Vintage gazdinka
Nájdu sa na Slovensku ženy čo vyznávajú hodnoty mám a žien ako v 40.tych až 60.tych rokoch? Myslím tým starať sa o domácnosť, deti a manžela bez frflania? 🙂 a aj sa tak obliekať? ak áno ako to robíte? kde nakupujete oblečenie?
@monique110519 Nemyslil si, ze v dejinach ludstva existovali doby, ked ludia nieco robili bez frflania...
@monique110519
Ja si zas nemyslim, ze to boli realne hodnoty tych zien v danych rokoch. Neraz tie zeny nemali na vyber. Doma "pánko" a okolo neho behala sluzka, ktora sa nazyvala ze "manzelka".
Inak, ak sa ti páči taký sposob zivota, tak by sa ti páčila židovská mentalita - myslím ortodoxnych... v takom izraeli vies si predstavit svet - 70 rokov 😉
Trošku si mýliš pojmy. To, čo ty opisuješ, nie je žiadna vintage gazdinka (ako si nazvala diskusiu). To je proste slúžka z donútenia. V dobe, ktorú spomínaš, ženy boli v domácnosti a v tichosti všetko robili, pretože spoločnosť bola tak nastavená, že žena nemá rovnaké postavenie ako muž. Nemala možnosť voliť (v mnohých krajinách), mať prácu rovnakú ako muž, pôsobiť v mnohých pozíciách, rozhodovať o dôležitých otázkach života. To nebola žiadna vintage doba.
Ale veď keď chceš, tak si daj natacky na hlavu, omotaj šatkou, obleč zásteru a pri príchode mužíčkovi namixuj borovičku s pivom. Samozrejme predtým vyper zásteru aj ostatné prádlo ručne, vo vangli do ktorého si si vodu priniesla z najbližšieho potoka. A navar mu obed bez všetkých kuchynských pomocníkov, ktoré tie dámy v rokoch minulých nepoznali. Bez frflania.
A v prvom rade, naštuduj si pojem vintage, kým sa začneš strapnovat.
@galganka nie,ale minule sme pozerali Karl Lagerfeld vs Gucci tuším a im podobných a to boli také nádherné veci na oblečenie....v tej dobe myslím.tie kabátiky a šaty. Nádhera
@monique110519 jej moja babka bola takato, vlastne obe. Nikdy nepracovali, boli zeny v domacnosti. Pan muz bol hlava, ony okolo neho ako obeznice. Ale to sa kedysi tak bralo, na uliciach bola nepisana sutaz o najlepsiu gazdinu. Cize o 5 rano uz vesat plienky, idealne ked idu ludia do prace na bus, aby to bolo aj patricne vsetkym jasne. Z detstva si pamatam babkine hlasky, Silvika poriadne umy ten tanier aj odspodu, ved dedko pride z roboty. Co by povedal, plny dom zien a tanier zle umyty🤭, takze babka sa snazila, vstepovala suchanie nohami pred panom domu, ale nevstepila🤣
@melanta to je v poriadku ze mas takyto nazor a ja si zas myslim ze postavenie zeny ani nema byt rovnake ako muza nakolko su to dve uplne odlisne veci, a nie vsetky zeny sa citili ako sluzky urcite boli aj take ktorym to vyhovovalo. mne napriklad by to vyhovovalo preto nerozumiem preco odpovedas na nieco co sa ti nepaci a evidentne taka nechces byt. tak ale dakujem za nazor aj tak
@galganka ano ale na Slovensku som prave nenasla obchody s podobnym oblecenim...preto sa pytam tu ci niekto o takom nevie...lebo uprimne usit si to sama bohuzial neviem
@monique110519 postavenie ženy a muža nemá byť rovnaké? (21. storočie práve opustilo chat) ... zase sa niekto snaží dostať na IG? Lebo toto nemôže byť reálne...
@monique110519 tak, hold si slabo hľadala. Pretože takéto nohavice mám napr. z Takka, podobné šije Lotosova a iné... šaty tiež... stačí 5 minút googliť a nájdeš aj šikovné ženy zo Slovenaka a budeš aj slowfashion.
@lesana25 tak ja si muza vazim a hlavne nepije a druha vec uvarit dobre jedlo v obycajnom hrnci s varechou naozaj nie je problem...a pojem vintage znamena okrem ineho aj dobry rocnik nakolko bol spajany so zberom hrozna takze ja nie som ta ktora sa strapnuje
@monique110519 ja doma varím,upratujem,starám sa o deti....ale rovnocenné (vramci možnosti)to isté robí aj môj muž....neviem,ty by si mu to podľa toho čo píšeš zakázala?nepomáhaj mi?
@klarissa25 mala som na mysli saty, sukne a nie roztrhane rifle ci pupky trciace spod tricka...take obliekanie, slusne a pekne
@veronicka88 nezakazala ale nikdy by som to po nom nevyzadovala pokial sa on sam chce zapojit tak prosim, ale preco by to mal robit ked chodi do prace a je to moja uloha?
@monique110519 tvoja úloha je byť doma a upratovať a variť? Ok, my čo pracujeme to nemusíme robiť... len, kto to teda spraví...
Nech mi nikto nehovorí, že toto nie je fake téma. Že jedna žena napíše, že podľa nej postavenie žien a mužov nemá byť rovnaké.
@monique110519 ty si sa moja v ktorom storočí zasekla? Alebo si prišla s touto témou provokovať? To kto ti nabulikal také sprostosti, že je to tvoja úloha starať sa o domácnosť a deti? Muž je v praci sedem dní v týždni? Nemá dovolenku? Ty sa do práce nikdy nechystáš? Kedy budeš mať priestor na oddych ty? Prezradím ti, že mám vyše 50 rokov, ale takéto nápady som nemala ani tridsať rokov späť a nemala ich ani moja mama ani svokra. Vieš prečo? Lebo ťa muž môže začať považovať za domáci spotrebič a časom si nájsť cicu, ktorá je pre neho partnerkou, nie slúžkou. A v tom oblečení ideš z extrému do extrému, medzi holým pupkom a zásterou je ešte more možnosti.
@melanta to bude ta ista, co minule zalozila temu, ze kedysi boli manzelstva stastnejsie, lebo zeny posluchali muza a nepresadzovali svoj nazor.
@babovka2321 to nemyslíš vážne toto. Odpálilo mi dekel teraz. Akože smutno mi je, pokiaľ nejde o trolla ale o ženu, ktorá je ozaj tak vymletá.
tak vidim ze nikto kto so mnou zdiela moje hodnoty tu nie je...ozaj nechapem preco sa ozyvate ked vas tato tema nezaujima a priam to az nenavidite...preco je take tazke pochopit ze aj v dnesnej dobe moze byt zena ktora sa rada stara o muza a domacnost a ze to ide aj bez toho aby bola sluzka
@monique110519 ale ty si to odprezentovala ako slúžku. Tvoj popis bol upravená pani, ktora celý deň kmitá, lebo večer príde pán tvorstva a musí byť spokojný. 🤷♀️
@monique110519 a prečo to skatulkujes?ja s armáda starám o muža aj o deti...rada im navarim,rada upracem,ale by mi nenapadlo napísať že žijem štýlom "vintage".žijem normálne podľa toho ako to máme nastavené...načo to hrotit a nazývať menami?

Nemyslím ze taka existuje, ako starať sa o domácnosť možno...ale isto sa tak nikto neoblieka