icon

Vráti sa zlo človeku?

15. júl 2021

Co myslíte vrati sa zlo cloveku a veriacich sa chcem opytat, ci je to normalne, ze clovek robi zle druhym a Boh odpusti to zlo..a vsetko je ok? Vsak sa vravi, ze Boh odpusti vsetko. Tak ako to je?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
katkati
15. júl 2021

@777januska777 Ako môže niekto vedieť ci druhý svet existuje a ako tam je. Poznáte niekoho, kto z druhého sveta prišiel a opisoval vám, ako to tam je? Sú takí ľudia, čo majú vidiny a halucinácie a veria tomj že rozprávajú s Bohom alebo nejakým svätým, ale to sú bez urážky prípady z psychiatrie.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
15. júl 2021

@katkati Keď nad tým uvažujem z hľadiska tohto života tak áno. Ak ale uvažujem z hľadiska večného života, tak chudák ty ak v Boha neveríš, resp odmietate ho, pretože tvoje utrpenie bude večné.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
number19
15. júl 2021

"...ci je to normalne, ze clovek robi zle druhym a Boh odpusti to zlo..a vsetko je ok? Vsak sa vravi, ze Boh odpusti vsetko. Tak ako to je?"
Tu je podla mna potrebene si najprv zadefinovat co je Boh a potom mozme diskutovat....

katkati
15. júl 2021

@hipuska Veď keď je všemohúci, tak by si mal vediet poradiť ako odvrátiť zlo, aby netrpeli nevinní. Všetky prírodné katastrofy, hlad, hromadné havárie, mučenie a znasilnovanie atď. Ci len tak sa pozerá a súdi?

777januska777
15. júl 2021

@katkati ja vychádzam z viery v Boha. Boh povedal (teda u nás je Bozie slovo v Biblii), ze druhý svet existuje, tak tomu verím. Osobne je to pre mňa oveľa lepšia predstava ako to, ze druhý svet neexistuje, Boh nie je a život je zbytočný. Neveriaci sa smejú, ze viera v Boha je taka barlicka pre ľudí. A áno je to barlicka, lebo bez tej viery by som nechcela žiť v tomto krutom svete. Ja osobne sa práve čudujem ľuďom čo neveria v Boha ako dokážu existovať a trpieť vo svete, ktorý nemá pre nich vôbec žiadny zmysel.

nicicka
15. júl 2021

Všetky odpovede budu závisieť od toho, kto comu verí. Môžu byť všetky správne alebo aj žiadna. Nikto nevie na to odpoveď...

number19
15. júl 2021

@777januska777
"Ja osobne sa práve čudujem ľuďom čo neveria v Boha ako dokážu existovať a trpieť vo svete, ktorý nemá pre nich vôbec žiadny zmysel."
Neviem preco sa cudujes, lebo pre mna osobne ma zivot velky zmysel. Ano neustale rozmyslam nad definiciou Boha, ale inac mam plnohodnotny, zmysluplny a naplneny zivot...
Mohla by si mi prosim pomoct a zadefinovat co je Boh?

lenkakravcova
15. júl 2021

@katkati Ty si Boha predstavuješ ako džina z fľaše.
To čo popisujes je v rozpore s tým, že nám dal slobodnú vôľu.
Slobodná vôľa je o prijatí zodpovednosti za skutky. Ako ľudstvo máme zodpovednosť aj možnosti.
A tým pádom sú tu aj zlé veci, ako také znásilnenie..lebo môžeme. Mučenie - vec ktorú zakázal, ale nechal nám slobodnú vôľu.. hlad - vec, ktorej sa dokážeme vyhnúť, ak by sme boli voči sebe ohľaduplní..hromadne havárie a prírodné katastrofy - dôsledky nášho spravovania Zeme.. Boh nám dal zákon, ktorého sa máme držať, kde sú tieto skutky zakázané, - ak ich porušujeme, trestáme sa navzájom ako ľudstvo samo.
Boh je Vsemocny, no my sme oproti Nemu nič. Totálne ako zrnko prachu vo vesmíre. On za nás naše problémy nebude riešiť. My máme ako ldustvo ukazat, že si ich vieme vyriešiť sami. A keď nie, tak dojst k záveru že sa musíme na Neho spoľahnúť (a dodržovať čo nám ako Zákon dal).

simonkazga
15. júl 2021

@777januska777 tebe teda riadne strasi vo vezi. Si predstav, ze sa snazim najst v kazdom dni krasu a uzivat si plnohodnotny zivot s mojimi detmi, manzelom... absolutne nepotrebujem ziadnu nezmyslenu vieru v imaginarnu bytost k tomu, aby moj zivot mal zmysel. Cize lutovat je potrebne akurat vas "veriacich", ked potrebujete neexistujuceho boha k tomu, aby ste pretrpeli svoj zivot.

777januska777
15. júl 2021

@number19 ved nevravím, ze nemáš. Môže byť naplnený, ale keď v živote zažijes niečo veľmi zle, nejaký veľký kríž, tak potom aky zmysel ti život dá? Ono je to fajn žiť život, keď nemajú ludia veľké starosti, ale keď ti napriklad zomrie dieta? Alebo tvoj blízky človek? Alebo co keď ochorieš na nejakú tazku chorobu?

katkati
15. júl 2021

@777januska777 Pre každého človeka môže mať život zmysel, len si ho treba nájsť. Úrcite sú ľudia, ktorí veľmi trpiaci psychicky alebo fyzicky a radšej by tu neboli, ale sme tu aj takí , co sa neriadime tým, čo poveal niekto imaginarny, koho nikto nevidel, ale tešíme sa zo zivota a hlavne sme nápomocní a spríjemňujeme život ďalším ľuďom, hlavne svojin blízkym. Aj keď nič zlé nerobím ale Boh náhodou existuje, tak asi pôjdem do pekla, lebo Boh mi spočíta to ruhanie. sa proti nemu.

leuchtturm
15. júl 2021

Zle veci sa proste stavaju. Platia fyzikalne zakony (autonehody, prirodne pohromy atd.). Dnes uz vieme, preco choroby vznikaju, mame na to tiez vysvetlenie, niektore liecit vieme, ine este nie. Na druhej strane sme dostali moznost rozhodovania. Niekto sa rozhodne pre dobro, iny pre zlo. Ak Boh stvoril svet so vsetkymi fyzikalnymi zakonmi, preco by mal do nich stale zasahovat a kratkodobo rusit ich platnost alebo brat nam nase slobody? Niekedy je vobec zazrak, ako sa clovek zo zlej situacie vyhrabe a vyjde z toho este silnejsi. Alebo ked sa narodi v rodine postihnute dieta a rodina sa nerozpadne. To su podla mojho nazoru hotove zazraky.

nikyball
15. júl 2021

Nie vždy, napríklad Hitler. Ako sa mu to vrátilo? Koľko je ďalších vrahov, ktorým sa to nevrátilo nikdy.

777januska777
15. júl 2021

@katkati ono mam v rodine veľmi dobreho kamaráta, veľkého ateistu, avšak keď bol jeho brat nezvestný, tak vtedy aj on začal uvažovať nad tým ci Boh nie je a pripustil jeho existenciu, potom sa našťastie brat našiel zivy a zdravý a on zas prestal uvažovať nad existenciou Boha. Myslím si, ze človek nemá dôvod uvažovať nad existenciou Boha, kým ma fajn život, také jemne starosti ako však prídu nejaké veľké kríze a veľké problémy (zdravie, smrt), vtedy aj veľký ateista začne vidieť v živote prázdnotu a hľadať zmysel. Vtedy sa ľuďom tie radosti co mali začnú zdať zbytocne oproti tomu trápeniu co prežívajú.

annamalaga
15. júl 2021

Zase sa to tu zvrtlo na diskusiu medzi veriacimi a neveriacimi. 🤨

number19
15. júl 2021

@777januska777 Ak sa nieco stane, tak mne dava zmysel samotny nadalej existujuci zivot....co ine mi asi moze dat viacej zmysel...niekto zomrie, ale niekto nadalej zije...kvoli nemu mi zivot nadalej dava zmysel...som chora, ale su okolo mna ludia ktorych milujem a su zdravi a to mi dava zmysel....som dospely clovek a som schopna si zivotne situacie v sebe spracovat.
Ja ososbne nepotrebujem modly...verim, ale mam problem s definiciou a praktizovanim...

katkati
15. júl 2021

@lenkakravcova Hovorim, že sa chystám na peklo, lebo Boh odpúšťa asi hojne zlá ale jeho spochybňovanie nie. Aj keď okolo mňa by mako byť viac adeptov na to peklo, len oni sa dopredu prezieravo modlia o odpustenie a noisia každý svitok do zvonceka odpustky.

.

777januska777
15. júl 2021

@number19 a tu poslednú otázku som si nevšimla. A odpoved: "Nemohla." Lebo k tomu nie je definícia. Tak ako by niekto chcel definovať co je napriklad laska. Môžeme hľadať slová, vysvetľovať, ale definícia aká to vystihne nie je. Aši najlepšia definícia na Boha je, ze Boh je láska.

777januska777
15. júl 2021

@number19 áno to je definícia života aká je. Ale čo to znamená pre teba? Ved keď tebe zomrie niekto blízky, tak to, ze žije niekto iný nezmensi tvoje trápenie. To ze ochorieš ty a iní sú zdraví, tak isto nezmensi tvoje trápenie v chorobe. Môžeš byť dospela a môžeš logicky spracovávať situácie, ale keď prídu, tak ti zmysel nedajú. Lebo stane sa to tebe.

number19
15. júl 2021

@777januska777 Laska ma rozne formy:
Laska k dietatu.
Laska k rodinnemu prislusnikovi
Milenecka laska..........vsetko to je ale emotivny vztha k exisujucim individuam.

Laska k Bohu je laska k comu? Lebo stale nemam definiciu objektu voci komu tu lasku treba citis....

loliki
15. júl 2021

@elizabet173 Ak Ti bude ľúto, že si niekomu ublížila, snáď tej osobe sa ospravedlníš, nahradíš škodu, urobíš všetko preto, aby sa nehnevala, snažíš sa napraviť to, čo sa pokazilo. O to ide v tej ľútosti, že ťa mrzí, to čo sa stalo a chceš znova pokoj a dobré medziľudské vzťahy. Lebo Boh odpúšťa nám naše viny ako aj my odpúšťame svojim vinníkom. Takže keď dosiahneš, že tebe niekto už odpustil, môžeš byť kľudná.

777januska777
15. júl 2021

@number19 ja nevravím o láske k Bohu, ja vravím, že Boh je láska. Ale aká laska je asi ten Boh? Taka po ktorej každý túži. Laska romantická, ochranujuca, chapajuca a hlavne milujúca. Kazdy túži po láske od ludi a ku každému mame inú požiadavku lásky, avšak kazdy túži cítiť to šťastie, kde už mu noc nebude chýbať, kde už po ničom nebude túžiť a nič nebude chcieť. Tak si predstavujem naplnenie definície Boh je laska.

number19
15. júl 2021

@777januska777 "Ved keď tebe zomrie niekto blízky, tak to, ze žije niekto iný nezmensi tvoje trápenie."
Prepac, ale ty sa vyzujes z trapenia tym ze veris v boha? Preto veris v boha aby si sa netrapila? Trosicku sebecka viera nie?
Lebo ja sa vytrapim a nespolieham sa na nic imaginarne aby mi to ulahcilo...jemne povedane...ta tvoja viera je veeeeelmi pohodlna a egoisticka...nazvala by som to inac...ale nebudem zachadzat do extremov...

zuzana212722
15. júl 2021

@777januska777 toto je na lieky..

lenkakravcova
15. júl 2021

@katkati Nie. Boh neodpúšťa iba pridrudžovanie k Bohu (uctievanie niečoho iného) a Jeho totálne odmietanie.
Ak si len nie si istá či existuje ale neodmietas ho, keby náhodou, tak máš šancu ešte..

Odpustky sú každému nanič. Ak si skutok neodcinia sami, nič im z toho.

777januska777
15. júl 2021

@number19 možno, trpieť je nejaká dôležitá vec, ktorú človek musí absolvovať? Poznáš niekoho kto dobrovoľne chce trpieť? Kto sa nesnaží si v bolesti a utrpení pomôcť? Ja osobne nepoznám človeka, co utrpenie prijme s radosťou a pokojom a povie si: "Dobre, konecne trpím." Ja skôr mam okolo seba ľudí, ktorí keď trpia veľmi vážne, vždy hľadajú zmysel svojho utrpenia.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal