Vývoz odpadu raz za mesiac: Riešenia a úvahy
Kto má takúto frekvenciu v obci alebo bude mať od Nového Roka? Ako to budete riešiť alebo riešite? Už teraz mám plný dvor košov (na plast, na sklo, na papier, kompostér, na zmiešaný odpad) a to budem musieť mať 2 koše 120l alebo kúpiť veľký 240l na vlastné náklady. A najhoršie, že neviem si predstaviť že v teplých mesiacoch bude odpad v koši smrdieť mesiac, však to bude smrad na celej dedine a nebude sa dať ani vetrať. Je toto normálne v 21 storočí?
My tak mame uz asi pol roka. Bala som sa toho aj ja ale da sa to v pohode zvladnut - prinutilo nas to viac separovat. Tiez mame vela kosov na rozne druhy odpadu. V lete nic extremne nesmrdelo lebo odpad zo zahrady/bio odpad vynasali kazde dva tyzdne a zvysky jedla sme tiez davali do na to urceneho smetiaka. Nastastie uz ale nemame deti s plienkami 😁
my sme doma štyria - sem tam príde frajer a frajerka, vývoz máme raz za mesiac a úplne v pohode nám to stačí, všetko vytriedime. Smetiaky máme za domov trošku ďalej, ale na kolieskach takže s jednou rukou pekne vynesiem pred dom.
@lubka86 no u nás nevyvážajú bioodpad vôbec. už to vidím ako to ľudia budú vyhadzovať za pozemok na lúky a na začiatok lesa, už teraz po Vianociach nájde človek často zvyšky zemiakového šalátu, kosti a tak vyhodené v prírode. Akurát psy budú mať sračku a divá zver sa ešte viac priblíži k domom, lebo budú za tým chodiť.
Kto toto schválil? Starosta? Poslanci?
Mizno by sim sa spojila s viacerými ľudmi a spisala petíciu za častejšie vynášanie smeti
Rodičia už nejaký ten rok separujú - plast, sklo, papier, kovy, bioodpad, kompost. Smetnú nádobu na komunal ani za mesiac nenaplnia (sú dvaja).
@pribinak asi starostovia v okolí sa tak dohodli. Nebude to len v našej obci, ale čo pozerám rozpis na rok 2025 tak rovnako to majú aj dalšie 3 susedné obce, všetko obce s 500 až 3000 obyvateľmi, teda žiadna osada kde je 30 domov a 10 trvalo obývaných, ale klasické obce.
My to tak budeme mat uz druhy rok a uplne v pohode.Niekedy ani za mesiac nenaplnime.Vsetko sa da pekne vyseparovat.
Kôš na bioodpad mame v obci, tam to zanasame sami, na plasty a papier mame tie väčšie nádoby, separujeme dosť, keď je nádoba plná, plasty a papier dávame do tých veľkých vriec na to určených a nádobu na komunál, ktorú nám vyvážajú každé dva týždne dakedy ledva naplníme za mesiac. Sme 4, a varím fakt že dosť
Obec mojich rodicov sa za toto postavila, ludia nesuhlasili, stazovali sa a hla dalo sa, vyvazaju kazde dva tyzdne
A separuje sa tiez ci plast, sklo, elektroodpad, pri urade su dalsie smetne kose na triedeny odpad ak maju doma nieco vela sklo napr tak mozes ist vyhodit k uradu
Ak sa im nezmesti komunal vedia si dokupit za 1€ ci 2€ ani neviem presne velku nadobu jednorazovu na komunalny odpad- nikdy nevyuzili, vyuzivaju len ti obyvatelia, ktori tu maju nehnutelnosti ako vikendove chaty a pod.
Ja by som to uvitala, nam vyvazaju kazde dva tyzdne a mam zaplnenu len tretinu kosa, kedze separujeme, ani tam nemam co hadzat.
My sme doma piati, mame to tak uz treti rok aje to super, ledva ten 110l kos za mesiac naplnime. Ale u nas sa poctivo separuje, aj nasa skola na to kladie doraz, takze decka su vycvicene. Plasty nam vyvazaju 2x mesacne, papier 1x, kompost 4x a kuchynsky odpad sice kazdy tyzden, ale to nepouzivane, dostali sme k tomu take 60l pytle a pride mi absurdne vyhodit taky kus plastu ked v nom budem mat 2 kosticky z kurata, tie radsej dam do komunalu a inac jedlom nezvykneme plytvat a vyhadzovat ho. Nic nam nesmrdi, na taketo bio-zbytky mam uzatvaratelnu dozu v chladnicke v pivnici, kelimky od jogurtu povylizuje pes alebo ich hodim do umyvadla a kym umyjem hrniec, oplachnu sa same. Na sklo mame v obci viacero kontajnerov, tiez na handry Humanu a Ekocharitu, kos na baterky a elektroodpad.....U nas sme si tu frekvenciu zvolili sami, konecne je ta moznost, predtym sme cele roky platili stvrnasobok aby mi kazdy tyzden vysypali do 1/4 naplneny kos.
vy ste nemali moznost zvolit si frekvenciu raz za dva tyzdne alebo raz za mesiac?
Aj my to tak mame už pár rokov a dobre mi to lezie na nervy. Keď nám to nevychádza, muž berie smeti do prace a tam vyhadzuje
Však vysyp do najbližšieho lesíka či potoka :D to len bezmozog mohol vymyslieť :D
My máme za mesiac necelú polovicu čierneho smetiaka zaplnenú, poctivo separujem. Plastov je najviac.
Aj u nás to bude od januára 2025. Tiež riešim hlavne ten smrad v lete. A tiež som zvedavá na lúky a lesy ako budú vyzerať. Už teraz prídu ľudia z okolitých dedín a vyhadzujú smeti kade tade popri ceste. Radosť chodiť na vychádzky
My to tak mame a katastrofa, ked bola mala plienkovana... teraz uz je to lepsie. Ale bioodpad nam nevyvazaju. Ked mame vela smeti, zanesiem k ocinovi, im vyvazaju 2x tyzdenne. A nieco suseda vravela, ze od noveho roka nebudu vyvazat z dvorov, ale len dole od hlavnej cesty(asi 150mod domu) no to ma teda nastvu, asi sa pojdem porozculovat na ou, co sice nemam vo zvyku, ale toto je fakt cez...
kolko vas byva v domacnosti? lebo teda ked triedim riadne ako mam (a to triedim iba PLAST a papier + kompost (na zahrade, bio neodvazaju od nas tiez), iny triedeny odpad mi neodnesu z domu a obecne kose velke su daleko a ledva ten 120l naplnim. Niekedy sa stane, ze na total plny a hodim vedla nejake vrece este (vezmu to v pohode smetiari... a vzali by u nas aj 3 smetiaky, im je to jedno co dotlacime k ceste), ked upratujem napr dvor a okolo plotov atd.
Napr triedeny odpad ked je vela, beriem normlane do prace, alebo do obecnych kosov velkych, ak je toho vela, pripadne aj zberny dvor mame po ceste, kde to mozem dat. Lebo papier u nas raz za 3mesiace je malo...
My mame takto vyvoz komunalu raz za mesiac, predtym sme mali raz za 2 tyzdne. Sami sme si vybrali za mesiac. My toho odpadu mame fakt minimum, my velmi vela a poctivo triedime. Bioodpad chodime vyhadzovat kazdy den do takej spolocnej nadoby, to mame kusok od domu, mala prechadzka. A uprimne ja by som.bola najstastnejsia keby sa v nasej obci zacalo uz platit podla vahy odpadu, my ani za ten mesiac nemame zaplnenu tretinu nadoby a to mame tam hlavne plienky. Len pre uplnost nadobu mame 120 l.
@simca06022011 No u nás je problém, že pracujeme z domu, teda tvoríme odpad len doma, ved si zober že od pondelka do piatku chodí bežne človek domov iba spať a odpad tvorí inde. u nás sa to postupne nazbiera. Triedime, plast dlho, odkedy dali koše na sklo a papier aj to a pomohlo to, predtým sme mali raz za 2 týždne tú 120l nádobu plnú tak, že sa nedal zatvoriť poklop, teraz je plná na 70 percent. Ale viac to znížiť neviem.
@pandusica ak by to tak bolo, zase vzniknú čierne skládky. Kedysi boli také žetony čo sa dávali na kôš, jeden stál 20 sk-kupovali sa na obci a smetiari ich brali ak človek dal kôš. A kopa ľudí vyhadzovala do prírody aby nemuseli platiť 20 sk za žeton na obci. Bohužiaľ Slovač je sprostá a pre pár eur znečistí prírodu bez problémov. Preto sa prešlo znova na paušálne poplatky.
My sme v dome 4, a davame smetiak vyvazat tak cca raz za 2 mesiace. Ked sa separuje tak ako sa ma, da sa to.
Ja som doma a tolko odpadu netvorim teda. ked tak len cez obec to riesit, u nas sa riesilo teraz, ze ak triedit mame, maju castejsie vyvazat a zmenili nam to. Ved sa pozri do kosa co tam mate, ja neverim, ze ak separujes vsetko mas za 2t tak plnu nadobu ze nezatvoris to...A ak sa neda, tak sa neda...
Len to je zavisle najma od ludi, ako k odpadu pristupuju. Nechcem hadzat vsetkych starsich ludi do jedneho vreca, ale u nas netriedia ani moji rodicia ani svokrovci. Moja 4 rocna dcera lepsie triedi odpad ako oni. Stale ich upozornuje, ked nieco nevytriedia ako maju 🙂. My naplnime podla mna smetnu nadobu, ak by nam nevyvazali tak za 4 5 mesiacov a nasi susedia za tyzden nemaju kam davat, minule si uz supli k nam odpad🙂
Nam odvazaju raz za dva tyzdne, ale kedze to vobec nenaplnime, tak davame len raz za 4 tyzdne. Ved ked poctivo triedis, tak to bohate staci... V 21. storoci odpad separujeme a zmiesaneho je potom minimum. A predstav si, ze to vobec nesmrdi ani v lete, ved je to poviazane v sackoch na smeti.
My tak tiež máme, ešte máme malé dieťa, čiže plno plienok.. ale ostatok všetko separujeme a normálne nám to vyjde.
My mame kazde 2tyzdne a to v nedelu vecer pred vyvozom rozmyslame co dame do kosa, kedze tam su ledva 2 vrecka hodene. Triedime, takze komunalu je malicko. Skus zacat aj ty
My máme odvoz raz za dva týždne, ale vykladáme smeťák raz za mesiac aj menej. Žiadny mimoriadny smrad nieje, keďže v záhrade máme kompost, takže biologický odpad do komunálu nedávame žiadny. Ak je nejaký obal z mäsa, ktorý nemôže ísť do plastov, tak ho vypláchnem a vyhodím ho tak. Ale smradu si užijeme až až keďže cca 8km od nás je smetisko a keď je nízky tlak tak je ten nechutný zápach cítiť aj viac ako 10km v smere vetra. A smetisko rastie a rastie práve vďaka ľuďom, ktorý neseparujú.
Tak potom niečo robite zle, aj my sme doma na HO a raz mesacne je to uplne v pohode.My mame iba vrecia na plast,papier, plechovky- konzervy, sklo to beru raz mesacne.Bio odpad name neberu tak vsetko ide na kompost a kuchynsky odpad nam v rodinnych domov neberu vobec, tak sa vari tak ,aby neostavalo a ked nieco vystane tak zaniest niekam pre zvierata po rodine alebo na ulici mame tulave macky tak tym do misky dame. Olej sa uz da tiez teraz odovzdat do zbernych nadob.Ozaj len velmi spinave veci hodim to komunalneho odpadu....🤔

Moja mamina to tak mala tento rok (2024) a to jej ani nedovolili mať 2 smetné koše pretože počet košov je od počtu členov domácnosti takže mala nárok iba na 1. A keď sa pýtala že či môže mať jeden veľký tak jej povedali že nie, pretože taký jej smetiari nezoberú tak zbytočne nemíňa peniaze ani naň..
Veľa krát sa sťažovala ale nepomohla si..
Koše máva našťastie pred domom ďalej od okien takže nič nebolo cítiť