Vysťahovanie z Bratislavy - kam v rámci SR?
Ahojte,
bola by som vďačná, ak by sa podelil niekto, kto celý život žil v Bratislave a nakoniec sa s rodinou rozhodol vysťahovať sa preč, o svoju skúsenosť.
Skôr ma zaujímajú prípady, kedy sa ľudia rozhodli odsťahovať sa z BA práve preto, lebo chceli žiť menej hektický a viac obyčajný život. Nechceli sa sťahovať do BA "satelitov" , ale odsťahovali sa úplne do inej časti SR (hoci aj do iného väčšieho mesta napr: Žilina, Nitra, BB), aby neboli "závislí" od BA čo sa týka práce.
Kam ste sa presťahovali? Neolutovali ste to? Našli ste "vytúžený pokoj"? Bol veľký problém nájsť si prácu? S akým vzdelaním a prac. skúsenosťami sa tam ľudia najviac uplatnia? Ste spokojní so školstvom a zdravotníctvom? Mate pocit, že žijete zdravši a obyčajnejsi, pokojnejsi zivot? Ste spokojnejší celkovo ako rodina? Nevrátili by ste sa už do BA?
Ďakujem veľmi pekne za všetky relevantné postrehy 🙂
@karolinka1991 uz Len na 1pracovnu poziciu sa hlasi stovky uchadzacov,najma mladi po skole maju velke Oči a myslia si ze hned zarobia 3tisicky a potom pride velke sklamanie..
moze byt, ved tu je vsetko drahe, tak sa necudujem,100€ je nic :D cim vacsie mesto, tym viac chaosu 🙂
@hajajajka ahoj, my sme v BA obaja studovali a zili este 5 rokov po skole, ale tiez sme sa rozhodli odist na stredne Slovensko do mensieho mesta, hlavne za cenu bytu v BA sme si mohli kupit byt v centre a mame vsetko po ruke. Auto vyuzivame velmi malo, pracu mam v pesej vzdialenosti, manzel dochadza za pracou vlakom. Je tu vsetko, co potrebujeme a volbu odist z BA nelutujeme. Drzim palce v rozhodovani. 🙂
@evelyn0303 a prosím, ako je to s cestovaním do Rače? Lebo to je ten istý smer ako Pezinok/Vinosady, čo sme nakoniec zavrhli kvôli tým veľkým zápcham (zjazd z diaľnice)
@hajajajka mám taký pocit z tvojich komentárov, že to ideš robit pre muza. Mala som kamosku ktorej muž sa musel vratit z USA kvôli ex a detom(mal tam dve prace/podnikal, kráľovsky zarobil a žil si tam svoj americký sen). Na SK sa pracovne nevedel zaradiť, stále ho to ťahalo naspäť do USA. Keď sa tam po 13 rokoch vrátil, podmienky tam boli úplne zmenené a nevedel sa pracovne zaradiť ani tam, ani už toľko zarobiť, ešte aj kopec penazi minul do rozbehu starého podnikania. Po roku sa s ovisnutymi ušami a bez úspor vrátil naspäť na SK bez ideálov. To, že si tvoj muž mysli, že bude inde stastny je podľa mna len jeho zidealizovaná predstava, pretože muž má byt stastny tam, kde je jeho rodina(môj muž kade chodi, tade hovorí, ako je nás 1,5 ročný drobec pre neho najdôležitejší a ako sa mu po jeho narodeni zmenili priority a ako dostal zmysel svojho života a nie je prvý ani posledný chlap, čo sa takto vyjadruje). Keď je Tvoj muž nešťastný a má doma deti v najzlatsom veku, podľa mna bude problem niekde inde ako v bytovej otázke. Predtým, než sa uchýlis k takémuto vážnemu kroku, ktorý zasadne ovplyvní hlavne Tvoje deti(v Ba sú najlepšie možnosti pre nich, čo sa týka škôl, športu, brigád, prace, učeniu sa jazykov,..) porozpravaj sa s ním vážne, prečo má takéto pocity a čo je skutočne za nimi(či vyhorenie z prace, či nespokojnosť v partnerskom zivote, či nie je pod tlakom, lebo je živiteľom rodiny, či nemá krízu stredného veku-že už je starý a zivot mu utiekol medzi prstami,atd.)
@lila1988 ďakujem za názor, ale teraz strieľas mimo; vyššie som písala, že nechcel bývať v BA ani po svadbe (to som vedela, len vtedy to bolo pre nás najlepšie dočasne riešenie) a nie je to o tom, že ja by som ísť preč z BA nechcela... A "dobro" deti vidí každý niekde inde, záleží to od hodnôt atď
@hajajajka ak sa nejaky trulo nezrazi s elinou pri Figare.. Zalezi v ktory cas ste na ceste 🙂 piatok je to vsade o ,,hubu,, ale tym ze este nechodime do skoly cestujeme hociktory iny den..
@hajajajka poznam dobre BA, ZA a BB. Nitru nepoznam dobre takze tu hodnotit nebudem.
Na zivot si viem predstavit len BA (vela moznosti - to nejdem vypisovat kedze odtial chces odist) alebo ZA (dobra dostupnost - jednym smerom hodinu a pol do Tatier a druhym hodinu a pol do hlavneho mesta, v Terchovej pekna priroda, mesto sa celkom rychlo rozvija, zdravotnictvo v ZA nie je dobre ale da sa ist blizko do nemocnic do MT/RK, ZŠ a Gymnazia ujdu, VŠ - "uniza" je skor technickeho charakteru, vyborna pre IT smer).
Podla mna v BB je stale dost malo moznosti, blizko su jedine Donovaly (v zime dobre sportove vyzitie ale s beznym bystrickym platom tam nebudes moct byt denne), maju OK zdravotnictvo, ZŠ a Gymnazia nic moc, VŠ - "umb" ma fajn fakultu medzinarodnych vztahov a pravo.
Ak mate VŠ nejaku pracu si v ZA alebo v BB najdete ale s najvacsou pravdepodobnostou to nebude ihned... Mozno budete musiet chodit po pohovoroch aj vyse pol roka. Dobrych miest je malo a ludi, ktori chcu zmenu alebo novu pracu je dost... Aj s lepsou VŠ mozes na strednom slovensku cakat plat cca 600-800eur v cistom. Nehnutelnosti na strednom Slovensku su o nieco lacnejsie ako v BA ale nie vyslovene lacne (necakaj ceny ako na vychode alebo na juznom Slovensku).
Myslim, ze vytuzeny pokoj je o pristupe k zivotu a da sa najst v kazdom z uvedenych miest (aj v BA), dobre si zvaz preco sa vlastne chcete stahovat a rozhodne to nerob len kvoli muzovi. Vyzisti co mu chyba a ci to nedokaze nahradit nejakym inym sposobom...
@hajajajka ahoj, ja som necitala vsetky komentare. Ale chcem k tomu napisat, ze velmi zalezi na zivotnom style a aj na vasom zamestnani, co mozete robit. Mam spoluziacku, ktora sa z Ba s manzelom prestahovala do Svitu. Su velmi spokojni, ale on robi programatora a ona zdrav. sestricku, takze sa v pohode uzivia aj tam. Poznam aj rodinu, kde su obaja ucitelia a isli na Oravu, tam sa im z ucitelskeho platu zije lepsie ako v Ba. Myslim, ze tiez je super byt farmaceut a vies sa uzivit takmer vsade, no poznam aj pripad, ze sa vratili do Ba, lebo to nezvladli na dedine pri Zvolene financne. Rozdiel platu bol velky a cien byvania az tak nie... My chceme tiez mimo Ba, ale len tuto do okolia 🙂asi Pezinok
@molnmon Ano, Svit je super. Ja som tam zila cely zivot a vydala som sa do Popradu. Poprad je super, ale i tak by som menila za Svit, kedze nie som velmi na nakupovanie a radsej mam les a prirodu hned pod oknom 🙂
@hajajajka ahoj, tak ako ste sa rozhodli? Odišli ste z BA? A kam ak smiem vedieť? Ja práve zvažujem odchod z ba, ale ja som samozivitelka s jedným dieťaťom, takže moje vysnívané bývanie v domčeku není možno v ba, jedine mimo a to zase finančné a časovo by som sama nedala... Ale ja zvažujem odchod na vychod do rodného mesta, kde mam rodinu, kamarátov, v ba napríklad nemám žiadnu rodinu, práca by bola rovnaká ako v ba... Ale mam obavy, či odísť z ba, predsa ako píšu vyššie, ba ma viac možností... Ale popravde šťastná tam nie som
@karolinka1991 ďakujem za infosky a rady ;) ja mam obavy, či sa tu aj ja sama "nezakopem" alebo ako by som to správne nazvala, ale mesto je aspoň 10 tisícove, takže až také malé nie je. A ešte by ma zaujímalo ako ste to riešili s bytom, dali ste ho do nájmu alebo predali, to tiež zvažujem, čo s ním, ale zatiaľ uvažujem nad nájmom, nech mam ešte "zadné" dvierka ak by to bolo na východe zle 🙂
@lenka0714 my sme riešili predaj bytu, lebo 3izb sa neprenajima v BA jednoducho, ale zase naša rodina ma v BA byt, ktorý by sa dal využiť v prípade, že by sme sa potrebovali vrátiť (rozmýšľali sme aj nad prenájmom, ale asi by to bolo dosť komplikované) . Záleží teda, aký veľký byt máš a hlavne asi tie financie, či by si bývala u rodiny alebo by si si kupovala ďalšiu nehnuteľnost (ale čo viem, ceny nehnuteľností sú na východe priaznivejšie) a či by bolo pre Teba možné po fin. stránke ponechať si byt v BA (ak je napr 1izb alebo 2izb, myslim,že tie sa prenajímajú veľmi dobre)
@hajajajka Ahoj. Môžem poprosiť odpoveď, či ste sa nakoniec z BA odsťahovali a kam? My sme totiž v Stupave a tu veľmi nešťastní. Chceme yz davno ist prec z Blava-kraja....Problém je, že manžel ma dobru prácu vo VW .....inde si sotva niečo najde-kvoli (ne)vzdelaniu. Ďakujem.
@hajajajka ajaj, práveže mam tiež 3 izbový a presne takto rozmýšľam, ze nechať aj ho, aby som mala zadné vrátka, v prípade, žeby som sa chcela vrátiť, ale za ďalšie zo začiatku by sme museli bývať u rodičov a asi toho sa obávam, predsa len som zvyknutá na svoje, mať aj svoje súkromie rovnako ako oni majú už ten svoj režim
@skogena333 a prečo ste tam nešťastní, keď smiem vediet? A som už 3 roky nešťastná v ba, odkedy som sa rozviedla a som tam sama bez rodiny, naskytla sa mi možnosť vrátiť sa domov, ale až na východ a k rodičom, prácu by som mala rovnakú ako v ba
@lenka0714 Kvoli susedom, ktorí sa nasťahovali pred 2 rokmi a od vtedy máme zo života peklo. Do teraz sme žili v panelakoch a vždy dobre. Ale po tejto skúsenosti jedine samostojaci rodiny dom, alebo s niekým bývať vedľa, koho poznáme. A žiaľ ani kamarátov veľa nemáme, ani rodinu na blizku. Všetci daleko alebo v zahraničí...corona...
Takže chápem dobre, že ste sa rozviedli s manželom?? Kvôli situácii s bývaním v BA?
@skogena333 teraz máte zlého suseda v paneláku? Ci v dvojdome?
Nie, nie, ja som za ním došla do ba, vzali sa a po 4 rokoch rozviedli. Už sú 3 roky od rozvodu, stále som v ba, nemám tu rodinu, kamarátov tiež máličko
@lenka0714 chápem...môžme sa niekedy stretnúť 😉
v bytovky máme suseda, čo už 2 roky vŕta a búcha klafivom. bez vyvesky, bez oznamu. Dieťa budú vŕtačkou- ma z toho už zdravotné problémy...Riešime to už aj s policiou. Žiaľ nám nevedia pomôcť...
@skogena333
*kladivom
*budí
@skogena333 áno môžme, kým sa nestahujeme :D
tak to asi veľa riešení na takéhoto suseda nie je :(
@lenka0714 veru nie. povedali nám, že takého už nikto neprevychova. To známe "zlyhanie ľudského faktora"...zákon na to nie je. od 6 do 22 môže...
Rada sa stretnem. 🙂 A v ktorej casti BA bývate? A stahujete kedy? Aj my chceme preč čo najskôr.

@hajajajka no podla mna aj Kosice by mohli byt ☺️
mesto pekne, praca sa tiez da najst, ceny bytov/domov isli hore, ale to asi vsade na SR