icon

Voľne pobehujúce psy po dedine

pusinka263
2. sep 2018

Ahoj.prosim,poraďte mi.byvam uz skoro 7 rokov na dedine,predtým v malom meste. V dedine kde byvam mam zrejme len ja problem s tym,ze tu pobehuju naozaj veľké psy bez majitela. Mam panicky strach po tom co som bola v detstve.pohryzena,no aj tak si myslim,ze to nie je normalne. V meste by sa to nestalo a asi ani v inej obci...naposledy som sla s.detmi a vysiel.z.ulicky velky cierny pes a nie a nie od nas prec. Staršia dcera plakala od strachu, , ja som sa klepala. V zume sme stretlu dvoch velkych psov,bola som otrasena.je to tu na dennom poriadku.do dediny bez manzela ani nejdem,my byvame na takej akoby menej ludnatej casti dediny. Som akoby uvaznena pri bytovim dome,kde byvame. Poradte,co robit! Nie so strachom,ale na koho sa obratit,lebo mam pocit,ze v dedine som vsetkym na smiech,lebo sa bojim psa,ktory mi je po bedra! Starosta a spol nato kaslu. Prosim o empatiu, nie prispevky nadsenych psickariek obhajujucich psov ☹ Dakujem

Strana
z3
zuzanapjat
3. sep 2018

@lenja123 všetky jej poradili, nech sa obrati na obecny urad, starostu, policiu, hygienu - ale logicky kto byva na dedine tak vie, že ani pan Boh nezariadi, aby dedinske psy nedokazali podhrabat plot, otvoriť alebo preskočiť si braničku, atď. Tak pre tie situacie je vhodne okrem riešenia cez starostu bojovať zo svojim strachom, ktory celu situaciu zhoršuje. (okrem toho kasera a paralizera, ktory jej tiez v dobrom odporucaju)

zuzanapjat
3. sep 2018

@lindusss2016 je to dosť doležita vec ... hlavne pre jej dieťa do jeho buduceho života.

zuzanapjat
3. sep 2018

@lenja123 keď sa nebude psov tak báť, bude vedieť adekvátnejšie posúdiť, či jej skutočne hrozí nebezpečenstvo a ak hroziť bude, tak bude schopná sa lepšie brániť. (kaser, paralizer, apd.) A hlavne tým bude vplývať lepšie na psychiku svojho dieťaťa, ktoré traumatizuje. JA som mala fóbiu z pavúkov a viem, že som v istých situáciách nedokázala posúdiť nič. To bola panika, závrate, triaška. Takže som sa viac týmto stavom ohrozila, ako by ma ohrozil samotný pavúk.

zuzanapjat
3. sep 2018

Navyše po siedmych rokoch na dedine absolutne nespomina ziadne napadnutia, len to, ze sa pes priblizi prilis blizko. To nie je dovod na použitie kasera, ani na to, aby jej dieťa začalo revať, druhe sa triasť a ona odpadavať. Aj na použitie kasera sa opytala - či ju pes nenapadne, keď ho použije 🙂) a tu je zakladny problem, ze nedokaze zhodnotiť uroveň nebezpečenstva ktore jej hrozi /alebo nie. Žiaľ taketo situacie sa stavať budu (že pes pojde okolo a pride ju oňuchať) a žiaľ na dedinach sa neda zabraniť tomu, aby niektorym ľuďom neušiel pes. Našťastie v 99% pripadoch ľuďom nič nehrozí. A myslim, že keby hrozilo tak za 7 rokov by tam už evidovali napadnutia.

lindusss2016
3. sep 2018

@zuzanapjat ale realne v nasich koncinach je pes pre cloveka (a hlavne pre dieta) omnoho nebude zpecnejsi ako pavuk. Ja mam tiez arachnofobiu, viem, ze ten strach je iracionalny, ale ak by po mojom dietati liezol pavuk alebo ho nahanal velky pes, tak je jednoznacne, coho sa budem bat viac... teda ja sa psov nebojim, ale volne pobehujuce mi tiez nie su prijemne

zuzanapjat
3. sep 2018

@lindusss2016 nie je to príjemné... ale je nutné aj vedieť odhadnúť, čo ten pes vlastne chce. Či je zježený, vrčí, šteká, alebo sa priblíži, popozerá a ide preč. Aj ten pes, keď sa mu prihovorí 15 ľudí a pohladkajú a idú ďalej, tak je zvyknutý prísť k človeku blízko. Veľmi ťažko bude bojovať proti psom, ktorí nevadia možno nikomu v dedine len jej a teraz kamarátke...... ktorú naháňal (lebo zrejme sa bála a začala behať). Vždy je dobré problém riešiť komplexne. To jest obrátiť sa na úrady, podať sťažnosť, premýšľať nad obranou a pracovať na svojom strachu. A bude sa jej žiť lepšie. Pretože väzňa z nej nerobia psy po dedine, ale jej mozog. Ak by to bolo inak, tak by celá dedina sedela doma.

pusinka263
autor
3. sep 2018

@jajka257 ja psov nedrazdim,neucim svoje deti aby sa bali psov!! Ked si normalne ideme po dedine,rozpravame sa a ide mensi pes tak sme v pohode,ideme dalej.ale ked ideme a zrazu pri nas stoji velky cierny pes ktory od nas nechce prec,nekricime,nejacime,neskaceme,nemavamw rukami atd,nijako ho nedrazdime ,nepozerame sa mu do oci...a on jednoducho nejde prec...co sme urobili zle??????? To ze vôbec sme tam???ako sorry baby ale nijako dcere nevravim ze mam veľký strach,s malymi psami sa hra,kwd do nej pri hre skocia,ma strach.myslum ze u 4r decka normalne. Chcela som pomoc na koho/kam sa obrátiť a nakoniec som psychicky narusena lebo mam fobiu ktoru prenášam na deti...,,dakujem,,...

Nemam zaujem riesit svoj strach zo psov,nemam zaujem!!!!!s nimi prichadzat do kontaktu...to je aj to co riesim!!! Ako dosiahnut stav,,dedina BEZ volne sa pohybujucich psov bez majitela! V prispwvku som ziadala o empatiu.treba precitat poriadne

Zároveň dakujem vsetkym,ktori komentovali K VECI!!! 🙂 Ďakujem

lucia147852
3. sep 2018

@katrinka34 treba volať zelených, oni ich tak dajú do poriadku že potom prídu. Mne sa stalo ze Medzi naším mestom a dedinou kde sme mali svadbu nám skočil do cesty, nič sa mu nestalo ale polisi ho nechceli prísť odchytiť. Zavolala som zeleným a mestsky tam do 10 minút boli.

pusinka263
autor
3. sep 2018

@zuzanapjat lenze cela dedina psov ma a my byvame v bytovke...ludi tu stretavam malo ale nebudem dalej pisat..keby som chcela znavit sa fobie,tak d nadpis,,ako sa zbavit strachu zo psov,, ide mi tu o nieco ine ako k comu sa vy vyjadrijete. Bodka.skoncila som...ze ja sprosta sa vobec idem pýtať na radu...

Este raz dakujem tym ktori odpovedali K VECI 🙂

lacibo
3. sep 2018

@pusinka263 s tým starosta ale MUSÍ niečo robiť, prikazuje mu to totiž zákon..neostáva nič iné len atakovať obecný úrad, políciu volať..asi treba byť neodbytný a razantný..aj každý deň by som podala sťažnosť na úrade..vždy na to isté..stačí ústne nadiktovať ( aj po ceste zo škôlky😉), nemusíš nič písať..myslím, že keď tam budú tým zavalení, začnú s tým niečo robiť ( lebo musia ti nejako aj odpovedať, ako konkrétne to riešia )..je to možno boj, ale stojí to z to, ak tam chceš ostať - potom už jedine druhá možnoť - presťahovať sa..😉
v našom meste presný opak.susedom sa stále zatúlaval milý, neškodný psík, lebo sa raz zľakol ohňostroja a odvtedy zvykol utekať..ale žiaľ - dva krát ho chytili mestskí.. pokuta..majitelia ho nakoniec boli nútení dať utratiť..😒 to je zase opačný extrém dodržiavania zákona..

pusinka263
autor
3. sep 2018

@lacibo staznost napisana dnes,uvidime co lebo u nas bezne ze sa neodpovie na take veci..sak naco? Prestahovat sa nechcem,pre deti.fajn okolie,len tie psy...po poslednom strete so psom mam akysi blok,neviem ist do dediny no cez noc to zo mna nevyprcha.cize tie co radia riesit fobiu...dakujem,ale.potrebujem.psov riesit.teraz hned teraz a nie rokmije.twrapie 🙂 na kt.ani nemam cas. Asi to budem takto robit. Obecny urad stale navstevovat 🙂 Ďakujem

deti95060810
3. sep 2018

@0silvia0 no jasné ty mudrlantka, nemáme ešte plot...resp. už len bránu....keby bol volne,tak je na ulici stále....nie je to malý pes, ale z tých väčších...
U teba je pes asi hotový poloboh...aj moja suseda je taká podobná, reči aké práva majú psy, ale zodvihnúť hovná po svojom miláčikovi to je nenapadne....😲

0silvia0
3. sep 2018

@deti95060810 ale ved si to vysvetlila - ok, nemate plot. To je normalny argument. Neviem preco reagujes tymto sposobom, ja som sa normalne pytala, aku funkciu ma pes v dome, ked je zatvoreny vo voliere, lebo pre mna je zbytocne chovat psa, s ktorym mam minimalny kontakt, dam mu zrat, sem tam zasteka a to je vsetko. A nie, pre mna pes nie je poloboh, ja nie som psickar... vidis, reagujem normalne, aj tak to totiz ide, nauc sa to aj ty😘

katrinka34
3. sep 2018

@lucia147852 Lucka je to veľmi smutné ale keď ja som riešila tieto problémy tak zelený mi vraveli, že nemajú zmluvu s naším rajónom, tak zasiahnuť nemôžu :(((( Kde nie je vôľa, nie je cesta :((((

marsmykkok
3. sep 2018

Za 1 myslim ze prehanas a nestretnes kazdy den kopu psov. Bohuzial ale na dedine sa psom este stale vsetci ludia nevenuju tak maju potom tendenciu utekata teda obcas beha nejaky pes na kazsej dedine a ani starosta s tym nema co velmi urobit. Za 2 pes mimo svojho uzemia a este na volno ta nenapadne a ani nikoho ineho kedze keby sa to stali urcite spomenies taky pripad. Za 3 ak sa bojis skus pre psychicku pohodu mat ten sprej proti psov vo vrecku ak by nahodou nejaky chcel utocit je to ucinne psa to ochromi a urcite pomoze. Za 4 otravy a podobne veci nie su riesenia lebo moze na to doplatit aj pes co chodi von s majitelom a vlastne ani ten co beha sam zato nemoze ze sa nudi a uteka to je chyba ludi a tym ze ho zabijes nic nevyriesis kupia si druheho psa a ten sa bude tiez nudit a utekat.

nexuska
3. sep 2018

Ja mam tiez strach zo psov ktori sa tulaju bez majitela.volala by som slobodu zvierat alebo odchyt,nech si ich majitelia potom pridu vyzdvihnut ku nim.

mogaa
4. sep 2018

Je pravda že na dedine sa človek psom nevyhne...Stane sa že vybehne, či podhrabe sa alebo preskočí bránku....Na mieste autorky príspevku by som riešila či ide o psa niekoho z dediny alebo túlavého...Treba sa popýtať mamičiek škôlke, vo svojom okolí....Je možné že ostatní psa poznajú, že je uplne neškodný, ešte je mladý a chce sa hrať alebo je zvyknutý že mu miestny niečo podhodia či ho len deti pohladkajú....Miestni ľudia z dediny budú určite vedieť či ide o neškodného psa alebo o agresívneho. Ak o neškodného, tak si ho neptreba všímať a ak o agresívneho tak o treba riešiť....Ale žiadna dedina ani mesto bez voľne pobehujúceho psa/psov neexistuje a ani nebude. Pes vybehne či je malý alebo veľký, pobehá si a vráti sa domov....Iná kapitola sú túlavý psy, u nich je to nepredvídateľné ako pes zareaguje, ak ho bili a má strach, môže zaútočiť.....Ale podľa autorky to vyzerá na miestneho psa ktorý niekomu vybehol a nevie trafiť domov...Taký je neškodný. Pokiaľ nevrčí a len ide pri človeku, tak si ho netreba všímať. Ak ide stále o jedného psa, tak sa popýtam miestnych či je neškodný a nebudem si ho všímať.

pusinka263
autor
4. sep 2018

@mogaa urcite nie su tulavi,lem proste majitelia na nich kaslu,maju obojky zvacsa.takze asi tak...vystrasil ma naposledy pes lebo sa.postavil pred nas a nevedela.som co robit.aby som ho nejak nedrazdila.isla.som,pomaly svojim smerom,ale onnie a nie uhnut,potom prisiel ozaj velmi blizko a tak som mu povedala aby siel.prec ale.nesiel a potom ked uz somsme bola total vyklepana a dcera.plakala tak odisiel.ja.rozumiem ze.asi nechcel ublizit ked nevrcal.nebrechal ale vystrasil a nevedela.som co cakat,robit aby som ho nedrazdila.

beata_ra
4. sep 2018

@pusinka263 Zistit koho to bol pes, popripade zavolat policajtov a oni nech to riesia s majtelom psa ak ma teda obojok. Na dedine je to dost caste, ze nejaky ujde, bud sa prepcha niekde cez branicku alebo ju preskoci 🙂

pusinka263
autor
4. sep 2018

@beata_ra hm...to by dom isla z domu do domu 🙂 snad sa mi to uz nestane,ale pri mojom stasti ☹

zuzanapjat
4. sep 2018

@pusinka263 to ste asi jediná bytosť na zemi, ktorá je spokojná s tým, že má fóbiu. Ja som vám radila kompletne všetko čo je vhodné na riešenie. Myslíte si, že obyvatelia obce dajú viac pozor, aby im neutekali psy? Mňa to tu nasieralo tiež. Len u nás sa odchytia len tí, ktorí tvoria svorky a zatúlajú sa tu od iných dedín. Nie tie, čo celá dedina vie, že to je Dunčo od naproti, to je Astor zhora a toto Beny zdola. Ja mám ovčiaka čo ma takmer 60kg a priznávam sa, ušiel asi 3x za 5 rokov. Minule z dvora vybehol doberman a nie je mi príjemné ani keď vidím, že skáče iný ovčiak na nízky plotik ako besný a majiteľ povie, že "on to vie preskočiť, ale nepreskočí, bo 2x zato dostal". Na vašom mieste sa zaoberám práve tým, ako prečítať psa.... ako sa správne chovať apd. Lebo ani JOJ, sudca Greg a pápež vám nezabezpečí, že nejaký pes v budúcnosti nepôjde na zálety lebo majiteľ zabudol zamknúť bránu, alebo sa podhrabal.

barborasebastian
4. sep 2018

Rozhadzujte klobásy, budú vás mat radi...

zuzanapjat
4. sep 2018

@pusinka263 možno zistiť si, kto je majiteľom toho psa, ktorý k vám tak blízko prišiel a spýtať sa jeho, či je agresívny ten pes, či už niekoho napadol a poobzerať sa po nejakom kinológovi, cvičiteľovi, alebo kľudnom človeku, ktorý má psov a poprosiť o radu.... ako sa chovať v rôznych situáciách. S tým, žeby ste niektoré situácia, keď sa pes pred vás postaví vedeli nacvičiť. Ako ja neviem...... ale uľavilo by sa vám.

jana_eyre
4. sep 2018

@pusinka263 nevedela si co robit a predsa sa urazis, ked ti v dobrom poradime co v takej situacii robit.. je proste fakt, ze psa moze vyprovokovat prave strach, je to zviera a uvazuje instinktivne.. my casto kvoli nezodpovednym ludom sa mozeme iba naucit ako sa zachovat..

zuzanapjat
4. sep 2018

A napísať v príspevku že neučíš deti aby sa báli psov... tak k tomu asi toľko.... deti sú empatické a keď ty si vyklepaná tak to cítia. My tu sme v parku aj 10 detí a ani jedno nezačne revať keď príde k nemu pes. Lenže aj mamičky sú rozhodné a vyrovnané, konajú vyrovnane, hovoria vyrovnane a rázne.... deti to cítia, aj pes to cíti.

lacibo
4. sep 2018

@pusinka263 jasné, úplne ťa chápem, ja ani nemám negatívny zážitok so psom a niektoré druhy mám aj veľmi rada, ale ja by som sa asi tiež zbláznila od strachu, keby si predstavím, že moje dieťa sa stretne s veľkým nepriateľským psom po ceste zo školy.. a u nás je napr. bežné, že deti chodi samé zo školy a do školy..a isté je, že ani majiteľ sám nemôže dať za svojho psa ruku do ohňa.. veď prípad z minulých dní, že pes dohrýzol vnučku vo dvore a ani dedko ju neobránil.. dali ho utratiť ale kto už vráti zdravie a krásu tomu dohryzenému dieťaťu???.. otrasné.. ale samozrejme nie psy sú na vine, ale majitelia..a tých ani nepotrestajú, keby teraz napíšem, že tých by mali dať za to utratiť ( ak ich pes zohaví človeka) tak budem považovaná za koho??..netrúfam si ani odhadnúť tie reakcie..ale samozrejme je to myslené z mojej strany len ako provokatívna a fiktívna téza ( ja som absolútne prot trestu smrti😉), aby sa niektorí majitelia psov zamysleli nad tým, ako by sa cítili, keby sa to týkalo ich blízkeho, alebo dokonca ich samotných ( keby sa ocitol v úlohe obete)..prajem veľa šťastia a najmä vytrvalosti, lebo tu ide aj o to, ako rýchlo to vzdáš ( resp. nevzdáš)..😉🙂

lenka123321
Odpoveď bola odstránená
lenka123321
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3