že to je nejake nemorálne či čo a museli ich odinštalovať. Jasné víťazstvo šikanovania! Totižto najviac výpraskov sa dialo tam. Obeť zaviedli na WC alebo vyčíhali keď tam ide a tam ho buď zmlátili alebo ho nútili robiť nedôstojné veci. Jediné miesto kde je to bez svedkov a mimo dozoru pedagógov. Tak logicky komu asi tie kamery tak vehementne prekážali? Určite tie šikanujúce deti to doma povedali rodičom a tí pobúrene prišli do školy že čo to má byť. Ja ako obeť by som bol za tie kamery vďačný.

Napríklad v číne sa snažia mať veľmi pod kontrolou spoločnosť a skoro všetko je tam uź pod kamerami. Sú všelijaké technológie na sledovanie ludí atď. Moralizujú proti tomu ale určite len tí čo chú robiť zle. Ja ako obeť by som s radosťou pristúpil na to že sa aj vzdám časti súkromia len aby som sa mohol cítiť bezpečne. Jedine takto sa dá zabrániť páchaniu trestných činov.

gta5man
24. nov 2023

Totalitný systém kde o každom všetko štátne zložky vedia. A tak sa nestane ako neraz v USA že decko prinesie do školy tatkovu zbraň a vystriela polovicu triedy. Presne toto sa stane ak dáte ľuďom príliš veľa slobody.
O každom by vedeli že kto má zbraň, kto je potenciálne nebezpečný atď. U nás je to tak že velakrát ani polícia nieje ochotná riešiť takéto “drobnosti” a keď aj niekoho usvedčia že terorizuje ľudí tak ho zavrú na pár mesiacov. Vyjde z basy a pokračuje. Takých by mali rovno popravovať. Takí už pre spoločnoť nikdy prínosom nebudú.

radkamatisova
Autor odpoveď zmazal