icon

Vodič začiatočník a arogancia iných vodičov

viera1107
16. júl 2020

Ahojte, pred pár mesiacmi som zadávala tému ako začať šoférovať po dlhej dobe.. Áno začala som šoférovať aj napriek zdravotným problémom ktoré mám, okrem toho čo som popisovala mám aj pekne silné dioptrie.. Snažím sa jazdiť bezpečne a primerane rýchlo , v niektorých situáciách si ale vzhľadom k svojmu zraku musím fakt dobre pozrieť aj dvakrát či tam niečo nieje.. Už dvakrát sa mi stalo, že mi nejaký dobrák vynadal.. Môj chlap hovorí, že jazdím dobre ale takéto situácie ma odradzajú.. Ako zvládate aroganych vodičov?

mondolina
16. júl 2020

Mne napr. dvihne tlak keď niekto predomnou príde ku kruhového objazdu, už ja za ním vidím, že široko ďaleko nejde nič, a nejde plynule a zastaví a kuká....🤔🙏

zuzanka.zuzu
16. júl 2020

@mondolina ANO presne toto sú tie "radšej sa 4x pozriem a je mi jedno, kto je za mnou" 🙄

clarissa96
16. júl 2020

@mondolina toto, ja mám cestou z práce križovatku, kde treba odbočiť do prava, dáva sa prednosť, z kilometra dávajú autá smerovku, že odbacaju do tej ulice, kde stojíš, aby si sa mohol zaradiť na hlavnú. Zvyknú tak spomaliť, že by sa tam zaradilo niekoľko aut, ale pred tebou nejaký motak, ktorý sa radšej viackrát obzrie (rozumiem pod tým, nemám odhad a nie som zbehly v premávke), ako tu bolo spomínané a nezaradí sa nikto 😀

simca06022011
16. júl 2020

Inak k chudatkam mamickam, co nemaju vela najazdene: mamicka v BB na dvojprudovke v meste, jedno decko jej skakalo VPREDU na spolujazdcovej sedacke, druhe sedelo v zadu v autosedacke... zena sedela asi prvy raz za volantom, vyklepana na prasky, nalepena na volante a takmer nas vytlacila z cesty. Nebyt toho, ze moj chlap ma nacuvane tolko co iny najazdene a zazitkov kopu, tak naburame.. proste truba sa nevedela ani do pruhu zaradit, dieta nepriputane, cize iste aj to bol dovod, preco vyzerala ako z psychiatrie keby usla (co moj chlap nevidel, ale ja sledujem okolo iducich , hlavne ked daco vyparatia). Jedina moznost ako jej pomoct : zobrat vodicak a poslat autobusom. Ja som bola taka vytocena, ze nebyt kludasa mojho chlapa, tak stojime a vlepim jej jednu (podotykam ze sme sli vsetci pomaly, tam sa neda ist rychlo, ale cesta sa tam kvoli krizovatke rozdeluje na tri prudy, predtym je tam este krizovatka a ona suverenne nevedela kam ide, kam sa ma zaradit a ani nehladela kto ide vedla... cize sme na to museli dupnut, takmer na chodnik vyliezol chlap kedze prebehla doprava ako keby sa nechumelilo zrazu) A jasneeee moj arogantny chlap na velkom aute na nu aj zatrubil ked to zbadal, aby ju zobudil, lebo by si ho asi nevsimla.. cize aj toto moze byt brane ako arogantne trubenie.. aj trubenie na krizovatkach ked tukaju do telefonov vodici a nevidia zelenu atd.. Portim to je len upozornenie, ze sa nieco deje 🙂 A este si sadne do auta s detmi.. a ani tie tam riadne neposadi a nezapne..

mondolina
16. júl 2020

@zuzanka.zuzu
A potom vznikajú zápchy a premávka nejde plynulo. Mne vždy inštruktor hovoril, mám pozerať pred seba do pár metrov a nie rovno pred auto.

zuzanka.zuzu
16. júl 2020

@simca06022011 ANO ďalší skvelý príklad.... ja fakt niekedy ľutujem môjho manžela a žasnem nad jeho trpezlivosťou, ozaj musí byť ťažké v tejto dobe byť mužom lebo hneď je arogantný debil, ja som žena takže ja budem "len" neurotická chudera, ale on je ten hajzel, ktorý trúbi na ženu (ktorej by radšej mali zobrať šoferák)

a čo že si tam paničky dajú "Z"tko??? to nikoho neoprávňuje jazdiť ako bez autoškoly 😠

simca06022011
16. júl 2020

@clarissa96 Tak na takejto krizovatke nam v BA tetuska zastala rovno pred autom.. uz bola takmer odbocena doprava a zastala, my uz tiez zatoceni, na odbocovanie... jasne ze sme sa tukli.. Nuz auta nesli, uz sa vodic hladel dolava ci moze ist. Nikoho by nenapadlo, ze ona zastane... My to komenujeme iba slovami "aaano, pockame si kym kilometer nepojde ziadne autiiiicko a potom sa kilometrova kolona za nami pohne". Ani zipsovanie soferom nejde... (aj ekd uz sa zlepsuju sem tam) a kruhove objazdy su hroza.. my jeden v BB mame velkyyyy... a vkuse je zapchate cele centrum, ak nestihnu auta na tom kruhaci prechadzat, vsetky krizovatky to zapcha az do mesta, lebo vodici chodia iba v jednom pruhu, krajnom.. aby sa "urcite zaradili".. aj ked vystupuju z kruhaca napr. az na druhej odbocke, aj tak len v tom jednom pruhu.. Ale mne sa to paaaci... mam rychlu cestu.. ten druhy pruh je prazdny, takze pekne odbocime a prefrcime okolo vsetkych (teda za predpokladu ze nam nezapchaju prijazdovu cestu ).

@zuzanka.zuzu inak to Ztko by sme ani nevideli, pretoze sme nesli za nou... ale vedla nej. Cize by jej bolo na dve veci.

sasanka605
16. júl 2020

@zuzanka.zuzu suhlasim, hlavne vo vacsich mestach je problem aby doprava bola plynula a to ze sa niekto radsej pozrie 4x ju spomaluje. Podla vyhlasky ma pouzitie Z na aute tiez svoje predpisy, nemas ho mat nalepene ak nie si zaciatocnik to zn.ze mas cerstvy vodicak a mas ho mat len určitú dobu. Pokuty su za rozne veci nielen za rychlu jazdu a vystupit na krizovatke zapnut vystrazne a niekomu vynadat tak to je uz vela. Keby vam to urobil cudzi chlap, lebo ved aj v nom sa to nahromadilo a potreboval vynadat, to by sa vam tiez nepacilo.

zuzanka.zuzu
16. júl 2020

@sasanka605 podľa mňa to komentujúca len dávala "na hrdinku", ono sa to neudialo

inak rad radom by som ženy na prvých 2 stranách VŠETKY zobrala na praktické jazdy do autoškoly a ak ich neurobia, tak zobrať šoferák. lebo niektoré komentáre nie sú normálne....

kassandra25
16. júl 2020

@viera1107 ja berem kazdeho vodica s respektom, aj ten dobry moze ohrozit, ked sa mu nepodari...., no ako toto citam, teba sa bojim uz teraz.

sasanka605
16. júl 2020

@zuzanka.zuzu nie su v poriadku tie komentare, len ma zarazilo, ze pokuty sú asi len za rýchlu jazdu a nic ine neexistuje. Uz tu bola aj diskusia ze naco su odbocovacie pruhy lebo baba sa nevie zaradit a pod perly tam boli 😫

qwerty81
Autor odpoveď zmazal
qwerty81
17. júl 2020

@zuzanka.zuzu ja milujem to zmyslanie niektorych zien (prve dve strany vacsinou): ja som MAMICKA, kto je viac...? vsetci sa zo mna po...toto a vsetci z cesty. A potom sa velmi cuduju, ze ich chlapi maju za sliepky 😉

egiginka
18. júl 2020

@viera1107 ahoj tiez teraz som zacala po 7 rokoch nesoferovania, pred tym niez nejak som nejazdila. Tak mozme spolu podporovat🙂))..... ako mne sa stali, ze som chcela o 21 v noci zaparkovat v nasej uliciba fakt to bolo tazke, tak tiez ma vytrubil nejaky sused🙂)), ale tak... beriem to, ze musim sa to naucit. Ja som z BA a teda mne to prude pomerne narocne tu jazdit, takze, to tak beriem, ze radsej opatrne a trubacovvnetreba riesit. Praxou sa to zlepsi.... ja teda buz 4 den denne soferujem a vidim, ze co jazda to zlepsenie, dokonca su uz useky co som si ista!🙂

iveta7677
18. júl 2020

@viera1107 Dajte si nalepku Z ako zaciatocnik.
Mne to volakedy pomohlo..nevytrubovali atd.

bashawelle
18. júl 2020

Ono je to tazko... vzdy sa robia skusky a su cerstvi vodici, a teda vzdy budu aj zaciatocnici, neskuseni vodici na cestach. Takze vzdy bude treba byt chapavy, obozretny a mat oci vsade 🙂 aj z tych "mamiciek s detmi vzadu, co 4x radsej pozru" raz budu skusene vodicky. Len aby tu potom nevypisovali, aki su ostatni arogantni, blbi, nesustredeni a nezabudli na svoje zaciatky.

simca06022011
18. júl 2020

Ja si nemyslím ze nalepka pomôže proti vytrubivaniu... Vela vodičov si to ani nevšimne...

yanni
18. júl 2020

@panelacikova to sa vola tunelove vidende a je to nebezpecne. V tme a uz aj sere by si voues nemala soferovat, dokonca ani ist na bicykli. Ked nemas periferia videnie v tme, je to velke riziko alo pre teba, tak aj pre ostatnych ucastnikov cestnej premavky.

panelacikova
19. júl 2020

@yanni presne tak. A preto v tme nejazdim, lebo zle vidím. Keby som videla zle aj počas dňa, tak nejazdim vôbec.. a nie preto, že ostatní vytrubuju, ale preto, že predsa len... niečo neuvidíma spôsobom tragédiu.. mne napíšeš pravdu, ale autorke nie 😁

panelacikova
19. júl 2020

@bashawelle mýliš sa. Nie z každého bude skúsený vodič. Či šikovný vodič. Aj na to potrebuješ mať predpoklady ako napríklad na hru na klavíri

bashawelle
19. júl 2020

@panelacikova pri hre na hudobny nastroj su predpoklady 10%. Zvysnych 90% je tvrda drina. Hudobnici hraju aj 5 hodin denne, a to sa tyka ucitelov na zuskach, orchestralni hudobnici v pohode aj plnu smenu. A inak klavir je jeden z nastrojov, kde ani nepotrebujes hudobny sluch, lebo sa podla nikoho neladis, a drinou sa vies naucit aj komplexne skladby (samozrejme, clovek bez hud. sluchu a vztahu k hudbe to robit dobrovolne nebude, ale technicky je to mozne), drzanien rytmu, dynamiku... so soferovanim je to podobne, prosto musis soferovat. Je minimum ludi, co su ozaj taki, ze to nedaju. Kazdy sa cvikom zlepsuje. Jednemu to trva rok, druhemu 5.

panelacikova
19. júl 2020

@bashawelle to snáď žartuješ, že pre hru na klavíri nepotrebuješ sluch? nepíšeme o detskej výučbe hry na klavír, ale o profesionálnom pianistovi. Ďalšia vec... musíš mať k tomu pozitívny vzťah a jednoducho s tou činnosťou žiť, vcítiť sa do nej, vnímať všetko okolo. to isté je na cestách. ak má problém autorka čo i len na jedno miesto zaostriť, čo zvyšok? kým ona si overí zľava, sprava, a konečne sa pustí kdesi na tej križovatke, tak ten oproti môže stratiť nervy, pustí sa na križovatke tiež a jednoducho sa zrazia. a to ešte v malej rýchlosti. toľko k príspevku. a podotknem, že my sme 3 sestry. všetky máme vodičák a všetky sme mali rovnaké možnosti jazdiť. jedna chvíľu jazdila - ale len po diaľniciach. akonáhle mala vojsť do mesta, koniec, jednoducho to nedala. druhá ako tak malé mesto, ale to je tak všetko. jednoducho nemajú k tomu vzťah. ja vôbec nebudem preháňať, keď napíšem, že mám už viac ako štvrť milióna km za sebou... jednoducho som ten typ, ktorý sa na soferovanie hodí. nie každý je taký a potom vznikajú na cestách kolízie. Buď z ohromného frajerstva alebo a "pokakaných" vodičov. bez urážky.

bashawelle
19. júl 2020

@panelacikova no o hudbe sa s tebou dotahovat nebudem, strasne vela sa da dosiahnut s minimalnymi hudobnymi vlohami, ono aj ten sluch sa buduje, cibri, technika sa musi naucit so sluchom ci bez neho. Klavir bol tebou zvoleny priklad a nie uplne stastny. A zase - kto bez sluchu a zaujmu bude 6 hodin denne drilovat hru na nastroj? Maximalne z donutenia. A keby sestry soferovali x hodin a museli vyriesit mesto, dialnicu, tak sa to naucia, aj ked im to dlhsie potrva. To ze niekto to zlozi s tym, ze nema vlohy, neznamena, ze sa to neda naucit. To je skor prejav vole nez schopnosti.

panelacikova
19. júl 2020

@bashawelle iste, dávam ti za pravdu daný posledný príspevok, ktorý je presne špecifikovaný na konkrétne veci. ale stále budem tvrdiť, že kto to raz "nemá v krvi", tak môže drilovať koľko chce. iný príklad - šport. aj keby si chcela byť neviem aká atlétka, nedáš to, ak nemáš predpoklady. a to nepíšem o tučných guľkách, ale aj o tenkých či akurátnych ľuďoch. to nie je iba o postave, hoci fyziologické danosti sú skutočne veľmi dôležité. ale je tu sila, výbušnosť, povedzme vytrvalosť pri behoch atď, atď.... je toho veľmi veľmi veľa. a len ak má človek predpoklady a danosti, vtedy tvrdým tréningom môže dosiahnuť svoje méty. a to isté šoférovanie. teoretik bude ovládať vyhlášky ešte aj odzadu, nebude ich vedieť použiť. praktik bude vedieť kde má motor a plyn a spojku a všetko, ale bude možno váhať pri niektorých dopravných situáciách. človek nevšímavý - toť je nielen vlastnosť ale u niektorých aj danosť - nebude vedieť zhodnotiť situáciu "zo všetkých strán". jedine ak má človek naozaj schopnosti a predpoklady na to byť dobrým šoférom, len vtedy sa ním stane. a vôbec pre to nepotrebuje hodiny a hodiny jazdy. hlavne ak má za sebou autoškolu a vie, kde je brzda a kde plyn 🙄 potrebuje k tomu celistvosť svojej osoby určenú len pre túto činnosť. a to naozaj nemá každý, píš si čo chceš. neverím, že ak chcem jazdiť bez stresu a neviemčoho, že potrebujem hodiny a hodiny jazdy PO absolvovaní autoškoly. to potrebuje len ten, čo v sebe tie predpoklady nemá. a z toho nikdy nebude bezpečný vodič. a zožerte ma tu kľudne všetky

yanni
19. júl 2020

@panelacikova ja som autorke zatiaľ nenapisala nič. Nevyjadrila sa aké problémy s očami má. Ja som tiež beilonosic, tiež dosť vysoké dioptrie ale kazd rok idem k ocnemu a dávam si dôkladne vyšetriť. U mna je zatiaľ všetko Ok. Ale to že “musím pozrieť 2x” by u mna neprešlo. To je 2-5 sekúnd, ktoré môžu mat fatalne následky. Nechápem takýto prístup. A ešte sa sťažovať, že niekto trubi

panelacikova
19. júl 2020

@yanni v diskusii uvádza. mne to príde až moc :( jednoducho ak sú mimoriadne problémy s očami, človek by nemal ani od lekára dostať potvrdenie. veď ide aj o jeho holý život, nielen o plechy :(

maris5
19. júl 2020

Obcas si buchni aj ty do toho volantu a odtrub mu naspat. Ulavi sa ti.

Stale vsak plati, ze mas jazdu prisposobit svojim schpnostiam

My tiez zazili, odbacali sme do lava do lesa na salas, za nami asi 5 aut, samozrejme sa posledny vyrutil a isiel obiehat vsetky auta, a zrazu my odbacame, tak ako sialeny zacal trubit. Odventiloval svoj stres. Nabuduce bude pouceny.

Ale tiez nas skoro stlacil kamion o zvodidla, na dialnici, ked niekto pred nim sa bud zaradil veeeeelmi pomaly, alebo bezdovodne zabrzdil. My v jeho mrtvom uhle, zacal vychadzat do nasho pruhu, my natlaceny na betone, trubime, ze sme tam. Ked sme ho predbehli, tak pred nim auticko. Takze ked vidim ako niekto brzdi pred pripojnim pruhom na dialnicu a vchadza na dialnicu 30tkou, mam chut ho zabit.

egiginka
19. júl 2020

Fuuu same odbornicky na soferovanie ako to tu citam;) no som zvedava, ako realne soferujete v premavke🙂 ideal tajej rannej bratislavskej. ...... nedaj sa Viera zastrasit, urcite verin, ze si vodicak sjrz oci s ocnym riesila a mne aj svokor profesionalny vodic aj mnoho fakt dlhorocnych soferov, radsej odporucili, sa nechat " vytrubit"., lebo sa pozriet 2x ako sposobit nehodu. A mozem ti povedat, ze praxou sa ti to upravi 🙂

mondolina
19. júl 2020

@egiginka
Dobre, ty keď sa pozrieš raz tak čo? Nevidíš?
Pozriem doprava, doľava...či ešte raz treba? Pre istotu? A brzdiť premávku?🙏

mondolina
19. júl 2020

Na mňa ešte nikto nikdy netrúbil...sakra kde robím chybu.