Viera v Boha
Dobry deň prosím nesudte má ale je tu niekto na Tom podobné? Ako som vyrástla a dospelá nejako tá viera v Bohu u mňa bola menšia a menšia. A je mi to ľúto lebo nechcem stratiť svoju vieru, ale ako ju získať naspäť? Mám veľa neodpovedanych otázok a som taká zmätená z toho všetko. S snúbencom sa chceme zobrať v kostole ale predtým chcem mať lepši vzťah s Bohom.
Pomôcť ti môže spoločenstvo, veriaci ľudia v tvojom okolí, cez ktorých sa dostaneš bližšie k viere. Jedno máme aj tu na MK. Škoda, že si anonym. Napíš mi správu, ak chceš. Nasmerujem ťa 🙂
@anaj_janka je to na velmi dlhú debatu, ale rád by som Ti približil niektoré ( človekom nepochopitelné udalosti, ) a predsa sa stali, dejú a budú sa diať. Kludne si môžme napísať súkromne, a niečo ti skusim priblíziť. Zivot je napriek ťažkostiam úzasný...a hlavne jedinečný. Ak sa clovek naucí cítať" medzi riadkami a vsímať si krásu tam, kde je skutocne, ktorú prehliadal tak je to krásny pocit osladený zapaleným slnkom, vôňou májových dní....
Človek vie že každá vec má svojho zhotovitela, výrobcu" tak budeme pochybovať že zem nemá svojho stvoritela? Najviac ti pomôže predstavivosť vnímania, že všetko okolo teba darom i pre Tvoje oči. Aby Tvoje oči videli, ústa hovorili a uši počuli...to Ti doprial Boh aby si si to môhla i ty vychutnať.. netráp sa hriechom... dôležité je či chceš , ci máš záujem byť človekom, ktorý bude viac robiť pre to aby sa neopakovali... mysli na to aby tvoje ruky pomáhali, tvoje ústa podporovali a uši načúvali😊
Je to úplne normálne. Tiež som bol veriaci a od malička vychovávaný k viere. Miništroval som... mama hlboko podobžná, sestra v reholi... počul som už všetky argumenty, prečo v Boha veriť. Ale čím som viac poznával život dookola, naberal informácie, pochopil som, že Boh, v ktorého tu ľudia veria, absolútne nezapadá.. navyše je tam kopec paradoxov... napríklad ak Boh vie všetko a vie aj to, čo bude, teda pozná všetko, čo sa stane v budúcnosti, potom je náš život vopred predurčený a nemáme žiadnu slobodnú vôľu. To je v úplnom rozpore s tým, za čo nás Boh tresce - veď ešte pred stvorením zeme vedel, aké hriechy spácham, tak aká slobodná vôľa, keď bolo všetko predurčené už pred mojim narodením? Rozpory medzi starým a novým zákonom ani nehovorím... v starom zákone Boh ničil mestá, žiadal obetovať synov, v novom už je to zrazu nekonečná láska. Je proste vidno, že to písali rôzni ľudia, v rôznych obdobiach... a že sú absolútne nekonzistentné.
Gratulujem ti! Vzťah s Bohom a viera je jedna úžasná vec, nádherný dar... Túžba spoznať Boha je začiatok, a On vidí, že chceš posilniť svoju vieru, ak teda chceš, On sa ti dá spoznat. Okrem iného je aj srandista 🙂 a veľmi kreatívny. Nájde si spôsob, ako sa k Tebe dostať. Véd už toľko ľudí sa ti ozvalo, že napíš mi.. Aj tých ľudí ti do cesty posiela Boh. Alebo je to náhoda, že toľko ľudia, ktorí sú ochotní popísať o viere, si prečítali tvoj príspevok? 🙂 kľudne napíš aj mne - môžem ti odpovedať na otázky z pohľadu katolíka. Z pohľadu niekoho, kto chodil do kostola, ale nechápal, o čom to cele je.. Ale myslel si, že vie.. A potom som trochu viac spoznala Boha (a stále ho spoznávam) a je to to najlepšie v mojom živote.
@lenkakravcova píšeš veľmi nepravdivo...klameš.
@monkasponka Rešpektovať je jedna vec. Tvrdiť ze je to pravda je vec druhá.
Zase tváriť sa, že katolíci tvrdia ze každé náboženstvo je pravdivé je rovnaká hlúposť ako keď to niekto tvrdí o islame, judaizme atď. Každý proste verí v niečo a to považuje za platné.
Rešpekt voči ľuďom iného vierovyznania mam, avšak nie voči hlúpostiam (ak sa vyskytujú v ich viere). Nemôžem rešpektovať ak niekto napríklad tvrdí, že Boh musí siedmy deň stvorenia odpočívať, ak viem, že Boh nepotrebuje odpočinok..
@sslobodnamama777 Konkreizmuj to prosím. Ja tiež môžem len tak z brucha napísať že klameš - ale nemusí to byť pravda, ak na to nemám pravdivé argumenty.
@maxxim práveže slobodna voľa je to co mame od Boha. On vie ako sa rozhodneme, ale nijako nas v tom neovplyvňuje. Tak ako vedel, ze Eva bude jest zo stromu poznania, pritom ona vedela, ze Boh si to nezela a aj tak urobila, ak by slobodnu volu nemala tak by to neurobila nemysli?! Sama sa rozhodla.
Neverim ze je boh rovnako ako neverim ze zemske jadro je tuhe a tekute a pritom ho nik nevidel a nikto sa tam realne ani nedostal
@maxxim srdce Božie je nasmerované na lásku, kt. je zo srdca a z dobrovolnosti - ciže pochopenia Jeho charakteru, jeho noriem lásky, čistoty,spravodlivosti, svatost, ale aj jeho hnevu a na základe toho Z VLASTNEHO PRESVEDCENIA uznať jeho spravodlivosť, jeho spôsoby, jednanie, ale aj trestanie tých, ktorí robia zle. On s nami nejedná ako z bábkami, alebo ako policajt. Je dôstojný a tak s clovekom jedná na rovinu. On je Kráľ a preto musí byť pevný, silný a schopný odstrániť i zlo, ved na tom je založené zákonné právo, nie?! Prekladá mu problém: "že všetci sú pod hriechom, ako je napísané: Nieto spravedlivého ani jedného;niet toho, kto by rozumel, niet, kto by vážne hľadal Boha; " Rim 3, 10 11
"Všetko tedy, čokoľvek by ste chceli, aby vám ľudia činili, to aj vy im čiňte. Lebo to je zákon aj proroci. Vojdite tesnou bránou; lebo je priestranná brána a široká cesta, ktorá vedie do zahynutia, a mnoho je tých, ktorí ňou vchádzajú; lebo je tesná brána a úzka cesta, ktorá vedie do života, a málo je tých, ktorí ju nachádzajú" Mat.7/12-14
Nase hriechy nas tahaju dole, nech sa snazime ako chceme, prekrocili sme jeho zákon a on davá cloveku na výber - zmierenie s nim (očistenie za kt. Pan Ježiš zaplatitl životom) alebo ostat taký aký som - sám sebe pánom s vlastnými zákonmi pre život a teda povedať, že on nie je dobrý Pán, aby som ho uznal a dôveroval mu, videl ho ako dobrú autoritu.
@marseillefan ahoj, prečo si myslíš, že keď Boh niečo vie, tým pádom je to predurčené?
Mne to niekto vysvetlil ako pohľad na ceruzku. My ako ľudia vnímame čas postupne. Keď držíme ceruzku, vnímame to, ako je iná na začiatku a na konci, zľava doprava. S tým, že nevieme, čo bude ďalej. Boh vníma ceruzku z iného pohľadu, ktorý nám nie je daný. Pri predstave s ceruzkou ako pohľad odborná nadol, čiže minulosť, prítomnosť, budúcnosť ako jeden bod a pre nás ako línia.
@staleja Z katechizmu: Boh je vševediaci. Vie všetko, čo bolo, čo je a čo bude. Takže pozor, Boh nie že vie niečo, on vie všetko. Vie všetko, čo sa stane do najmenšieho detailu. Vie presne, aký budú mať život tvoje pra-pra-pra-pra vnúčence. Vie o koľkej sa o sto rokov zobudia. To znamená, že ich život je vopred stanovený ešte pred tým ako sa narodili. To je podľa mňa najväčší paradox celej viery. Akú majú tvoje pra-pra-pra-pra vnúčence slobodnú vôľu, keď už teraz je jasné, aký budú mať život? A je tam aj viac paradoxov... napr. že Boh je spravodlivý sudca, ktorý dobrých odmeňuje a zlých tresce... ak by Boh nechal pokrsteného Hitlera zomrieť ako novorodeniatko, ten by skončil v nebi. Ten istý človek, ak ho Boh nechá zomrieť v mladom veku, je v nebi.. a ten istý človek ak sa dožije dospelosti, vyvraždí milióny ľudí tým najkrutejším spôsobom. To je aká spravodlivosť. A určite by sa dalo pokračovať. Ak ty v Boha veríš, je to super a nenechaj sa mnou odradiť... ja mám veľkú úctu voči viere a kresťanstvu. Myslím, že kresťanstvo robí tento svet lepším.
@marseillefan vynechal si jednu podstatnu vec. Slobodnu volu cloveka, ktoru si Boh nadovsetko ceni. Nepredurcil nikomu osud, to je mylna predstava. On vie vsetko, ale neznamena to, ze riadi Tvoj zivot. Ty sa rozhodujes a nesies nasledky. A On toto vie. Ked urobis toto, stane sa toto, ked toto, moze sa stat toto. Ale nechava Ta robit si, ako chces.
Spravodlivost je v tom, ze mame tu slobodnu volu a sami si volime dobro alebo zlo. A ked uprimne olutujeme, hoci aj v hodine snrti, mozeme sa dostat do neba, aj keby sme neviem, aki strasni hriesnici boli. Kazdy moze dosiahnut nebo, ale je to na nas...
A este jedna vec, Boha nikdy nikto na tomto svete v plnosti nepochopi.
@nevenka Nevynechal... toto je práve ten paradox. Slobodná vôľa neexistuje.. Aká slobodná vôľa, keď môj život bol presne do detailu predurčený už pred miliardami rokov? Boh vedel, že tento príspevok napíšem ešte keď neexistoval svet. Aká je to v skutočnosti slobodná vôľa, keď môj život je do najmenšieho detailu naplánovaný? Čiže sú tri možnosti: buď človek nemá slobodnú vôľu (a Boh ho potom súdi na základe toho, aký život mu on sám stanovil), alebo človek slobodnú vôľu má, ale Boh nie je vševediaci (nevie, čo bude), alebo jednoducho Boh neexistuje. Čiže Boh buď neexistuje, alebo existuje, ale nie taký ako ho opisuje kresťanstvo (teda spravodlivý a vševediaci).
@marseillefan Nie, nie neboj neboj ja mam v sebe jasno, myslím si, len chcem pokomunikovať s niekým otvoreným. Áno, obaja si podľa Písma, alebo KKC, vyberáme, že Boh vie všetko, len ja to nevnímam tak, že keď to vie znamená to, že je to predurčené, alebo, že to tak chcel. Ja tiež viem, že keď sa syn nenaučí dostane 5. Ale žiadno tým nieje predurčený, ani neslobodný, i keď je fakt, že do tejto jeho slobody ja zasahujem 🙂
@marseillefan
Píšeš "Boh vie všetko, je Vševediaci."
- súhlasím, ale... kresťanstvo tvrdí aj že Ježiš je Boh, čo ale nie je pravda, ak tvrdíš, že Boh je Vševediaci, lebo sa píše: Mt 24,36 "No o tom dni a hodine nevie nikto, ani nebeskí anjeli, ani Syn, iba Otec." (Iba Otec je Vševediaci). V tom sa kresťanstvo trochu mýli, ale inak je kresťanstvo fajn náboženstvo.
"ak by Boh nechal pokrsteného Hitlera zomrieť ako novorodeniatko"
- to úplne nie je pravda. Ak by Boh nechal kohokoľvek zomrieť do dospelého veku, nezávisle od nejakého krstu, tak skončí v raji. Ak by Boh poslal do raja iba pokrstené deti - nebol by Spravodlivý 🙂
Ak sa na Boha pozeráš z pohľadu svetského chvíľkového života, tak ti príde možno krutý. Z Jeho pohľadu Večnosti, je tento život iba kvapkou v oceáne. Niekde som čítala také zamyslenie sa: že Boh sa pýtal ľudí: prečo tak lipnete na tomto chvíľkovom živote, keď vás čaká život oveľa plnejší, oveľa krajší, život večný?
Čo sa týka slobodnej vôle, tá existuje. V isláme je definovaný osud: to znamená, že Boh vie, kedy sa človek narodí a vie, kedy človek zomrie. Každé jedno rozhodnutie k vykonaniu určitého skutku medzitým v podmienkach v ktorých sme, je naše vlastné. Boh vie ako to celé dopadne - ako píšeš, pozná minulosť, prítomnosť aj budúcnosť. No nie len to, pozná každú jednu možnú variantu rozvetvenej budúcnosti (ako strom, ktorý sa mení každým našim jedným skutkom). Ale teda vie, či stončíme na dobrej, alebo zlej strane - kde budeme nakoniec smerovať (v Koráne sa píše, že naplní raj i peklo ľuďmi..).
@lenkakravcova ahoj, ak sa môžem pridať, "kresťanstvo tvrdí aj že Ježiš je Boh, čo ale nie je pravda, ak tvrdíš, že Boh je Vševediaci, lebo sa píše: Mt 24,36 "No o tom dni a hodine nevie nikto, ani nebeskí anjeli, ani Syn, iba Otec." (Iba Otec je Vševediaci)" Kresťania - katolíci, ale veria, že Ježiš prišiel na svet ako úplný, skutočný Boh a úplný, skutočný človek. Jeho nevedomosť sa zrejme vzťahovala na jeho ľudskú prirodzenosť.
@marseillefan Boh Ti podla mna naplanoval jedine spasu, nic ine. Ako so zivotom nalozis, je v Tvojej rezii. On Ta niekam posle, do nejakej rodiny a caka, ze objavis Jeho volu pre tvoj zivot. Ale my toto nevieme citat, Jeho zamery. Keby sme vedeli, ake je to velkolepe, ponahlali by sme sa splnit vsetko co treba a splnili by sme Jeho volu. Ako to urobil Jezis. V pokore to prijal, tento plan spasy pre seba a druhych, mohol odmietnut. Ale nezachranil by nas. Slobodne sa rozhodol Otcovi tuto Jeho volu splnit. Teda ano, Boh Jezisovi naplanoval zivot, mozno mas v tomto pravdu, ale nevylucuje sa to, lebo Boh Ti stale dava na vyber a on pozna vsetky varianty toho, ako to dopadne. A zela si tu spasu, ale ak ju Ty nechces, tak Ta nenuti. No neviem. Je to zlozite, vela veci asi v plnosti pochopime az "tam"...
To len aby nevznikol dojem, ze sa "hadame", vies ako 😁
@lenkakravcova prepáč, ale podobné debaty som absolvoval x-krát a nevymyslíš nič nové... vôbec nemám záujem sa tu s tebou utvrdzovať v tom, čomu verím. Len tak narýchlo:
1. Hovoril som o Otcovi - čo nijako nemení čo som napísal, že "vševediaci" a "slobodná vôľa" si vyslovene protirečia.
2. Pri Hitlerovi som upozorňoval na iný paradox. Vôbec nie je podstatné, či to dieťa bude pokrstené. Paradoxom je, že keby Hitler zomrel ešte ako nevinné dieťa, tak je v nebi. Tým, že ho nechal žiť, rozhodol Boh o jeho osude v pekle. Som si istý, že sa na svete narodili aj ľudia, ktorí by boli horší ako Hitler. Len o nich nevieme, lebo zomreli ešte ako deti a teraz sú v nebi. Čiže niekto horší ako Hitler je teraz v nebi len preto, že ho Boh nechal zomrieť ako dieťa... To je aká nekonečná spravodlivosť.
Ale vravím, nechcem v tej debate pokračovať, ani nikoho presviedčať o tom, čomu verím. Rovnako tak nikto nepresvedčí mňa, takže zbytočná snaha.
@staleja Ak by sa to vzťahovalo iba na jeho ľudskú prirodzenosť, tak by ten výrok bol klamstvom - muselo by tam byť, že "syn to nevie na Zemi", nie "že to nevie vôbec".
Ježiš predsa neklamal, nie?
@marseillefan
1. mne toto nepríde ako protirečiace (slobodná vôľa sa vzťahuje iba na naše rozhodnutia, nie na plánovanie celého toho kolosu)
2. nikdy nevieme, či Boh tie deti neposiela na "druhé kolo". Ak súdi spravodlivo, tak súdi z vykonaných skutkov. Také dieťa nevykonalo ešte nič, tak možno ide do raja a potom šup druhé kolo. Netuším. Ale nevylučujem to.
@nevenka nepochopila si o čom píšem... tam nie je výber, ak je všetko vopred stanovené ešte pred mojim narodením. Ale nechcem viesť túto debatu, ja nikoho o ničom nepresviedčam a ani to nechcem robiť. Ako som už spomínal, ja som tie argumenty už sto krát počul, roky som miništroval, počul som stovky kázní. Nič nové mi tu nepoviete...
@lenkakravcova to by potom, ale nemohol byť ani unavený, ani hladný, ani...
@lenkakravcova prepáč, ale druhé kolo? To myslíš vážne? Ty si prakticky do kresťanstva zamiešala reinkarnáciiu... podľa kresťanstva žiadne druhé kolo neexistuje. Veriť takým veciam, to máš možno smrteľný hriech 🙂
@marseillefan Ja nie som kresťanka. Som moslimka.
Keď pozerám do Koránu, tak sa tam píše:
14:51. Aby Boh náležite odplatil každej duši to, čo vykonala. Veď Boh je rýchly v účtovaní. 52. Toto je oznámenie pre ľudí, aby ním boli varovaní a aby vedeli, že On je len jeden Jediný Boh a aby sa poučili tí, ktorí rozum majú.
Môže to byť teda hociako. Ak každej duši náleží to, čo vykonala - dieťa nevykonalo nič: tak podľa toho predsa Boh môže tú dušu poslať na druhé kolo na svet. Veď je Všemocný, takže to nemôžeme vylúčiť.

@maxxim 🙂 pre mňa bolo získať istotu večného života, lebo ostatné je dočasne,avšak všetko krásne Boh dal človekovi na jeho prospech.
Si spasený?máš istotu večného života....Sväté písmo rieši hlavný problém: Ako môže SPRAVODLIVY Boh zobrať do neba hriešnika???? (My sme hriesni a to väčší problém ako Corona,hriech musí byť potrestaný!)
Ale Boh je láska a chce zachrániť človeka od večnej zahuby,ako to urobí aby ostal i spravodlivý Sudca i Láskavý Boh? Aká je cena jeho milosrdenstva? Vďaka za odpoveď 🙂