icon

Vysoká škola po “známosti” - koľko to stojí?

ria0907
31. máj 2021

Ahojte. Vedel by mi niekto povedať koľko cca € do obáločky sa dáva za prijatie na vysokú školu v dnešnej dobe? Samozrejme hovorím o VŠ kde to funguje tak normálne a je to všeobecne známe o nej. Už minulý rok na prijímačkach som zistila že bez známosti to asi nepojde, keďže každý niekoho tam poznal.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
cecilia29
1. jún 2021

A presne pre toto som medinu nedokončila. Lebo som odmietla ísť obalkovym spôsobom

mircalla
1. jún 2021

@cecilia29 To je zvlastne, ze mnohe, co tu pisu vystudovali bez obalok, bez protekcie....dokonca medicinu, ci pravo.

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@cecilia29 ved si nemusela ist obalkovym sposobom, isto sa dalo vystudovat (ak boli schopnosti) aj bez.

mircalla
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl Ak boli schopnosti...

viestta
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@mircalla Ja si neviem predstavit, ze by doslo k situacii, ze niekto je skusany a vsetko vie (aspon na E-cko) a zrazu by si vyucujuci vypytal obalku😲 Proste ak na to mam, tak vystudujem, ak na to nemam, tak si vymyslim rozpravku o obalkach. Sice verim, ze protekcia je, ved mnohe matky uz na prvom stupni behaju za ucitelkami a doprosuju sa, ale taketo hovadiny budu vzdy len hovadiny.

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@hettinka vies, ja netusim, ako je to na takych skolach, lebo som tam nebola (ani na navsteve) a ani nepoznam absolventov, ale podla toho,l co sa pise napr. na MK, si myslim, ze tam moze byt cokolvek, aj obalky, aj deficit mozgovej kapacity.

mircalla
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl Pripadne situacia, ze ak nedas obalku ani tam nechod, i ked vies na acko? Ono si myslim, ze @viestta to vystihla dokonale: kto na to ma vystuduje aj bez obalok, ked to doslo az na volbu obalka ano ci nie, niekde sa stala chyba.

Protekcia zial je aj bude, a prave take ako autorka k tomu pomahaju (i ked si stale myslim, ze to je je troll), ale zase netvarme sa, ze je to jediny sposob ako vystudovat ci nieco dosiahnut, to je chore

masinka
1. jún 2021

Ked som sa pred x rokmi hlasila na vysoke skoly, zazila som jedny prijimacky kde nam rozdali zadania a nechali nas hodinu bez dozoru.... takze sa radil kazdy s kazdym a predpokladam ze vsetci mali nakoniec rovnake vysledky.... neviem, mozno ten nestastnik co mal mat dozor mal zaludocne problemy a bolo mu blbe to povedat, ale skor mi to prislo ze uz mali vybrane koho beru a my ostatni sme tam boli len tak aby sa nepovedalo a ved aj za prihlasku bolo treba zaplatit, tak co by nas neskasirovali..... brali tam 8, hlasilo sa nas okolo 60, prijimacky som samozrejme spravila, neprijali ma pre nedostatok miesta.....

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@masinka No, ak maju zobrat 8 ludi a 30 urobi prijimacky, tak idu podla poradia. Lebo je rozdiel urobit a urobit. Niekto dostane 100/100 a niekto 75/100 a obaja zrejme prijimacky urobili. Takze tu zasadnu vec si nenapisala a sice, kolka si bola v poradi. To, ze dotycny odisiel z miestnosti, to je hodne divne a celkom by ma zaujimalo o aku skolu sa jednalo, lebo pochybujem, ze si to napr. na UK niekto dovoli.

sabinka022
1. jún 2021

Ja som studovala medicinu na Karlovke v Prahe a nie som si vedoma,ze by niekto podplacal skusajucich. Vzdy studenta skusali pred viacerymi osobami,aby mali "svedkov". Dokonca ked isiel posledny v rade odpovedat, tak tam musel zostat niekto zo studentov,aby to bolo fer. Skusajuci boli vacsinou aspon dvaja. Vobec sa nemusite bat, ze by clovek(co si budeme hovorit, urcite taki su), ktory vystudoval medicinu za uplatky, bude robit lekara. Take osoby vacsinou nato nemaju a bud robia lahky odbor alebo nerobia lekara vobec alebo medicinu(myslim, ze v drvivej vacsine) ani nedokoncia. Za seba hovorim, ze to boli vydrete roky a neverim, ze niekto vystuduje len na zaklade uplatkov, bez akychkolvek vedomosti...aspon co sa 1.lekarskej fakulty tyka...vacsina spoluziakov boli naozaj mudri ludia..ako to je na Slovensku neviem, tam som medicinu v ziadnom pripade studovat nechcela. Kazdopadne autorke drzim palce, da sa to zvladnut aj bez uplatkov! A mysli nato, ze ten cas a energiu,ktoru tomu obetujes, sa ti raz vrati. Ako napriklad mne vo vcerajsej sluzbe, kedy som zachranila zivot ❤️

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@sabinka022 presne takto sa to robi pri ustnej skuske, ze tam nikdy neostava iba jeden ucitel a jeden student.

lvula
1. jún 2021

Ja ti neviem ale ked to nedokazes bez obalociek, venuj sa radšej niecomu inému... Ja žijem asi v nejakom paralelnom vesmíre, pretože ja som nemala problém s prijatím ani na pravo, ani na ďalšie VS, kde som sa hlásila. A to boli fakulty UK. A žiadne obalocky som nerozdavala. Nechcem sa nikoho dotknúť ale ked sa niekto vyhovara, ze nedostudoval alebo nemohol študovať, lebo nemal na obalocky, tak tym len zrejme uspokojuje svoje svedomie a nedokáže si priznať pravdu, ze na to proste nemal 🤷🏼‍♀️

cecilia29
1. jún 2021

@mircalla
@dskjhfdlkdjhl
Urobíš prijímačky no nevezmú tá pre nedostatok miesta... Prečo? Lebo "par" ľudí dá obalku. Vezmu tá, študuješ -aj keď nie s excelentne - lebo je to narocne . No napr neurobíš predmet z ktorého máš maximálny počet kreditov za všetky úlohy a testy počas sestra, v poho urobíš písomnú i prakticku skúšku a na ústnej skusajuci z teba urobí debila a neprejdeš. Áno, ak by som bola väčšia bifloška tak možno by ma takto na ústnej nerozobrala ...ale ..trebalo uvoľniť miesto obalkovym a zahraničným. Samozrejme obálka ako riešenie bola jemne naznačená. Inú školu som dokončila bez problémov s červeným diplomom .

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@cecilia29 Toto "trebalo uvoľniť miesto obalkovym a zahraničným." je cista hovadina. Ci skusku urobi 50% alebo 90% je uplne jedno. Tam nie je dovod niekoho vyhodit, ak vie. Skor to vidim tak, ze Ta zacaal skusat suvislosti a bol problem a to je dovod na vyhodenie.

cecilia29
1. jún 2021

Ono to funguje tak - ak ste na škole vďaka protekcie idete ľavou zadnou...ak nie, tak sa zapotíte omnoho , najmä ak je sito v prvom a druhom ročníku .

hettinka
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl vidíš, ja som počula, že existuju iste nazvime to "kvóty", kolko ľudí ma školu skončiť. Zvyčajne je to asi polovica. Ak nejakú VŠ skončí každý, to je aká potom?

cecilia29
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl bola si tam ?

cecilia29
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl na medinu prijímu 300, do tretieho ročníka sa môže dostať 150 pre kapacitu na praxi. Preto neprejde 300 a urobí sa sito
....a nešlo o súvislosti , išlo o detaily.

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@hettinka takto, tie kvoty nie su nariadene, tie vzniknu prirodzenym vyberom. Proste (obzvlast teraz, ked mnohe skoly beru bez prijimaciek) zoberu aj ludi, ktori to nemaju sancu dokoncit, ale nie kvoli obalkam, len preto, lebo bud sa na to vykaslu, alebo jednoducho vyletia z predmetu, ktory im nejde, na ten sa nabalia nejake dalsie, ktore s nim uzko suvisia a teda ano, na statnice ide ani nie polovica. Ale nad nikym nestoji dekan, ze mozes pustit iba napr. 50%, takto to isto nie je.

hettinka
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl nariadené nie, ale nepísané pravidlo...

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@cecilia29 Pozri, sito je snad na kazdej VS v prvom rocniku a je to dobre. VS nemaju skoncit vsetci, maju ju skoncit najlepsi.

hettinka
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl najmä by ju nemali skončiť tí, ktorí si už prijímačky zaplatia, lebo nevedia napísať poriadne ani tie.

cecilia29
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl to čo píšeš funguje na obyčajných školách. Nie na Sk medine. Viem ju porovnať s inou výškou a prístup je úplne iný.

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@hettinka Pozri, este nikdy za mnou nikto nebol, ze ma prejst tolko alebo tolko studentov. To fakt takto nefunguje. Ono sa to zvycajne po prvom semestri utrasie a do daslich sa dostane ovela menej. Ked som ja bola prvacka, zacinalo nas 45, po prvom semestri sme boli 13, koncilo nas 8, ziadna protekcia, normalne prirodzeny vyber. A toto bolo este v minulom storoci.

makova333
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl plus u nas zavazili aj vysledky zo stretnej skoly a maturita. Cize ak by aj vsetci spravili test uplne rovnako, tak v bodovom vysledu nemozu byt na tom vsetci rovnako len preto, ze prijmacky spravili 🙂

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@hettinka ja neviem ako je to s tymi zaplatenymi prijimackami, myslim, ze mam celkom prehlad, som na dost ziadanej fakulte a u nas to nie je.

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@cecilia29 Pozri, ak si take zazila, mala si sa stazovat. Takto su to len take povedacky.

cecilia29
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl je rozdiel sito a sito. Na jednej škole čo som bola oddelilo sito flakacov od snažiacich sa a pokles študentov bol riadny. Lenže na tej škole sú kapacity aby doštudoval hoc aj každý . Na nemenovanej škole je to sito dosť umelé. Hlavne, časť študentov prejde protekčne a to viem na 100% a na tú zvyšnú čas sú kladené také naroky že prejdú skutočne najvačsí biflosi ...čo neznamená že prejdú najšikovnejší, najviac súci a žhaví do povolania ale doslova biflosi, často až čudáci .