Vysoké ceny zubárov: Oplatí sa platiť za ošetrenie?
Beru veľke peniaze od ludi a potom este z poistovne ziadaju čo si myslite ?
Ale inak je velmi dobre zistit, ze na tom nie sme az tak zle, lebo z mnohych tem, ked tu ludia vzdychaju nad cenou masla, mam pocit, ze zivotna uroven klesa, a tu aha, vlastne je vsetko fajn a este sme aj velmi prajni.
Ale rozumiete ty mu daš 60 € za pracu a este si zoberie z poistovne dalsich 60€ nechas mu niekedy aj 200 € za dve sedenia za tyzden a ty musis pracovat cely mesiac len aby si jemu dal za par dni a nech povie cenu dopredu a nie po zakroku tu by mal byť zakon pravidlo ale všetke peniaze im davať ?? Čo ja robim aby mesiac na to aby som mi za jeden den odniesol vyplatu ??? a este si berie z poisťovne ??
@enver keď nebudeš mať v ústach cintorín a budeš riesit hneď malé veci, nebudeš platiť toľko peňazí. Hádam si nemyslíš, že sa ti niekto z pasie bude hodinu vŕtať v ústach
@mandzula ,, Až 70–85 % zubných výkonov u dospelých je priamo alebo nepriamo zapríčinených zlou hygienou. “
Tu máš aj spísaný aký podiel viny má na danom výkone nedostatočná hygiena.
1. Výplne (plomby)
80–90 %
2. Ošetrenie koreňových kanálikov (endodoncia)
70–85 %
3. Extrakcia (vytrhnutie) zuba
60–80 %
4. Odstraňovanie zubného kameňa (dentálna hygiena)
100 %
5. Liečba zápalu ďasien a parodontitídy
80–100 %
6. Fixné a snímateľné zubné náhrady (mostíky, protézy)
50–70 % (ako následok predošlých problémov)
7. Korunky a estetické rekonštrukcie
40–60 %
8. Zubné RTG vyšetrenia (diagnostika kazov, zápalov)
– (diagnostický výkon)
9. Liečba citlivosti zubov
30–50 %
10. Zubná chirurgia (napr. abscesy, resekcie)
50–70 %
Je to blbé ale fakt je to tak… a to hovorim ja, ktora som pred pár rokmi zistila, že som si celý život umývala zuby zle a čudovala sa preco sa mi kazia ked ich umyvam 2x denne, kvalitnou kefkou a vzdy min 2~3min.
Odkedy som to začala riešiť nikdy žiaden kaz. Hygiena sa zvýšila, problém sa vyriešil. A to som sa tiež vyhovárala na to, že za to môže moje spanie s otvorenou papuľou atd atd
@procrastique mam hygienu 100% (viem lebo aktualne dentalna hygienicka je ako pokazeny gramofon a kazdu navstevu jej musim predviest ukazku ako si cistim zuby vsetkymi dostupnymi nastrojmi na trhu:D), od 16 rokov 2x rocne som u dentalnej hygienicky a proste istu dobu mam problemy so zubami a kazy sa robia.. cize nie, ja napr. neverim tomu ze sa zuby kazia z nedostatocneho cistenia, mam v rodine 60tknikov s kompletnym chrupom bez problemov so zubami, citlivostou a nepoznaju slovo zubna nit, medzizubna kefka a rajbanie zubov 5 minut sonickou kefkou, zuby vysuruju obycajnou par centovou kefkou a lacnou pastou.
A ak uz je to take vazne ze treba endodencie atd, podla mna vacsinou zlyhava casto zubar pri prevencii (samozrejme ak tam pacient chodi) a stat sa to co mojmu chlapovi mne, menim zubara. Som tam casto, ma to vidiet, normalne kaz nenarastie do ozrutnych dosledkov zo dna na den a to som o tom viac ako presvedcena, teda aspon mne nie. Rovnako ako som vymenila zubarku ked ma takmer rok mordovala miesto toho aby ma poslala na chirurgiu vybrat 8micku von. napr aj teraz, ja som si ista ze mam mini kaz na jednom zube a na druhom ma proste boli cela jedna cast zuba, bola som na prevencii v juni, zubarka nic nevidi a vsetko ok.. a ja uz tyzden hlcem tabletky, napriek tomu ze som sa tada snazila remineralizacnou pastou trochu zabojovat s tym, odkedy som to zistila... A viac k nej samozrejme nepojdem, zubarov je viac nez dost v okoli. Prevencie su od toho aby ona riesila, kym to cloveka neboli a nie schmatka peniaze, dala si zaplatit rtg a clovek pride s bolestami a ak dostatocne dlho vydrzi este si nauctuje aj extra zakroky, xnavstev, lebo "take je to zle". A toto vobec nie je rarita, lebo uz som takto ymenila jej spolupracovnika za nu, a predtym jednu zubarku tiez... v mladosti ked napr. zubarka odmietla opravit kaz pod 15rocnou plombou som tiez menila zubarku :D fakt nechapem o co im ide :D ci cim vacsie kazy, tym lepsie alebo co.. ale fakt nevidim zmysel prevencii v tychto pripadoch.
Mňa naposledy skoro rozplakali, lebo za mini medzizubný kaz som zacvakala skoro stovku. Teraz som si už našla o chlp lacnejšieho zubára, lebo to bolo naozaj že dosť 😶 ten aspoň nemá komplet kliniku, ja nepotrebujem, aby mal recepčnu a detský kútik, len nech kvalitne robí a nebudem mať úzkosť z toho, koľko zaplatím. Je to veľa. Vysmievanie sa ostatným za vzdelanie, plat, ktory nestačí na zubára nie je veľmi fér... Áno, dá sa to riešiť dôslednou hygienou ale aj tak... Proste tie ceny sú vysoké.
@denkabemommy samozrejme ano zijes na inej planete... vitaj na zemi, su taki chlapi a je ich veeelmi vela.
@denkabemommy s tym platom chlapov si to dost prestrelila, nemyslim vysku, ale ten styl, akym to komunikujes. Netusis, kto ma ake moznosti a ake vydavky.
@procrastique mam hygienu 100% (viem lebo aktualne dentalna hygienicka je ako pokazeny gramofon a kazdu navstevu jej musim predviest ukazku ako si cistim zuby vsetkymi dostupnymi nastrojmi na trhu:D), od 16 rokov 2x rocne som u dentalnej hygienicky a proste istu dobu mam problemy so zubami a kazy sa robia.. cize nie, ja napr. neverim tomu ze sa zuby kazia z nedostatocneho cistenia, mam v rodine 60tknikov s kompletnym chrupom bez problemov so zubami, citlivostou a nepoznaju slovo zubna nit, medzizubna kefka a rajbanie zubov 5 minut sonickou kefkou, zuby vysuruju obycajnou par centovou kefkou a lacnou pastou.
A ak uz je to take vazne ze treba endodencie atd, podla mna vacsinou zlyhava casto zubar pri prevencii (samozrejme ak tam pacient chodi) a stat sa to co mojmu chlapovi mne, menim zubara. Som tam casto, ma to vidiet, normalne kaz nenarastie do ozrutnych dosledkov zo dna na den a to som o tom viac ako presvedcena, teda aspon mne nie. Rovnako ako som vymenila zubarku ked ma takmer rok mordovala miesto toho aby ma poslala na chirurgiu vybrat 8micku von. napr aj teraz, ja som si ista ze mam mini kaz na jednom zube a na druhom ma proste boli cela jedna cast zuba, bola som na prevencii v juni, zubarka nic nevidi a vsetko ok.. a ja uz tyzden hlcem tabletky, napriek tomu ze som sa tada snazila remineralizacnou pastou trochu zabojovat s tym, odkedy som to zistila... A viac k nej samozrejme nepojdem, zubarov je viac nez dost v okoli. Prevencie su od toho aby ona riesila, kym to cloveka neboli a nie schmatka peniaze, dala si zaplatit rtg a clovek pride s bolestami a ak dostatocne dlho vydrzi este si nauctuje aj extra zakroky, xnavstev, lebo "take je to zle". A toto vobec nie je rarita, lebo uz som takto ymenila jej spolupracovnika za nu, a predtym jednu zubarku tiez... v mladosti ked napr. zubarka odmietla opravit kaz pod 15rocnou plombou som tiez menila zubarku :D fakt nechapem o co im ide :D ci cim vacsie kazy, tym lepsie alebo co.. ale fakt nevidim zmysel prevencii v tychto pripadoch.
@simca06022011 Ja verím tomu že tých 20% existuje aj verím tomu, že niekto mal smolu na zubárov... 🙂
@simca06022011 Ja verím tomu že tých 20% existuje aj verím tomu, že niekto mal smolu na zubárov... 🙂
@procrastique 😂 ja asi na vsetkych lekarov, keby len na zubarov.. som magnet proste na takychto... :DDD
@denkabemommy No žiješ v inej krajine. A opäť ten "výsmech" a pohŕdanie platmi. Vôbec to u nás nie je bežný plat, ani pre chlapa. Môj otec (a to robí IT) nemá v čistom 2 000 na krajnom vychode a teda robí celý život, a v šesťdesiatke robí aj nočnú pohotovosť a sada si do auta aj v strede noci a prejde aj 200 km tam aj späť. V Košiciach v čistom tú sumu 2000 eur jak tak dosiahne napr. právnik, ani to nie každý, toto je už veľmi pekná mzda aj pre toho, kto má advokátske skúšky a teda sa musí za ten mesiac obracať a robiť ako kôň a tiež študoval viac než dosť a študuje celý život, aj po nociach a dvíha telefóny aj cez víkend, lebo na rozdiel od zubára s klientelou nemôže rátať ako so samozrejmou vecou. To len ako priklad. Stačí sa pozrieť na profesiu, koľko núkajú v korporáte v Košiciach, o mestách smerom na juhovýchod ako Čierna nad Tisou a spol. už ani nehovorím.
@denkabemommy s tym platom chlapov si to dost prestrelila, nemyslim vysku, ale ten styl, akym to komunikujes. Netusis, kto ma ake moznosti a ake vydavky.
@mandzula k výdavkom - ma sa každý prikryť takou perinou na akú má a k štýlu komunikácii, nevidím tam nič hrozne zlé napísané. Proste žijem v spoločnosti, kde muži majú normálny plat 🤷🏼♀️ to je všetko. Netvárim sa ako vrchná vrstva, skôr pracujúca chudoba ale proste toto mám vo svojom okolí. O možnostiach sa tu baviť nejdem, lebo keby som napísala svoj príbeh a moje možnosti v živote, tak by sa človek až čudoval, kam som to dotiahla. Možnosti si človek musí vytvoriť, bohužiaľ.
💰 Koľko stojí materiál na jednu plombu?
1. Kompozitná (biela) plomba – najčastejšia
Samotný materiál (kompozit): cca 3 – 10 € za plombu, podľa kvality a značky.
Používajú sa aj:
Bonding (lepidlo): 1 – 2 €
Etchant (kyselina): centy až 1 €
Poliaci prostriedok a nástroje – drobné náklady
Celkovo: materiál na 1 bielu plombu vychádza cca 5 – 15 €
(špičkové materiály môžu byť aj drahšie)
@enver tak si to kúp a urob si to sám.
@mandzula ,, Až 70–85 % zubných výkonov u dospelých je priamo alebo nepriamo zapríčinených zlou hygienou. “
Tu máš aj spísaný aký podiel viny má na danom výkone nedostatočná hygiena.
1. Výplne (plomby)
80–90 %
2. Ošetrenie koreňových kanálikov (endodoncia)
70–85 %
3. Extrakcia (vytrhnutie) zuba
60–80 %
4. Odstraňovanie zubného kameňa (dentálna hygiena)
100 %
5. Liečba zápalu ďasien a parodontitídy
80–100 %
6. Fixné a snímateľné zubné náhrady (mostíky, protézy)
50–70 % (ako následok predošlých problémov)
7. Korunky a estetické rekonštrukcie
40–60 %
8. Zubné RTG vyšetrenia (diagnostika kazov, zápalov)
– (diagnostický výkon)
9. Liečba citlivosti zubov
30–50 %
10. Zubná chirurgia (napr. abscesy, resekcie)
50–70 %
Je to blbé ale fakt je to tak… a to hovorim ja, ktora som pred pár rokmi zistila, že som si celý život umývala zuby zle a čudovala sa preco sa mi kazia ked ich umyvam 2x denne, kvalitnou kefkou a vzdy min 2~3min.
Odkedy som to začala riešiť nikdy žiaden kaz. Hygiena sa zvýšila, problém sa vyriešil. A to som sa tiež vyhovárala na to, že za to môže moje spanie s otvorenou papuľou atd atd
@procrastique ako zle si si umývala zuby?
@denkabemommy nuz, neviem, ako chces tu perinu ovplyvnit prave pri platbach u zubara, lebo o tom je tato tema. Netusis, ci autor nie je invalid, ake ma vzdelanie, ake ma schopnosti (nie, nemame ich vsetci rovnake), no pises mu stylom, ze ho mozes akurat tak ponizit, lebo ako chlap nezaraba 2000 €. Trosku si rozsir obzory a vykukni zo svojej bubliny.
@procrastique ako zle si si umývala zuby?
@rozculena Nás to na základke učili v podstate, že máme kefkou ťahať zhora od ďasien dole a že máme pucovať tú "keramickú časť" 😀 tak som proste umývala zuby podľa toho ...
@sara07 neviem ci mas vs, ale studium a specialne medicina nie je len chodenie na prednasky, knihy, skripta atd si kupuju z vlastneho. A ako som uz pisala, to vzdelavanie nasledne trva cely zivot a to si tiez platia.
A este raz - neobhahujem horibilne ceny za zubarske vykony, niektori su fakt nenazrani (za mna napr schill je uplny extrem, ale aj mnohi dalsi, hlavne detski), ale zas nemozeme to chciet zadarmo, to uz davno skoncilo. Hlavne nie ti, ktori su lenivi sa o chrup starat a potom vykrikuju, ze je to drahe. Svoje sluzby si necha zaplatit kazdy, ci zubar, instalater alebo kadernik.
@sissy27 ano ja to chápem je to ako píšeš ale musiš uznat že si celé študium komplet na 100% neplatia, skladáme sa nan a celkom slušnou čiastkou
@rozculena Nás to na základke učili v podstate, že máme kefkou ťahať zhora od ďasien dole a že máme pucovať tú "keramickú časť" 😀 tak som proste umývala zuby podľa toho ...
@procrastique jaaj....no veď každých 10 rokov prídu odborníci s nejakým novým spôsobom....hento bol dôvod,aby sa neodhalovali krčky...v živote som si tak nečistila.Ale je fakt,že ich mám vyšúchané,asi veľmi tlačím,povedala hygienička
@sissy27 ano ja to chápem je to ako píšeš ale musiš uznat že si celé študium komplet na 100% neplatia, skladáme sa nan a celkom slušnou čiastkou
@sara07 skladáme sa všetkým...aj doktorom,ktorí po ukončení štúdia ani nezačnú pracovať na Slovensku.Skladáme sa aj iným,ktorí tiež utečú za hranice,len čo im uschne atrament na diplome
@janka1011
@denkabemommy invalidi chodia na koník vyplakávať
na temu zubari - chystam sa k zubárovi, facebook a IG mi začal vyhadzovat reklamy a stranky na zubarov
Nehovorila som o tom nahlas, len si to myslela..nech mi to niekto vysvetli
@enver No ceny všeobecne premrštené sú,ale nie všetko je vina zubárov.Aj keď sú aj takí čo robotu odfláknu a pritom drahota.Áno majú drahé vybavenie a dlho študovali,ale aj lekár v nemocnici či inej ambulancii dlho študoval.Problém je to že aj zubár je lekár a poskytuje zdravotnú starostlivosť a tá by mala byť bezplatná.Príde mi to,že to čo im platia poisťovne aj keď sa nám to zdá dosť, nestačí na splatenie vybavenia zubnej ambulancie.A zase vybavenie je drahé lebo výrobca vie že to zubári kúpia.Faktorov je tam viac a je to prepojené.Výsledok je ten že bezplatná zubná starostlivosť u nás prakticky neexistuje.A pacient prakticky nevie odkontrolovať či suma čo pýta zubár je adekvátna alebo nie.
na temu zubari - chystam sa k zubárovi, facebook a IG mi začal vyhadzovat reklamy a stranky na zubarov
@karolinakr No tých reklám na zubárov je poslednú dobu ozaj veľa.Ja som si raz pozerala stránku jedného zubára u nás v meste a teraz mi hádže samé reklamy na zubné ambulancie.Ostáva nám dúfať že,tých zubárov bude stále viac.Konkurenčný boj by mohol tie ceny aspoň trochu stlmiť.
@karolinakr 🤣🤣🤣 čo zubár...ja som rozmýšľala, že uvarím lečo (dostala som domácu papriku, cibuľu a paradajky) a na FB hneď samé leča...fotky, recepty...🤣🤣🤣 až som sa zľakla...a ani som to lečo nerobila...
@enver ano, mas pravdu, v poriadku to nie je, sama sa cudujem, kam sme to dospeli, ceny neumerne platom ludi, aj za detske zuby sa plati majland,nechapem. Ked idem k inemu odbornemu lekarovi, ci uz na gastro alebo idem napr. na laparoskopiu, tiez neplatime za vybavenie,obsluhu, doktorove vedomosti🙂))), vsak ano, tak preco je taketo ryzovanie dovolene zubarom???
Pride ti to drahe, lebo si neuvedomujes, kolko stoja materialy, nastroje, softver, kolko stoji vybavenie a prevadzka ambulancie a ako malicko sa hradi z poistenia. Tak malo, ze kopa zubarov na to kasle, a nema s poistovnami zmluvu. Stomatologia vo verejnom zdravotnom poisteni nie je priorita, pretoze mnozstvo problemov so zubami je preventabilných.
Nie vsak vsetky - a ti pacienti si to holt musia ufinancovat tiez.
Zubar, ktory je sikovny a spolahlivy, nema dovod byt chudobny, ak su jeho sluzby potrebne a vyhladavane. Vsetko sa ti moze zdat pridrahé, ale objektivne to nevies posudit, pokial nepoznas hladinu cien na trhu ani naklady, ktore cenu ovplyvnuju.

@viestta ty teda chodíš zaujímavým lekárom. Treba chodiť zmluvným.
@anonym_74cb74 z cho dedukujes, ze som tam bola ja?