icon

Vidíte manželovu výplatnú pásku každý mesiac?

junovka
11. okt 2011

Moj mi neukazuje kazdy mesiac vyplatnu pasku,stale ked chcem vediet , tak sa musim pytat, v poslednej dobe mi je to trapne, ale co ma robit ked mi sam nikdy od seba nepovie? On sa ma pyta stale kolko mam mesacny prijem a ja stale mu poviem, dokonca niekedy aj vyplat. pasky vidi.Vyplatne pasky si vraj nechava v robote, nenosi ich domov.A ja mam pocit, ze mi nieco zatajuje 😒

ivett1
12. okt 2011

@junovka ahoj, vôbec sa nemusíš cítiť trápne, keď sa pýtaš svojho manžela, akú mal výplatu...ste predsa rodina...treba mať prehľad o financiách 😉 ...a ak ti to sám nepovie, netreba z toho robiť vedu a normálne mu to povedz a teda, že by si si rada pozrela aj výplatnú pásku 🙂 ...inak, je to všetko o dôvere....chápem, že si manželia nemusia všetko hovoriť , ale čo sa týka financií...tam by teda malo byť jasno🙂...to je môj názor...my sme mali donedávna dva účty-každý v inej banke...v rámci znižovania výdavkov na "čokoľvek", sme urobili prieskum, čo nám ktorá banka ponúkne a vybrali sme si jednu banku a máme spoločný účet...a akýkoľvek pohyb na účte nám oznámi banka cez sms, takto máme veľmi dobrý prehľad o "aktálnom" stave peniažkov t.j. aj o našich "výplatách" 😵 😅 😀 😉

skeptik
12. okt 2011

Ja vam nerozumiem, ze "vas to nezaujima, kolko manzel zaraba". Ked sa raz nezhodnete (to moze byt za mesiac alebo za 5, 10 rokov), tak potom z coho budete vychadzat pri deleni majetku?
Ako mozete mat prehlad o financiach a robit si uctovnictvo domacnosti ak tak dolezita polozka ako prijem jedneho clena nie je na cent presna?

janinkaza
12. okt 2011

@zuzkabeno trochu ma Tvoj príspevok zarazil a keby som nevedela, že dnes ja 12.10.2011, tak si myslím, že som sa opäť ocitla v 18. storočí.... 😉

katpetdo
12. okt 2011

neviem si predstavit, ze by sme nemali spolocne financie. Sice mame kazdy po 2 ucty (dovody vysvetlovat nejdem), ale mame k sebe navzajom pristup. FInancie vsak spravujem ja. Nechapem ako sa da na nieco nasetrit, keby sme netusili kto kolko zaraba, alebo su to potom nadstandardne prijmy, ze nie je problem.

Nemyslim si, ze chlap sa ma o rodinu postarat. Je to na oboch, tak kao je podla mna rodicovstvo o oboch. U nas zarabam viac ja, z mojho sa plati vsetko a to co ostane z muzovej vyplaty ide na sporenie. Ja som bola skor ten rozhadzovacny clovek, ale odkedy riesim v rodine peniaze ja, tak som sa naucila neminat na somariny.

btw...moji rodicia funguja tak, ze otec dostava vreckove, a to len preto, ze keby nebol obmedzeni tak uz v polke mesiaca to cele minie na blbosti a tie peniaze by chybali.

Zakladom je aby obli obe strany spokojne. To, ze ja si nieco neviem predstavit neznamena, ze to je zle. Len je to nevyhovujuce pre mna.

zuzkabeno
12. okt 2011

@janinkaza 10 rokov som pracovala a zarábala rovnako ako manžel, medzitým som bola 9 mesiacov na materskej pri 1 dieťati, potom som išla pracovať na pol. uvazok, teraz som 2 roky na materskej, tak viem že pri deťoch sa nedá toho veľa zarobiť, keď sa im chce žena venovať, variť a robiť všetko okolo domácnosti. Ja to robím sama, nikto mi nepomáha. To platí všeobecne v každom storočí čo som napísala, ale nech si každý robí po svojom, toto je môj z praxe, bez detí je to úplne iné, to môžu obaja pracovať a deliť si výdavky.

janinkaza
12. okt 2011

@zuzkabeno ,,,reagovala som len preto, lebo ma vyslovene zarazilo toto Tvoje vyjadrenie, citujem :" Muž sa má finančne postarať o rodinu, najmä pokiaľ sú deti v domácnosti. Ten ženin príjem je ako doplnok, nemá sa starať čo zarobíš ty alebo dostaneš podporu, ale má sa starať, aby jeho príjem kryl Vaše potreby. A keď je jeho príjem malý, tak nech sa uskromní..."

...prepáč v dnešnej dobe je to trochu mimo, nie ? takisto mám dieťa, bola som na materskej 3 roky a niekoľko rokov som mala vyšší príjem ako manžel, nie preto, že by bol neschopný, lenivý a tak, ale preto, že som pracovala v diametrálne odlišnej oblasti, kde boli vyššie príjmy a nemyslím si, že mm mal povinosť nás zabezpečiť a to čom zarobila ja, ho nemalo čo zaujímať...boli a sme rodina a tak aj fungujeme, vyhovuje nám to obom a cítime sa tak dobre....

tým čo som napísala však nechcem súdiť a hodnotiť manželské páry, ktoré nevedia o vzájomných financiách, je to naozaj na ich rozhodnutí a keď to vyhovuje obom, tak je to v poriadku, ale stojím si za tým, že manželia sú si rovní vo všetkom
PS : na doplnenie a lepšie pochopenie mojich slov ešte kuk názor "katpetdo" - vyššie, je to to, čo hovorím ja, len v bledomodrom 🙂

mirka32o
12. okt 2011

U nás má účet len manžel. Začiatkom manželstva som mu dala šancu viesť domácnosť, aby zistil, že to nie je len vyplatiť šeky a zaplatiť nákupy s jedlom. Nikdy nerátal s nečakanými položkami a keď mal výplatu nakúpil samé užitočné veci. Skrátka aj toto treba, aj toto treba......A nevedel si zoradiť prioritne, čo počká do druhej výplaty.Takto sme sa dostali do štádia, kde sme mali neskutočne veľa napožičiavané, ale pekne som ho nechala sa v tom aj podusiť. Potom som objavila príležitosť na zmenu zamestnania a milovaný manžel odvtedy pravidelne pracuje v zahraničí. Nechal mi doma kartu do bankomatu a domácnosť si odvtedy vediem výhradne sama.Zistil si, že to nie je len taká sranda,lebo pol roka robil len na dlhy. V otázke financií mi výhradne dôveruje a vôbec sa ma nevypytuje na nejaké položky. Napriek tomu mu dávam pocit dôležitosti v rozhodovaní a položky nad 150 eur si konzultujeme.

hori
12. okt 2011

@janinkaza @zuzkabeno ono to treba vidiet prakticky... ja mozem muzovi akurat tak vylozit na stol mojich ubohych 256 € rodicaku... keby sa on komplet nepostaral o rodinu, tak to neprezijem, to sa hned priznam...

nastastie mam chlapa, ktory by sa od hanby prepadol, keby mal mat vyssiu zivotnu uroven ako jeho manzelka a deti, takze v tomto mu mozem smelo doverovat... ked raz budem zasa zarabat, vyplata pride zasa len na spolocny ucet... u nas je to trochu naopak - financie spravuje manzel... to nie je prosim 18. storocie, len je "lepsi hospodar" a nie je skrob ani lakomy, tak mne to vlastne vyhovuje, ze sa nemusim starat... obcas mi sice vadi, ze stracam prehlad, ale tak vtedy staci pozriet na vypisy...

ajca123
12. okt 2011

Hori aj my to mame ako vy v domacnosti 🙂 a prehlad mam lebo mi moj drahy povie kolko mame na ucte a aj staci aby som kukla do jeho tel. Lebo mu tam chodia aktualny stav na ucte... Ale to nepotrebujem kukat lebo mi stale dava korunky nebo karty 🙂 a aj moj Rodicak tam chodi.
Nac mat dva ucty ked nam staci jeden 🙂

katinkaaa7
12. okt 2011

Ahojte.My máme takisto s manželom jeden spoločný účet,kde mu chodí výplata,takže viem vždy koľko dostal,ale pásky mi tiež ukazuje,aj ked to od neho nevyžadujem. 🙂 mne na ten účet chodí tiež rodičovský.
Od začiatku nášho vzťahu sme to tak mali zaužívané a s peniazmi hospodárim ja,kedže sa starám o celú domácnosť,nákupy,účty a tak 🙂

lemac
12. okt 2011

pridam aj ja nase hospodarenie. pokial sme s priatelom spolu nebyvali, tak si kazdy pouzival svoje peniaze ako chcel. Ale vedeli sme kolko ten druhy zaraba, lebo sme si hovorili vsetko, nikdy nemame tajnosti. ked sme spolu zacali byvat a zacali sme mat spolocne vydavky na najom, stravu, bezin (chodili sme spolu jednym autom a aj na obedy spolu) tak sme si zriadili treti ucet, do ktoreho prispieval kazdy rovnakou ciastkou. kedze sme byvali v podnajme nemali sme vydavky na vacsie veci, cize sme nemuseli nic take riesit. Ked sme si s priatelom kupili spolocny byt a zacali ho zariadovat, uz sa nedalo ustrazit kto co plati a tak sme si spojili peniaze a od vtedy mame jeden ucet. moj priatel zaraba dva-krat tolko co ja, takze keby mame prispievat rovnym dielom na vsetko, tak ja zbankrotujem a on by si mohol vyhadzovat z kopytka (kedze ja by som na to nemala, asi by som sedela sama doma ???). @junovka Ak ste manzelia tak mate bezpodielove spoluvlastnictvo manzelov a tym padom vsetko co zarobis ty aj manzel je spolocne. Tam plati co je moje, je aj tvoje. Hlavne nech to vedie k spokojnosti obidvoch, pretoze o tom je vztah. Ak nie si s niecim spokojna, treba si to vydiskutovat okamzite. Aby si potom nedopadla ako moja kolegyna, ktorej muz zaraba vela penazi a neda jej na dceru ani korunu, este aj skolku musi platit ona, lebo sak ona to decko chcela tak nech si ho plati (ako keby to bol jej konicek a on si predsa plati tiez svoje konicky sam - lyzovacky a raftingy s kamaratmi). Nenechaj to zajst az tak daleko.

janinkaza
12. okt 2011

@hori prepáč, ale miešaš hrušky s jablkami, to že Tvoj manžel spravuje financie rodiny, to nie je 18. storočie, ale toto vyjadrenie prispievateľky "zuzkabeno" je 18. storočie : "Muž sa má finančne postarať o rodinu, najmä pokiaľ sú deti v domácnosti. Ten ženin príjem je ako doplnok, nemá sa starať čo zarobíš ty alebo dostaneš podporu, ale má sa starať, aby jeho príjem kryl Vaše potreby. A keď je jeho príjem malý, tak nech sa uskromní ... " 🙄 🙄 🙄

fopardi
12. okt 2011

@junovka ani by mi nenapadlo ho pytať vyplatnu pasku plne mu doverujem a ani ho nekontrolujem či si kupil niečo alebo nie vždy mi to medzi rečou povie alebo ak to je nejake drahšie tak sa o tom dohodneme vopred a kupime to ked to vyjde a nie ked nam napr treba platiť poistky ale bud mesiac počka alebo si odloži z viacerych vyplat nikdy sme si nekontrolovali učty vyslovene do koruny niekedy sa stane že mam pocit že sa minie vela priliš rychlo ale určite si neodklada nič bokom aby mi to zatajil a cca viem aky ma plat a ked tak vezmeme mobil a pozrem kolko je ešte na učte a čo všetko už posťahovali a ked mi pride materska vyždy mi to povie , a nejaky plan si robime že to a to kupime vtedy a vtedy a vieme že odkladame na to

gubcikova
12. okt 2011

ja mám mužovú kreditku

hori
12. okt 2011

@janinkaza jj, ono, to co som pisala v tom dalsom odseku, uz nebolo ani tak vam, skor iba vo vseobecnosti...

minuska8882
12. okt 2011

no môj drahý mi ukazuje každý mesiac pásku a dokonca sa musím na ňu pozrieť aj keď ma to niekedy vôbec nezaujíma... a potom ho musím pochváliť, že koľko zarobil.. a on až tak spyšnie... 😀

janinkaza
12. okt 2011

@hori 🙂

alenka600
12. okt 2011

Na otazku zakladatelky temy - Ja viem zhruba kolko moj manzel zaraba, on vie zhruba moj prijem. Nikdy nas to detailne nezaujimalo, mame len velmi ramcovu predstavu. Keby som chcela, pozriem si vyplatne pasky, lebo ja ich zakladam do sanonov, ale nepozrela som si. Je nam to obom jedno, berieme to ako spolocne peniaze. Manzel zaraba prudko viac ako ja, plati aj drvivu vacsinu vydavkov (hypo, poistka, atd atd), nejake veci platim ja - on sa nepyta kolko som minula, ja sa nepytam kolko minul. Blbosti nekupuje, sem tam si kupi nieco co mu robi radost a ja tak isto. Ak som nahodu nemala peniaze a opytala som si od nehol, dal mi bez reci. A boli aj casy ked on nemal a opytal si odo mna a tiez to bolo bez reci. Uznavam, ze je to asi z hladiska vacsiny totalne nerehladne, ale zatial nam to takto vyhovuje 🙂
Dalsia otazka - mo ano, nie je to celkom standardne. Pravidla by mali platit pre obe strany, nie len pre jednu.....

kaculiatko88
12. okt 2011

mne výplatnú pásku mm neukazuje, lebo žiadnu nemá. Ja prehľad mám každý mesiac, lebo mu robím faktúry. 🙂 🙂 A mám prístup na jeho IB. Totiž ja vedieť rodinné účtovníctvo.

katy2
12. okt 2011

u nas vsetky prijmy idu na spolocny ucet a kazdy pohyb na ucte nam obom na mobil hlasi sms...... Takze mame o sebe uplne presny prehlad, ziadne tajnosti....

vallery
12. máj 2013

Nie, nevidim ... ale ani on 🙂, kedze im ju kazdy mesiac v praci nedavaju. Ked ich dostane a je na nich nieco zaujimave, ukaze ... aj ked skor povie, lebo obcas prinasa 3 vyplatne pasky naraz 🙂. K tomu mame jedne ucet ... takze vieme co mame, ci nemame ... nemame co pred sebou skryvat ani vo financiach, ani v inych veciach.

Ale k vyplatnym paskam. Moja mama bola mzdova uctovnicka vo firme, kde robili prevazne chlapi - cestarska firma. A teda mala par vychcancov, ktori si nechavali vyrabat dve pasky. Jedna bola normalne a druha pre zenu - samozrejme s nizsou zarobenou sumou. Boli to ti, ktori pili, mali milenky, ci (a) nemanzelske deti ...

nanulik
12. máj 2013

Ano vidim pasku a tak isto vbidim kolko mu posielaju na ucet kedze je spolocny.

lucinkaboz
18. sep 2019

Ale su chlapi ktori za nic na svete neukazu ucet , kazdy mame svoj ,hypo najom plati muz ja stravu atd,ja zarabam 400 on 800 eur , mat pravo k jeho uctu to je hrach o stenu

ave17
19. sep 2019

@lucinkaboz a na co by ti bol prístup na jeho účet?? My mame s chlapom tiež každý svoj účet, nazujima ma, kolko zarobí, ale keď nemám, tak si normálne vypytam, som na rodičaku, takže je to dosť často, ale teda spoločný účet, alebo behanie na jeho účet nepotrebujem, mne to príde cudne

nevludna
19. sep 2019

Tiez som v soku, ze sa tu takto povinne kazdy mesiac ukazuju vyplatne pasky😄😄😄 moj mozno ani nevie kolko presne zarabam, ja tiez neviem kolko zaraba, kedze podnika a prijem sa mu meni, ale peniaze su spolocne, ucty mame podelene a jedlo plati vzdy ten kto prvy vytiahne kartu alebo ide do obchodu sam;)

hefo
19. sep 2019

Ja nechápem, čo to môže byť za život s mužom, ktorý žene nedá prístup na účet a ona sa musí peňazí dopytovať či dokonca doprosovať. Teda ak je to manžel (tam aj de iure sú peniaze spoločné a všetci členovia rodiny by mali mať rovnakú životnú úroveň). Naopak, ak manželia nie sú, pripadá mi najrozumnejšie spísať si spoločné náklady a rozdeliť si, koľko kto platí, so zvyškom si môže robiť čo chce...

lucinkaboz
19. sep 2019

@hefo to su takí hajzlici, myslia len sa seba nie na rodinu, nie na zenu

lucinkaboz
19. sep 2019

@ave17 naco by ni bol pristup na jeho učet? zena zobud sa, učty maju byt spoločne, pristup na učet moj alebo jeho je asi normálna vec, nemyslis? v manzelstve

h2
19. sep 2019

Teda, ja len oči otváram od údivu. V živote som nevidela mužovu výplatnú pásku a ani on moju. A nie preto, že by sme si ju nechceli navzájom ukázať. Proste ma to nezaujíma a ani jeho. Každý máme svoj účet, ale naše peniaze obaja považujeme za spoločné, neriešime, kedy kto čo má, či nemá zaplatiť. Samozrejme, niektoré veci máme zaužívané, že platím ja, niektoré zase on, ale nikdy sme okolo toho nemali žiadne nezhody.

dopolbokaodrata
19. sep 2019

A všimli ste si, že tá debata má už 8 rokov, tie názory sa u dotknutých mohli dávno zmeniť..