icon

Von verzus vonku

6. dec 2022

Je to naozaj také ťažké sa naučiť? Dnes som tu 10x čítala ideme vonku. Boli sme von.
To naozaj? Nárečie, nenárečie, veľmi veľa žien to používa naopak.

V spisovnej slovenčine sa smerovanie zvnútra (z uzatvoreného priestoru) vyjadruje príslovkou von, napr. išiel som von (kam?). Príslovkou vonku sa vyjadruje umiestnenie, resp. miesto mimo obydlia alebo iného uzatvoreného priestoru, napr. bol som vonku, prechádzal som sa vonku (kde?). Spojenie typu ísť vonku, išiel som vonku je nespisovné, ale používa sa v niektorých nárečiach, takže sa s ním môžeme stretnúť v neoficiálnom jazykovom prejave. Spisovnej slovenčine zodpovedajú spojenia chcem ísť s deťmi von (t. j. chcem ísť niekam) a chcem byť s deťmi vonku (t. j. chcem byť niekde). Príslovky sú neohybný slovný druh, čo znamená že nevyjadrujú rod, číslo ani pád, takže nemožno uvažovať o rozdiele v používaní prísloviek von a vonku z hľadiska pádov.

Čítajte viac: https://jazykovaporadna.sme.sk/q/2764/#ixzz7mgj...

slavomira236
6. dec 2022

@tosomja ja hovorím oste na všetky vraj napolitanky...idem si kúpiť oste

autor
6. dec 2022

@slavomira236 naco by som zakladala kazdy druhy mesiac rovnaku diskusiu? Evidentne to irituje viacerych.

tosomja
6. dec 2022

@belllinka neviem, od malička som jedla keksu nie keksík 😃

autor
6. dec 2022

@tosomja u nas doma sa hovorilo apolitanka🤦‍♀️, ale nepouzivam to. Pouzivam spisovne napolitanka. Muz mal z domu miesto kornutka "skarniclu" ale samozrejme to nepouzivame.
My sme v skole za narecove a nespisovne slova boli cepovani, nesmeli sme tak hovorit. Ak niekto pouzil nespisovne slovo, bol na to upozornovany. Spoluziak raz povedal nespisovne skvarelina (prazenica) a bol na to ucitelkou upozorneny...

ukulela
6. dec 2022

Forum nie je oficialny priestor. Spisovnu slovencinu ocakavam v clanku na stene, nie v komentaroch. Aj ja zvyknem opravit, ked mi chyba lepta oci. Ale ty si tymto pristupom sposobis zastavu srdca. Upozornit sa da aj slusnejsie ako okopirovanim textu z webu. A diskutovat sa da tiez slusnejsie.
A pre baby do diskusie, zimusny je des. Snuptichel poznam a mimo uradny a pracovny styk chodim vonkA. Byvam pri Bystrici. To mi casto ujde, co uz, som krepa.... ale nadavam spisovne do pixe, to som si vypalila do sedej kory.

tosomja
6. dec 2022

Za našich čias v škole to bolo prísnejšie. Tu kde bývam, v Trebišove 😁 ani neviem či som počula mladých rozprávať spisovne. Hutoria, rečujú, či ako to oni nazývajú. Ja to volám gadžovina 😃 zo začiatku mi to vadilo a nechápala som o čom je reč 🤣 keď mi kolegyňa povedala "noľem pomerkuj dakus" ja som hľadala čo mám merať 🙈 po rokoch som si zvykla, ale neviem tak rozprávať, hoci už rozumiem.

autor
7. dec 2022

@ukulela tak ako je pre teba zimusny des, tak isto aj pre mna a tak isto idem vonka je pre mna des. Forum je pre vsetkych, nielen pre urcite regiony, tak treba zachovat taky prejav, aby rozumeli vsetci. Nie je to regionalna platforma a mnohym slovam som realne nerozumela. Tak ako by nerozumeli mne, keby som vytiahla nejake regionalne vyrazy.

mufka1
7. dec 2022

Och bože chcela by som mať tvoje starostlivosť 🙄nie si nejaká premotivovana? Nech si píše ako kto chce ,nárečie, nenarecie.Ako myslím si ,že je omnoho viac beci dôležitých ako toto.Tu sa nepíšu súdne záznamy ani sa nepíše do školy sloh.

mufka1
7. dec 2022

@mufka1 veci

mufka1
Autor odpoveď zmazal
autor
7. dec 2022

@mufka1 nie, nie som premotivovana. Kto rozhoduje, co je menej dolezite a co viac? Je dolezitejsi ovulacny test, tehotensky test, alebo aky koberec kupit k dekoru dubu alebo aky sal sa hodi k tmavozelenemu kabatu? To uz je ok? Kto o tom rozhoduje? Mozes pokojne prispiet do diskusie, ktora ta zaujima, nemusis sa znazilnovat v tejto🙄

autor
7. dec 2022

@mufka1 znasilnovat

gabika128
7. dec 2022

@mufka1 mne sa veľmi v tomto smere páčil názor jednej jazykovedkyne, ktorá hovorila o tom, že do nášho jazyka patria aj nárečové slová, slová moderné, regionálne, nespisovné atď. To robí ten jazyk krásnym, živým, zaujímavým a každý z nás je týmto jedinečný 😊

heln
7. dec 2022

pobavila som sa...
myslim si, ze toto je neformalny priestor, kde nie je potrebne vyzadovat od druhych pouzivanie spisovnej slovenciny, toto nie su odborne clanky, ani uradna komunikacia, tak si myslim, ze kazdy ma pravo pouzivat rec tak, ako mu "huba narastla", kedze to ani nie je podmienkou pouzivania.
ja napriklad v online, neformalnom prostredi nepouzivam diakritiku a zaciatocne velke pismena.
ja nechapem slovam: nieake a neake, vobec neviem kde sa take slova vzali, ale inak ma to vobec netrapi.
viac ma stve nespravne vykanie: "bola ste? videla ste?...", ale nikdy ma to nenapadlo riesit, ano pisem, nenapadlo ma to......
a mozes sa aj na hlavu postavit a apelovat spisovnou slovencinou, ale ja budem chodit vzdy vonku.
vonku vonku vonku vonku vonku vonku
ak ta to tak velmi stve, je jedno jednoduche riesenie: vypni modreho kona, nikto a nic ta predsa nenuti citat nespisovne diskusie.

heln
7. dec 2022

a ty si dobre pouzila slovo "znasilnovat"?,
pre mna to ma trochu iny vyznam.

mandzula
7. dec 2022

@lilope Pripájam vysvetlenie k "spisovnosti" hovníka a vopcháčika, aby to niekto, nedajbože, v návale túžby po spisovnosti nezačal používať.😃

autor
7. dec 2022

@heln si ako malé decko...

marisoul17
7. dec 2022

Žena, toto je koník, nie Oxford...

autor
7. dec 2022

@marisoul17 žena, toto je verejný priestor, nie záhrada u babičky🙄

marisoul17
7. dec 2022

Verejný, ale neformálny. Zbytočne si dvíhas tlak.

autor
7. dec 2022

@marisoul17 nemaj starosť o môj tlak, vždy som ho mala nízky, takže nejaké mne nesympatické nárečové zvraty prežijem.

lennytka84
7. dec 2022

Ach tebe vadí toto a mna čím ďalej s.. ze v médiách sa čím ďalej tým viac používajú anglické slová a skratky 😡

senta_sofia
7. dec 2022

Myslim, ze gramaticke okienko by tu malo mat stale miesto, podnetov by bolo na kazdy den

lesana25
7. dec 2022

Mňa zasa irituje to “verzus” ktoré kreatívna moderátorka dáva do názvov 2/3 všetkých tém

samik88
7. dec 2022

Mne zas vždy vadilo "napadlo ma" a stavím sa,že väčšina aj z tých tu gramatických "odborníčok" to tak hovorí 😅

ibrunova
7. dec 2022

Je rozdiel spisovná slovenčina a nárečia, to by ešte šlo. Ale gramatické chyby, to je iné kafe. Niaký, neaky a podobne.

ukulela
7. dec 2022

forum nie je oficialna platforma, von a vonku je aj po zamene zrozumitelne a pochopitelne .... pri zimusnom som musela patrat, ci je to zimny, hruby, ci studeny 🙂 ale prezila som. keby bolo von/vonku zamenene na oficialnej webovej stranke nejakeho ministerstva, alebo hoc aj organizacie, OK, je to pruser, lebo to uz hovori o ich prejave a sposobe prezentacie, ale vo fore a diskusiach? kde sa zapajaju ludia s roznym vzdelanim inteligenciou, rozhladom a prehladom? cakat od kazdeho prispievatela, ze na 100 percent ovlada gramatiku a spisovny jazyk ne na takomto fore nerealne. je to ako cakat, ze vsetky baby tu vypocitaju nie len kvadraticke rovnice, ale aj matice a eulerove diferencialne rovnice. a teda ano, je v pohode na to upozornit, slusne, trebars aj s vtipom, clovek si to zapamata. ale ty tu komunikujes stylom, ako keby ludia nemali narok sa zapojit do diskusie, lebo neovladaju 100 percentne slovencinu.

ukulela
7. dec 2022

@samik88 "nechápem tomu" 🙂 a para sa mi tlaci z usi von 🙂 ale plati, co som pisala vyssie ...

ukulela
7. dec 2022

@marisoul17 asi najlepsie zhrnutie (konik, nie Oxford 🙂

h2
7. dec 2022

@ukulela Mňa strašne vytáča, keď sem napíše niekto s problémom a žiada rady, ale keďže má v príspevku gramatické chyby, tak namiesto rád, ako vyriešiť problém, či ako sa zachovať v tej situácii, sú tu komentáre "radšej sa uč gramatiku". Prípadne, ak je to mladá baba a rieši problém so vzťahom, alebo so sexom, tak "namiesto sexu sa radšej venuj gramatike/slovenčine/škole". 🤯 Fakt "dobrá" rada, ktorá jej s tým problémom určite pomôže. 🙄