icon

Výška sprepitného, koľko dávate?

1. sep 2022

Ahojte, boli sme sa dnes najesť v strasne predražene kolibe, nuz ale, raz za cas ideme na výlet, tak deti zoberieme aj jesť. Platili sme 49,40€ a ja som chcela nechať tringelt 0,60€ , cize zaokrúhliť na 50€. Je to podľa vas malo? moj otec chcel nechať 5€, lebo vraj 10% sa dáva, nuž ale ja sa na takéto stravovanie von dostanem raz za cas a 5€ je mi dost nechať ako sprepitné… Ci myslite?

derdia
3. sep 2022

@chocolatte1 das lebo mas. Ja nedam lebo nemam. Lahka rovnica.

any_soj
3. sep 2022

@chocolatte1 ešte k tým cestovinám 🙂 Žila som v Ríme, čerstvé gnocchi sú čerstvé gnocchi, pripravujú sa priamo na mieste v danom čase, nie na x dní vopred. Pripraviť porciu trvá pomerne krátko, čiže luxusná reštaurácia chváliaca sa tým, že robí na čerstvo, nemala mať problém zmiešať jeden zemiak s trochou múky a za 2 minúty ich urobiť. Vy hovoríte o cestovinach, to je niečo iné. Hoci aj cestoviny, tie naozaj čerstvé, sa robia priamo, nesušia sa a neskladuju niekoľko dní.

chocolatte1
3. sep 2022

@derdia dopraj, bude ti dopriate 🍀

derdia
3. sep 2022

@chocolatte1 ved ok tak dopraj aj mne😄ja potrebujem 100000 a bude potom aj tebe dopriate.
Dopriat nejde len o hmotnu mamonu... Dopriat znamena, ze ti prajem stastie a tesim sa z tvojho stastia a spokojnosti. To mnoho ludi nepozna..
Zavidia a nedopraju...
To znamena dopraj a bude ti dopriate.😉

chocolatte1
3. sep 2022

@derdia dá sa to chápať na rôznych úrovniach. Mne v živote nikto nič nedal, ale je veľa ľudí, ktorí mi robia život krajším a o tom to je. Každý vidí svoj pohár bud poloplny alebo poloprázdny. To tiez záleží od každého z nás ako poníma svoj život. Ja s čím nie som spokojná snažím sa to zmeniť. Nenariekam, nekecam, neprosím … makam 😉

nyusika
3. sep 2022

@derdia čo robíš pre to, aby si ten milión mala ?

derdia
3. sep 2022

@chocolatte1 ok ved to je hlavne, byt spokojny a vdacny😊alebo zmenit to co nas trapi..

derdia
3. sep 2022

@nyusika pojdem na kurz od Katariny Runa. Ta mi pomoze😄😄😄ved staci verit😄😄😄😄

foxyfox
3. sep 2022

@chocolatte1 to nie je žiadne promo, napísať predmet podnikania. Tie čo ťa poznajú vedia, tie čo nie, si pre ne anonym, ale ok.

chocolatte1
3. sep 2022

@foxyfox myslím, ze to podstatne vôbec nie je. Živí ma moja firma a to je celé. Neživí na ani manžel ani som nič nezdedila. Nikto mi nikdy nič nedal. Na svoj biznis som si vzala pred 15. timi rokmi spotrebaky a splácala ich roky. Pracovala po nociach a áno dnes môžem povedať, že mi to slušne vynáša. Takú možnosť ma každá jedna. Ja som makala už na materskej. Nie som z tých, čo sedia na prdeli, kritizujú a sťažujú sa ako to nejde. Dá sa všetko, ale nie z obývačky ležmo …
A ja za veľa vďačím podpore a tolerantnosti môjho muža. Jediný ma vždy podporoval vo všetkom a to je niečo bez čoho by som nikdy nebola tam kde som.

foxyfox
3. sep 2022

@chocolatte1 Sorry mám pocit že som na nejakej motivačnej FB stránke, táto diskusia je úplne bez pointy. A ver mi že predmet podnikania je sakra podstatný v dobe do akej sa rútime. Lebo je dosť možné, že množstvo podnikateľov šmahom ruky nebude mať zákazníkov.

chocolatte1
3. sep 2022

@foxyfox veď ale teba môj predmet podnikania trápiť vôbec nemusí. Ja tuto obavu nemám…

foxyfox
3. sep 2022

@chocolatte1 prečo by ma aj trápil všakže?

martinka13
3. sep 2022

@janka1011 ano, nechávam. Aj oni sú ľudia a chcú si zarobiť. BTW keby osoba zakladajúca tému necítila výčitky, nezakladala by ju. A nie, nemýlim si pojmy s dojmami. Je to ich "pohyblivá zložka platu" aj keď nie úplne v pravom zmysle slova

janka1011
4. sep 2022

@martinka13 prepáč, nepoznám ťa, no naozaj neverím, že nechávaš sprepitné napr.sestričke u zubára či predavačke, fakt nie. To by si rozdala celú výplatu keby si každému chcela nechať pár eur, takže je to až nereálne. Ja viem, že je zvykom nechávať niečo čašníkovi, no je to fakt len zvyk z minulosti a už to veľa ľudí nerobí a pri súčasnom zvyšovaní všetkého už ľudia nebudú nechávať ani tých 40 centov, v horšom prípade prestanú chodiť úplne.

katka700
4. sep 2022

@chocolatte1 vieš mne skôr prídu trápny ľudia ktorí sa majú tak dobre ze pre nich nie je problém vyhodiť 200 eur mesačne na p******y a sú natoľko sebestredni že je pre nich nepochopitelne že iní sa tak dobre nemajú a s nadhľadom ich obvinia z trápnosti.

lienka9
4. sep 2022

50 centov je malo,10% sa mi zda vela,pokym niesom naozaj veelmi spokojna.vacsinou nam to vychadza na5%.. pri tejto sume by sme zaokruhlili na 50 plus dolozili 2 eur..cize sprepitne 2,60 co tych 5% zhruba vychadza. Kazdy to inak berie,daj kolko uznas za vhodne.

chocolatte1
4. sep 2022

@katka700 Ok a ako ti s tým môžem pomôcť?!

nyusika
4. sep 2022

@katka700 pokiaľ niekto žije z " ruky do huby", nevyhadzujte peniaze za drahé obedy.
Takže nemusí riešiť výšku sprepitneho.

katka700
4. sep 2022

@chocolatte1 Prečo by si mi mala pomáhať? Keby si napísala v príspevku , že za 2 kávy a koláč platíš 7.2 a dávaš 10, nenapísala by som nič. Sú to tvoje peniaze, môžeš ich minút na blbosti, šetriť deťom alebo venovať na charitu. Kľudne za tú rannú kávu plat 50 alebo rovno stovku. Ale prezentovať sa pasívnom agresívnym spôsobom "bolo by mi trápne nechať iba 60centov" ako cnosť a príklad hodný nasledovania je fakt trápne. Zvlášť na MK kde kopec ľudí rieši existenčné problémy a ako zvládnuť súčasné šialené zdražovanie.

katka700
4. sep 2022

@nyusika To môžno áno ale aj chudobní ľudia čo žijú od výplaty k výplate si občas chcú dopriať niečo lepšie a nie aby sa na nich pozerali ako na socky a kritizovali ich pomaly ako menejcennych len preto lebo nedali 5 eur čašníkovi.

nyusika
4. sep 2022

@katka700 je rozdiel nechať 69 centrum v ori päťdesiat eurovej utrate..a pri (tvoj príklad) účte 7,20.
Ja by som to vtedy dala na osem eur.
Pri utrate 49,40 by som nechala 52 eur

chocolatte1
4. sep 2022

@katka700 to je tvoj názor a áno pre mna to trápne je a bolo aj v čase, keď som mala plat ledva jednu tretinu čo teraz. Neľutujem nikoho, každý si je strojcom svojho šťastia sám, pokial je zdravý a jeho rodina je v poriadku. Pretože v tom prípade je to len a len o vyhovorkach a lenivosti. Mne nemusíš vysvetlovat, čo je to počítať každý cent. Prešla som si tým a do svojej 30-ky som cestovala do prace spojom. Kde som dnes je len vďaka tomu, že som na rozdiel od takých ako ty zodvihla rit a makala. Nepotrebovala som sa odbavovať na niekom kto si mohol dovoliť viac. Takze sorry, ale tvoj výlev ma absolútne nezaujíma. Svoju energiu skús smerovať k tomu ako sa mat lepšie, aby si nemusela okolo seba prskat zlo 😉

andrejka2424
4. sep 2022

@chocolatte1 Tak ak by každý bol tak na úrovni ako ty a nechával toĺko po každom obede v reštike,tak by asi nebol problém zohnať personál.Mali by sa kráĺovsky,aj keď majú podaktorí ledva trojročnú učňovku.Lenže sme na Slovensku.Nie v Taliansku,ani v Rakúsku a nie každý je tak šikovný ako ty.Asi sa najesť sem tam nejdú iba takí,čo nechávajú 10% .Keby ostali len takí solventní zákazníci,nebolo by pomaly pre koho variť.To by nebolo na škodu keby reálne priblížila ako to je čašníčka v bežnej,nie luxusnej reštaurácie.Nikto ti tvoj blahobyt nezávidí,najmä keď si si to poctivou prácou dosiahla.Avšak snobizmus a nadradenosť nezakryješ zo svojej komunikácie s chudobnejšími od teba.Akože ak nemáš na také tringelty,tak sa cíť trápne,alebo seď doma.Lebo však tebe by bolo trápne.

andrejka2424
4. sep 2022

@chocolatte1 Keby dostanem ako čašníčka od každého zákazníka tých zahanbujúcich 60 centov,tak mám za deň viac ako denný plat priemerného slováka...a to nerátam jeho mzdu -to,za čo ĺudia idú do práce každý deň,aj keď im nikto za dobre odvedenú prácu nedá ani cent navyše.

katka700
4. sep 2022

@chocolatte1 myslím že už nemusím písať nič mimo témy, tvoj posledný príspevok hovorí za všetko 😂

sisaka
4. sep 2022

@chocolatte1 už to trošku preháňaš nemyslíš? Keby bolo všetko o zdraví a šikovnosti tak by bolo mnohym ľuďom sveta žiť. Žiaľ nie všetci ľudia majú vysokú inteligenciu, obchodného ducha, príležitosti, tých faktorov je veľa, urobiť z ľudí, ktorí nezarábajú mesačne tisíce eur lenivcov a alibistov je už cez čiaru. Stará múdrosť hovorí - kto sa povyšuje, nestojí vysoko…

martinka13
4. sep 2022

@janka1011 samozrejme, že nie. Iba v reštike. Téma bola ohľadom reštaurácie pokiaľ viem...

slavomira236
4. sep 2022

Ja zaokruhlujem len tak by som nechala tých 60 centov v pohode..mama robí v kuchyni za minimálku jej nikto nikdy ani tých 60centiv nedal a bola by rada keby jej aspoň toľko niekto niekedy doniesol a keď viacerí na deň to by skákala radosťou...ja som robila ako chyžná na heatrowe v sheratone a bola som rada aj za libru pod vankúšom inak bola tam nadriadení chyžná ktorá prvá vedela ktoré už y opustili hostia a vedela ešte pred nami tie izby skontrolovať a drobné vziať...inak raz som robila na Silvestra a hosť mi nechal 100 libier aj z odkazom to sa mi stalo raz za celý cas

lalenka33
4. sep 2022

Všetky tie, ktoré nedávate tringelty lebo čašníci majú svoj plat nezabudnite ráno vykúpiť kvetinárstva a po novom čo čítam plochu dnes tak aj kávu, bonbonieru...Nezabúdajte, že učitelia berú plat zato, že učia deti a zajtra im tú odmenu nemáte začo dať. Jedine, že ich odmeníte zato, že ráno vstanú a prídu do práce. Prípadne podľa vašich myšlienok nezabudnite kvietok zajtra kúpiť aj kvetinárke, poštárke či predavačke v potravinách.