Viera v Boha
Dobry deň prosím nesudte má ale je tu niekto na Tom podobné? Ako som vyrástla a dospelá nejako tá viera v Bohu u mňa bola menšia a menšia. A je mi to ľúto lebo nechcem stratiť svoju vieru, ale ako ju získať naspäť? Mám veľa neodpovedanych otázok a som taká zmätená z toho všetko. S snúbencom sa chceme zobrať v kostole ale predtým chcem mať lepši vzťah s Bohom.
@dahliaa Vysvetľujem jedným z mnohých sposobov. Nekritizujem ani neviním iné vnímanie. Ak sa pozrieme na vieru v niečo, čo sa nedá chytiť, vidieť, potrebujeme pre predstavivosť vytvoriť spojitosť, súvislosť s niečím, čo je nám známe. Dokáže niekto vidieť či chytiť myšlienku? V obrazom prenesení si tu čítame myšlienky, vidíme ich napísané. No máme problém pochopiť. Možno rozumieme, no nechápeme. Možno chápeme, no nerozumieme. Snaha o porozumenie či pochopenie je vlastná ľuďom odpradávna, prebieha vývojom, zmenami.
2. Sú to dve slová, dva pojmy. Označujú teda dve rozličnosti. V matematike by to boli množina Otec a jeho podmnožina Syn.
3. Ak sa zaujímaš o vznik symbolu kríža, prídeš aj ku vzniku symbolov na dorozumievanie, cez obrázky, písmená, slová.
4. Ukrižovanie na kríži ( v inom kontexte šibenica) má svoju úlohu pri vnímaní kríža ako symbolu v neskorších interpretáciach.
Niekto má dar rozumieť, koľko je 1+1. Dokáže si to napísať, dokáže prečítať. Dokáže si zrátať dve ruky aj so zavretými očami. Niekto má dar pochopiť abstraktné vnímanie aj v zmysle pochopenia iného spôsobu myslenia.
@katkamatka7 Děkuji, ale stále se mi nedostalo odpovědi na
2. Modlil se k otci? Otec a syn je jedno - podle vás? Takže se modlil v podstatě k sobě?
3. Určitou symboliku kříže, jak ji vnímají Křesťané poznám, ale zajímá mě, kdo to vymyslel a proč je tak důležitý/podstatný lidský výmysl? Bůh tento lidský výmysl potvrdil za důležitý nebo kde se ta důležitost vzala? To samé u křižování.
4. krizovani" u nas "prezehnanie" je kratkou modlitbou, vyznanim viery v Boha a je to aj "volanie o pomoc zhora". - A toto vymyslel kdo? Ježíš se křižoval? Takto Ježíś vyznával víru v Boha nebo kde se to vzalo?
Myslím, že otázky 3 a 4 jsou velmi podstatné, pakliže jsou v Křesťanství praktikovány a považovány za důležité součásti modliteb. Křesťané na ně nevědi odpovědět?
@dahliaa neviem, kto a kedy vymyslel prezehnanie.
K dvojke - Jezis sa nemodlil k sebe. Neviem to teologicky vysvetlit, a uz vôbec nie osobu ducha svateho, ale modlil sa k Otcovi. Vlastnymi slovami, ako ked sa my ludia rozoravame so svojim otcom. A aj nas vyzyva, aby sme ho tak volali. (pri modlitbe Otce nas).
@stevvvka Ale my s otcem nejsme JEDNO.
Jak se správně modlit vychází v Křesťanství z učení Ježíše nebo ne? Takže Ježíš se křižoval a používal kříz? Nebo kde se to v podstatných modlitbách vzalo? Kdo toto naučil Křesťany a proč se řídí lidkým výmyslem a považují ho za důležitou součást modliteb?
@sazumak O tom som čítala. Nebolo to podrobené DNA analýze.
@lenkakravcova O.k. A čo napr. stigmy? Všetci tí svätí si to vymysleli? Taký Páter Pio? Však to je zdokumentované, kopec zázrakov na jeho príhovor a to bola najskôr Cirkev proti nemu. Gemma Galgani a kopec svätých, čo mali stigmy?
@lenkakravcova Ďalej taká Fatima....60-70 tisíc ľudí videli zázraky, slnko rotovať po oblohe. Medjugorje...ja som tam nebola, ale strašne veľa ľudí od nás a aj tí najväčší hriešnici sa obrátili.
@lenkakravcova DNA podlieha casom defragmentacii, prakticky dost rychlo sa rozpada na stavebne prvky, ak nema dobre podmienky. A z jednotlivych nukleotidov nezistis nic. Naozaj, nemoze ostat zachovana 1000, 2000 rokov, robia sa tie vyskumy inac, s pouzitim uhlikovej metody na datovanie urcitych veci, napr. Turinske platno. Ale...naco by Ti bolo zistit DNA hostie, ked ju nemas s cim porovnat??? Jezis nezije uz v hmotnom tele, takze nevies, aku DNA mal, ak spadol na zem jeho vlas, tak sa davno rozpadol a nevies to proste zistit. Zistis len, co aj vedci zistili, ked skumali premenene hostie a krv, ze sa jedna o tkaniva ludskeho srdca v smrtelnej agonii a krvnu skupinu.
Su toho mraky. A mozno aj DNA by sa tym dala namnozit, neviem, ci take volaco robili.
Osobne som mala moznost zazit jeden zazrak uzdravenia na prihovor jedneho svateho a tk uzdravenie sa neda nijako vedecky vysvetlit, takze ja zmysel pre zazraky mam. Nado mnou sa modlilo viacej ludi modlitbu v jazykoch, ludia, ktori mali dar Ducha, ako sa Ty vysmievas, ze Ta neosvietil. Ani mna nie, rozhodne nie takymto sposobom. Ale to neznamena, ze to nie je mozne. Ta modlitba mala silu, zazila som aj exorcizmy, kde som pocitila, ako zo mna vychadzaju zli duchovia a nasledny pokoj a pozehnanie v zivote. A rozhodne som si nic nevsugerovavala, skor som pochybovala, ze to "pomoze". Ani pri spovedi a svatom prijimani si nic nepotrebujem vsugerovat. Niekedy necitim nic, staci viera a niekedy na povzbudenie dostanem dar to pocitit specialnym sposobom.
To uz len tak na okraj. Som sa zas rozpisala, ale nedalo mi. Lebo s tou DNA to mas pomylene, nie je na vsetko odpoved "analyza DNA". Nie vzdy sa da tato metoda pouzit. Aj pri identifikovani pachatelov trestnych cinov to nie je vzdy jednoznacne. Kukali sme s muzom raz taky serial o tychto analyzach, nespomeniem si, ako sa to volalo. Ale tam by si pochopola, ze to, co chces ako dokaz, je uplne mimo. Keby aj nasli daku DNA a tvrdili by, ze je Jezisova a mali by na to aj dokazy ze 100%, Ty by si aj tak tomu neverila. A ani ja, pravdupovediac. Ved tu sa staci pozriet, ako ludia tvrdia, ze nikto este neizoloval koronavirus. Akoze nie? Vsak PCR testom sa amplifikuje prave jeho geneticky kod, ktory sa lisi od inych virusov, to uz vedci vedia, ako, cim, kde ma ake znaky. A ludia si idu stale svoje. Cakaju asi, ze bude mat ruky, nohy a uvidia ho v klietke v zoo alebo co? To je tak s ludmi. A kde este dokazovat nejaku DNA spred 2000 rokov? 🤔. Mohli by zistit DNA z toho tkaniva premenenej hostie, mohli. Ale nemaju ju s cim porovnat, aby dokazali, ze patri Jezisovi, to tym chcem povedat. To si myslim ja, neviem...Sa tak zamyslam...
@lenkakravcova judas je v zrejme v pekle. Nestratil som ani jedného okrem syna zatratenie. Ale ako to nakoniec bolo a skončilo neviem. Možno bola u neho pred smrťou dokonalá ľútosť a je spasený. Neviem, raz sa dozvieme 🙂. Boh je spravodlivý sudca, ktorý dobrých odmeňuje a zlých tresce. Mne to dáva zmysel. Mne sa ako dieťaťu veľa krát stalo, že som nahnevala mamu, prišiel nejaký zákaz a mama bola urazená a nebavila sa so mnou. Až tak mi odľahlo keď sa neskôr na mňa usmiala a vedela som že už je odpustené a vôbec mi nevadilo, že trest, zákaz zostal... +
@sazumak S akou istotou vieš povedať, či zjavenie vo Fatime nebolo od Diabla?
Lebo vieš, aj pri prorokovi Muhammadovi ľudia, stovky ľudí pozorovali zázraky ktoré vykonal. Ak ich popierate, lebo tvrdíte že sú od diabla, tak akú istotu mate v tom, že Fatima nebola od Diabla? Véd to zjavenie sa menovalo "neposkvrnene počatie" a vyzýval na modlitby Zdravas Mária - k zjavnej modlosluzbe. Akú máš istotu ze šlo o pannu Máriu, ak to ani svoje meno nepovedalo?
Pri prorokovi Muhammadovi aspoň vieme, ze anjel mu povedal meno Gabriel.
@nevenka Tých zázrakov s hostiou bolo vraj viac - takže sa dajú navzájom DNA porovnať. Ak by boli totožné, bol by to dôkaz. To ze to touto expertízu neprešlo, značí skôr to, že sa obávajú, že by to proste vyšlo odlišné.
@staleja Takže veríš, že za skutok vďaka ktorému si ty a všetci kresťania spasení dostal Judáš peklo, ak tento skutok neolutoval.
Či by to ľutoval alebo nie, mali by ste ho na rukách nosiť - rovnako tak váš boh, keď to takto plánoval (nitkor by to urobiť musel).
Pretoze ak by niet Judaša, tak sa do neba nedostanete kvôli vine, ktorá by vám nebola odpustena,.. Kebyže niet Judasa tak váš Boh nedokáže ľuďom odpustiť vinu.. Vlastne vám Judáš urobil veľkú službu, dobrý skutok. 🙂
Taký paradox.
*niktor = niekto.
@nevenka Zázraky sa dejú v každom náboženstve. Doslova v každom - v islame je toho tiež spúšťa (taky známy prípad je vyliečenie posledného štádia rakoviny po púti v Mekke).
Dokonca určite poznáš reiki.
Tam ľudia tvrdia ze je to od diabla. Ze ich to takto vylieči.
Prečo by uzdravenie ktoré si videla nemohlo byť rovnako od diabla ako dane reiki?
Je to predsa ten istý princíp. Bud je to všetko od Boha - co popiera kresťanstvo ako take - ktoré tvrdí že ti uveria budú konať hento a tamto - a ono sa to deje i inde.. (Islam ani to, že sa to deje i inde nevyvracia, pretože v Korane sa priamo uvádza, že Boh koná zázraky medzi celým ľudstvom, nie iba medzi moslimami - čiže kľudne vás mohol vyliečiť I na nejakom tom kresťanskom stretku ☺️).
@lenkakravcova Boh Pan neba i zeme má riešenie:
On všemohúci a vsevediaci a všadeprítomný vedel ako sa človek rozhodne a za svoje rozhodnutie ponesie nasledky (tak ako ty vieš čo asi čakať od manžela ako sa rozhodne a to nie si Boh).preto vedel,že Judas viac miloval a bude milovat peniaze ako život v službe,láske,spravodlivosti.Ved kradol z ich spoločnej kasy a tak len hriech rástol až ho lakomstvo a túžba po mamone oklamala a zradil ho za 30striebornych...nevidel riešenie v Kristovej službe života,nechcel to a preto išiel cestou hriechu , kt.miloval a doviedol ho do večnej zahuby,inak by sa nebol obesil.
A tak Boh pozná i moje i tvoje srdce a vie, čo hľadá a na koho sa spolieha, "k úprimným sa má úprimne,"?
K zjaveniam svätý Boh hovorí len výstrahu, všetky jeho zámery sú uzavreté v písme sv.,pred aj.mame utekať!!!
"Ale aj keby sme vám my alebo anjel z neba zvestoval iné ako to, čo sme vám zvestovali, nech je prekliaty!
Jako sme už prv povedali, aj teraz zase hovorím, že ak vám niekto zvestuje iné evanjelium ako to, ktoré ste prijali, nech je prekliaty."Gal1
"2Kor.11 "A nie div, lebo veď sám satan sa pretvaruje na anjela svetla." Takže zjav NIE
Kríž je riešenie,jedine kríž
Súdny proces- Boh Sudca - človek obžalovaný.
Človek pred Sudcom je vinny-prekrocil zákon Bozi-
"Človeka poškvrňuje to, čo z človeka vychádza!
Zvnútra, totiž z ľudského srdca, vychádzajú zlé myšlienky, smilstvá, krádeže, vraždy,
cudzoložstvá, chamtivosť, podlosť, podvody, neviazanosť, závistlivé pohľady, rúhania, pýcha, pochabosť.
Všetko toto zlo vychádza zvnútra a poškvrňuje človeka.
Jer 17:9 Nadovšetko klamlivé je srdce, je nenapraviteľné, kto sa v ňom vyzná?
Čiže je tu problém sme hriesni naša myseľ i srdce- vinní nežijeme podľa Božích noriem,či áno?
"Lebo odplata za hriech je smrť,ale darom Božím z MILOSTI večný život v Kristu Ježišovi,našom Pánovi."Rím 6/23
Prichádza rozsudok
Spravodlivost Bozia - večne zahynutie cloveka
Láskave Božie srdce - ponúka milosť a zmierenie
Činiť pokanie- uznať že som stratený hriešnik,že už takto ďalej nemôžem,vyznať Pánu Ježišovi hriechy- ak udelí milost- prichádza do srdca odpustenie a Boh činí": Svoje zákony vložím do ich sŕdc a vpíšem im ich do mysle; a na ich hriechy a ich neprávosti si už viac nespomeniem"
Heb.10
Dostávas nové srdce lube Bohu - NOVY ZACIATOK,novú myseľ- podľa Krista,preto človek sa musí znova narodiť!!! Inak sa do neba nedostane.Po znovuzrodení už nemáš ani najmenšiu chuť hresit,(aj keď zhresis,ale stále menej hresis,lebo Boh sám ťa mení) nechceš hresit lebo vieš že hriech je ako pluvanec do tváre priateľa.
Aby mohla byť MILOST cloveku udelena na súde - Kristus musel prísť na zem a zobrat rozsudok,kto.patril mne - zniesol odplatu za moje hriechy,zaplatil môj "úver" u Boha. "Lebo odplata za hriech je smrť,ale darom Božím z MILOSTI večný život v Kristu Ježišovi,našom Pánovi."Rím 6/23
Kríž - spravodlivosť Božia a láska Božia sa tu stretli.
Nevera je nespolusnost Boziemu slovu.
Kresťanstvo je to o obnove vzťahu Boha a človeka o vzťahoch!
hriešny človek sa nemôže dotknúť neba,potrebuje očistenie v "bez vyliatia krvi nedeje sa odpustenie"preto taká krutá smrť,aby sme sa mohli vrátiť do vzťahu.
A vtedy to nie je mŕtve náboženstvo,ceremónie,ale vzťah.
@lenkakravcova Ale neodpovedala si mi na otázku o Pátrovi Piovi? To bolo tiež od diabla? Však to bol človek, čo vedel dopredu, aké hriechy urobil dotyčný človek. Mal dar bilokácie. A diabol sa na ňom poriadne vyvŕšil dlhé roky, takže to asi nebolo od diabla, či áno? Ja som osobne spoznala jednu babičku, moju pacientku....čo sa vyliečila z chronického ochorenia. Jej rodičia ju poslali do Talianska, vravela, že to bol svätý človek a z jeho rúk šla vôňa ruží. Dokonca mi ukazovala aj list od neho.
@lenkakravcova Ďalej sv. Šarbel....olej, čo vyteká z jeho tela. K Šarbelovmu hrobu začali prichádzať pútnici z celého sveta a všetkých vierovyznaní – kresťania, moslimovia, budhisti, hinduisti, židia, ale i ateisti.
@lenkakravcova na to si ako prišla? Prečo limituješ Boha, že by to inak nemohol urobiť? Mohol, ale stalo sa to takto lebo sa Judas tak rozhodol.
@dahliaa "Počiatkom múdrosti je bázen pred Hospodinom" ak nie je ucta a autorita Svate Božie slovo, nemas na com stavat.
Ale v starom zákone je vela miest, kde Boh je ukázaný ako Trojica - tri duchovné bytosti, ale zároven jeden Boh - to znamená, že sledujú, pracujú pre jeden cieľ.
Napr. hned na začiatku "a Duch Boží oživujúci" 1Moj.1/2 dalej "učinme cloveka"pri Abrahámovi "Bohovia z domu mojho otca", dalej "nebeský hostia u Abraháma - a ked (abraham) pozdvihol svoje oči, videl a hla traja mužovia stáli naproti nemu ..... Hospodin riekol Abrahámovi:....potom vstali mužovia odtial a obrátili svoju tvár k Sodome..."
Pán Ježiš tu vystupuje ako anjel Hospodinov a hovorí v autorite Božej napr. Sudcom 6/12 "A ukázal sa mu anjel Hospodinov a riekol mu:Hospodin s tebou udatný mužu!...A Hospodin pohliadol na neho a riekol: Idi v tejto svojej sile a zachrániš..."
dalej Sudcom 13/18 "A anjel Hospodinov mu riekol: Prečo sa pýtaš na moje meno,ked je ono predivné? Vtedy vezmuc Manoach kozľa a obetný dar obilný obetoval to zápalnou obetou Hospodinovi........A Manoach povedal svojej žene: Istotne zomrieme, lebo sme videli Boha."
A mohla by som pokračovat
Inde zasa Duch Hospodinov posobil, pri Gedeonovi, Dávidovi "Duch Hodpodinov zostupil na Jeftu" ... Pochop, že rozdiel je v ulohach, ktore konajú ale hodnotu majú rovnaku - tak ako malý clovek, alebo starý, biely, cierny clovek predsa je to clovek.
Práve tým, že povedal ja a Otec sme jedno im povedal, že je Boh a oni to pochopili a preto ho sli kamenovat, Vzdy ho chceli kamenovat ze sa ruha, lebo sa robí rovní Bohu.
Písmo rieši spásu inak povedané záchranu človeka od hriechu, od zla. Prebieha tu duchovný boj Kristus verzus Satan, komu človek uveri?
hned v raji povedal: ze príde Spasitel sveta, ktorý sa narodí zo ženy.
Ježiš Kristus prisiel ako 100%Boh ukázal zmýšlanie a jednanie Božie s clovekom
a bol aj 100%clovek, odo mna sa vyzaduje taký život ako žil On - nikdy neklesol to odo mna pozaduje zákon. On žil ako dokonalý človek!!! jeho smrt na krizi mi zabezpečí odpustenie a jeho dokonalý život mi dáva spradlivost pred Bohom, lebo sme Bohu dlžní i cisto a svato zit. To pri čítaní musis vediet rozlišiť ---- kvoli čomu to je písané -----
ked sa modlil k Otcovi dáva nám príklad ako clovek, budete prenasledovaní, ale dôverujte Otcovi vás prevedie, len nechodte na zlú cestu, zi cestne, spravodlivo i keby si mal platit velku cenu. On rozkazoval i búrke, odpustal hriechy, liecil malomocných, otváral oči a to ako Boh - svoju božškú moc nikdy, ale ze nikdy nepouzil pre seba, ani ked bol hladny, ked trpel, ked ho provokovali.....ved to je uzasne!!!! ak toto nie je sila tak ja uz neviem ....mam svoje vlastne deti a tie ma obcas sa necham vyprovokovat...ale ON nikdy! spása, záchrana cloveka je v rukách BOžích, On je Alfa i Omega a bud uverim pismu a som zachránený, alebo clovek sa sám svojim postojom rozhodne pre záhubu a zomiera vo svojich hriechoch: "a vieme, že človek nie je ospravedlnený zo skutkov podľa zákona, ale iba skrze vieru v Ježiša Krista. Aj my sme uverili v Krista Ježiša, aby sme boli ospravedlnení z viery v Krista, a nie zo skutkov podľa zákona, lebo zo skutkov podľa zákona nebude ospravedlnený nijaký človek. " Gal2/16
Rozdiel je v ulohe, práci, kt. si rozdelia: napr. počas zivota Ježiša na zemi
Otec vládol a zabezpečoval spravodlivost, aby hnev za hriechy ludi "kalich horkosti" bol vyliati na niekoho kto ho dokaze zvládnut
Ježiš Kristus - Baťánok Boží niesol trest za cloveka
Duch Boží - usvedcuje svet o hriechu, o spravodlivosti a o súde.
moja zodpovednost
(to ako som zila po znovuzrodení bude ukázané a odmenené pred Sudou stolicou Kristovou, kde budú len zachránení, zodpovednost tu je za svoje činy, myslienky, spravovanie času...)
Božie slovo o modlitbe hovorí toto: "Boh je duch, a tí,ktorí sa mu modlia, musia sa modlit v duchu a v pravde."
Boh vo svojom slove nikde nekáze robit kríže, viem že kázal urobit Mojžisovi na pusti...ale my sa bavime len o Svatom Písme, za ktoré sa sám Boh postaví, nie o tom co kto druhi, ide o vecné slovo. pekný vecer
@anaj_janka Děkuji za rozsáhlou odpověď. Čím více čtu, tím více otázek. Ze svého pohledu vaší víře zřejmě nikdy neporozumím. Děkuji ale za tvůj čas. Také přeji krásný večer. 🙂
@dahliaa snáď na povzbudenie Isa 42:16 "A povediem slepých (nepoznajú ich Boha) po ceste, ktorej neznajú; po chodníkoch, ktorých neznajú, ich sprevodím; obrátim tmu pred nimi v svetlo a krivolaké miesta v rovinu. Tieto veci učiním a neopustím ich. (Her.29/11..)"Lebo ja znám myšlienky, ktoré myslím o vás, hovorí Hospodin, myšlienky pokoja a nie zlého, aby som vám dal šťastnú budúcnosť a vaše očakávanie.
Budete ma vzývať a pojdete a budete sa mi modliť, a vyslyším vás. A budete ma hľadať a najdete, keď sa po mne budete dopytovať celým svojím srdcom.
A dám sa vám nájsť, hovorí Hospodin."". U
@sazumak Čítala som nedávno výrok Pátra Pia:
Keď šla k nemu žena na spoveď a videl ze nemá zakryté lakte a lýtka, povedal jej: "Nahé mäso bude horieť v pekle". 😀 Ak veríš Patrovi Piovi, tak by si mala akceptovať I toto. Nechodiť vonku s odkrytymi lakťami a lytkami, inak bude tvoja koža horieť v pekle..
Inak Diabol vie predsa vopred ako bud enejakeho človeka zvádzať = takže je úplne normálne ze mu to nasepkal.
Keby mu nasepkal co ten človek urobí dobre, to by bolo na zamyslenie sa.
Zlo, o tom diabol vie presne. Žiadna záhada.
@sazumak Posielam úryvok z jehej kresťanskej knižky o Patrovi Piovi. Presne ako som vravela.. Zjavoval sa mu diabol - aj v podobe prorokov.
Proste bol oklamany. Chudák, asi kvôli tej modlosluzbe ktorú konal.
@anaj_janka Presne to je to co píšem. Ty tvrdíš že bez vyliatia krvi nie je odpustenie.
Ja verím, že Boh dokáže odpustiť aj bez toho aby vylieval, prelieval niečiju krv. Dnes už nie je vek azteckych obetí..
@anaj_janka Ked cituje SZ ako platný, tak píše sa tam aj "mäso ošípaných vám je zakázané" a plno ďalších veci..
Inak súhlasím prorok Ježiš hovoril: Hľadajte a nájdete. 🙂
@lenkakravcova A teda diabol robí aj tie zázraky na ľuďoch?
@lenkakravcova Diabol dal Pátrovi Piovi moc vidieť hriechy ľudí? A aj dar bilokácie? A teda akú moc dal diabol Mohamedovi? Či tam úradoval len Boh?

Zas téma o kresťanstve a tu sa ventiluje tá moslimská fanatička. Prečo radšej nestudujes ten tvoj korán, špeciálne sekciu likvidácia neveriacich. Tu sa nikto na toho tvojho falošného proroka nepýtal.