icon

Von verzus vonku

6. dec 2022

Je to naozaj také ťažké sa naučiť? Dnes som tu 10x čítala ideme vonku. Boli sme von.
To naozaj? Nárečie, nenárečie, veľmi veľa žien to používa naopak.

V spisovnej slovenčine sa smerovanie zvnútra (z uzatvoreného priestoru) vyjadruje príslovkou von, napr. išiel som von (kam?). Príslovkou vonku sa vyjadruje umiestnenie, resp. miesto mimo obydlia alebo iného uzatvoreného priestoru, napr. bol som vonku, prechádzal som sa vonku (kde?). Spojenie typu ísť vonku, išiel som vonku je nespisovné, ale používa sa v niektorých nárečiach, takže sa s ním môžeme stretnúť v neoficiálnom jazykovom prejave. Spisovnej slovenčine zodpovedajú spojenia chcem ísť s deťmi von (t. j. chcem ísť niekam) a chcem byť s deťmi vonku (t. j. chcem byť niekde). Príslovky sú neohybný slovný druh, čo znamená že nevyjadrujú rod, číslo ani pád, takže nemožno uvažovať o rozdiele v používaní prísloviek von a vonku z hľadiska pádov.

Čítajte viac: https://jazykovaporadna.sme.sk/q/2764/#ixzz7mgj...

natyzara
6. dec 2022

je 13:30 a ty si to tu dnes uz 10x citala? upratane a napecene mat asi nebudes. trapka

aurorastone2
6. dec 2022

@gabu_lienka 🤣🤣🤣 no, tak, ak ma zlatú protézu, tak ma strach, nie, ze ju celú odcudzia ? 🤣

autor
6. dec 2022

@natyzara mas super uroven komunikacie, asi si sa tiez v tom nasla pani gazdinka, vsak?

ninka297
Odpoveď bola odstránená
janulik2008
6. dec 2022

@h2 najlepšie je ostať dnuka 🤣🤣🤣

tosomja
6. dec 2022

Joj, iné je nárečie, ktorému rozumie len určitý kraj. Ale vonku, von, furt, stále, čakaj ma tam, či počkaj na mňa tam.....nepotrebuješ k tomu slovník cudzích slov.

h2
6. dec 2022

@janulik2008 Aj na to mám vyšší level: "dnukaj". 🤣

autor
6. dec 2022

@ninka297 ak by som si vytvorila nový nick "mikuláš123" tak by si bola spokojnejšia? Anonymne, neanonymne, nebodaj ti to vadí? Naozaj?

autor
6. dec 2022

@tosomja pointa je inde...

tosomja
6. dec 2022

@h2 my sme ako pubertiaci používali "donuki" (dnu)

marisoul17
6. dec 2022

Zvyknem si potrpiet na gramatiku, ale nerobím križiacke výpravy, veď aj mne občas ujde. Ešte taká maličkosť, tu sa bijes za spisovnu slovenčinu, ale hrúbky v tvojich príspevkoch ti nevadia 🤷

tosomja
6. dec 2022

Tak si po sebe prečítaj ešte raz o čom píšeš.
Citujem: "no budem tu teraz vypisovať v nárečí, napríklad: "dzifčence, dze kúpim pekné šnuptichle?" No rozumie mi niekto? Možno tak západné Slovensko. Nebudem tu so šnuptichlom obťažovať stredoslováka, keď môžem použiť slovo vreckovka.
To je všetko, čo som chcela napísať, trocha ohľaduplnosti prosím k väčšine."
Píšeš o nárečí. Vonku a von nie je "nárečie " ktorému nikto nerozumie.

sisaka
6. dec 2022

@stella14 mňa tiež, všetko som už schopná odignorovať ale - hraje, voní a kekse - cez tieto 3 patvary sa nedokážem preniesť.

autor
6. dec 2022

@tosomja
@marisoul17 zlatíčka moje, keď ste spokojné s používaním vonku a von opačne, nech sa páči. Stojím si za svojim názorom, súhlasiť so mnou nemusíte.

mandzula
6. dec 2022

@autor 12:50 Rozumiem ti, a to som zo stredu Slovenska, stačí mať uši a oči otvorené a človek rozumie, Slovensko zase až také veľké nie je. Mne osobne až tak nevadí, keď ľudia tu na MK nepíšu spisovne, skôr mi prekáža, keď tu niekto niekoho kritizuje, hoci sám píše s chybami a ani nevie, aký je rozdiel medzi gramatikou a pravopisom.

marisoul17
6. dec 2022

Našťastie môj svet a spokojnosť na von/vonku nestojí 🙂 takže zlatíčko, idú sviatky, daj si čaj, nohy do tepla a svet bude hneď krajší, aj keď je vonku zima 😉

autor
6. dec 2022

@mandzula no vidíš, každého irituje niečo iné. Niekoho gramatika, niekoho pravopis, potlapkám ťa po pliecku, šikovná si, už máš 2 lajky👍

mandzula
6. dec 2022

@autor netuším, prečo si môj príspevok vzala osobne, nebol tak myslený, bol myslený všeobecne, ale zrejme si už taká naštartovaná, že strieľaš po každom.

petricka22
6. dec 2022

A to ti vazne stoji zato sa tu tolko nad tym rozculovat? Ludia dokonale neovladaju gramatiku, ani pravopis, ani matematiku, ani biologiu, zemepis atd. Kazdy ma nejake mentalne kapacity a vzdelanie, ale za to sa hned nemusis rozculovat. Bud tolerantnejsia a zbytocne neries, co nemas ako ovplyvnit.
Ale vlastne, cim dalej citam, tym viac vidim, ze si tu prisla iba sirit zlobu a kazdeho zosmiestnovat.
Potlapkaj sa po pliecku aj ty a radsej chod robit nieco osoznejsie.

jana_eyre_2
6. dec 2022

A si predstav že môj muž vraví "tá lakeť" 🤣🤣🤣 poráža ma keď to povie.. inak to s tým von a vonku veľmi prekáža aj mne, ale predychavam to vnutorne 😅 tak isto keď niekto povie "kámoška" bežne som to s dlznom videla aj v oficiálnych článkoch..

ninka297
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
6. dec 2022

Už citam diskusiu a fakt sa bavím že aj v takejto téme sa dá pohadať 🤣

polovnicka92
6. dec 2022

@jana_eyre_2 moje kolegyne hovoria ta bicykla a ten pivnic :D

mamula20
Odpoveď bola odstránená
autor
6. dec 2022

@jana_eyre_2 bežne aj ja predýchavam, ale tu sa stretli prívrženkyne vonku, dnuka, do doktora a tak. Tvojho muža by som s tou lakťou asi tak ľahko nepredýchala.

domak2
6. dec 2022

Kedysi tu bolo fórum o jazykových perlickach, celkom som sa zasmiala. Ale zas toto je modry koník, je to tu dosť neformálne. Stále sa pousmejem nad zimusnymi vecami a keď ide niekto pri more, ale nijak výrazne mi to nevadí, že by som o tom musela tému zakladať. Práve že som sa tu už kopu slov naucila. 😅

ninka297
Odpoveď bola odstránená
ninka297
Odpoveď bola odstránená
autor
6. dec 2022

@domak2 to zimušné je fakt hrozné, ešte napíš kupenské a kúpne a praskne mi cievka v mozgu😨
Minule som čítala bola som pri gynke (akože u gynekológa), to mi už takmer nevoľno zostalo.

domak2
6. dec 2022

@ninka297 ja som tu zas zistila ze moje dobosky (napolitanky) a patyk ( maly konar) sú pojem vraj len v žilinskom kraji 😅