icon

Vyhodia Slovensko z Európskej únie?

11. apr 2024

Mám z toho docela strach, že nás vyhodia. Žijem síce v zahraničí, mám za manžela občana krajiny kde žijem, čo by sa stalo v prípade, že by nás skutočne z Eú vyhodili? Úplne ma to desí.

annm81
11. apr 2024

Z toho čo viem, neexistuje žiadny spôsob, ako krajinu vyhodiť bez jej súhlasu. Nie, nedá sa to jednoduchým hlasovaním v Rade EÚ, alebo v EP.

Aká je to krajina a aké sú to podmienky na získanie občianstva? Vzhľadom k tomu, že tam žiješ už nejakú dobu, máš tam manžela, predpokladám, že ovládaš jazyk, tak získanie občianstva bude pre teba formalita. Vôbec žiadnu paniku pre to, že ťa zo dňa na deň pošlú preč, nemusíš mať. Jednak samotné vystúpenie bude trvať nejakú nie krátku dobu ( a tu hovoríme o vystúpení na našu žiadosť, na čo ešte zatiaľ nedozrel čas, môžno o dve volebné obdobia), jednak ani v tej krajine, kde si, nie sú na hlavu padnutí, aby okamžite všetkých vyhostili, takže budú stanovené prechodné obdobia. V tych sa určí, koho si "nechajú" a koho nepotrebujú a ľudia, budú mať dosť času zabezpečiť si povolenie na pobyt, pracovné/študentské víza alebo rovno občianstvo.

kp7333
11. apr 2024

@liv1 ale Macron ich nevelebi, jeho postoj je jasny

dankanka
11. apr 2024

@matkamirko presne toto..ze z eurofondov sa tak dobre kradne!

kiki68
11. apr 2024

Nic, nakolko mas urcite v danej krajine dlhsie nejake povolenie k pobytu a predpokladam, ze uz tam dlhsie platis odvody a cakas na udelenie obcianstva. Aspon Ja som v tomto procese, nakolko muzova rodina a tiez ja sme za to, ze uz by som mala zmenit obcianstvo. Problem by nastal pre novych ludi, co by mali zaujem zit a pracovat v nejakej krajine EU, museli by mat play pracovne viza a asi aj nostrifikacie vzdelania. Nie iba uznanie ako teraz cez par formularov. Ale toto cele keby sa zacne diat, tak nepojde o mesiace, ale roky. Ja pochybujem, ze by mas niekto vyhadzoval ako Slovensko, EU to vidi mozno dlhodobejsou perspektivou,, nielen na tieto styri roky. Staci kolko zabral Brexit a to velmi chceli.

annm81
11. apr 2024

@lelia Prečo sa robí také haló? Lebo sa k moci dostali ľudia, ktorí chcú kompletne zmeniť naše civilizačné ukotvenie a zahraničnopolitické vzťahy a majú diktátorské chúťky. V súlade s tým konajú - extrémne zhoršujú našu pozíciu medzi našimi zahraničnými partnermi, snažia sa obmedzovať základné piliere demokratickej spoločnosti ako sú slobodné média, občianska spoločnosť a deľba a kontrola moci. Snažia sa porušovať Ústavu. V ceste za tým, aby si prijali také zákony, aké len chcú im zatiaľ stála pani prezidentka a Ústavný súd. Prezidenta si už poriešili, ostáva ÚS.

autor
11. apr 2024

@annm81 Žijem v Českej republike, na občianstvo zatiaľ nárok nemám, nemám ani trvalý pobyt, len prechodný. O trvalý budem žiadať teraz v júni. Navyše som tehotná, dieťa bude mať české občianstvo. Pretože ak by reálne hrozilo, že nad vyhodia z eú, tak bude obrovský nával na žiadosti o občianstvo atď... A v prípade, ze by som bola "nepotrebná" na trhu práce, lebo mám len obyčajnú prácu, mám sa báť? Alebo to bude ok, keď som manžela občana a budem matka občana? Možno zbytočne stresujem, ale človek nikdy nevie.

kiki68
11. apr 2024

@chodec15 nikto nechce mat nestabilnu krajinu podobnu napr Ukrajine hned vela viacerych statov, vratane neutralneho Rakuska.

autor
11. apr 2024

@annm81 Existuje niečo ako zlúčenie rodiny, že?

kiki68
11. apr 2024

Preco nemas trvaly pobyt? Ved ten musis mat v ramci tej krajiny, ak tam zijes dlhsie ako 3 mesiace. Aspon tak je to v statoch EU. Neviem ako je ziadost o obcianstvo, v Rakusku je to 7 rokov od udelenia prava na pobyt a k tomu tie odvody tam platit. Mozno Cesko to ma ihned po ziadosti posudzovane. Ja som tiez davno zrusila TP na Slovensku. Nakolko je to k nicomu a iba povinnost vzdy podavat nejake tie papiere. Takze urcite si vyries tieto nalezitosti uz skrz to dieta. Aby si nemala potom este Kocurkovo po uradoch. Urcite medzi Ceskom a Slovenskom je to stale legislativne jednoduchsie. Nakolko tam nie je jazykova bariera

autor
11. apr 2024

@kiki68 To si myslíš s prechodným pobytom. Prechodný mám, trvalý pobyt dostaneš po piatich rokoch prechodného alebo v mojom prípade ak som minimálne rok manželkou občana a mám zároveň aspoň dva roky prechodného.

annm81
11. apr 2024

To robíš takú paniku kvôli ČR? Nie, v tomto prípade už ani v najmenšom nemusíš mať obavy o to, že ťa pošlú domov.

autor
11. apr 2024

@annm81 Ja strašne stresujem, ale už sme sa s Českom odcudzili kvôli tej banke čo máme čo vláde. Tak ktovie ako to bude.

autor
11. apr 2024

*bande

annm81
11. apr 2024

Tak sa upokoj, lebo ti absolútne nič nehrozí a už vôbec nie v najbližších pár rokoch a už vôbec nie v ČR. Mimochodom, čo to bol za výrok, čo spustil takú paniku? Nezachytila som to v médiách.

autor
11. apr 2024

@annm81 Ďakujem, to ma upokojilo, ja hrozne stresujem 😁

lucia.t
11. apr 2024

@kp7333 ale no, to ze sa stretli AJ s Lavrovom, znamená automaticky východné smerovanie? Majú na zahraničnú politiku svojský pohľad, stretnú sa s kadekým. Ale vefua, čo si ešte môžu dovoliť a čo už nie. Fico nie je diplomat, ale zase nie je idiot, ani o by si neželal vystúpenie z EÚ. A Pellegrini už vôbec nie. Chcú len mierové rokovania a ukončenie vojny. Nestraste. Pellegrini sa jasne vyjadril, že naša zahraničná orientácia sa nemení.

annm81
11. apr 2024

V zásade s tým výrokom súhlasím. Ešte to ale neznamená, že existuje spôsob, ako to dosiahnuť bez súhlasu danej krajiny. A už vôbec to neznamená, že sa to uskutoční teraz. Možno ten výrok odštartuje diskusiu o tom, ako má EU konať v prípade, že sa niektorá krajina stane v spolku nežiadúca. Len tie diskusie ale budú trvať roky a roky. Za tú dobu sa buď Slovensko skonsoliduje, alebo, čo je bohužiaľ pravdepodobnejšie, verejná mienka bude naklonená proti EU, takže si to odhlasujeme sami a dobrovoľne.

tilly
11. apr 2024

Dúfajme, že nie. To by sme sa museli začať učiť po rusky hneď. Ako tu už bolo spomenuté, na druhý deň by sme tu mali červených nastupenych

A tak, ako tu bolo spomenuté, Fico a spol potrebujú peniaze na vykradanie z eurofondov, takže budú aj trošku poslúchať, aby nás nevyhodili

ivka225
11. apr 2024

@tilly Na to by som sa nespoliehala. Oslabenie EÚ a NATO Putinovi stojí za nejaké tie peniaze.

kiki68
11. apr 2024

Cize tam je trvaly uz vlastne hned pred udelenim obcianstva? Cize oni to maju ako my v Rakusku, ze uz he po 5 rokoch ten zmeneny status. Ze je to iny typ udelenia k pobytu. Ale v Tvojom pripade sa nemas coho bat, ved tam splnis vsetky podmienky k obcianstvu este nez by sa vobec zacalo nieco diat. Rataj take min 4 roky, nez by sa taketo process so Slovenskom rozhybali. Ale podla mna to nechce ani pracovny trh v EU. Nakolko by sa firmam dost skomplikoval zivot. Vezmi si, ze teraz pre lekara, zdrav sestru zaberie uxnanie vzdelania cca mesiac a nejake poplatky k tomu. A oni nasich ludi potrebuju. Rovnako ine odvetvia, ci uz monteri, IT sektor, my sme zase velmi uznavana pracovna sila pre tieto krajiny EU. Blbe to bude pre ludi, co zostanu na Slovensku dlhodobo a taketo nieco by nastalo.

tilly
11. apr 2024

@ivka225 hmm, máš asi pravdu do prcic... takto som nad tým neuvažovala. Že by Maďarov a nás podplatil a dostal by sa bližšie k eu a nato... no, dúfam, že nie 🙏🙏

annm81
11. apr 2024

@lucia.t Fico vynáša na verejnosť citlivé informácie z neverejných rokovaní s partnermi. Každý tretí člen Smeru sa verejne stretáva s trestne stíhaným proruským neonacistom. Fico si myslí, že jediným cieľom našich partnerov je vyvraždenie Slovanov. Mierové rokovania pre nich znamená odobrenie zmeny hraníc vojenskou silou. Vládna koalícia tvrdí, že netreba zbytočne démonizovať prezidenta, ktorý verejne schvaľuje genocídu, ktorý sa nám vyhráža a ktorý žiada, aby sme vystúpili z NATO a spadli do jeho sféry vplyvu. To fakt znie úplne neškodne a akože stále sa nič nezmenilo od postoja, že chceme patriť do jadra EU.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
ivka225
11. apr 2024

@annm81 Tak dobre a jasne zhrnutý smer Smeru som ešte nevidela. Prosím ťa, nemeň tam ani slovo a používaj tieto svoje riadky, kde sa len dá. Môžem ich použiť tiež?

komplikovana
11. apr 2024

Ak by si chcela vediet, ci nas mozu vylucit, treba si precitat to, co bolo podpisane. Na nete sa daju vyhladat informacie. Odpoved je nie. Takze sa nemusis strachovat. Uvalit nejake sankcie, to mozu. To, ze sa nejaky politik vyjadril, ze nech odideme, to moze tiez - sloboda prejavu, ale je to iba jeho nazor.

kp7333
11. apr 2024

@lucia.t to co si zela alebo nezela Don Fico, si ani netrufam hadat. A Pellegrinimu sa neda verit ani co dycha, ten meni nazor, ako mu v danej chvili vyhovuje. A k tomu stretavaniu len tolko, raz sme sa "ozenili" s EU, tak mame byt lojalni a verni jej a nie paktovat s choromyselnymi diktatormi z Ruska.

tomasisa
11. apr 2024

strach zatemnuje usudok, neboj kvoli jednemu skrachovanemu nemeckemu politikovi co vypusta poslednu siru pred odchodom na politicky dochodok nas z EU nevyhodia, miesto strachu si niekde nastuduj, precitaj, nieco vypocuj o EU a strach prejde, lebo Ti bude hned jasne ze to je len stekot... ako vstup tak duplom vystup z EU nie je vypit salku caju

kp7333
11. apr 2024

@tomasisa "strach zatemnuje usudok" - plne suhlasim, napokon videli sme pri poslednych volbach.

tomasisa
11. apr 2024

@kp7333 ja som nevidela...