Vývin chlapcov v puberte nie je tak sledovaný ako vývin dievčat

maxxim
17. máj 2020

Pekne nedelné rano 😊
Možno táto téma bude pre niektorých od veci, no myslím si ze by bolo dobré venovať jej trocha pozornosti. Nejedná sa len o môj problém, existuje mnoho chlapov, ktorý maju problémy z plodnosťou. Veď často prízvukujú zdrav. ze za neplodnosťou stojja muži ako aj zeny. Že to číslo v % je 50 na 50. Kvalita spermí klesá, vyšetrenie testosterónu sa bezne nerobí, celkovo tejto problematike sa nevenuje dosť pozornosti na skolách tak ako u dievcat .
Milé žienky, viete dobre že u dievčat sa už v základných skolách podsúvaju informácie ohladom prvej menstruácie, vývinu pohlavných žliaz, jednoducho čo sa deje z telom pri prvých pubertálnych prejavoch.... a chlapcom sa nedostane nič. Za ten cas co su ich spolužiačky nabádane na prvé preventívne vyšetrenia a riešenia ich problemov, tak chalani max hrajú futbal. A to je kameň úrazu. Vôbec sa nerieši aj ,, mužská stránka".. a tie preventívky" u detsk. Obvod. Lekaroch su absurdné. A pritom môžu mať už prvé prejavy oneskoreneho vývinu, nepostupujúca puberta,.... a pritom stačí možno jedna návšteva u urológa, zobrať krv na vyšetrenie hormónov, urobiť vyšetrenia zakladných funkčných vecí ohladom mužstva. Možno by stačila odborná príprava v školách co by ako malo byť, a čo netreba tolerovať, opísat im príznaky anomálí, celkový stav zdravého vývinu.... no nedostáva sa im nič. Oproti dievčatám absolútne nič. Nesmie to byť tabu. Jedná sa o Vaších synov. Prvé prejavy ineho smerovania fyz. Znakov, gynekomastia, málo ochlpenia, únava, bolesti... toho je viac a pritom by stačila jedna prehliadka, jeden odber, jedna porada.... riešenie problémov a výzvy je jednoduchšie ako následky, sklamania. Veď všetko podchytené v rannej puberte je lepsie liečitelné ako v strednom veku keď sa zistí nejaký problém. Rozpísal som sa, no stojím si za tím ze v dnešnej dobe netreba zatvárať oči pred takouto otázkou. Tak ako sa robia dievčatám odbery, výtery, a soná treba upovedomiť verejnost, rodičov, že mužske pohl. Orgány a ich vývoj by mal byť tiež sledovaný v záujme ich budúcnosti. Súhlasíte?

ovaaa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
h2
17. máj 2020

No neviem, mňa teda na ZŠ a ani na SŠ nikto na žiadne odbery, výtery s soná neposielal. Prvýkrát v živote som bola u gynekológa, keď som mala 19 rokov.

aksuram
17. máj 2020

@maxxim nemyslím si, že je to tak čierno biele.
Súhlasím s H2.... Tiež ma v škole nikam neposielali.
A čo sa týka info o dospievaní chlapcov a dievčat, tak tiež to nevidím tak zle ...môj 13 r syn teraz práve preberá rozmnožovanie na biológii a musím povedať, že mi jeho vedomosti zo školy prídu prekvapivo rozsiahle. Ale pripúšťam, že to môže byť aj prístupom konkrétneho vyucujuceho.

A taktiež si myslím, že sledovať zdravý vývoj svojho dieťaťa je hlavne úloha rodiča, ak sa mu niečo nezdá konzultovať s lekárom. A najdôležitejšie mať zdravý vzťah s dieťaťom aby sa o prípadných problémoch ten rodič mal ako dozvediet 😉

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
17. máj 2020

Neviem, ale keď bol syn maličký, tak doktorka mu pravidelne počas preventívnej kontrolovala zostupenie semennikov a stav predkozky
Asi veľa závidí aj od pediatričky aká je dôsledná

Neviem, nepamätám si, že by sa mi ako dievčaťu-žene venovala nejaká extra pozornosť. 1x som u gynekológa bola až ako VS študentka

Je fakt že na škola v rámci biológie by sa mohli viac venovať 1. pohlavnému styku, aby si decka nemysleli, že keď to robia 1x tak slečna nemôže zostať tehotná, alebo iné SKVOSTY ktoré tu na MK mame bežne možnosť citat, že dospelé ženy a muži NEOVLÁDAJÚ základy reprodukcie resp. pravidiel

Ale kľudne si zaloz napr OZ a začni sa tomuto čo píšeš venovať a robiť napr prednášky na školách

diewcatqoo
17. máj 2020

To informovanie dievcat u nas prebiehalo tak, ze v 7. rocniku na ZS prisla gynekologicka, rozdala nam dievcatam vzorky vloziek a tamponov a povedala, ze coskoro dostaneme menzes, budeme krvacat, tak aby nas to neprekvapilo (vacsina z nas v tom case menzes uz davno mala), vysvetlila, ze vlozky sa lepia na nohavicky, tampon sa zavadza dovnutra, ze obcas nas moze boliet brucho a to je asi vsetko. Tato prednaska bola u nas velmi "obohacujuca".
Dalsiu prednasku sme mali v prvom rocniku na strednej, ked vo vedlajsej triede otehotnela jedna prvacka, tak vsetci prvaci, aj baby, aj chalani, mali prednasku o sexualnej zodpovednosti.
Ziadne dalsie informacie o rozmnozovani, pohlavnom ustrojenstve a pod sme v skole nedostavali. Ja kedze som mala urcite problemy, tak som bola od skorej puberty sledovana na gynekologii, cize v tomto smere som asi bola viac informovana a vysetrovana ako moji rovesnici, ktori o tychto veciach nemali ani paru a vacsina mojich spoluziaciek bola prvykrat u gynekologa az po tom, co zacali pohlavne zit.
Teraz mam syna, ma 3 roky a lekarka na kazdej prehliadke kontroluje semenniky, aj predkozku, pyta sa stale, ci nie su problemy s cikanim a pod.

maxxim
autor
17. máj 2020

@anita1978 ja som skôr myslel ze medzi chlapmi sa taketo veci noc neriesia ako medzi babami..cca 15 rokov som vonku zo Zakladnej skoly a už vtedy chodilla lekarka do triedy za dievcatami a rozoberali intimne problemy. . a dajme si na rovinu ze kolko dievcat v pubertalnom veku navstevuje gynekolgiu a rôzne prehliadky ...najmä v prevencí proti rakovine krcku maternice, prsniky... nechcem porovnávať, iba poukazať ze nie len ja ale aj mnoho iných chlapov sú v úzadi pri neskorom zisteni diagnozy alebo pri probleme bez príznakov ako je samotná neplodnosť. Mnohokrát az spermiogram odhalí problém, ktorý mohol byt podchytený skôr, liecený, alebo aspon zminimalizovany ohladom iných tazkostí a chradnuti zdravia skrz mužske hormóny alebo iné. Stacilo by keby aspon pri preventívnych prehliadkach pri zobrati krvi, hlavne v puberte boli spracovavane aj vysledky na testosteron. Ved sa jedna o zdravie osoby. Niekedy tak málo stací, a menej je niekedy viac.

0silvia0
17. máj 2020

@maxxim praveze v detstve viac kontroluju pediatri chlapcov, je to sice len taka namatkova kontrola, ale je. Dievcata pediatri vobec neriesia.
Ostatne si dievcata riesia same. Ak maju problemy, chcu antikoncepciu, chodia z vlastnej vole ku gynekologovi, nikto ich tam pausalne neposiela.
To, ze si muzi neriesia svoje zalezitosti je take typickejsie pre muzov, vzdy boli zeny v tomto zodpovednejsie. Ale vsetko sa viac medializuje, povedomie narasta, tak hadam sa to zlepsi a muzi sa tak nebudu ani hanbit ani bat ist k lekarovi. A myslim, ze kazda normalna matka/otec ak spozoruje nejaky problem u syna, tak to nenecha bez povsimnutia.

kittykat22
17. máj 2020

@maxxim neviem ako si predstavuje, ze by sa riesila plodnost chlapcov? Ako robit plosny spermiogram alebo testy? Vies si predstavit ten stres, ked povedia 15 rocnemu chlapcovi ze je neplodny? Neviem ci si uvedomujes naplno dosledky tejto spravy. Chlapec uplne mimo, nevie co to znamena, rodicia sialeni. A co s tym? Brat prasky, injekcie, zacal hladat vztahy aby co najskor bolo dieta? Informacia o neplodnosti by velmi vazne ovplyvnila rozhodnutia chlapca aj jeho rodiny. V mnohych pripadoch zbytocne. Verim tomu, ze je vela muzov ktori splodili dieta aj napriek mizernej sanci alebo lenivym spermiam, pretoze mali stastie. Ten kto stastie nema, vyhlada odbornu pomoc. Naco stresovat ten stastny zvysok.

h2
17. máj 2020

@maxxim Z toho, čo píšeš, mi vychádza, že máš zrejme nejaký zdravotný problém, ktorý nemusel byť, keby sa zistil skôr. Ale toto sa dá napísať na mnohé diagnózy. Keby si mal, napríklad, nedajbože, nádor na mozgu, môžeš sa sťažovať, že nerobili plošne všetkým žiakom ZŠ CT mozgu. A to je len príklad. Kam by sme sa dostali, keby sa preventívne neustále kontrolovalo všetko? Pokiaľ nie sú problémy, nie je čo riešiť.

ajka0207
17. máj 2020

@maxxim nesuhlasim, chalani mali rovnako sexualnu vychovu ako my baby, k doktorovi nikdy neposielal ani nas ani ich.

cickamon
17. máj 2020

@maxxim ja netusim odkial si zobral ze dievcatam sa venuje viac no pravda to nieje ....ta prednaska bola klasicka hodina biologie ako aj pocas vyucovania a dali vzorky vloziek a tamponov a knizocku ci letacik o fungovani zenskeho tela 😀 realne u chlapcov by im vzorky nemali coho dat a letacik ci knizocku co obsahovala rovnake info ako v ucebniciach biologie ... to je uz iba o pristupe chlapci su hamblivejsi tak nepojdu k lekarovi pokial "neumieraju" dievcata musia ist ked chcu antikoncepciu alebo jednoducho lepsie vidia problem kedze maju cyklus ktry vedia sledovat ...to je fakt ktory sa neda porovnat ....ako u nas na strednej za cely cas co viem bolo u gynekologa iba asi 5 dievcat z 20 a u urologa traja chlapci zo 14 teda ak si to spriemerujes je to cca rovnako ...

maxxim
autor
17. máj 2020

@kittykat22 no, inak nadpis si pozmenil admin, je to trochu dvojzmyselne.
Áno je tazke dozvediet sa nieco takéto, no este tažšie naprávať a dohánat dôsledky. Ked je nieco geneticke, nepomôze nic nieco zfunkcniť, ale keby kazdy vedel co to o svojom stave tak by aspon tlmil príznaky , ktore su sprevadzané. Niekedy stačí naozaj málo. Nemyslím si ze posielat 15 roc na spermiogram je uplne vhod, ale spravit vysetrenie na testosteron co je základ vsetkého a potrebneho pre muža nieje az tak zložite ked uz sa krvne testy robia. Radsej som to tu písat nemal, no neviete si ani predstaviť kolko chlapov na SK má problemy z testosterónom a kolko z nich má sance ked sa zacne v rannom veku. Ale ok, ak je nieco traumatizujúce tak az vtedy ak je neskoro vôbec niečo riesit.

pribinak
17. máj 2020

@maxxim ja chápem kam smerujes, že jednoduché a ľahké vyšetrenie by odhalilo veľa a rýchla pomoc mi zamedzila v budúcnosti oveľa väčším komplikáciám. Skús osloviť nejaké OZ či by nemali záujem robiť aj s touto témou, možno budeš prekvapený pozitívnym prijatím

eliska13
17. máj 2020

@maxxim čítala som tvoj minulý príspevok preto chápem tvoj terajší😀v niečom máš pravdu, ale to, že niekto spraví chalanovi spermiogram s dobrým výsledkom o pár rokov to tak nemusí byť.Ja som práve minule s kamarátkou rozoberala jej dcéra má veľký problém s HPV bradavice, lieky, zle testy u dievčat sa robí cytologia, vytery u chalanov nič a tí sú roznasaci.U dievčat sa to často zistí, až im hrozi konizacia, neplodnosť, zrasty....ved dnes je tabu a aj tu to často čítaš, že muž nechce ísť k urologovi ani za nič, nemajú sex mesiace, krv v ejakulate.Zeny zase opak sledujú svoj výtok a so všetkým sú u lekára😀v škole si myslím, že to preberajú dostatočne môj syn má práve biológiu a v knihe rozoberajú všetko ešte aj klitoris.Na prevencii sa kontroluje ochlpenie, semenníky...to, že je obrovský problém so spermiogramom je fakt je to dobou akou žijeme, stres, strava, fajčenie naši otcovia ho majú lepší ako naši muži.Posuva sa vek plodenia deti...vieš všetko je o zodpovednosti nikomu nebráni si dať spraviť spermiogram na vl.ziadost, ale v princípe súhlasím dievčatám a ženám sa viac venuje pozornosti, alebo sú zodpovednejšie a vyšetrení sa dožadujú.

eliska13
17. máj 2020

@maxxim máš to ako u žien tiež veľa z nich má problémy s ochlpením, ovulaciu a majú prevahu mužských hormónov a sú chlapi menej muzni bez ochlpenia, zozenstili s nulovým libidom

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maxxim
autor
17. máj 2020

@pribinak presne tak. Podstata veci je jednoducha. A nejedna sa len o plodnosť muza, ale aj o jeho fungovanie v beznom zivote. Ine komplikácie a diagnózy bývaju z tím spojené, súvisia z tím a vznikaju nove pre tento zakladny problém, no malo kedy býva znalosť a prípadná viazanost z nedostatkom hormónu. Mladý clovek si myslí ze mu je ok, je naucený zit bez tohto hormónu, lebo ho nepozná a nevie ako by to malo byť. Kde je hranica únavy..výkonnosti a co by malo jeho telo vykazovať., hranica celej rovnováhy je jeho telu nepoznaná. Hej, skúsim sa na to zamerať cez nejake obč. Združenie ci nieco podobné. Za krátke obdobie mám asi 80 e-mailov ohladom tohto problému, a niesu to len mamy písajúce o svojich detoch aké majú príznaky...ale aj o 40-tnikov , ktorý síce nemaju zlú genetiku ale dlhodobo neliecenú nizku hladinu testosterónu. A bohuzial iba endokrinologicke vysetrenia zväčsa nájdu spojitosť keď je problém.

0silvia0
17. máj 2020

@maxxim a preco tebe 80 ludi pise ohladom muzskych problemov? Robis nejaku osvetu, ci sa tejto problematike nejako odborne venujes?

matabb73
17. máj 2020

Ja mám syna aj dcéru a z mojich skúseností môžem napísať, že ich vývoj sa sleduje rovnako. Synovi na preventivke doktorka pozerala aj semenniky a to bol už v puberte. Potom klasika, rozbor krvi a keď sa jej niečo nezdalo, poslala k odborníkovi. Dcéra je v puberte teraz a len sa spýtala, či už ma menštruáciu a tiež prehliadka a rozbor krvi. Dieťa si musí všímať hlavne rodič a keď sa mu niečo nezdá, upozorniť lekára. A tiež sa treba rozprávať s dieťaťom , vysvetliť mu, že keď sa jemu niečo nebude zdať, treba sa zdvôveriť. To, že chlapci majú teraz menej spermií súvisí s iným životným štýlom. Väčšina sedí doma na zadku a majú málo pohybu, omnoho menej ako ich otcovia. Semenniky musia byť v chlade, aby dobre fungovali a sedenie im neprospieva. Do toho nezdravá strava a chémia všade, tak sa nemôžeme diviť, že je to tak.

maxxim
autor
17. máj 2020

@0silvia0 ahoj, nerobím ziadnu osvetu , a ktovie co bude...len som dostal takú myslienku zo skúsenosti co sa nedostalo mne...a xx dalším..mohlo by sa dostávat ziakom zakl. Prip. Stredných škôl aký vývin tela je prirodzený ohladom intimneho zdravia. Aké charakteristiky sú prirodzené u muža ...Áno, chalani idú az ked je nejaký problém, je to verejne známe ze skoro nik tam len tak nejde pretože je to tak dlhodobo zauzivané. Ale na krv chodí skoro kazdý pravidelne... min raz za 2-3 roky a myslím si ze spraviť výsledky aj na testosteron nieje ziadna veda pre zdravotníctvo v pubertálnom veku danej osoby. A pritom by nemuseli ani isť k urologovi.

matabb73
17. máj 2020

@maxxim aby takéto testy robili plošne, muselo by o tom rozhodnúť ministerstvo, aby im to preplatili poisťovne. To môžeš vyriešiť len s pomocou odborníkov, čiže lekárov.

marca12
17. máj 2020

@aksuram uz v detskych encyklopediach urcenych 6 rocnym detom je to az prilis detailne opisane,co som bol v soku

maxxim
autor
17. máj 2020

Táto téma nebola mierená k porovnavaniu dvoch pohlaví, ale o potrebe informovanosti ako rodičov tak aj detí. Iba som sa zamyslel ze ak by robili napr. Tie testy z krvi komplexnejsie, aspoň 1x do dovŕšenia 15 rokov zivota ,dalo by sa urcit aj viacero vecí a mozno by to posunulo pohlad ku súvislostiam iných komplikácí , prípadne by sa nejaká odchylka aspoň sledovala. Nehladám chyby vo Vás, ani nič podobné, neposudzujem ani sa nechcem nikoho dotknúť, je to iba môj pohlad a názor.

eliska13
17. máj 2020

@maxxim chcel by si veľa😀ja som šokovaná, že v klasickej preventívne už nie je ani RTG pľúc, až tuším po 40? a EKG mi popisovala len obvodná

maxxim
autor
17. máj 2020

@eliska13 ividíš de to dole vodou... a su to najpodstatnejsie veci ohladom zdraveho fungovania...

cickamon
17. máj 2020

@maxxim prepac ale uz len nazov a uvodny prispevok je jasne pisany k porovnavaniu ....dievcata maju vsetko, prehliadky, prednasky, informacie a chlapci chudaci nic a len hraju futbal....realita je ze informacie aj prehliadky maju rovnake, len ty to nechces vidiet lebo sa citis asi nejak ukrateny ze si o takomto probleme nevedel v puberte...ak si nechcel porovnavat, mal si to napisat uplne inak a opytat sa o informovanosti chlapcov v pubertalnom veku....

deti95060810
17. máj 2020

mám lslečny v puberte a žiadne výtery a odbery sa nekonajú...tak ako aj pri mne pred x rokmi....😉
Takže neviem - ja žijem na sk, , či aj ty a rozprávame o tej istej mizernej zdr, starostlivosti...

sunny8
17. máj 2020

Áno o prvej menštruácii nám povedali prvýkrát v šiestom ročníku a to som ju už mala druhý rok takže všetko som si musela "naštudovať" doma keď som náhodne v tv začula slovo menštruácia a som sa maminy opýtala na to že čo to je .. nikdy predtým som to slovo nepočula. Dokonca som si nevedela ani správne zalepiť vložku 🤦 moja drahá kamoška mi vysvetlila že lepenkou to ide na telo a makķym na gaťky 😂😂😂😂😂 ona bola pri mne keď som to dostala prvýkrát a ona sama to ešte nemala a takto som chodila ako dilino pol roka kým som zistila že si tu vložku lepim zle 🙄 .. ale žiadne sono ani preventívna ani nič sa nekonalo. Ani dievčatám to nie je vysvetlené včas ani dobre.

sunny8
17. máj 2020

Ale ako správna mater poučila som svoju 6 ročnú dcéru že čo je menštruácia lebo reklamy chodia na vložky každú chvíľu takže také niečo by mali vziať do rúk rodičia a nie čakať od školy že deti poučí a bude sledovať či boli na vyšetrenia či nie ..