icon

Výška sprepitného, koľko dávate?

1. sep 2022

Ahojte, boli sme sa dnes najesť v strasne predražene kolibe, nuz ale, raz za cas ideme na výlet, tak deti zoberieme aj jesť. Platili sme 49,40€ a ja som chcela nechať tringelt 0,60€ , cize zaokrúhliť na 50€. Je to podľa vas malo? moj otec chcel nechať 5€, lebo vraj 10% sa dáva, nuž ale ja sa na takéto stravovanie von dostanem raz za cas a 5€ je mi dost nechať ako sprepitné… Ci myslite?

chocolatte1
3. sep 2022

@zemiakovysalat argumenty došli že ?
Radšej trápna a šťastná ako zatrpknuta a závistlivá Aj tebe krásny deň 🍀

foxyfox
3. sep 2022

@chocolatte1 Zlatko ja v tvojej realite žijem, 200 eur pre mňa nie je položka za ktorou by som plakala. Hovorím ale že nie každý môže žiť takto a nazývať 60 centovy tringelt trápnym je od teba úbohé.

zemiakovysalat
3. sep 2022

@chocolatte1 nemá cenu s takou ako si tu hadat sa máme iné hodnoty. A okná sa sami neumyju 🤣 tak radšej čas využijem efektivne.

acrobaleno
3. sep 2022

Nedavam sprepitne, obcas zaokruhlim na cele, ale urcite nedavam 5 ci 10€. Toto nie je USA, kde z toho casnici ziju. Tu dostavaju plat.

chocolatte1
3. sep 2022

@acrobaleno prepáč pre mna to trápne je rovnako ako dať si v restike vydať do posledného centu.
Ale to je a bude vždy každého subjektívny názor. Ja nikoho nedrzim pod krkom, aby nechával sprepitné. Nechceš, nedáš. Názor na to môžem mat aký chcem

malinkaaninka
3. sep 2022

@any_soj čašníkom najčastejšie. Som recepčná v hoteli. Tiež dostávam tringelt, aj 10 centov niekedy, aj 50€. A robím sem tam aj čašníčku a keď čítam, že je to ľahká práca tak mi ide od..báť dekel do vesmíru.toto mi presne pripadá ako diskusia o platoch učiteľov, tiež mal každý plné ústa akí sú a že nezaslúžia. Tak kurňa sa priznajte koľko z vás necháva tringelt chyznej, ktorá chodí ako handra domov, alebo pomocnej sile v kuchyni, ktorá ťahá 16h na nohách a drie asi viac ako ten spomínaný kuchár, alebo predavačke v Tesco za minimálnu. Bijete sa za nich, ale sú to len slová. Prázdne slová.

chocolatte1
3. sep 2022

@zemiakovysalat každý podľa svojho uváženia. Ja mám okna umyté 😉

acrobaleno
3. sep 2022

@chocolatte1 To ti je trapne v obchode pytat do posledneho centu? Ved daj predavacke, ked sa pekne na teba usmieva nejake sprepitne.

chocolatte1
3. sep 2022

@acrobaleno bavíme sa o restikach nie obchodoch.
Kks ja už nechápem ako tu splietate piate s dvadsiatym …

acrobaleno
3. sep 2022

@chocolatte1 sluzba ako sluzba….je to v pricipe to iste

foxyfox
3. sep 2022

@chocolatte1 si tu len anonymná čokoláda, povieš mi teda čo robíš? Keďže pred prácou ideš na koláčik a nie si viazaná časo, tak mi to vychádza len na SZČO, resp vysokopostavený manažment na ktorý celá firma čaká kým príde na poradu :D

leskovael
Autor odpoveď zmazal
spadnutaslivka
3. sep 2022

@cariad veď práve, že kedysi... dnes je to trestné

cariad
3. sep 2022

@spadnutaslivka no naposledy “kedysi” sa mi stalo na našej obecnej matrike v 2020. Takže neviem.

chocolatte1
3. sep 2022

@foxyfox ani jedno ani druhé. Mám firmu a 2 podnikateľské činnosti. Pri obidvoch pracujem. Čas si viem usposobit podľa seba, to znamená keď zacinam neskôr, skončím neskôr. Neznamená to, že cely deň buzerujem a nič nerobím. Ale veď ak máš záujem rada ta uvítam a prevediem v praci počas celého môjho dňa a môžeme kľudne začať spomínanou kávou 😉
Ja nepodnikam na to, aby som mala more voľného času. Podnikám na to, aby som zarobila peniaze. Jed budem zarábať a nemusieť chodiť do prace vtedy budem za vodou.

foxyfox
3. sep 2022

@chocolatte1 a oblasť? Predmet podnikania? Toto konkrétne ma veľmi zaujíma

chocolatte1
3. sep 2022

@foxyfox to by som zrovna na MK nerozvadzala. Mnoho ľudí ma tu pozná aj osobne, takze nemyslím si, že som človek ktorý sa niečim tají. Akurát zastávam názor, že moju prácu ma prezentovať jej kvalita a samotny výsledok, nie moja osoba. Takze takéto promo si tu robiť nebudem.
Ak mas vážne záujem vidieť a budeš v LM kľudne sa ozvi. Rada ti ukážem real môj pracovný deň, možno zmeníš pohľad na podnikateľov na SK 😉

janka1011
3. sep 2022

@martinka13 sprepitné nie je žiadna pohyblivá zložka mzdy, to si dosť mýliš pojmy a dojmy. Zákazník nie je na to, aby zvyšoval čašníkovi mzdu. On má za svoju prácu plat a nie je nikomu na hanbu, keď mu neprispeje. To je len taká tradícia. Ja sa nehanbím nechať 30 centov a rovnako sa nehanbím ani nenechať nič. Je v práci u svojho zamestnavateľa, nerobí mi osobného poskoka na zavolanie. Takže dúfam nechávaš tučné sprepitné aj kaderníčke, poštárke, sestričke u zubára, v ambulancii, predavačke,...však aj tí sa kvôli tebe nabehajú.

spadnutaslivka
3. sep 2022

@cariad to neviem kto tam sedí, ale riadne riskuje, že ho/ju niekto udá.

luscious
Autor odpoveď zmazal
any_soj
3. sep 2022

@belllinka často len na papieri. Učiteľ či zdravotná sestra nedostáva časť na výplatnú pásku a časť od šéfa na ruku. Čašníci áno. Samozrejme aj mnohé iné profesie, napríklad manžel ako stolár nevedel nájsť na Horehroní normálnu prácu, všade chceli že bude akože na úrade práce, alebo minimálna na papieri a zvyšok na ruku, čiže podvody. Každopádne ja netvrdím, že byť čašníkom je med lízať. Len tvrdím, že sú aj iné profesie, aj slabšie platené, kde im peniaze na ruku ľudia nedávajú.

any_soj
3. sep 2022

@nyusika Som učiteľka a privyrábala som si v McDonald's. Za prvé to, čo nám zákazníci nechali navyše, sme si nesmeli nechať (a samozrejme zákazníci nechávali len tým na pokladni, hoci plat bol rovnaký ako v kuchyni). Za druhé... Porovnávať 20 kvetov či čokolád raz za rok, ktoré dostane človek, ktorý sa celý rok stará o moje dieťa a nikdy k výplate nevidí príplatok - s 10% z tržby od ľudí, ktorých vidím raz v živote a pár minút sa na nich pousmievam, mi príde trochu scestné.

any_soj
3. sep 2022

@chocolatte1 ja som práveže neskutočne vďačná za veľa veci, ktoré som v živote dostala zadarmo. Sprepitné nedávam, ale dávame s manželom desiatok (desatinu celého príjmu) každý mesiac rôznym ľuďom, ktorí to potrebujú. To mi dáva väčší zmysel ako dať len tým, ktorí sa na mňa usmejú či urobia niečo pre mňa.

cariad
3. sep 2022

@spadnutaslivka no z tej dediny určite nikto, lebo vsmetko ale že úplne všetci to berú za štandard. 🤷🏻‍♀️

chocolatte1
3. sep 2022

@any_soj nie si jediná, ale ja to tu spomínať nepotrebujem. Hovoríme o sluzbach nie o pomoci slabším. To by bolo na dlhšie

any_soj
3. sep 2022

@cariad aha, takže je to o norme, čiže o tom, že "sa" to tak robí. Presne to som si myslela. Hej, sanitarka má plat, aj čašník ho má. Akože ja absolutne nemám problém ak niekto dáva trinkgelt. Len som bola zvedavá, či tí ľudia sami uvažujú komu dať, alebo je to len o tradícií.

any_soj
3. sep 2022

@chocolatte1 to je super 🙂 mne to proste len príde čudné, to je všetko. Že niekomu áno, niekomu nie.

derdia
3. sep 2022

Ja nedavam... Nemam na to. Som rada, ze mam. Na obed. Nie este nechavat sprepitne. Mne tiez pacienti za odber krvi nenechaju 5 eur🤭🥴lebo dostavam za to plat. Tak ako casnici dostavu plat. Ale kto ma nech da a moze aj mne poslat na ucet😄

chocolatte1
3. sep 2022

@any_soj nikdy bedoasome cely svet, aké jazdy môžeme prispieť svojou troskou. To kde to spravíme je na jazdím z nás

andreatytler
3. sep 2022

@any_soj Sama nerozumiem tomu preco len urcite profesie dostavaju sprepitne. Tiez to povazujem za cudne, ale beriem to ako nepisane pravidlo spolocnosti. A kedze chcem byt sucastou tejto spolocnosti, budem sa tym pravidlom riadit.
To ze to pravidlo nema racionalne opodstatnenie, nebudem povazovat za dovod aby som ho zacala bojkotovat.
Kludne nech ho bojkotuje kto chce, ale potom nech sa necuduje ze je spolocnostou povazovany za zgrlosa.