icon

Výška sprepitného, koľko dávate?

1. sep 2022

Ahojte, boli sme sa dnes najesť v strasne predražene kolibe, nuz ale, raz za cas ideme na výlet, tak deti zoberieme aj jesť. Platili sme 49,40€ a ja som chcela nechať tringelt 0,60€ , cize zaokrúhliť na 50€. Je to podľa vas malo? moj otec chcel nechať 5€, lebo vraj 10% sa dáva, nuž ale ja sa na takéto stravovanie von dostanem raz za cas a 5€ je mi dost nechať ako sprepitné… Ci myslite?

malinkaaninka
3. sep 2022

Tu su argumenty zbytočne, najlepsie vziat krajec a pastiku pod pazuchu, kavu do termosky a Hela hou mame ušetrené.

nyusika
3. sep 2022

@jakoma ľahká práca ??
Toto nemôžeš myslieť vážne.

jakoma
3. sep 2022

@nyusika keby som nemyslela tak to nenapisem 🙂

petulda333
3. sep 2022

@chocolatte1 ze sracky,prepac,ale podla mna prehanas. My sme boli s jedlom vo Via jasna spokojni maximalne. A ano,nik tam nechodi. Preto mali kazdy vecer plno. A auta sa tam striedali 🤦‍♀️ A tiez si obcas doprajeme aj luxusnejsie nieco. A ano,boli sme aj v Aha pizza and pasta. A napr co sa tyka cestovin,velky rozdiel v nich nebol. Ale pobavila si

nyusika
3. sep 2022

@petulda333 to, že ste boli s jedlom vy spokojní je v poriadku.
Ale neznamená to, že je jedlo kvalitné.
Poznám veľa ľudí, ktorí nedokážu posúdiť kvalitné jedlo(alebo hocičo iné), ale to nič neznamená.
Buďte radi, že ste menej nároční, aj to je niekedy výhoda.

petulda333
3. sep 2022

@nyusika cize jedlo je kvalitne len tam kde to oznacis ty alebo kamoska vyssie,ano? Fajn no 🤦‍♀️

petulda333
3. sep 2022

@nyusika a nie,nie sme menej narocni. Kupujeme si kvalitne potraviny,ak sa da aj co najviac domacich. Ale ano,obcas zajdeme aj do potravin ak sa inak neda. Som rada,ze o nas vies tolko

chocolatte1
3. sep 2022

@petulda333 cestoviny v aha sú domáce vo Via je polotovar. V aha ich vyrába ich babka a tým sú povestní šíroko ďaleko. Prepac nechcem uraziť, ale ak už ani v tomto nevidíš rozdiel asi veľký gurmán nie si.

nyusika
3. sep 2022

@petulda333 nie, ale záleží od surovín a spôsobu prípravy.

Nie vždy platí, že drahé sa automaticky rovná kvalitné.

Naopak, žiaľ, to platí takmer vždy.
Lacné veci sú kvalitné málokedy.
To však neznamená, že sa nemôžu páčiť/chutiť.

petulda333
3. sep 2022

@chocolatte1
@nyusika nie,niesme gurmani. My zereme doma jak prasce. Prosim,uz mi nepiste. Stacilo mi tych dristov. Ano,vy ste najlepsie

nyusika
3. sep 2022

@petulda333 ja som síce napísala, že to, čo jete, vám aj chutí.

Ale keď si vás tak pekne označila, veď OK, ty vieš najlepšie, ako jete

andrejka2424
3. sep 2022

@petulda333 Myslím že takých gurmánov a pánkov bude postupne ubúdať. Držím palce celému gastro priemyslu.

chocolatte1
3. sep 2022

@petulda333 prosím nepreháňaj. Nikto nenapísal, že jete odpad alebo nechutne jedlo. Bavíme sa o kvalite jedla nie o dokonalosti chuti. Šikovný kuchár vie aj zo základu urobit chutne jedlo, to však neznamená, že tie suroviny sú aj kvalitne. Tu v rezortoch robia poväčšine domáci a ja sa v práci stretávam s mnohými, takze preberáme všetko možné aj tieto veci, preto viem z čoho sa kde vari aj to kto to varí.
To že vo Via mali plno … no ano a bola si sa pozrieť vonku koľko domácich tam parkovalo ?
Nikto, možno zamestnanci. Tieto rezorty sú práčka na peniaze a žiaľ tak to my tu aj berieme. Človek, ktorý tu príde prvý krát, ma zaplatený pobyt a v ňom stravu a nemá prehlad ako to tu chodí. Jednoducho bud je alebo nie je spokojný. To záleží od štandardu na aký je zvyknutý. Minuly týždennom som bola zhodou okolnosti s kamarátom v Indickej reštaurácii nad Pinusom, pretože mnohí to tu chválili. A radšej sa ani nevyjadrím. Proste stojím si za svojim názorom. Ale teší ma, že na vás Liptov napriek tomuto zanechal príjemný dojem.
Mojim úmyslom nebolo ta urážať. Ak to tak vyznelo, tak sme sa ken nepochopili 😘

martinka13
3. sep 2022

@janka1011 sprepitné je pre čašníka pohyblivá a väčšinou aj dosť podstatná zložka mzdy. Väčšina z nich má minimálnu. Keď okolo mňa niekto hodinu behá, nedám mu predsa 40 centov. To je to, za čo by som sa hanbila. Je to však každého vec, ako som písala.

any_soj
3. sep 2022

@chocolatte1 ja len k tým domácim (hosťom aj cestovinám) - minule ma kamoška na Spiši zobrala do úžasnej reštaurácie, kde nerobia z polotovarov, ako v inej, do ktorej som chcela ísť ja. Vybrala som si na prvý pohľad z menu. Ale žiaľ mi ich nepripravili, lebo "sa im minuli gnocchi". Hm. Ako sa môžu minút gnocchi, ktoré si robia sami? Veď na to treba len zemiaky a múku... Chcem tým len povedať, že niekedy aj domáci a chýry sa môžu mýliť - títo to očividne robili tiež z polotovarov.

any_soj
3. sep 2022

@malinkaaninka
@andreatytler
môžem sa spýtať, komu všetkému dávate sprepitné? Vyššie som písala otázku a nikto sa mi nevyjadril a vy podľa odpovedí vyzeráte, že mi budete vedieť odpovedať 🙂
Nerozumiem, prečo by čašníci či kaderníci mali dostávať niečo navyše k platu, ale učitelia, robotníci, kuchári, predavačky, ľudia niekde na informáciách, lekári, šoféri autobusu, úradníci a tak ďalej nie. A úprimne ma zaujíma, ako si to odôvodňujete, že čašníčke dáte viac peňazí, ako je účet, ale v drogérii nedáte 2€ predavačke do vrecka. Alebo keď idete zaplatiť smeti na mestský úrad, tak nepoviete v pokladni, že 5€ je pre ňu navyše, lebo sa na vás usmiala a milo vám odpovedala. Neviem na to nájsť racionálny dôvod, iba taký, že "lebo sa to tak robí".

petulda333
3. sep 2022

@any_soj nam sa stalo nieco zaujima asi 4r dozadu. Otvorili restiku a tiez,ze si robia vsetko sami. Dokonca bolo do kuchyne sklo,takze si videla ako sa vari. Kedze to bolo drahe,tak sme tam sli na vyrocie. No ked som videla ako do vody sype susene torteliny z kauflandu,lebo to bol ich sacok so znakom kauflandu,tak sme sa dvihli a sli prec. Povedali svoje a napisali krasnu recenziu. Chore,ze bez hanby takto varia a porcia za 12e

andrejka2424
3. sep 2022

@any_soj Asi tak...a sú ozaj profesie, kde sa okolo človeka viac nabehá, aj namaká, alebo ak je to na nejakom úrade, aj nervy z ocele treba...proste práca s ľuďmi je ťažká. Neviem prečo práve čašník je ten vyvolený a prečo by to malo byť automatické. Väčšinou do 2 eur nechávam max., často len zaokrúhlim nahor. Zo zvyku....a nevedela som doteraz, že je to málo a
že je to samozrejmosť. U nás v práci sa napr.opatrovateľky okolo klientov neskutočne nadrú, kúpu, vytierajú zadky, napočúvajú sa šomrania, aj vulgarizmov od nevrlých a nevďačných dedkovcov podaktorých. Nikto im žiadny tringelt za to obskakovanie nedáva a sú vďačné aj za slušné ďakujem, lebo niekedy ani to nie je a rovno ich pošlú do teplých krajín.

chocolatte1
3. sep 2022

@any_soj chod tam a uvidis akým systémom fungujú. Kuchyňa je otvorená vidíš všetko a cestoviny nerobia vtedy, keď si zákazník objedná. Ta pani ich robí 2x do týždňa v množstve, ktoré majú odskúšané, že sa minie. Takze ano pokial bola návštevnosť vyššia, môže sa stať, že sa minuli a nepredpokladám, že 80 ročná pani tam bude stať 12 hodín a čakať na objednavky, aby pripravila cestoviny ala carte😉

cariad
3. sep 2022

Zaokruhlovať? To iba Slovensko tak robí.
Zvyšok sveta dáva od 10%-15%-20%.
Dokonca teraz sme prišli z Chorvátska a žene čo nám vybavovala vilu, a loď sme nechali sprepitné €100. Chlapovi čo nám odniesol kufre €30. Tringeltom hodnotíš prácu a spokojnosť. Cenou za jedlo potraviny,dostupnosť, platy,elektriku,dph a pod.
Na Slovensku ešte nie je kultúra tringeltov lebo v tom nevidia význam a prečo by mali veď iné profesie nie sú tringeltované. Iná mentalita.

zemiakovysalat
3. sep 2022

@martinka13 časnik minimalku ma na papieri, ale do ruky ešte niečo dostane. Okrem toho robia krátky a dlhý týždeň čo vychadza na 15 dni.

zemiakovysalat
3. sep 2022

@cariad na Slovensku sme radi ak zaplatime účtt a zostane este aj na restaruaciu

andrejka2424
3. sep 2022

@zemiakovysalat Sýty hladnému neverí. Bohatí nepochopia takéto malichernosti....za chudobných moju rodinu nepovažujem, ale sme nohami pri zemi. Dostali sme fajn radu tu na MK. Rožky,paštéka, káva do termosky...a predídeme hanbe.

diaszoky
3. sep 2022

Ako komu a kde

cariad
3. sep 2022

@andrejka2424 ale aj niektorí bohatí boli raz chudobní a ohodnocovali sme tringeltami tak isto a ja za seba môžem povedať, že minimálne 10% a to už je 15 rokov dozadu (to bolo v BA).

andrejka2424
3. sep 2022

@cariad Alebo aj neohodnocovali....alebo zaokrúhľovali...ako kto.

andrejka2424
3. sep 2022

@cariad Teraz som si spomenula, kamarát robil roky čašníka, v Kubu v BA-asi tak nejak sa to tam volalo a strašné nervy som mala na neho, keď hovoril o sockách s kočíkom a swarovski náušnicami akože paničky ovešané ,čo tam pri káve a džúse presedeli pol dňa a keď mu nenechali aspoň 5 eur, tak si od neho za chrbtom riadne šomrania vyslúžili....mne sa tento prístup moc nepáčil a my sedlač z malých miest, čo sme taký tringelt v živote ani nedali to ťažko pochopíme. ale som s tým v pohode. Asi zakotvím len v tom mekáči a nebudem si robiť hanbu kadetade.

spadnutaslivka
3. sep 2022

@cariad keď budú ľudia na slovensku schopní handmade zaplatiť adekvátne, keď lekári a sestry dostanú adekvátny plat, keď učiteľ bude opäť vážený a jeden z najvyššie vzdelaných a s platom k tomu primeraným, potom určite budú menej vzdelaným dávať prepitné v inej výške. Na druhú stranu, keby od každého dostala tá čašníčka 5-10e za obsluhu, tak za týždeň zarobí viac ako mnohí za celý mesiac. Zaujímavé, že na niektorých miestach je "všimné" označované za úplatok a trestne sa stíha, ale čašníčke dať je povinnosť??? Tiež by ma zaujímalo, prečo to niekto takto rozlišuje. A nie, nie je to o výške, lebo poznám prípad, kde sa teraz čaká na pojednávanie kvôli blbým 10e.

zemiakovysalat
3. sep 2022

@andrejka2424 tiez nie sme chudobný sice kyselinu hyaluronovu nemán v perach, ani mercedes na 8 rocný lizing . Ale 5 eur prepitne nedám, ani nebudem dávať. Tiež ked vystavim fakturu, tak nikto nepošle o 10% viac.

spadnutaslivka
3. sep 2022

@zemiakovysalat aj keby, potom by to nesedelo v účtovníctve...