Výška sprepitného, koľko dávate?
Ahojte, boli sme sa dnes najesť v strasne predražene kolibe, nuz ale, raz za cas ideme na výlet, tak deti zoberieme aj jesť. Platili sme 49,40€ a ja som chcela nechať tringelt 0,60€ , cize zaokrúhliť na 50€. Je to podľa vas malo? moj otec chcel nechať 5€, lebo vraj 10% sa dáva, nuž ale ja sa na takéto stravovanie von dostanem raz za cas a 5€ je mi dost nechať ako sprepitné… Ci myslite?
Mňa moji rodičia naučili jednu dôležitú vec: Za každý dar poďakuj. Preto mi je trochu smutno, keď tu čítam, že je hanba nechať také či onaké sprepitné? S dovolením PREČO?
Zaplatím si tovar, službu a sprepitné dávam navyše podľa vlastného uváženia, možností.
To naozaj sa má človek cítiť trápne, že nechá 20,50 centov, či euro? Čiže čašník si pomyslí svoje? Pevne verím, že je toto tu zasa len virtuálna realita.
Budem tomu veriť i vďaka dcére, ktorá popri vysokej sa živí ako čašníčka, u nich vôbec nie je bežné či priam povinnosť nechať sprepitné a tak to i berú. Poďakujú za každú penny. Nie, ani mzdu nemá minimálku.
Rovnako budem veriť, že aj naďalej so mnou priateľsky prehovorí predavačka v Bille, keď tam ako zvyčajne nechám na pokladni drobné centy.
@petulda333 no a teraz si to odnesiem 😂😂❤️
@chocolatte1 od koho? Ja rada sledujem tvoje prispevky. Uplna dokonalost a take ciste prvky. Top
@mamickalisticka tiež som pred 15 rokmi zarábala 4800 Sk
Niekto sa s tým uspokojí, niekto na sebe pracuje. Každý mame rovnako dlhy deň a rovnaku štartovaciu čiaru. Nič viac k tomu povedať nemôžem …
@petulda333 ďakujem 😘❤️
Je to trápne, nechať 60 centov.
Pokiaľ ste neboli spokojní, mali ste si nechať vydať do haliera.
A len informatívne - obed pre dvoch za 50 eur je tu u nás (Senec, Bratislava) bežná suma v reštaurácii, nič predražené.
Aj 60centov je na slovensko dost .....
Nechcem byt zla ale mame to s americkych filmov davat sprepitne .... aj tych 10% niekde to mate nabloku automaticky v zahranici coz minpride ozaj cudne ze si sam sebe da tringelt 🤣 tiaz pracujem s ludmi a ako ked mi raz mesacne da niekto 1e nazvis bol zazrak (ano mala som aj 10e tringelt ale to je ozaj rarita) ..... ale teda mam robotu za ktoru som platena a tringelt necakam automaticky
Ano priznam sa ak casnicka nemieni ani len kutik dvihnut do usmevu alebo dat iny ton hlasu ako nasraty ani cent nenecham ... uz som 2 zenskym aj svoje povedala ze ked neroby robotu s laskou nech ide na urad ine milsie a ochotnejsie cakaju na jej flek (lebo ako megnut jedlo predomna ako dakemu odpadu je urazka .... tiez nemam kazdy den OK ale aspon sa usmejem )
Dnes som bola na nakupe a jedna predavacka blakala na celu predajnu ze koly dementnym dochodcom ani jest nestiha ..... take by mali sedet doma alebo max za pasom do fabriky ked su nevdacne 🤣 este ze kraja sunky a neni za pokladnou inak by som jej daco povedala ...... a jnak vidite casnikom je uz nutnost dat prepitne a co takej oredavacke ? Tej netreba 12 eurka nechat tiez je to clovek co pracuje
@nyusika naozaj tomi veríš? Ak ten kuchár nech je akykolvek dobrý nema dobre zaplatené.
@anickaaa6aaa verím.
@nyusika tak fajn potom. Nie som z okolia BA ale v mojom okoli skoro každý druhý podnik hľadá kuchára a nemôžu nikoho najst lebo proste nezaplatia kuchárovi to co treba..
@taynee presne takto to poznam aj ja. Kolegynin muz išiel robit radšej šoféra.
@anickaaa6aaa a preto nemajú dobrých kuchárov, sú odkázaní na lacné a nekvalitné jedlo a majú malé zisky
Inak som si tych 60 centov preratala, kolko je to v reali plat "navyse", ak beriem do uvahy, ze sa mi casnik venuje ciste 2 minuty (a to casto ani to nie)... tak som ho zaplatila 18 €/hod. A este je to malo podla niektorych...
Tiež by som len zaokruhlila na 50, nepoviem keby mam plat neviem aky ale z rodičaku ešte nechávať 5€ prepitné? Veď mne tiež nik k rodičaku nepridá nahor ani cent a nie to 5€. 5€ je môj denný limit na potraviny. Čašníci kuchári aj všetci majú svoje platy
Ja si myslím, že je to na každom ako sa rozhodne a určite sú reštauracie radi za každeho zákaznika, ved keby nemali tržby, tak z čoho by fungovali... Ale tiež nemám rada zvyk sprepitného, radšej nech sa to zaráta do ceny jedla a dostanú z toho všetci "správnym" dielom, aj kuchár, čašník a ostatní... Tiež nerozumiem prečo niektoré povolania majú "nárok" na sprepitné a iné nemajú.
No tak hlavne to bolo 50 eur za minimalne 4 osoby, ked pise ze bola s detmi a s otcom. To sa mi ako straaaasne predrazene teda vobec nezda.
Ano, bolo by fajn keby mali casnici lepsie mzdy, ale nemaju. A som prekvapena, kolko bojovnicok za spravodlive mzdy sa vyrojilo, len aby nemuseli nechat ani euro naviac. 🤦♀️
@belllinka ja necham,ale nerozumiem preco sa tu bojuje za tringelty len pre casnikov. Za nieco za co maju plat. Zati ,ze je mily? Ved to je snad samozrejmost
@nyusika preco vyvarovna? Myslis,ze vsade je tak draho? My sme sa vratili nedavno z LM z Demanovej a v restike sme za 4 dospelych a 2 deti neplatili ani 50. Restika pekna a jedlo dobre
@petulda333 no ja neviem.
Neverím, že za menej, ako 50 eur dokáže reštaurácia ponúknuť kvalitné jedlo plus pitie (káva, alko, nealko) pre štyri osoby.
Pokiaľ teda nepatríte k ľuďom, ktorí hodnotia v štýle "perfektná reštaurácia, veľké porcie'
Viac menej vo svete sa necháva celkom bežne 30% , ja sa snažím platiť kartou, aby som obišla toto strapnenie sa, tiež by som zaokrúhlila skôr na celú 50 ale môj mn. by dal viac 😁

@chocolatte1 tak isto ako sú trápne platy a vyžitie z dnešných peňazí a to nie je môj prípad ale prípad väčšiny ľudí na Slovensku..........