icon

Vysťahovanie sa po voľbách: Kam ste sa presťahovali?

6. feb 2024

Caute, po poslednych volbach, ktore sme mali, tu bola vacsina reakcii, ze dopadli katastrofalne, nebude sa tu dat zit a kvoli buducnosti deti vela ludi pisalo, ze sa vystahuju do zahranicia. Preslo trochu casu a mna by naozaj uprimne zaujimalo, ci ste tu niekto, komu sa to podarilo alebo to mate aspon rozbehnbute? A kam? Ktora krajina vam pride teraz naozaj top na zivot?

martinkatinka
6. feb 2024

@miskakyska aj ja som zvedava
@klementinka58

autor
6. feb 2024

@valeria_h Fakt, ja som tipovala, ze napises UK 🙂

autor
6. feb 2024

@kikushaa Aj ja som zvedava, kam isli 🙂

kikushaa
6. feb 2024

@martinkatinka @autorka 3 isli do rakuska (uz pred tym robili v rakusku,len dochadzali z ba) jedny isli do portugalska. Dalsie sve rodiny co to zvazuju chcu ist do rakuska a druhi do ciech

martinkatinka
6. feb 2024

@kikushaa do rakúska myslíš, že túto, pár km za hranice

kikushaa
6. feb 2024

@martinkatinka hej vieden a okolie

martinkatinka
6. feb 2024

@kikushaa ale to možno už aj dávno plánovali... To si myslím, že možno ani kvôli voľbám nebolo

kikushaa
6. feb 2024

@martinkatinka volby boli posledny potuk. Vo vsetkych 4roch pripadoch

smajliica
6. feb 2024

Neodišla som po voľbách, akurát som sa po nich utvrdila v tom že sa na Slovensko nevrátim. Rovnako ako pomerne veľa Slovákov ktorých poznám, čo žijú v zahraničí.
Niektorí z tých čo poznám majú napríklad firmy v oblasti výskumu s keď si spomenú, že u nás je v parlamente Blaha ich hneď chuť vrátiť sa prejde 😅

beataxxx
6. feb 2024

Momentálna situácia je zúfalá, ale snáď neodídu všetci, treba bojovať proti tejto naozaj príšerne vláde, každý deň nový horror, ani by ma neprekvapilo, keby bol do roka Kocner novým ministrom za to, že na nikoho nebonzoval….zajtra pred parlament a vo štvrtok na námestie, viem že to nepomôže, ale netreba úplne rezignovať a odísť, kto tu potom z mladých ostane? Len smeraci a kotlebovci a dankovci?

lonely66
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
6. feb 2024

Ja by som odišla, ale už po voľbách som uznala že na to nemám odvahu, som realista.. to však nemení na veci nič, že politicka a spoločenská situácia aká tu je zúfalá a ešte bude.. keby som aj povedala kam by som chcela ísť, tak ma tu budú presviedčať aké nahovno tam je, tak nevidím dôvod menovat.. sťahovať sa nebudem, ale už mnoho rokov je to môj nesplnený sen.. tak to jednoducho je..

maribell
6. feb 2024

@klementinka58 aj ja som zvedavá, lebo toto som tu už čítala viackrát a nikdy nikto nenapísal, že kto to je.
Už z toho začínam mať pocit, že tak, ako si tu vraj niektoré potrebujú prikrášliť život napríklad lepšou prácou, si ho niektoré prikrášľujú tým, že o niekom tu vedia "pravdu" 🤔.

svetlonos
6. feb 2024

Poznam jednu rodinu, ktora to realne zvazovala. Oni vsak obaja tu v At najdu pracu v kancelariach takmer okamžite.
Ti co pisali, ze odidu do zahranicia potrebuju ucite veci na realizaciu.
Idealny priklad - dvaja mladi vedia jazyk, maju oracu na sk a vedia si hned najst pracu mimo sr + € na najom, depozit atd.
Idealny priklad 2 - dvaja mladi idu robit do gastra, ubytovanie, strava za minimalny poplatok.
Ostatne pripady -
len keden z oaru vie jazyk danej krajiny
nevedia sa uplatnit
nemaju peniaze na najim jauciu depozit
maju uz male/vacsie deti a splnaju vsetky tie negativa
Kto chce odísť, potrebuje vediet jazyk, mat zabezpecenu pracu a peniaze na byt a vsrtko okolo toho.
Pokial su to rodiny so skolopovinymi detmi, o to vacsi masaker.
Tak si realne predstav, kolko tich ludi sa prestahivalo asi.
Ja som odisla v asi v 2010, chcela som zit mimo SK a to som voci nemu nemala ziadne negativne pocity. Nemam v plane vratit sa - na divolenky ano ake to je vsetko. Ja som v AT spokojna ale tiez nebudem hovorit ako sa odstahujem inde kedze uz nechcem znova zacinat od nuly. Anglicky sa sice dorozumiem a keby treba idem aj do usa ale to by museli byt vazne okolnosti. Jedna vec je snivat, polemizovat a druha je facka od reality. Nikto totiz necaka v inom state s laskou v srdci na cloveka, ktori nevie jazyk atd.

jaga18
6. feb 2024

Reálne poznám mladých ľudí, ktorí to za posledné mesiace zbalili do Španielska a do Belgicka - šli za prácou. Ja mám celú rodinu v zahraničí (AT, UK, de) ale tí sú tam uz roky a syn študuje medicínu v ČR, tiež sa späť na SK už nechystá.

autor
6. feb 2024

@svetlonos Uplne suhlasim, jedna vec je snivat a druha vec je realita. Nemyslim si vobec, ze zivot v zahranici je jednoduchy, no otazka je, aky bude na Slovensku :-/

martija
6. feb 2024

Ja keby nemám deti, okamžite zmiznem. Ale deti určite podporíme, ak budú chcieť študovať alebo pracovať v zahraničí a kto vie, možno potom odideme aj my. Táto malá malebná krajina, žiaľ nemá s touto vládou žiadnu budúcnosť.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
taga
6. feb 2024

Zacala som realne riesit viza, ale neviem pohnut s muzom... co s tym? Ist sama s detmi?

svetlonos
6. feb 2024

Autorka a ty chces odist? Vies nejaky jazyk? Mas uz deti a pripadne tie peniaze na start mimo Sk? Ono sa da mnoho ale aj tak nikdy nevies co bude. Ved si vyskusaj zahranicie na chvilu a sama uvidis.

autor
7. feb 2024

@svetlonos Nie, my momentalne nikam odist nechceme, mame dceru, ktora si o chvilu podava prihlasku na stredne skoly. Sme ako rodina dohodnuti, ze keby bolo velmi zle alebo sa nieco zacalo diat, tak ideme, ale neprisli sme na to, ze kam 😀
Tak som len bola zvedava, ze ci sa toto niekomu po volbach podarilo zrealizovat, ked tu bolo tolko vyhlaseni, ze "odchadzame" 🙂

kristiii
7. feb 2024

Písali tu baby, pamätám si napríklad dve doktorky, jedna spomínala Rakúsko, druhá si nie som istá. Ale pamätám si, že som si vtedy pomyslela, že v prvom rade odídu presne takíto, ktorých tu najviac potrebujeme. Pre nich je asi najmenej problém sa v zahraničí presadiť plus na to majú aj prostriedky. Takí "obyčajní" ľudia ako ja by sme aj radi išli, ale nemáme na to 😅🤷. Či už peniaze alebo znalosti alebo gule. Inak si myslím, že tí, ktorí reálne odišli, majú teraz iné starosti než vypisovať na modrý koník. Takže ten výsmech z nich mi príde detinský.

autor
7. feb 2024

@kristiii Ja sa nikomu ale v ziadnom pripade nevysmievam, mna naozaj uprimne zaujima, ci sa to niekomu podarilo, kam a ci to napr nelutuju.

julish
7. feb 2024

Hocikam, už len vedľa do Čiech či Rakúska, ja som už začala robiť kroky. Je to des, čo sa tu deje, zlodeji a fasisti

autor
7. feb 2024

@julish Ja mam pocit, ze CR ide do rovnakych kakanic, ako aj my ☹
Rakusko uz skor 🙂

kristiii
7. feb 2024

Nemyslela som teba autorka, ale stačí si prečítať väčšinu ostatných odpovedí, stále tie isté dokola v každej podobnej diskusii. Ja si myslím, že dosť ľudí sa chystá, ale takí majú dosť rozumu na to, aby si to poriadne premysleli, naplánovali a zariadili a je im jasné, že sa nedá zbaliť a spáliť mosty počas volebnej noci. A obávam sa, že práve za tými budeme najviac plakať. A potom, ako bolo spomínané, veľa ľudí bude v odchode podporovať aspoň svoje deti, keď sa už sami na to necítia.

autor
7. feb 2024

@kristiii Ano, aj nasa dcera si ide davat obidve prihlasky na zdravotnicke skoly, aby mala vzdelanie, ktore je v zahranici ziadane a asi dobre robi..

julish
7. feb 2024

Nejde, neunášajú tam právny stat, nemenia trestný poriadok len preto, aby zachránili svojich, nevrazdia tam gejov…

dada2610
7. feb 2024

@julish aké kroky?

julish
7. feb 2024

@dada2610 veľmi špecifické, spojené s profesionálnou orientáciou a vzdelávaním, a monitoring nehnuteľnosti