Z akého dôvodu nenosíte rúška?
To je otázka pre tie, ktoré nenosíte rúška, že prečo. Napríklad na ihriskách sa nájdu žiaľ aj také mamičky, o deťoch ani nehovorím. Pokiaľ je to dvojročné, ok. Ale ak má dieťa 3roky a viac, prečo by nemalo mať rúško? Môj syn bude mať 5 a pol roka, mám podozrenie, že má ADHD a napriek tomu prosti rúšku neprotestuje, sám si ho pýta. Na ihriská chodia aj matky, prípadne babky, ktroé sú vážne choré a covid ich ohrozuje viac. Ja mám nádor v pľúcach, aj keď som si v živote nepotiahla z cigarety. A nemôžem kvôli nemu dobre prehĺtať. Preto mám zavedenú hadičku zo žalúdka, tzv. PEG. Ale nebudem kvôli tomu zatvárať syna doma, len mu nedovolím sa hrať s deťmi bez rúšok. Tým pádom je ukrátený o kamarátov, lebo veľa detí rúška nenosí. A určite je viac chorých, ako kardiaci, cukrovkári, ktorí chodia von s deťmi a vnúčatami a sú ohrození. Tak prosím noste tie rúška.
Inak niekde inde na svete sa tiež musia nosiť rúška na ulici alebo to len na Slovensku?
A keď už bola reč o skúsenostiach, tak tu u nás mimo SVK sa deti normálne hrajú vonku spolu a bez rúšok. Vonku nie sú vyžadované. Na Slovensku príbuzná nosí respirátor, lebo dodržiava opatrenia, a hovorila, že bola celá usoplená, nerobí jej to dobre, ale nosí ho ďalej... Tomuto ja nerozumiem. A aj mne zomrel už príbuzný na covid, žiaľ. Pritom nikam nechodil, dodržiaval všetko, nosil rúško... Vlastne zatiaľ boli nakazení z môjho okolia len tí, ktorí nosili rúška všade. Čo ak to s tým paradoxne súvisí? Jedna vec je dodržiavať opatrenia a druhá mať nejaké hranice. Na pár minút do obchodu sa dá, ale celý deň a vonku to fakt nie.
@poopsie Len či už nie je neskoro... Ja nechápem, čo chcú ešte skúmať, keď starí ľudia umierajú v takom množstve. Buď ho nasadia a pomôže, alebo už len zázrak, ale za vyskúšanie to stojí.
@nistika Veď hej. Všetci chceme, aby to skončilo, ale tu sa dočkáme len obviňovania za rúška, akoby tie niečo riešili. Bojíš sa odhalenej tváre, vyhýbaj sa davom alebo ostaň doma. Pritom ja dodržiavam zmysluplné opatrenia miliónkrát viac než iní nosiči...
@nistika zjavne nepoznas situaciu vobec. Ruska v exterieri su povinne skoro vsade v EU (cestujem pracovne, vidim). Aj deticky ich nosia a ver mi, ze ked si das napr v Spain rusko dolu, prvy okoloiduci ta upozorni. Je tam uplne ina disciplina. Samozrejme pri individualnom sporte v prirode je rusko zbytocne, ak tam teda nesportuje dalsich 100 ludi
@milanm_ mne je tiez z respiratora. Mala som ho len raz, cca 5 minut na poste, ked som ho dala dole, nemohla som sa poriadne nadychnut, zacal ma drhnut kasel. Neda sa v tom dychat. Neviem si predstavit, kto dobrovolne na toto pristupuje.
@radkaradix ja sice medicinske vzdelanie nemam , ale v rodine mame lekarov, ktori nevidia vyznam v ich celoplosnom noseni, o exterieri ani nehovorim.
@radkaradix opytaj sa v krajinach, kde sa rusko vonku nenosi....stavim sa ze tam chovaju aj nejakych tych lekarov. a staci sa pozriet este na vyjadrenia odbornikov, ktorych videa a clanky media az tak nepropaguju, cenzuruju alebo kvoli svojim vyjadreniam prisli o miesto. aj to su lekari. i ked vdaka momentalne politickej situacii menej uznavani.
@maciatkolulu a ro dicia mozu dat deti do skoly a skolky bez toho aby sami boli sikanovani testom si zabuda. funguje vzdelanie pre vsetkych 🙂
Pred rokom mi bolo napísané, že musíme hento musíme tamto, lebo nieje vakcina, lebo nieje liek... Ale už máme aj liek a mame aj vakcínu... Z rusok sa prešlo na respiratory z očkovania sa stal pas... V izraeli si nikto nedal dole rúško po očkovaní... Ešte stále niekomu nedochádza špinavá hra?
Vcera rano zomrel zasadny odporca rusok. Vcera manzelok kolega,ako jediny z ich prace,ktory rusko odmietal isiel na prijem do kosickej nemocnice.
Asi toto vsetko je iba konspiracia.
@terezka1947 vela ludi uz zomrelo. aj medzi tymi, ktori ruska nosili. a potom aj ludia ktori napriek tomu ze prisla koronna osveta, stale trpia inymi ochoreniami. ak sa stale bude vacsina podradovat na ukor mensiny kam to speje? dam ti priklady nicive mimo korony aby si vedela o com rozpravam.
znecistene ovzdusie sposobuje rakovinu - nie len fajciarom. aj nefajciar moze dostat rakovinu pluc...mame vytiahnut bicykle a zahodit automobilovy priemysel alebo zastavit vyrobu? 1 zzo sto zien trpi alebo v minulosti trpela anorexiou. mame zastavit reklamu? modeling? alebo dat sudne oznamenie na matell, ktory vymyslel barbie? ludia trpia zavislostou na jedle a vieme, ze obezita sposobuje kardiovaskularne ochorenia, na ktore najcastejsie umieraju ludia....ako je mozne ze stale musia chodit ludia okolo mc donaldu? a tak dalej a tak dalej.....
Ale ja za seba tuto diskusiu ukoncim. Nenoste,kt.nenosite. Nebojte sa,kt.sa nebojite.
To je uplne ok.
A je uplne ok bat sa,aj starat sa o seba a robit vsetko,co vieme,aby sme sa covidu chranili.
@terezka1947 maximalne s tebou teraz suhlasim. kto ma strach nech sa chrani. a nie stale utocit a presviedcat, starat sa a bonzovat na vsetkych naokolo.
@nistika covid,infekcnu virusovu chorobu spajas s obezitou?rakovinou?ved to je nievo ine....kde obycajny virus vyblokoval nemocnice,aby ludia prave s rakovinou a obezitou nemohli ist riesit zdravie?
Je divne,ze clivek,kt.sa covidu neboji riesi.ruska inych a smeje sa z toho.
A celkovo je minimalne divne nebat (alebo si to len nahovarat)sa niecoho,co pohltilo cely svet.
@terezka1947 ano vyblokoval nemocnice...prosim ta uz s touto hlaskou si daj pauzu....nemocnice boli vzdy vyblokovane navyse podla novych sprav sa situacia zlepsuje dokonca sa najdu nemocnice ktore su vyblokovane len na papieri a sa cuduju kde mame pacientov....rakovina neblokuje nemocnice? ak jedna zo sto zien ma anorexiu a menej ako zo sto ludi covid, pricom nie kazdy kovidom skonci v nemocnici nieje anorexia horsia? stale najviac ludi umiera na kardiovaskularne ochorenia....takze bez hamby to porovnam. chapem ze sa ta to netyka rovnako ako mna nie kovid. a rovnako necakam ze sa niekomu prisposobis.
@terezka1947 ak su tie ruska/reapiratory take ucinne, preco ich krajinach, kde maju ovela lepsie vysledky, nekazu ludom celoplosne nosit vzdy a vsade? Ja som si vedoma, ze prekrytie dychacich ciest ma svoj vyznam, ale v opodstatnenych pripadoch, nie vzdy a za kazdych okolnosti. Vtedy sa to podla mna mina ucinku.

@poopsie
@sense je mi jasne, ze ruskom chranim hlavne okolie, v pripade, ze by som bola chora ja. ale ciastocne predsa aj seba - ak ale s ruskom spravne manipulujem, nechytam kontaminovane casti atd...
lekarov v nemocniciach som nevytahovala kvoli ruskam, ale kvoli tomu, ze ich mame malo a uz su za hranicou svojich fyzickych a psychickych sil.
a aj obycajne latkove rusko pomoze, samozrejme nie z riedkej kuchynskej utierky.
@milanm_ tak nech si da respirator s vydychovym ventilom a prekryje ho jednorazovym ruskom. my v praci musime mat respirator. kolegyna s tazkou astmou v nom musi plynule rozpravat - ano, robi jej to problem, ale da sa.
@skorpionik30 ked ti umrie pribuzny na koronu, nebodaj doma, pochopis ten strach.