icon

Vysporiadanie energií po ukončení zmluvy o prenájme

angel28
20. aug 2014

Ahojte..potrebovala by som vedieť,ak s tým máte konkrétne skúsenosti,ako sa vysporiadať s energiami s majiteľkou bytu po ukončení prenájmu. O týždeň sa sťahujeme do vlastného a majiteľka si chce ponechať depozit 320€,že nám zavolá o rok,keď príde ďalšie vyúčtovanie,aby tak odrátala prípadné nedoplatky. Má na to právo? V zmluve stojí,že nedoplatky si musíme uhrádzať sami,ale ešte tam stojí aj to,že nám musí vrátiť depozit do 3-5 dní po opustení bytu a odráta prípadné škody. Má právo nás ešte po roku naháňať s energiami????? Ďakujem za konkrétne opodstatnené príspevky.

Strana
z2
angel28
autor
3. júl 2015

@havana_frost Dobrý deň. Ročné vyúčtovanie je tu. Pri odchode sme spísali preberací protokol, kde sa uvádza, že depozit - 320€ si prenajímateľ nechá na DROBNE opravy v byte a na vyúčtovanie energií. Včera mi volala, že túto sumu do centa spotrebovala, ale taktiež, že ho dala aj po známosti vymaľovať (lebo že kupca jej to nariadil, že to reklamoval) a to ju stálo 130€. Keďže to bolo po známosti,nemá k tomu doklad. V protokole stojí medzi závadami, že byt nebol vymaľovaný, čiže aj plánovala ho dať maľovať bez toho,aby nám to vopred povedala. V protokole nie je uvedené, že môže pýtať peniaze aj po roku NAD RÁMEC DEPOZITU. Má právo - ak keby mala doklad - túto sumu za maľovanie od nás pýtať??? Ďakujem za odpoveď.

havana_frost
3. júl 2015

@angel28 Ahoj. Už 320 € na drobné opravy sa mi zdá priveľa. Pri bývaní zvyčajne príde k používaniu a teda k bežnému opotrebovaniu bytu. S tým ráta aj zákon a na opravy takéhoto "bežného opotrebenia" ani nemá majiteľ nárok. Vy ste jej veľkodušne tie peniaze na to dali. Chápem, s ňou sa asi o hocičom ťažko dohaduje a bolo menšie trápenie jej to proste nechať. Ona teraz skúša, kam pustíte ďalej. Nič jej nedaj. Určite nie na bežné vymaľovanie. Pokiaľ by ste byt nechali s pokreslenými stenami, to by už až také bežné nebolo, ale predpokladám, že to by ste riešili okamžite po ukončení nájmu. Využíva vás. Nechala si (podľa mňa už to neoprávnene) depozit, pôvodne určený na nedoplatky na energiách, pritlačila vás súhlasiť s tým, aby si ho nechala na drobné opravy. V drobných opravách by určite malo byť zahrnuté aj bežné malovanie, ak ste zrovna nenarobili škody v byte. Ak nemá doklad o vymaľovaní, je prípustné, že si to vymaľovala povedzme sama alebo za pomoci príbuzných/známych. Ale ak by tie peniaze naozaj chcela odo mňa, musela by sa súdiť. Aj to je malá šanca, že by vyhrala. Ja by som s ňou vôbec nekomunikovala, neodpovedala. Právny nárok na ďalšie peniaze nemá. Ak si ona myslí opak, nech podnikne právne kroky.

angel28
autor
3. júl 2015

@havana_frost Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Medzi závadami v byte stojí napísané v protokole nasledovné: nesvieti svietidlo v kúpelni nad umývadlom (vybitá žiarovka, ktorú sme nevymieňali, ak sme to nechceli zlomiť,keďže to bolo zle namontované,takže to ostalo nedotknuté), v kuchynskej linke je oškretá zadná stena šuflíka, nie sú upravené diery po hmoždenkách (dve dierky,ktoré sme nemali kedy pri odchode upraviť keďže máme dve deti a vysoké skrine sme nemohli nechať odfixované), a nie je vymaľovaný."
Presne to stojí v protokole a zvyšok odrátala za nedoplatky vraj za energie. Mohla by sa právne chytitť za slovo "byt nie je vymaľovaný" ale na druhej strane bolo všetko po deťoch premaľované na drobných miestach, čiže bol čistý, priateľ ho totálne vyluxoval a my sme do bytu vrazili riadne prachy bez toho,aby sme jej to dali zaplatiť, čo ona veľmi dobre vie, ale aj napriek tomu má ten charakter, aby pýtala ďalšie peniaze. Včera som do telefonu nedokázala hovoriť, pretože ma až zarazilo, kam až siaha ľudská chamtivosť a bezcharakternosť, nehovoriac o tom,že moje obe deti si vypestovali v jej plesnivom byte silné alergie, preto sme museli kúipť byt a rýchlo odísť..ale to jej ľúto nie je..Mám aj strach jej zavolať, priateľ chce,že jej mám volať, aby nám už dala pokoj a vysvetliť, prečo tie peniaze neuvidí. Ona je príliš krutá, keď jej ide o peniaze..

havana_frost
3. júl 2015

@angel28 Hovorím, ja by som ju nielen nekontaktovala, ale by som ingorovala aj pokusy o kontakt z jej strany. To ako: vypálená žiarovka (no nech 5 euro), oškretá zadná stena šuflíka (tiež pár eur, nech aj rovno 20), upraviť dve diery je trochu sadry - zase preženiem - 10 euro. Byt nie je vymaľovaný - podľa mňa tým že to bolo práve v protokole, tak si to mala vymaľovať za tých ponechaných 320 eur. Rozpočet tam na to isto bol. Tak nechapem prečo to pýta ešte navyše. V závadách to bolo, peniaze na to boli.. absolútne mimo logiky že to pýta zvlášť, znovu.

angel28
autor
3. júl 2015

@havana_frost No vraj zvyšok boli nedoplatky za energie ešte počas nášho pobytu, takže vraj to maľovanie bolo nad rámec depozitu, čo dala vymaľovať známemu, ktorému za to údajne zaplatila 130€ a chce tieto peniaze na účet, preto by ma zaujímalo, že či môže si to vymáhať, keď tam stojí napísané,že byt nie je vymaľovaný. Teoreticky by si mohla zohnať doklad o tom, že tieto peniaze dala tomu známemu za maľovanie, ale nikde nie je napísané,že ak to bude viac, budeme jej to všetko hradiť. To znamená,že ten depozit jej nestačil na úhradu všetkého, čo je s tým spojené.

angel28
autor
3. júl 2015

@havana_frost Ale Ďakujem Ti veľmi pekne za rady a informácie. Má mi prísť z jej strany celé vyúčtovanie a má to tam byť rozpísané, že koľko presne čo stálo. Ešte raz ďakujem a prajem pekný víkend ;o)

kokada
4. máj 2017

@angel28 nebola náhodou tá prenajímatelka v Košiciach?Ak áno daj mi vedieť presne s takou lompov mám problém aj nie tak to je jej sestra.

angel28
autor
6. máj 2017

@kokada nie bolo to v BN a uz tam nastastie nebyvame skoro 3 roky. Mame svoje konecne odvtedy. Drzim palce nech sa jej zbavite ;)

kokada
6. máj 2017

@angel28 tá vidíš podvodníci sú všade pochybujem že to vybavíme sme v koncoch nechcem až to dohnať na súd lebo u nás vládne nespravodlivosť a nechcem aby syn prišiel ešte o nejaké peniaze nevesta má mesiac do pôrodu a tiež už majú vlastný byt len ma to strašné štve že môže byť jedna žena taká podvodnícka a zlodejka.Vsetko dobre prajem.

oli18
6. máj 2017

@monika0612 vyúčtovanie plynu a el. energie je možné len vtedy, ak sa mení majiteľ odberu. T. zn., že ak ide niekto do podnájmu je čistá práca, ak sa odbery týchto dvoch energií prepíšu na nájomníkov a platia si to sami. Po skončení nájmu sa to prepíše opäť na majiteľa nehnuteľnosti. V takýchto prípadoch ani netreba o vyúčtovanie žiadať, urobia to automaticky dodávatelia týchto energií. Podotýkam, čo sa bytoviek týka, tak je to plyn spotrebovaný v kuchyni na varenie, nie na teplo. Pri prenájme rodinných domov je to plyn aj na kúrenie, pokiaľ sa v dome plynom kúri. Toto ale nie je prípad autorky témy, za nich platila zálohy na tieto energie majiteľka bytu /domu/. Preto musí majiteľka čakať za: 1.ročným vyúčtovaním el. energie od energetického podniku, 2. plynu od SPP a 3. vyúčtovaním nákladov za byt od správcu bytov. Píšem dosť po lopate, lebo kto nebýval v podnájme nevie, ako to funguje.

oli18
6. máj 2017

Oh, je to stará téma ☹

kokada
7. máj 2017

@oli18 presne ale prečo nie sú chránený poriadny podnajomnici? Nie každý čo býva v podnájme je grazel a čo som čítala tak skoro každý má problém dostať svoje peniaze späť a nemajú peniaze na ťahanie sa po súdoch a na právnikov.

monika0612
7. máj 2017

@oli18 Skús si môj príspevok prečítať ešte raz.
Ja som v tom čase prenajímala nehnuteľnosť a dali sa spraviť vyučtovacie faktúry mimo fakturačného obdobia aj keď za poplatok. Lepšie je platiť všetky poplatky sám, nikdy nevieš na koho natrafiš, či nebudú problémy s platením. Po skončení nájmu mi viac vyhovovalo uzavrieť to hneď ako čakať rok aj keď som s tým mala výdavky ja. Takže vlastná skúsenosť 🙂

mirulinulinka
8. máj 2018

Poradte prosim v zmluve nemam pisane preplatky nedoplatky a ked chcem aby mi ukazala vyuctovanie tak mi povie ze nato nemam narok myslite ze fakt nemam

kokada
9. máj 2018

@mirulinulinka presne pred rokom aj my sme mali problem ze nam nevratila depozit za 2 mesice potom nam dala 250€ a,ze zvysok da ak nebude nedoplatok na energiach,asi nebol ale tiez nam neukazala lajstra a peniaze nedala dodnes to uz syn tam nebyval.To su taky ludia co vyuzivaju aby sa mohli obohatit.Ked aj dnes si na tu suku spomeniem mam chut ju zadusit,osklbala syna aj tehotnu nevestu o 350€.a byvas tam este?

mirulinulinka
9. máj 2018

Ano byvame tu lebo sme nic nenasly.ale ona nam tych dalsich 350 rozratala do neviem akym sposobom do najmu ,a tych 350e ze da az ked nenajde vady,len dostala 700e kauciu a hned dalsi mesiac najom tak neviem ako to ona mysli si mysli ze ma osklbe ale je na omyle.

kokada
9. máj 2018

@mirulinulinka Poriadne si precitajte zmluvu co je na papiery to plati ak su nedoplatky vase tak aj preplatky su vase nechapem ako mohla depozit dakde rozratat depozit je na to ak by ste nezaplatili mesiac alebo urobili skodu tak z toho odrata.A takisto nech vam ukaze rocne vyuctovanie energii.To byvate prvy rok?

kokada
9. máj 2018

@kokada Tak isto ak s prenajimatelkou komunikujete tak iba pisomnou formou a vsetky dokumenty si odkladajte .

mirulinulinka
9. máj 2018

Praveze tu byvame 3rok nemame v zmluve pisane nedoplatky preplatky. nic a vyuctovanie mi neukaze ze to sa neukazuje

mirulinulinka
9. máj 2018

Nam byva oproti

Strana
z2