icon

Vzťah so starším mužom, ako to povedať rodine?

kikaaa444
25. jún 2019

Ahojte na začiatok by som sa chcela predstaviť . Volám sa Vanesa a mám 28 rokov . Tento účet nie je moj ale kamaratkin tak sa pýtam rovno cez ňu aby som si nemusela koli jednej otázke zakladať účet . Mám priateľa ktorý ma 47 rokov . Ja tento veľký rozdiel vôbec neriešim , nepociťujem ho sme na rovnakej vlne rozumie mi ako mladšej generácii a necítim pri ňom vôbec to že je starší . A o vzhľade ani nehovorím . No k veci . Moja otázka je že aj napriek tomu sa bojím rodičom oznámiť pravdu . Sme spolu už rok vedia o ňom aj na fotke ho veľa krát videli ale nie osobne nakoľko sme mimo no až teraz o dva týždne prídu ku nám na návštevu a ja mám z toho dosť stresy. Preto ak ste tu také čo ste si prešli podobným ako ste to zvládli oznámili atd . Naši o ňom vedia všetko okrem veku . Prosím neodpovedajte mi na iné veci typu že o pár rokov bude starý dedo atd atd .. kto môžete prosím odpovedzte mi na moju konkretnu otázku . Pripadne ženy matky akoby ste reagovali keby na vás toto dcéra vytiahla . Ďakujem pekne za prečítanie a reakcie . Nebudem už reagovať nakoľko účet “ vraciam “ späť kamarátke tak ešte raz ďakujem .

jana_eyre_2
27. jún 2019

@cickamon btw este nieco.. moje deti maju jedneho dedka, mojho otca, ktory mal 35 ked som sa narodila.. dnes, ked mozno tvoj otec je super dedko si ten moj otec nevie zapamatat meno ani jedneho mojho dietata a pocikava sa do plienok uz 26rokov..

maju jednu babku, moju svokru, pretoze moja mama zomrela ked mala 50rokov.. vacsiny vnucat sa nedozila.. tiez bola mlada ked zomrela..

aj ja mam zivotne skusenosti totiz..

kvjetecko
27. jún 2019

ano, aj ja som mala muza o 10 rokov starsieho, som stastne rozvedena 😅

veronika_255
27. jún 2019

Ahoj u nás je to takto ja mám 21 a priateľ 38 sme spolu už zachvilu 3 roky čakáme bábätko rozumieme si na 100% zo začiatku sme to brali ako len taký úlet alebo ako to povedať moja mamina to zobrala z nadhľadom sice bola trochu prekvapená ale povedala mi že už som "veľká " a musím vedieť čo chcem že nemá zmysel mi niečo zakazovať a hádať sa keď budem šťastná ja bude aj ona čo sa týka môjho otca ten len povedal že či si uvedomujem ten vekový rozdiel a podobne a čo sa týka jeho rodičov myslím si že tiež to vzali normálne nevravel mi prestnu reakciu čo mu nato povedali ale vždy keď tam ideme sú ku mne milý a nepociťujem zeby mali somnou problém alebo zeby im to prekážalo.
Hlavne nemaj strach srdcu nerozkazes to pochopí len človek ktorý to zažil pokiaľ sa cítite Spolu dobre a milujete sa názory ostatných sú nepodstatné každý to časom akceptuje . Držím palce 😇

cickamon
27. jún 2019

@jana_eyre_2 zasa cele zle nie nepytam sa ci ten co zomrie prvy je stastny az do kon....pytam sa ci bola druha zena tvojho dedka stastna potom az do smrti ed ostala tolko rokov na vsetko sama....tu stranku uz neopisujes....urcite nikdy nelutovala to rozhodnutie a nelutuje doteraz? a u teba vidis ....tu je ten druhy priklad teba vychovavali este mladi ludia do 50-tky ked si sa narodila mali 35 co je normalne a aj vzdy bolo pri viac detoch...ale tu by pubertiaka vychovaval skoro 70-nik...moji rodicia ma tiez mali v 26 a 29 a mat deti do 40-tky ok tam sa to da lebo 50- 60-tnik este dokaze ked sa posnazi ist s dobou az kym sa dieta neosamostatni...ale potom uz hormony ani biologia to nedovoli...prepac ale po 65-tke uz telo aj mozog straca energiu pomalsie reaguje, nedokaze sa prisposobovat okolnostiam a ucit tak ako za mlada...moj dedko bol technicky genius, ucitel, cely "mlady zivot" sportovec a az do dochodku futbalovy trener, mal patenty na stroje, vyrobil si v pivnici vlastny sustruh, traktor a podobne ale ked si kupil v 80-tke notebook nedokazal sa na nom naucit, maximalne tak siel na skype a preddefinovane stranky podla vopred napisaneho navodu na papiery, mobil potreboval tlacitovy bez funkcii a podobne...a ver mi, ze hlava mu do poslednej minuty fungovala perfektne ze aj moj manzel ing. phd. strojariny len ziral ako vedel vyriesit veci logicky ovela skor ako on ale bohuzial ked mu pred 10-timi rokmi na par mesiacov ostali moj bratranec so sesternicou na hlave tak pubertiakov nezvladal, nestihal, nechapali sa, bolo vykupenim ked sa mladi rozhodoli ze pojdu za rodicmi do zahranicia....mohol ich mat rad ale vychovavat ich neslo

ervenka
27. jún 2019

@kikaaa444 trochu na odlahcenie temy- ako oznamit...
No ustne alebo pisomne. Najlepsie v jazyku akemu rodicia rozumeju. 😇😉

No a ak smiem dovolim si nieco napisat
Moj otec bol velmi aktivny, az do konca zivota. Okolo domu spravil vela, bud bol v zahrade, alebo porobil co bolo treba. Ale mal cas aj na mna. Mal trpezlivost, vysvetloval, povedala by som, ze bol laskavy aj prisny. Kedze bol na dochodku priblizne ked som bola tretiacka na zs, nebola som "klucik na krku" dieta. Nie ze by som sa bala, ale bola som rada, ze nie som doma sama. Neviem, mozno bol moj otec geneticka vynimka, ale ziadny mlandravy, ovisnuty, zivotom unaveny starec to teda nebol. Moja mama bola a aj doteraz je kočka. Po prvom nevydarenom manzelstve so spoluziakom zo strednej (evanjelik ako ona, priblizne o rok starsi, z rovnakeho prostredia) ktory ju tyral bolo toto manzelstvo uplne ine. Nepamatam si, ze by sa moji rodicia pohadali. Aj ked boli temy na ktorych sa nikdy nezhodli, ale boli dost inteligentni na to, aby zbytocne nezacinali nezmyselne debaty. Bola tam vzajomna ucta... A boli veci, ktore toho druheho partnera vytacali. Ale mamina navarila/ napiekla nieco dobre, otec opravil co bolo treba, sadol si ku chutnemu stolu a bol klud. Myslim si, ze si povahovo vyhovovali. Keby nebolo sprostych reakcii okolia, mali by aj klud. Ked som bola total-puberta spytala som sa maminy- omg ako si mohla s niekym kto je taky stary- dostala som jemny pohlavok a povedala, ze roky znamenaju aj skusenosti.- omg mamaaaaa, 🤣😯. (Ved aka otazka, taka odpoved.) Mamina nie je typ, co sa este potrebovala vyburit. otec zomrel necakane. Mamina je od 1999 sama, aj ked viem ze mala kavickoveho kamarata.
Tie poznamky o smrti- otec zomrel ked som mala 19r. a mamina 49. Dom otec postavil z vlastnych penazi, ziadna hypoteka.
Napr. moja poluziacka zo zs prisla o otca ked mala tiez 19r. Zahynul pri dopravnej nehode. Mal okolo 44r. Zanechal 2 dcery, manzelku a hypoteku.
Na zaver: ked si dvaja vyhovuju, tak nech su spolu. Skoda, ze okolie to nechape. Celkom dobry film je Sarlatove pismeno.

jana_eyre_2
27. jún 2019

@cickamon co je cele zle? mala som za to, ze diskutujeme.. zena mojho deda este zije - je spokojna ma okolo 66r, tesi sa z vnucat a ci si este niekoho nasla, to netusim..

nemyslim si, ze ked niekomu zomrie partner, jeho zivot tiez navzdy skonci a musi ostat sam.. bohuzial ktokolvek v akomkolvek veku moze partnera stratit a tvarit sa ze nie je proste zavadzanie.. (preto som pisala o svojich rodicoch, boli vlastne mladi a predsa bola mama poslednych 11r zivota na vsetko sama, LEBO jej mlady manzel sa stal z noci do rana uplne nevladnym po kazdej stranke) a to co pises o dedkovi - nemozes predsa podla jedneho sudit vsetkych.. to, co jeden zvlada, druhy nie, je to uplne prirodzene a plati stale jedno a to iste o veku to nie je, je to o konkretnom cloveku..

ktochytavzite
Autor odpoveď zmazal
cickamon
27. jún 2019

@jana_eyre_2 cele zle som nepisala na tvoj zivot ale ze ani jeden z tvojich prikladov nesedel stym co som pisala ...ja opisujem jedno a ty napises ze to je tvoj presne tvoj pripad ale opises viac-menej klasicky vztah kde sa sice stalo nestastie ale to sa nestava casto a potom pohlad zo strany ktora ma nezaujimala...moja mama a si citala predtym tiez ostala sama...ma 55 a veru aj z vnucat sa tesi aj chodi vysmiata ale sama sa prizna ze je znudena, osamela, cely den si hlada do coho pichnut len aby sa zo samoty nezblaznila...a to este nieje na dochodku...ako som uz predtym pisala autorke....ano sanca ze sa stane nieco mlademu cloveku a partner ostane sam alebo ako u tvojej mamky sa onho musi starat je asi taka velka ako ze v 70-80-tke bude clovek uplne fit a fungovat ako za mlada ....preco sa obhajovat ze stat sa moze ked to ma percentualnu pravdepodobnost asi 5% a ignorovat to ze je 95% na sanca ze ten clovek bude o 20-30 rokov potrebovat starostlivost? nehovoriac o tom ze v rovnakom case budu pravdepodobne uz potrebovat pomoc aj jej rodicia?

salonka22
27. jún 2019

@cickamon prosim ta, co to tu splietas mimo temy o alkoholikoch :D napísala niekde, ze je alkoholik ci nieco podobne? alebo tym chces povedať, ze starsi ma na to nabeh 😃? tato diskusia je plna peral ducha...

jana_eyre_2
27. jún 2019

@cickamon asi sa nerozumieme.. ked je sanca ze sa stane niekomu mlademu nieco zle taka ista ako to, ze 80tnik bude fit, tak nerozumiem preco vlastne niekomu radit aby sa niekto rozisiel so starsim muzom?

ked uz berieme "keby bolo keby" keby tvoja mama vedela, ze v 55 bude vdova, myslis ze si tvojho otca nevezme? alebo ze by moja mama zrusila svadbu keby vedela, ze v 40tke sa bude starat o nevladneho muza? nemyslim si..

mozem to zopakovat znova - nikto nevie co ho caka, ci ma muza mladeho alebo stareho.. a bohuzial spoliehat sa na to, ze nestastie sa nestava casto - to je premna nepredstavitelne.. nemam pocit, ze sa nestastia nestavaju casto..

jednoducho, ani jedna z nas nepozna ani autorku, ani jej priatela, ani jej rodicov, ani nikoho z pribehu, aby sme si mohli dovolit cokolvek tvrdit..

eliska13
27. jún 2019

@kikaaa444 mala by si mat vyriesenu otazku deti a to je vsetko.Vekom mozete mat s tym problem aj u muza...ako pises, ak si rozumiete neries.Ako rodic by som, ale nebola rada to pisem na rovinu.Ale su typy, ktore nezostarnu nikdy hraju tenis, su aktivni, ale ja osobne by som taky rozdiel nechcela🙂si dospela vies co chces ....ani s mladym seberovnym Ti to nemusi vyjst

cickamon
27. jún 2019

@salonka22 nie pisala som to ako priklad nato ze laska niekedy nestaci a musi byt clovek vypocitavy a mysliet v prvom rade na sba....a pre mna je moja buducnost dolezita preto som vypocitava pri veku partnera rovnako ako pri alkoholikoch, tyranoch a pod. tak ako nechcem aby ma 20 rokov niekto otlkal, rovnako nechcem ostat v starobe sama

@jana_eyre_2 no statistiky su statistyky aj ked cisla su odbrucha ale ked si zoberies len jednu bytovku v meste kolko je tam rodin co im rodica nieco zabilo ci je invalid? a kolko dochodcov je tam fungujucich ako za mlada....ja osobne ked zoberiem moje oolie nieje to ani tych 5% co som uviedla tu....ked citas internet pride ti ze to je bezne lebo o tom pisu z celeho sveta tak ako si autorka mysli ze vsetci jej rovesnici zahybaju, piju a gambluju lebo je tu toho plny konik 😀 ked si vsimnes len svoje okolie, ulicu, mesto, kolegov zistis ze je to fakt skor rarita...

dskjhfdlkdjhl
27. jún 2019

@cickamon no, pozastavila som sa pri tomto Tvojom tvrdeni: "manzela si hladam stym ze budeme par na cely zivot a nie na 20-30 rokov a potom dalsich 20 ostanem sama" Ano, mozes si ho hladat v takomto duchu, ale ludia zvycajne nevedia, co bude zajtra, nie co bude o 20-30 rokov a je uplne jedno, kolko maju rokov. Samozrejme, je fajn, ak to ludom vyjde na cely zivot, este tak vediet, kolko rokov ten "cely zivot" bude trvat, lebo toto dopredu nevie nik. Netvrdim, ze by som bola nadsena, keby dcera doviedla domov o 20 rokov starsieho, ale ten vek je v porovnani s povahou, inteligenciou a mnohymi dalsimi kriteriami uplne niekde na konci.

jana_eyre_2
27. jún 2019

@cickamon a prepac, v tom prvom komentari na tejto strane - nevsimla som si, ze si otca stratila - to mi je luto..

jana_eyre_2
27. jún 2019

@cickamon a kolko statistik sa zaobera tym ako su ludia fit po 70siatke?

mimuska125
27. jún 2019

Ahoj mam kolegyňu ma o 22 rokov starsieho priateľa. Ona ma 41 a on 63 a maju akurat spolu syna. Myslím ze vek je len číslo ked si dvaja rozumejú. Tiez mala ine vztahy a nebola to žiadna slava. Netreba sa báť ak ta rodicia maju radi pochopia ved isto vidia na tebe ze si šťastná. Ja som tiež mala staršieho mam 29 a on ma 42 ale on uz bol taky dedko bez energie do života takže radšej z kratšiej cesty..

cickamon
27. jún 2019

@jana_eyre_2 joj su ich snad tisice ...kazda poistovna ma jednu, urady ktore vybavuju opatrovatelsky, medicinske laboratoria a ine utvary sa nato priam specializuju ze robia statistiky na jednotlive choroby ,infarkt , porazka v akom veku su ako velmi pravdepodobne, statistiky ma alzhaimera, starecku cukrovku, problemy s tlaom, so srdcom, ....staci si to spriemerovat a porovnat mladeho cloveka a dochodcu...vies zakazdym ked sa diagnostikuje choroba ci zomrie clovek ide to rovno do statistik

jana_eyre_2
27. jún 2019

@cickamon dakujem za objasnenie 😉 dufam, ze existuju aj statistiky kolko slovakov skatulkuje ostatnych..

cickamon
27. jún 2019

@jana_eyre_2 mozno to beries za skatulkovanie ale ja to beriem za racionalne zmyslanie, na druhu stranu viem ze som realista a som priama co ludom casto vadi....jednoducho nemam ruzove okuliare a nebudem nikoho chlacholit ze vsetko bude dobre ked pravdepodobne nebude...nepisem ze to u zakladately musi tak dopadnut ze bude 20 rokov sama ale pisem ze je to pravdepodobne... ona ma vlastny rozum spravi si po svojom no ja mozem voj nazor vyjadri tiez...a inak v tom skatulkovani ludi ktorych nepoznas sme si kvit, ty si si zaskatulkovala mna 😀 pridavam si ta do statistiky ok?

midka
27. jún 2019

Podla mna je 20 rokov strasne vela,, zarucene tam musi byt fyzicky aj psychicky rozdiel,,,, ved je to rozdiel 1 generacie,, jasne,, da sa to maskovat,, solarkom, fitkom,, ci novym ucesom,, ale ten rozdiel tam bude a skor ci neskor ho budu pocitovat obe strany,,, poznam pripady nie po 5-7 rokoch, ze im to klape,, to je pre vztah do zivota uplne smiesne kratke obdobie,,,,po podstatne dlhsom case to ten starsi partner vnima ako neustaly tlak na tempo, ktore uz nestiha ...... svojej dcere by som takyto vztah urcite nedovolila.....nech prezije zivot s mladym chlapom a nie s chlapom, ktori ma coskoro uz 50 na krku....a svoje najlepsie roky venoval niekomu inemu....

judar
27. jún 2019

U maloletých so staršíma je to pedofilne brané...u mladých so starými na urovni otca polonekrofilné...žena keď bude v najlepšom veku tak doma jej bude dôchodca ledva chytať dych

jana_eyre_2
27. jún 2019

@cickamon ja ta nikam neskatulkujem 😉 reagujem na tvije vyjadrenia a to je rozdiel..

lintu
27. jún 2019

K čomu je vlastne dobrá tvoja otázka? Ak si so svojím partnerom spokojná, nehanbíš sa za veci okolo neho, mala by si ich vedieť s rovnakou hrdosťou a automatikou odprezentovať pred ostatnými. Nie ako malé ustráchané dievčatko, ktoré ako keby minimálne dakde v podvedomí tušilo, že robí čosi nesprávne. Čím viac neistejšie budeš pôsobiť, tým viac si na tebe aj druhí zgustnú.
Nie, väčší vekový rozdiel medzi partnermi sa zväčša ešte stále neberie ako štandard. Ľudia tak k tomu aj pristupujú. Ale to by snáď mohlo byť každému jasné, už keď sa do takého vzťahu púšťa. V okolí sme mali podobný prípad. Slečna si našla staršieho partnera. Veľká láska. Narozdiel od ostatných nápadníkov, však len tohto jediného zo dva roky nebola schopná priviesť domov predstaviť rodine. A nakoniec ani nebolo treba. Rozišli sa. Začal na ňu žiarliť. Kvôli jej mladosti, rovesníkom, ktorí sa okolo nej pohybovali...

cickamon
27. jún 2019

@jana_eyre_2 zaskatulkovala si si ma k ludom co skatulkuje ludi 😀 mne to neva a inak na fore ta registrujem uz dlhsie a vo vela veciach s tebou suhlasim len tu sa na to pozerame inak 😀 ale ukoncime to ze sa jednoducho nezodneme 🙂 je to normalne, kazdy ma svoj nazor a svoj postoj k zivotu ...

jana_eyre_2
27. jún 2019

@cickamon tak, tak uplne suhlasim 😊 pekny den..

daniell_ka
27. jún 2019

Ja mám 22 môj bude mať 36 ešte nikto mu netipol viac ako 25.Nie je to na ňom vidno absolútne.Stará sa o seba.Mamine som to oznámila normálne.Spoznala ho a je maximálne spokojná 🙂 nič extra sa neudialo.Je rada, že som šťastná a mám pri sebe rovnákeho človeka ako som ja.Nemala som sa čoho báť pretože medzi mojimi rodičmi je tiež vekový rozdiel.Ja by som o rovesníka ani nezakopla.To, že môj ma po 30tke som ani netušila pokiaľ mi to sám nepovedal.🙂 A vôbec neuvedomujem, že je starší.

lubkavargova1
27. jún 2019

moja neter ma takyto vztah tiez. Momentalne je to v takom stadu, ze normalne sa nedokazu bavit nicom, ziarli na nu neskutocne, sex sa jej zhnusil. Ale ved oni vedia co chcu od zivota. Co si vybrala to ma. My jej do toho nezasahujeme. Nikto z rodiny. Sice ja som sa po prvej jeho navsteve vyjadrila ze "cisty chkuj" ale ked ona ho lubi tak nech ho ma :D

ifca777
28. jún 2019

Ja mam este vacsi vekovy rozdiel. A v prvom rade,si to clovek musi utriast sam v sebe a prestat riesit, co asi povie okolie. Aj ked su to rodicia... Sadla som si s nimi za jeden stol a povedala im,ze maju iba dve moznosti. Na to mi mama povedala,ze sice sa s tym nestotoznuju, ale ze respektuju moje rozhodnutie. A ze maju iba jednu moznost,ze som ich dcera.

salonka22
30. jún 2019

@cickamon prepáč, ale ja zijem v zahranici a uplne bezne tu vidam pary, kde ona ma 40, on 60 a pod., a ti ludia uplne v pohode existuju, maju male deti... vcera som sa bavila s kolegom, rocnik 1958, ma 13 a 15 rocnu dceru. ten pan je vitalnejsi ako niektori moji rovesnici. a nemyslim si, ze je to o narodnosti, rovnako moze byt fit aj Slovak, ak o seba dba (a zakladatelka pise, ze ano). to je o mentalnom nastaveni a zodpovednosti k vlastnemu telu. samozrejme, keby vykazoval priznaky "dedkovatenia" uz teraz (neaktivny, otupeny, lenivy hybat sa, odmietajúci nove veci), bolo by to o inom

salonka22
30. jún 2019

@lubkavargova1 tak ale chuj by bol podla tvojho opisu asi aj keby mal o x rokov menej :D