Vysťahovanie z Bratislavy - kam v rámci SR?
Ahojte,
bola by som vďačná, ak by sa podelil niekto, kto celý život žil v Bratislave a nakoniec sa s rodinou rozhodol vysťahovať sa preč, o svoju skúsenosť.
Skôr ma zaujímajú prípady, kedy sa ľudia rozhodli odsťahovať sa z BA práve preto, lebo chceli žiť menej hektický a viac obyčajný život. Nechceli sa sťahovať do BA "satelitov" , ale odsťahovali sa úplne do inej časti SR (hoci aj do iného väčšieho mesta napr: Žilina, Nitra, BB), aby neboli "závislí" od BA čo sa týka práce.
Kam ste sa presťahovali? Neolutovali ste to? Našli ste "vytúžený pokoj"? Bol veľký problém nájsť si prácu? S akým vzdelaním a prac. skúsenosťami sa tam ľudia najviac uplatnia? Ste spokojní so školstvom a zdravotníctvom? Mate pocit, že žijete zdravši a obyčajnejsi, pokojnejsi zivot? Ste spokojnejší celkovo ako rodina? Nevrátili by ste sa už do BA?
Ďakujem veľmi pekne za všetky relevantné postrehy 🙂
@hajajajka no ak mas ucitelstvo jazyky tak si absolutne mobilna tiez. skoly su vsade. jazykovky su vsade. kurzy lektorske a ludia doucovania vsade... pokial to nie je ze rodina vam mega pomaha a ste si mega blizki a budu vam mega chyba tak jednoznacne chodte. clovek ma byvat tam kde ho taha srdce. byt vami uz kukam realitky a pracovne inzeraty a pekne chkdim na vylety a hladam uz konkrrtne to. miesto. drzim palce. podla mna stred slovenska mas fajn. vies prost pomerne rychlo na zapad. nie si izolovana. pokial nemilujete zimu a sneh tak orava kysuce tatry rovno vylucte. a ocekujte si te stredny region. a stiavnica je magicka. proste je. gud lak.
Ja bývam v Martine (Turiec) a som tu max.spokojna,nebyvam tu cely život ale pochádzam so susednej dediny🙂moja sestra od 18 žije v BA a len koli práci, domov sa vždy teší lebo tu ma pokoj, prírodu, ona síce deti nemá... Co sa týka okolia je tu z jednej stany Mala Fatra z druhej Veľká, okolie krásne, veľa možností na vylety,nikde nieje pridaleko😁školy, školky super možnosť výberu, tiež co sa týka práce je tu veľká možnosť sa zamestnast🙂takže si myslím super lokalita, 20 km Žilina, je to taky super stred s krásnou prírodou a horami
@hajajajka tak si kúpte dom nový či starší niekde v Maďarsku - Mosonmagyaróvár, Hegyeshalom, Levél - sú to krásne dedinky a do BA už čoskoro bude aj diaľnica a v BA ste za 20 min. Žiadne zápchy ako smer Rovinka, Malinovo a pod. Ceny sú ešte stále veľmi prijateľné oproti satelitom pri BA a máte kľudný dedinský život. Je tam ako v inom svete oproti uponáhľanej BA.
ahojky...tak toto je skvela tema, prave nad tym premyslam teda konkretne uz cely rok a hladam sposoby ako odist z BA som tu kvoli praci, mam tu rodinu a kamosov, studovala som tu ale nemam to "mesto" rada vlastne mam pocit ze vsetci su tam len dostahovani z celeho SK a rozmyslam teda co a ako dalej. Zatial nemam ziadne zavazky co sa tyka rodiny ale ani financie zacat tam od "nuly" tam myslim mimo BA...
@hajajajka my sme si kúpili pred 5 rokmi pozemok pri nr, pred 3 rokmi sme sa presťahovali do domu, no máme neďaleko rodinu, dedinu sme poznali, som veľmi spokojná. No mne ba ako tak nevadila, manželovi viac,mne vadilo bývanie v byte a na dom sme v ba ani v okolí nemali.
@hajajajka kamarátka je z BA, ale si našla manžela z NR. Tak bývajú pri NR v dákej dedine postavili si dom a jej manžel dochádza každý den do BA za pracou, lebo si inú robotu nechcel. Ja som z BB, ale som chodila do BA do školy a ani za svet by som nechcela bývať keď je tam samy betón a prírody skoro nič a hlavne roviny same sú. Ja mam rada zimu aj hory, lebo sa rada lyžujem. A mne okolie BB vyhovuje a hlavne čerstvý vzduch máme a co sa týka roboty je to bieda, ale keď si šikovná tak si nájdeš. Ja na Vašom mieste keď manžel nie je spokojny išla by som mimo BA bývať a postavila dom alebo prerobila ,lebo deti potrebujú záhradu a mohli by ste si bazén kúpiť, grilovať, kosiť, domáce práce robiť no proste odreagovať sa od roboty. Tak skúste NR len tam je na mňa veľmi teplo, chladnejsie sú BB a Za. Odkiaľ je Váš manžel? Tiež z BA?
@evelyn0303 Ja uz ked, tak urcite apartman v Tatranskej Lomnici. Je tam vacsi klud a viac co vidiet ako v Smokovci, aj pre deti je tam toho ovela viac. A pristup je tiez lepsi.
Ahoj. Ja síce žijem už 7 rokov v Prahe, ale pochádzam z Trenčína. Podľa mňa veľmi pekné mesto. Dokonca sa za posledné roky veľa vecí zmenilo k lepšiemu a krajšiemu. Okrem parkovania😀 Okolie Trenčína je na bývanie aj prírodu tak isto moc fajn. Držím palce v rozhodovaní.
@evelyn0303 noo, nevieme po nemecky, takze nemecky hovoriacu krajinu sme nezvazovali, i ked len to Rakusko je na skok a krasne
@juliet86 dakujem krasne, no doteraz par mesiacov sme zvazovali a chodili konkretne pozerat prave okolie BA, len prave ta odkazanost na BA nam "vadi"...a hej, ten stred SR by sa nam pozdaval najviac, tak uvidime...vzdy je dobre pocut realne pribehy ludi...to je asi ako, ked si citas o nejakej chorobe vseobecne clanky a potom si precitas konkretne skusenosti rodin, ktore s tym ziju....
@ninabr tak drzim palce...myslim, ze mas super "načasovanie", lebo s detmi uz to je potom narocnejsie, ale tiez by som to chcela zrealizovat teraz, aby som ich potom netahala zo skolskeho kolektivu, i ked jedna maminka tu pisala, ze sa odstahovali aj so skolakom a boli spokojne aj deti, mozno to netreba prilis prezivat, ak ma byt potom naozaj stastna cela rodina...tak stastny vyber prajem 🙂
Tiez odporucam napr. okolie Trenčína. Byvame hned v jednej dedine pri Tn. Je tu všetko, skola, skolka, lekáreň, lekari, zubári, očná, reštaurácie..... Práca ako v krajskom meste. Priroda tiež naskok. Ja do mesta uplne sporadicky chodim. Tu mam vsetko co potrebujem.
Bývam 10km od Nitry z toho 6km mam do priemyselného parku. Neviem ale ja tu bývam 10rokov vydala som sa sem. V dedine mame všetku vybavenosť od MŠ, ZŠ, lekárov, supermarket, 3firmy s prácou, postu, neviem tak asi sa tu dobre býva keď aj Kuly tu ma postavení dom. Nenávidím zápchy v meste keď idem ráno s malým do školy alebo poobede. Ceny bytov išli rapídne hore kvôli automobilke,tak isto aj ceny nehnuteľností išli hore priamo v NR ale aj v okolitých dedinach🙄Ja som bývala 13r aj pri nových zámkoch a 5rokov pri Leviciach radšej by som sa vrátila pri také menšie mestá ako bývať tu pri krajskom meste. Ale tak dostali sme dom od svokry muž má 200m robotu je tu kľud aj keď pri hlavnej ceste mame veľký pozemok 2000m2 chováme si sliepky, mame psa. Vyhovuje mi ze deti môžu vybehnúť na dvor a hrať sa. Ja si neviem predstaviť bývať v byte pre mňa by to bolo strašne. Ináč BA nenávidím strašne mesto všetci sa tam ponahlaju
Pozri sa, otvor si dve stranky.
Jednu o prac. ponukach a druhu o realitach.
Zavidim ti, ze idete zacat novy zivot. My sme tiez tak podobne a je nam uzasne. Cim mensia dedina tym lepsie. Mozete skusit aj Cechy.
Ja som nedavno pozerala nejake domy alebo pozemky na Slovensku. No nieco uzasne. Za par supov take pekne domceky s pozemkami.
Ani nevahajte. Do roka nech ste prec ❤ Prajem vam vela stastia.
@hajajajka Moja dcéra tam býva sj s rodinou a nikto nevie ani slovo po maďarsky. Tam žije už toľko Slovákov a navzájom si pomáhajú, že nie je tam jazyková bariéra. Väčšina Slovákov čo tam býva vôbec nevedia po maďarsky. A už aj tí Maďari si v týcho dedinách zvykli na Slovákov, takže sa im snažia aj rozumieť. Pomáhajú si cez FB. Je tam veľmi rozšírenáslovenská komunita. Tak isto je na tom Bezenye či Rajka, ale odtiaľ cesta do BA trvá dlhšie i keď je to bližšie, lebo chodia cez Rusovce a Petržalku kde sú už zápchy.
@kasiopeja01 momentalne to cenovo vychadza ako byt v Ba 😀 to uz skor byt v Poprade a tam chodit dovolenkovat. Za nas super pristup vsade, kazdu dedinku milujeme 🙂
@hajajajka mladi vedia po anglicky starsi iba nemcina. No stacia zaklady 🙂 tie termalne pramene hory lesy nadhera. Ja by som tiez sla ale my sa tu mame tak dobre.. 🙂 mozno ako starci budeme niekde pri detoch byvat,
kazdy tu uz ma po 2-3-deti, den prejde rychlo.my ani autom nemusime ak nechceme.
Drzim place 🙂
Ba nie je strasne mesto a nie vsetci sa zenieme a SME v strese 🙂 deti su cely zivot zdrave su v pohode a spokojnè 🙂Na Margo niektorych komentàrov, dievcatà ;)
@evelyn0303 súhlasím, ako som písala, mne sa BA paci, v podstate mi tu nič nechýba okrem stastneho manžela... Keby bol on rovnako spokojný so životom v BA, nemala by som dôvod vysťahovať sa z BA, ale v našej situácii viem, že by to pomohlo
@hajajajka chàpem ☹ nice pre kazdeho me toto hlavnè mesto..vyberte spràvne 🙂
My sme sa prišli do BA z iného mesta a nad tým, že by sme zili inde alebo sa vratili naspäť ani nezvazujeme. To aký život žijete, či je hekticky alebo nie nezavisi vôbec od miesta kde byvate ale od vnutorneho nastavenia. Ja som v BA nikdy nemala pocit, že by sme zili rýchlo, hekticky atď., máme tu skvely pokojny život, máme na všetko dosť času a sme spokojní. Určite by sme boli spokojní aj inde, nesúvisí to vôbec s tým, či bývame v BA alebo inde.
@wena presne.presne. To je take tvrdenie typu ,,Jedna babka povedala,,.:-/ taki co tu nikdy nebyvali nestudovali.. Je tu fajn 🙂
Kamarátka sa odsťahovala na Kysuce a nevedia si to vynachváliť 🙂 jej manžel pracuje z domu a vie slušne zabezpečiť rodinu, takže ona nemusí pracovať ak nechce, ale ešte aj jej sa tam podarilo nájsť prácu, ktorá ju baví. Deti si tam veľmi rýchlo našli kamarátov a zapadli do kolektívu v škole. Hovorili, že pre nich to bola veľká zmena, ale že jediné čo ľutujú, že to nespravili skôr 😉 na dome je síce oveľa viac roboty, ako v paneláku, ale zatiaľ sú veľmi spokojní
Mne sa pozdáva najviac okolie žiliny, martina, nitry, trenčína. ja bývam v BB kraji, pekný kraj, ale neodporúčam z toho hľadiska že ceny nehnuteľností v blízkosti väčších miest sú neprimerane vysoké vzhľadom k tomu že tento kraj patrí medzi tie najhoršie čo sa týka výšky mzdy a aj pracovných príležitostí. Taký Trenčín, Martin, Nitra Zilina je na tom lepšie čo sa týka práce a mzdy a ceny nehnuteľností rovnaké ako v okolí Zvolena alebo Banskej Bystrice

Vieden Rakusko nechcete? Tie sluzby zarobok,cistota krajiny.. Alebo zmenit mestsku cast, my SME z Race, vonku vinice les srnky chodoa na navstevu.plno deti ihriskà activity pod nosom,auto ani nevyuzivame SME v pphode ziasny stres ani uponàhlanie. Je to taka ,,dedinka 😀
Chpdime na striedavo aj do Mnichova ale nie je to ono, bez znamych ludi doma je doma..