Video zo šikany na škole šokovalo rodičov
Väčšinou sa ma takto tragédie nedotknú, ale videla som video z aktuálne riešenej šikany na škole kedy chlapec skočil zo strechy a som tak strašne rozhodená!!! Zhnusená, nahnevaná z časti aj zúfalá keď si predstavím, že sa toto môže diať v budúcnosti môjmu dieťaťu a je mi to strašne ľúto za tých rodičov.. keď tam počujem kričať vo videu tie deti ako naňho kričia dvíha sa mi žalúdok, poznám sa a viem, že v iných prípadoch by som obraňovala deti, že sú odrazom rodičov a podobne, nikdy neprajem nikomu nič zlé a snažím sa vždy pochopiť “obe strany”, ale v tomto prípade by som ich chcela vidieť a prefackať aj ich aj ich rodičov a aby niesli následky a trápilo ich svedomie DO KONCA ŽIVOTA
Len toľko k môjmu výlevu, ale prišlo mi vhodne sa vypísať sem - väčšinou tu sme rodičia a berieme takéto veci inak
@eva112014 a hlavne s toho vysli uplne bez trestu, lebo mali 12+13 rokov... hnusna planovana vrazda... rodicia ich zbalili, zmenili mena, odstahovali sa a tym to pre nich zhaslo...
@anjelicek26 Neuveriteľné proste! A po vražde si išli natočiť video s tancom na tiktok. Podľa mňa ani tu na tomto videu si to dievča neuvedomuje, že čo spravilo.
@simca06022011 Lenže to je práve dôvod, prečo sa tak darí šikane (a nielen na školách, ale aj v zamestnaní, na sociálnych sieťach a pod.). Nikoho nezaujíma ten druhý, len jeho vlastné potreby. Nevidím zlo, nepočujem zlo, nezastanem sa druhého. Práve s týmto počítajú agresori a ten napádaný v tom ostáva sám, kým tí ostatní v záujme vlastného pokoja zatvárajú oči, uši alebo sa nebodaj pridávajú na stranu šikanujúceho, celí šťastní, že v úlohe obete nie sú oni sami... (To na margo Vašej odpovede pre @slovakboy.)
@akvi nedomysleli dosledky, lebo dospeli deti chrania pred dosledkami. Uz nie je trest. Daekdy dieta neverilo mame, ze sporak/zehlicka je horuca? tak sa popalilo, zapamatalo si. Dnes je za to ze sa dieta popali vinna mama, ma vsetko odlozit, skryt, zabarikadovat, alebo vobec nemat doma. Kedysi povedal niekto ucitelke ze je p**a a dostal od nej taku po papuli, pootm od riaditela a potom aj od rodicov, ze viac take nieco z ust by nevypustil. Rovnako tak doma. TEraz nevedia, k tomu vzdelanost nula.. koho napadne naliad savo kamoske do flase? no hlupej krave, ktora miesto ucenia sa, co je to chemikalia a co moze sposobit, si vozi zadok v ockovom mercedese a cele dni stoji s mobilom pred zrkadlom. Nevedia. Nemozu chytit do urciteho veku noz do ruky, nmozu pomahat, nemozu pracovat, nedaj boze aby mali viac domacich uloh, aj to sa zrusi.. ani za to 5ku nemozu dostat :D Nevedia, ze ak niekoho sikanuju a nabadaju ho na nieco, kludne sa to moze stat. Mozno si ani neuvedomuju z tych nesmrtelnych hier, ze my ludia nie sme nesmrtelni.. kto vie... Deti ovladaju vsetky svoje prava, co mozu, co ostatni im nemozu.. zopar povinnosti mozno beru do uvahy. Ale to je tak vsetko. Zodpovednost im nic nehovori. Uz sa nemusia starat o nic, ina natiahnu doma ruku, mama daj, mama zaplat, nemusia byt ani hodinu zodpovedni za surodenca, nemusia byt ani za seba zodpovedni, lebo nemaju co byt doma deti sami :D A v puberte sa to vyhrocuje, deti maju mat zodpovednost a citit dosledky svojich rozhodnuti.. v 14-15tich uz je to neskoro ucit.
Zaklipkaju doma mihalnicami, poplacu, polutuju sa, vymyslia si ako nevedeli co sa moze stat.. a vybavene, odpustene.. ved nedalo sa nic robit, nehoda, nahoda.
@ivanaks za vzdelanie kazdeho dietata zodpoveda rodic. mas pocit, ze tie deti v tych skolach su primerane vzdelane? ok vedia citat pisat.. ale nevedia, ze savo sa nepije, nevedia, ze ked niekto skoci zo strechy sa zabije? alebo ze ked strcim spoluziaka zo schodov nieco si dolame? Nie. Su sprosti ako bakule podaktori a nepomoze im ani skola. Za kazde dieta si ma zodpoedat rodic, ak to nedokaze, deti su zanedbavane, ma to riesit socialka. Ma sa v tych lokalitach napr. osadach, robit osveta, sukromne skoly dobrocinne a pod... ale k otmu sme sa uz v diskusii dopracovali, ze tada povinna dochadzka ok, ale treba pravidla ine, kto do skoly patri a kto nie... a co s takymi detmi, ktorym sa nepodari sa zaclenit, polepsit atd.
@simca06022011 skôr to vidím tak, že deťom tú zodpovednosť berieme. Nedovolíme im rozhodovať o ničom, všetko majú nalinkovane. Doma aj v škole. A potom zrazu chceme, aby prevzali zodpovednosť. Ale ako sa to majú naučiť, keď sme im ju vzali? Tresty nikam nevedú, tresty neučia zodpovednosti, ale moci, ovládaniu. Prirodzené dôsledky učia deti preberať zodpovednosť. Presne ako s tou žehličkou - neveríš mi, že je horúca, no tak skús, popáľ sa. Ja som proti trestom a obzvlášť tým fyzickým. Fakt si nemyslím, že biť deti je ok.
@akvi tak to je v podsate to iste, berieme zodpovednost=chranime pred zodpovednostou/nasledkami. TO ze sa popalil nie je trest? je... rovnako je trest aj vezenie, aj polepsovna, aj napriklad 5ka, aj znizena znamka zo spravania, trestov okrem bitky je neuuurekom. Neviem preco kazdy pod trestom vidi bitku :DDD
@simca06022011 A na základe čoho tvrdíte, že školopovinné deti sú sprosté ako bakule? To, že niekto niekoho zhodí zo schodov, dá mu vypiť Savo, nadáva mu do čur_kov a podnecuje ho k samovražde nemá predsa so vzdelaním nič spoločné, a ani s povinnou školskou dochádzkou. Koľko šikanujúcich pochádza zo sociálne slabšieho prostredia (a koľko z tzv. lepších rodín?), koľko z nich je mdlého rozumu (a koľko má priemernú až nadpriemernú inteligenciu a manipulátorské sklony)? Čo má vzdelanie a vzdelávanie spoločné so šikanou (okrem toho, že sa deje AJ na školách, kde je, bohužiaľ, často prehliadané (a tajené) - ale to je aj na pracoviskách, ihriskách, v partiách mladých v rámci voľného času, na internete)? Alebo chcete povedať, že zrušením povinnej školskej dochádzky dôjde k zlikvidovaniu šikany v našej spoločnosti? To by bola dosť naivná predstava... Ale áno, súhlasím, že za každé dieťa má v prvom rade zodpovedať jeho rodič. Bohužiaľ, v dnešnej dobe žijeme "diktát dieťaťa" - deti sa rodia neskoro, často ostávajú jedináčikmi, sú nekriticky zbožňovaní rodičmi, babkami, tetkami a spol., vďaka čomu majú pocit vlastnej jedinečnosti a posvätnej nedotknuteľnosti. Alebo naopak, rodičia sa o deti nestarajú, nezaujímajú, a tak dieťa sa snaží potvrdiť si vlastnú hodnotu tým, že si "honí" svoje ego (prebujnelé alebo poddimenzované) na niekom, čo sa nedokáže brániť. No a skupinka verných fanúšikov a obdivovateľov sa už nájde (niektorých práve zo strachu (či radosti), aby (že) to neboli (nie sú) oni, kto je predmetom šikany)... Nemám teda pocit, že by v prípade šikany bola príčinou povinná školská dochádzka, problém bude niekde inde (v nás samotných).
@simca06022011 no ja práveže vidím veľký rozdiel v prirodzenom dôsledku a treste. Popálenie sa na zehlicke je prirodzený dôsledok, lebo vyplýva z toho činu - chytal som niečo, o čom som vedel, že je horúce. Trest je niečo, čo z toho činu prirodzene nevyplýva. Napríklad neoskrabal som zemiaky, hoc ma mama o to žiadala a dostal som trest, že nemôžem pozerať telku. Tieto dve veci nijako nesúvisia, čiže pre mňa je to úplne že "mimo", pretože dieťa sa tým nič nenaučí, akurát to, že kto má moc ( v tomto prípade rodič), ten si ju môže uplatniť. Prirodzený dôsledok by bol - buď ok, teda nemáš k mäsu zemiaky, lebo si sa vykašľal ich škrabať, alebo ok, keďže ich musela škrabať mama, zabila tým čas, ktorý sa s tebou mohla hrať. Trest je proste demonštrácia moci a presne to aj učí. Učí dieťa na jednej strane sa báť, na druhej strane ho učí tú moc si uplatňovať. Deti, ktoré šikanujú druhych, sú často práve deti, ktoré majú rodičov, ktorí s nimi jednajú z pozície moci. A deti to potom robia tiež.
@hederamonstera to dieta sa beztak raz bude musiet dostat “ medzi ludi “ bud ked bude pracovat alebo len proste bude chciet zit .. cize ta bublina homeschoolingu raz praskne a potom co? realita? deti by mali byt odolne a to si nacvicia len mimo matkinej sukne
@ivanaks povinná dochádzka vytvára nezdravé prostredie a tým sa stáva živnou pôdou pre rôzne patológie. Všade inde, kde šikana vzniká ( okrem väzenia), tak všade inde to má človek v rukách práve tým, že môže odísť. Nebudem predsa zotrvávať na pracovisku, kde ma šikanujú. Nebudem zotrvávať vo vzťahu, kde ma partner šikanuje atd. Ale dieťa nemá absolútne žiadnu moc nad tým, pretože v škole byť musí. Ľudia, ktorí sa nechajú šikanovať v práci, či vo vzťahu, sa možno práve v detstve naučili, že z toho niet úniku. V zdravom prostredí by bola možnosť odísť, skončiť. V nezdravom táto možnosť nie je. A preto to môže dospieť tak ďaleko, ako v prípade tohto chlapca.
@hendikep homeschooleri sú nedzi ľuďmi podstatne viac, ako deti v škole. Deti v škole sú často celých 9 rokov s tými istými ľuďmi v triede. Homeschooleri stretnú za 9 rokov podstatne viac rôznorodých ľudí v rôznorodých situáciách, ako deti v škole. Predstava, ktorú väčšina ľudí má o homeschooleroch, je úplne mimo realitu.
@vreckovka2 s tou prisnou vychovou podla mna je blbost … za mojho detsva prevladali prisne vychovy, bitka po zadku atd . a sme omnoho stabilnejsia generacia ako tato teraz ktora je odchovana na “ respektujucej vychove” vobec si na mojej ZS nepamatam naznak sikany … ano boli medzi nami “ lahsie terce “ ale nic co by preslo do akychkolvek krajnosti ! ako teraz, judita, miloslavov a teraz toto … ja som za zlaty stred… proste snazit sa dieta pochopit a respektovat ale ked uz totalne vyvadza tak si nenecham skakat po hlave … kazdy sa tu obhana tym ze ved “ deti su tiez ludia a treba sa k nim chovat ako k dospelym” ciastocne suhlasim … ale vzhladom nato ze mozog nemaju vyvinuty cca do 5 rokov ci kolko tak celkom ako dospelí predsa nie su ci? mna osobne nevie nic vytocit viac ako ked som niekde von a nejake dieta zacne doslova obtazovat okolie buchotom vreskotom a nicenim veci a matka si ho nevie/ nechce upratat tak len stoji a pozera … tak ak je toto priklad vychovy bez trestov tak sa fakt nedivim co sa deje medzi detmi 🤦🏼♀️
,
@akvi ja to mozem povedat z vlastnej skusenosti. Celu skolku som nestravila s rovesnikmi, ale s dospelymi (max brata mam) a max par dni v skolke. Ked som prisla do skoly, dost dlho mi trvalo nadviazat nejake priatelstva, nevedela som sa chovat medzi detmi a myslela som si, ze sa okolo mna toci svet. Lebo dovtedy sa tocil. Prababka ma ucila vsetko, cca od 4 rokov som sa ucila citat, pisat, pocitat. V skole som excelovala, vsetko vzdy vedela. Ale co som nevedela bolo interagovat a detmi. Lebo oni sa to naucili v skolke, ale ja nie. A takto je to aj a detmi, ktore sa ucia doma. Nikdy nenhradite kolektiv, nikdy sa dieta nenauci aj skrz zle situacie ako sa zachovat, neurobi chyby aby sa z nich mohlo poucit. Tiez som mala obdobie ze mi niektore deti v skole robili zle v neskorsich rocnikoch. Ale nikdy, absolutne nikdy by som nepovedala, ze lepsie bolo aby som sa vtedy ucila doma. V ziadnom pripade. Naucila som sa co a ako, mam vela priatelov, zopar najlepsich, nadvazujem bez problemov kontakt s kymkolvek. Ale toto by mi domace ucenie nikdy nedalo..
@akvi vidis a s tymto pristupom ja vobec nesuhlasim. A viditelne to na mladez ani nefunguje pausalne... napr. ak budem velmi prehanat vrazda a vezenie tiez nesuvisia. Potrestame cloveka tak, ze mu bude dana osoba chybat? alebo sa s nim nebude viac hrat? Nie. Vies, tutuli mutuli "tresty" alebo dosledky, ak to tak chces volat, su s pribudajucim vekom neprimerane. V obdobi ked su najbesnejsi, najviac vymyslaju = puberta uz maju mat riadne nastavene hranice, byt si vedomi vsetkych dosledkov aj trestov, uz nepojde len o to, ze mama sa bude hnevat, uz im pojde totiz casto o zivot. A to neprehanam, stretnu sa s najvacsinmi nastrahami v kombinacii s predvadzanim sa, sisi spravanim a potom maju samozrejem prevziat zodpovednost v praci, na vs...
A je fakt, ze na takej puberte 14-15-18rocnej co nabijes? nic ani keby si mala chut... ved uz je pomaly vacsia ako ty, dokonca co som videla z okolia v detstve, tak ked mali chalani agresorov rodicov, kludne sa im postavili. Proste ak clovek zanedba vychovu tak potom uz pritvrdzovat je neskoro.
Aky je podla teba vhodny dosledok, za to ze dieta vynada ucitelke do ****. ALebo ak neviem, pichne spoluziaka kruzidlom? Alebo vynada otcovi ?
Ak si napr. odmietne niekto uprata po sebe, izbu, kupelnu, wc? je zvysok rodiny povinny, trpiet tento bordel? je to v poriadku? cakat kym ho osvieti? alebo to robit za neho/ju? Alebo ma rodic viac trvat na splneni "uloh" alebo vyvodit nie dosledok (ten nie je z toho predsa) ale trest?
Okrem toho tato "scitlivujuca" vychova, a celkovo spolocnost, vediet k precitlivemu reagovaniu na vsetko. Uplne na vsetko. Ved niekde sa uz sikanou oznacuje vsetko mozne, uz sa deti nemozu ani zasmiat, prednedavnom bola celotriedna zvada, lebo kamoska jedna druhej s usmevom povedala, ze ta kapucna vyzera ako hrb... a bol z toho cirkus :DD cize naozaj s rozumom treba veci riesit a nenechat to dojst do krajnosti, nie vsetko je sikana... nie kazda kritika je katastrofa... nie kazdy musi byt kadzy den spokojny a vysmiaty a ano, ludom aj ucitelom aj rodicom aj sefovi mozu rupnut nervy.. normalka.. aj zakaznik moze zacat jacat.. a niekedy sa treba vediet aj na sebe zasmiat...
Ked toto chyba, tak tu mame samovrazdy/pokusy, psychicke problemy, alkoholikov, a pod... u mladych dost caste. A podla mna velmi suvisia s takym vytriezvenim, stratenostou, nainajkovany cely zivot a potom zrazu bum bac 15rokov+ a kopa stresu z reality a neviem co so sebou.
@hendikep vychadzas z nejakej tvojej predstavy o homeschooleroch, čo je pochopiteľné. Ale realita je inde. Poznám naozaj vela homeschoolerskych rodín a všetky žijú veľmi aktívny a spoločenský život. Deti chodia na xy krúžkov, stretávajú sa v skupinkách niekoľkokrát do týždňa, alebo chodia do komunitných škôl. Všetko možné by sa dalo vytknúť homeschoolingu, ale určite nie to, čo väčšina ľudí vytýka. A to je socializácia. Tá je pri homeschooleroch úplne inde, ako pri deťoch, ktoré stretávajú tých istých ľudí v škole.
@liv1 toto je presne príklad toho, ako to drvivá väčšina homeschoolerov nerobí. Ja nepoznám jedinú rodinu, ktorá by sa takto izolovala, že mama /babka s deckom 90% času len doma medzi 4 stenami.
@liv1 presne moja rec … proste mne dala ZS najviac nie vo vedomostiach … tam som uz tak 3/4 zabudla … ale kamaratstva na cely zivot… a ano aj rozne hadky a konfrontacie, urazacky atd. ( baby na prvom stupni ) a proste vsetko … aj taka blbost kazdy den vstat a proste tam ist a nelezat doma lebo ved dnes sa mi nechce …? raz som videla take video o homeschoolingu jedna mama prednasala o svojom synovi .. tak kazdy den robi / uci sa co sa mu chce a ked sa mu nechce idu na vylet a naucia sa inokedy ked bude mat chut 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️ a to kde na svete takto funguje ze robim co chcem kedy chcem? otrhnutie od reality na totalku .. potom aj ten chalan tam nieco hovoril tak presne ako hovoris… pupok sveta , centrum vesmiru… pre neho bude teda velmi tazke ked zrazu bude nieco “ musiet “ pritom by som byt nechcela ked to zisti … podla mna to nerobia tie mamy pre deti ale preto ze same tie deti nedokazu pustit do sveta.
@simca06022011 presne 👏🏻👏🏻👏🏻
@simca06022011 to, čo opisujes, je práve realita tej výchovy, ktorá s tou respektujucou nemá nič spoločné. Existuje len veľmi málo rodičov, ktorí vychovávajú deti plne v rešpekte, pretože tými rodičmi sú dnes ľudia, ktorí zažili práve tú autoritativnu, často tvrdú výchovu alebo opačne, generácia dnešných 20-30 ročných, zažívala práve ten nezáujem príliš zaneprázdnených rodičov. V globále tu skutočne respektujucu vychovu dokáže uplatňovať mizivé percento rodičov. Väčšina sa k tomu dostáva v posledných 10 rokoch, kedy sa o tom začalo viac hovoriť. A hovoriť o tom a dokázať to aj pretaviť do praxe, to je ťažká práca, pretože je to úplná zmena paradigmy. Takže nie, dnešné deti ani náhodou nezazivaju rešpektujúcu výchovu a váľať vinu na ňu je úplne scestné.
@simca06022011 prirodzené dôsledky - áno, niekedy je sakra ťažké nájsť prirodzený dôsledok. Niekedy žiadny nie je. A je to tak ok. Niekedy sa ten dôsledok objaví časom. Asi každý príde na to, že ak bude nadávať ľuďom, nebude mať priateľov, nebude sa cítiť dobre v spoločnosti. Ak by mi dieťa nadavalo, tak by som mu dala najavo, že sa mi to nepáči. A zisťovala príčinu, nie je normálne, aby dieťa bez dôvodu niekomu nadavalo. Neupratane veci v dome - veľmi jednoduchý dôsledok - upracem ich ja tak, že ich dieťa nedostane. U nás napríklad ak nie je špinavé prádlo v koši na pradlo, neoperiem. Že si nemá čo obliecť, jeho problém=prirodzený dôsledok. Neodlozene Lego na koberci stačilo povysávať len raz =prirodzený dôsledok.
@akvi no ale aj tak si mi nenapisala ake je to spravne reagovanie na dane priklady...
samozrejme, nikto za nic nemoze a vsetci sme boli zle vychvoavani... Dnesni mladi ludia, ked to pozries plosne, po celom svete... maju viac problemov ako ktorekolvek generacie predtym. So spravanim, s ovladanim sa, so psychickym zdravim. A to sa maju doslova ako "prasce v zite" v porovnani minulostou. Zeby to bolo tymi pokusmi na nich? lebo dospeli si riesia krivdy z detstiev a maju neustale potreby riesit a skusat ine pristupy na detoch? pritom stacilo by len zdravy rozum pouzivat a reagovat primerane.
@simca06022011 sme hlboko traumatizovana generácia. Deti sú našim zrkadlom.
@simca06022011 ktoré príklady myslíš? Možno som prehliadla, kľudne napíš ešte raz, skúsim zodpovedať.
@akvi Ak to nie je tajne, kolko mas rokov? Ja mam 52 a nejako si traumatizovana nepripadam, tak neviem aku generaciu mas na mysli. Skor sa bojim, ze casom budeme traumatizovani vplyvom dnesnej mladej generacie.
Moj syn sa naucil ako sa vyhnúť sikane...hovorí mi...mami, tričko sive, biele alebo čierne....bez nápisu...ak si dám hnedé budem celý deň za hovno, atď...im staci ze maš loďku na tričku a je vymaľované ....ja som nesmierne rada ze sa doma zdôveria...vedia tu mieru, kedy je niečo uz cez ciaru a treba to doma povedať ....je mi ľúto deti čo trpia v skole. ..ja som na základnej tiež trpela, tiež som si presla šikanou.

@dagmarovita Vylákali Luise do lesa a tam ju dobodali až 72 krát, dokonca. Motív vraždy - žiarlivosť.