Z akého dôvodu nenosíte rúška?
To je otázka pre tie, ktoré nenosíte rúška, že prečo. Napríklad na ihriskách sa nájdu žiaľ aj také mamičky, o deťoch ani nehovorím. Pokiaľ je to dvojročné, ok. Ale ak má dieťa 3roky a viac, prečo by nemalo mať rúško? Môj syn bude mať 5 a pol roka, mám podozrenie, že má ADHD a napriek tomu prosti rúšku neprotestuje, sám si ho pýta. Na ihriská chodia aj matky, prípadne babky, ktroé sú vážne choré a covid ich ohrozuje viac. Ja mám nádor v pľúcach, aj keď som si v živote nepotiahla z cigarety. A nemôžem kvôli nemu dobre prehĺtať. Preto mám zavedenú hadičku zo žalúdka, tzv. PEG. Ale nebudem kvôli tomu zatvárať syna doma, len mu nedovolím sa hrať s deťmi bez rúšok. Tým pádom je ukrátený o kamarátov, lebo veľa detí rúška nenosí. A určite je viac chorých, ako kardiaci, cukrovkári, ktorí chodia von s deťmi a vnúčatami a sú ohrození. Tak prosím noste tie rúška.
@hanka_se povedať, že nič čo vydýchneme nie je čisté je demagógia. Vydýchneme oxid uhličitý a vodnú paru. Tie samozrejme v rúšku nezostávajú. Unikajú netesnosťami a pomedzi vlákna látky. Iné je to s mikrokvapôčkami vody, na ktorých sa zachytí vírus. Tie tak ľahko neuniknú, nakoľko majú väčšiu veľkosť. To sama nepriamo potvrdzujete tým, že opisujete, ako vírus Herpesu zostal v rúšku a nenakazil iného. Ja samozrejme nestojím o cudzie vírusy a som rada, že zostanú v jeho rúšku. Lebo to je jeho funkcia. Vaše rúško chráni mňa a moje vás. Keď je niekto chorí, nemal by chodiť na miesta, kde je potrebné nosiť rúško. Má byť doma, alebo ak to jeho stav dovoľuje, má byt sám v prírode. Kvasinky sa samozrejme vo vlhkom prostredí množia, ale nie rýchlosťou blesku. Normálne stačí si rúško prať. Keď sa podáva pacientom kyslík, nie je to čistý kyslík. Je to zmes plynov, čistý kyslík by vás zabil. A máte pravdu, bolo by to na dlhú debatu, alebo aj krátku, pokiaľ by sa používali len fakty.
Myslim,ze rusko by mal kazdy nosit nie iba kvoli sebe,ale kvoli inym.
Nikdy nevieme,koho pri sebe mame a koho mozme-aj nechtiac ohrozit.
Sloboda konci pri slobode ineho.
Kto chce rebelovat,kludne moze.
Ale rusko si v kolektive neznamych ludi pekne nech nasadi.
Nie je hrdinstvom teatralne byt nad vecou a nenosit ruska,respirator,ci nedosrziavat nic.
Hrdinstvom je,napriek svojmu obmedzeniu,si rusko,respirator dat-prave kvoli inym.
A ked niekto chce byt za skutocneho hrdinu,nech ide osetrovat covid pacientov,hoci aj nahy....urcite sa tam len potesia kazdemu dobrovolnikovi.
Silnych zien tu na MK vela.....ale bohuzial castokrat na nespravnych miestach.
Ked idem na prechadzku tak nestretnem ani zivu dusu ... a tak nemam dovod nosit rusko . Ked idem do obchodu si ho dam , teda obcas ho mam na "Kotlebu" lebo potom nevidim ani na nos (mam okuliare a vsetci vieme co sa deje kombo rusko a okuliare ) . A starsi autista , tak ho malokedy vezme na milost a mladsi si ho dava dolu :D takze asi tak a navyse aj ked starsi ma rusko tak ma do 5 minut mokre , takze ani to daky vyznam nema ,.....
@missviolet zeny vam to fakt nepali...ozaj to nieje tym ruskom? len to zvazte nic viac nechcem....ja som hned videla, ze modrava je na ruskovej strane, napriek tomu ha ha ha zasmejem sa, lebo bola vtipna a pali mi to. da sa to povedat o vas? ono inak bolo dokazane ze cloveku ktory je castejsie na cerstvom vzduchu, pripadne tam vykonava aj nejaky sport to lepsie pali...ja chodim behat napriklad a bez ruska zamyslite sa nad tym
@att123 tak môj názor nezmeníte, ani ja ten váš 🙂 nepôjdem už viac do detailov, pre mňa to nemá zmysel presviedčať iných, každý má vlastný názor
zijeme v zahranici, rusko vo vnutri povinne, samozrejme doma nie. Vonku nie. Ale rozostupy musia byt minimalne 1,5 metra. Ja nechapem cano rusko vonku, ved ak nie som s nikym v uzkom kontakte, tak nevidim zmysel toho mat na sebe rusko. Deti do 13 rokov nemaju vobec povinnost mat rusko, ale ak chcu mozu, tomu nikto nebrani. Ale ziadne dieta v skole nema rusko, ucitelky tiez iba ked su na chodbach, v triede deti sedia a nesmu ist k ucitelovi. Okna maju otvorene prakticky stale, bud cele, alebo aspon na vetracku. Upozornili na nas to zo skoly, ze sa maju obliekat vrstvene, aby sa mohli obliect, ak je im zima alebo vyzliect jednu vrstvu, ak je im teplo. Deti co su prechladnute do skoly ist nesmu. Cisla su tu ovela lepsie ako na SK. Je mi luto, ked vidim, co sa deje na SK, vsetci v ruskach, este aj vonku, ale ked vidim napr. fotky na facebooku, tak v ruskach, ale nalepeni jeden na druhom....to potom to rusko je nanic. Treba dodrziavat aj rozostupy...a samozrejme aj umyvanie ruk a pod. Nechodit po navstevach, kazdy den k inej kamoske a pod. Ale vonku do prirody sa prejst, to je zdravsie a riziko nakazenia sa je ovela mensie.
Nam detska lekarka vyslovene rusko zakazala a to sme boli u nej s ruskom na preckovanie. Mala bude mat o chvilu 5 rokov a sama som bola prekvapena jej reakciou, kedze pocas prvej vlny bola velmi prisna, co sa tykalo dodrzania dezinfekcie, nosenia rukavic a pod. . Jej vysvetlenie bolo, ze z diskusii v odbornych kruhoch vyplyva, ze pre deti do 6 rokov to ma viac negativny ako pozitivny ucinok.... Takze tolko. Ak mate vy sama problem, tak potom by som naozaj zvazila uplne vyhybanie sa detskym kolektivom. Ale chapem vasu dilemu s malym. Deti potrebuju zit a nie byt zavrete doma.
@alexk12 Ja som ho nevolila. Keď som videla kandidátku s takými kreatúrami ako Záborská či Vašečka.. To mi moje svedomie nedovolilo :D
Ale rúško aj respirátor nosím. O seba sa nebojím, som zdravá a mladá. Ale beriem ohľad na ľudí okolo mňa. Nechcem, aby kvôli mojej nezodpovednosti niekto zomrel.
Základom je, že Covid je kvapôčková infekcia. Keď sa k vám kvapôčky nedostanú, nenakazíte sa. Toto úplne stačí dodržiavať. Tak prečo máme toľko prípadov? Poznám veľa ľudí, čo tvrdia, že dodržiavajú opatrenia, ale chodia po návštevách, vonku bez rúška sa zgrupujú, hlava k hlave. V práci ani nehovorím. Bohužiaľ u nás veľa ľudí nie je ochotných zmysluplne dodržiavať opatrenia, preto to musí byť prikazázané. Krásny príklad je lyžovačka. To je z epidemiologického hľadiska celkom bezpečný šport. Od koho by si sa asi tak na kopci s kuklou na hlave nakazil. Ale pri bufete, pod kopcom v hlúčikoch, v nedisciplinovanosť rade na vlek, to už je iné. A kvôli týmto blbcom sa nikto nelyžoval.
nereagujem na žiadny konkrétny príspevok, lebo sa mi ani nechce čítať celú diskusiu, ale každopádne stačí sa na to pozrieť z globálu. Svetovú pandémiu spôsobenú vírusom, na ktorý neexistujú lieky ako antibiotiká, pretože tie sú na baktérie, jedinou možnosťou ako sa voči nemu chrániť je očkovať väčšie % populácie, aby vznikla tzv. kolektívna imunita a ľudia nepadali ako hrušky na nejaký "trápny" vírus v 21. storočí, neurčuje nariadenie vlády, zákazy, obmedzenia a príkazy. Tá pandémia tu bude, či bude vo vláde A alebo B, či budú zavedené prísne opatrenia, pokuty, sankcie, rúška, či budú zatvorené prevádzky, alebo bude lockdown. Ona nezmizne a ak niekto tvrdí, že sú krajiny kde takéto a hentaké nariadenie nie je, toto a hento nie je povinné, a reštaurácie sú otvorené a žiadne lockdowny nie sú a aj tak majú menej nakazených, vážne chorých a mŕtvych ako my, čo máme milión "strašných" opatrení, tak to je len vynikajúci príklad toho, ako sú obyvatelia danej krajiny na tom rozumovo. Pretože keby sa všetky rúška a opatrenia dnes zrušia, tak prvé čo urobí 3/4 Slovákov bude, že sa vytrepe s celou famíliou do obchodného centra, do reštaurácie a na oslavu 70tky babky z tretieho kolena. To ako daná krajina vírus dostáva pod kontrolu totiž nie je o nariadení a zákazoch. Viem si totiž veľmi jednoducho predstaviť, že sú krajiny, kde by nikto nemusel nič zakazovať a ľudia by aj tak dodržiavali to, čo je vedecky overné a podložené a teda by obmedzili návštevy a stretnutia na minimum, nechodili by na frekventované miesta, umývali si ruky a dbali na hygienu a nosili rúško minimálne v interiéroch, MHD a na miestach kde je veľká frekvencia ľudí na jednom mieste aj v exteriéroch. Lenže ukážkou toho, že mnoho ľudí na Slovensku vníma len A a nevníma B, akoby nerozumeli absolútne o čo tu ide, je to, že ísť do prírody je dovolené a teda všetci idú na Kolibu alebo na Štrbské pleso. Ale to, že je tam viac ľudí na kope ako na koncerte, potom globalizujú, že haha vláda nám dovolila ísť do prírody a pozrite koľko tu je ľudí, aké hlúpe sú tie nariadenia....to mohli nechať aj obuv otvorenú, no lenže hlúpe nie sú nariadenia, treba sa nad nimi aj zamyslieť...
@zeleny_dinosaurus toto co pises je cista pravda, ale skoda aj vysvetlovat... kazdy aj tak pozera len na seba, frfle a obvinuje inych a ospravedlnuje si svoje vynimocky, ktore si sam vymyslel, ale zato bude poukazovat na toho druheho...
No mna by k tomu "niceniu imunity", "nedychaniu kyslika", dokonca niekde som citala ze dochadza k neokyslicovaniu buniek kvoli ruskam (??!!!) zaujimal nejaky normlany zdroj. To su take blaboli... ako nejaky blud co teraz kruzi netom, ze z nosenia ruska vlastne dostaneme vsetci rakovinu. No. Chudaci lekari...
A inak autorka, ja vonku rusko nenosim ani moja dcera (vonku, nie v meste na ulici) kvoli tomu, ze na tom rusku sa zachytavaju a premnozuju bakterie nielen z vonku, ale aj z vnutra a to potom dycahme. Cize napr v lete som siz arobila zapal zo stafylokoka.. teraz som na atb po par dnoch s ruskom v praci. Cize ked nemusim, nenosim.. ale medzi ludmi nosim. CO mna skor zaraza, ze sa ludia stretavaju a zgrupuju na ihriskach a musia riesit "preco nosia/nenosia rusko". Cize je to potom na dohode tych ludi tam, my sa stretavame s urcitymi ludmi, rovno sa ci uz moj chlap, ci ja zhodneme, ci sa budeme ruskovat a ci nie.. a viac neriesime. Do mesta, na ihriska, medzi cudzich ludi ani nechodim ak to nei je naozaj nutne. Von to ani nema vyznam nosit, ziadny.. vacsina krajin na uliciach ruska ani nenosi...
@zuzliq herpes virus je uplne ine, ale ok.... Ak chcete, noste kludne aj 3 ruska. Moja mamka nosi vsade, cely den v praci musia mat, vonku tiez - lebo sa "chce chranit" a co, pekne krasne covid dostala v praci.... Cize je to veeeelmi zaujimave. Ja nenosim, bola som v kontakte aj s nou vtedy, uz ked vysla pozitivna, aj dcerka, aj s viacerymi pozitivnymi a stale nic... Cize je to tazke. Vsetko zalezi od imunity. Najvacsi nepriatel je stres a psychika. Ja to neriesim, zivot si uzivam, chodime do prirody, na bicykle, korcule, snazime sa zit zdravsie. Cely den v praci, dcerka v skolke s detmi, chodia na dvor tak nech si uziva 🙂
Akonahle si nasadim rusko okamzite mam sople potecene "az na brade" nedokazem v tom existovat takze doteraz som v tom vydrzala maximalne nakup a medzi dvermi predajne som ho trhala dole aj zo soplami. Na ulici ho nosim pod nosom a nasadim len ked ide oproti niekto, komu s anemam kam odstupit. Vcera som potrebovala ist do DM, uz s respiratorom a uf.. peklo.. nik ma nedonuti nosit to na tvari
@modrava ale ja som ju citala celu, ale postupne 🙂 od prvej strany a dalej. Na tretej som reagovala na prispevok a citala dalej. Neviem, mne postup prejst vsetko a potom sa vracat strany spat pride divny... ale tak mozno je to len moj zvyk.
@nistika ale ved v pohode 🙂 predstav si, vsade v mesto nosim rusko, aby som chranila inych. A kazdy den chodim nadranom za mesto do prirody kde nikto nie je a dycham si cisty vzduch 🙂 tak si myslim, ze sa nam vie dostat cerstveho vzduch vsetkym? Ale zas respektovat bezpecie druhych tiez ako clovek chcem. Takze v meste poctivo, nikdy nevies, co okoloiduci ma dobru ci zlu imunitu...
Možno keby som každému bez ruška povedala, že každu chviľu trávim v nemocnici - čo je aj pravda, zajtra idem kvôli transfuzii krvi - tak by si ruško nasadil, lebo by sa zľakol. Či nie?
Možno by som každému bez ruška, ktorý by chcel byž pri mne mala
povedať, že som furt v nemocnici - aj zajtra idem, tento raz kvoli transfuzii.
Možno by sa zlakol, že on to odo mňa chytí.
@anjika44 vies,ludi nezmenis. Zjavne mnohych ani korona nezmenila. Iba sa vlastne ukazalo,kto v skutocnosti aky je.
Chran sa ty,rob,co vies....
Je stale dost ludi,co to vazne beru....a treba vydrzat.
Raz budeme na toto cele iba spominat. A snad uz coskoro.
Moja svagrina so svagrom sa s nam smeju uz rok,smeju sa,z nasho testovania,smeju sa z nasho selektovania sa....a cuduj sa svete. Od predvcera maju obaja nladi ludia teoloty cez 39,zacali dnes kaslat,no a svagrina sa uz teraz nevie poriadne nadychnut. Nie...na pcr test nejdu. Oni nemaju koronu. Atb,ani lekarovi volat nebudu,to nie je covid 19. Tak....dufam,ze maju pravdu.
@lius napríklad: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullartic...
Ak neviete po anglicky, mrzí ma to. Ale potom treba veriť odborníkom a nie pochybným príspevkom na facebooku alebo nedôveryhodným médiám a internetovým časopisom. Dnes je všade príliš veľa informácií a síce je to smutné, ale ľudia vo veku 30+ väčšinou nerozumejú tomu, že informácie treba overovať skôr, ako im uveríte. A nie na wikipédii, ale v poriadnych publikáciách, ktoré sú väčšinou v angličtine.
Jednoducho - overovať, overovať, overovať...
prečo nenosia ľudia rúška? odpoveď je jasná preto lebo sú vytretý, a najlepšie je mať rúško na brade alebo pod nosom, iq nula bodov, keby každý robil čo má už sme niekde inde, dala by som každému takému ako trest nástup do nemocnice minimálne na dve 12hodinovky nech vidia debilkovia
rusalinka " moderátor má dohliadať, aby sa to tu nezvrhlo na nadávky a ponižovanie" nadomnou je nejaky komentar, ked uz nazor bol vyjadreny, mohla by si prosim zaistit aj dalsi ucel moderovania? dakujem lebo ten komentar ma dost pohorsuje.
Hah ja som videla v Lidli v najväčšej plnke pri pokladni 2 dievcata co ani 15 nemali. Zmalovane, letmo oblecene (bolo chladno), kupovali len dajake sprostosti a ruska nemali, no tvarili sa jak velke frajerky. 😂 Taku chut som mala ísť k nim a zacat na nich kaslat zo srandy (aj keď koronu nemam), len aby som videla ci dalej budu také odvážne. 😂 Keby hej ta ma oddzube asik.
nikoho som nechcela uraziť ospravedlňujem sa, ale hovorím o prípadoch kde viem a poznám človeka z videnia, áno taký čo majú na to dôvod nehovorím nič jasné, že zdravotné dôvody, niekomu je zle v tom atď sú oki, ale myslím konkrétne popieračov kovidu, čo si na rovinu povedzme je tu takých ľudí veľa čo neverí furt, že korona existuje tak takých považujem trochu za mimo
Ta nenávisť medzi ľuďmi, ktorá je čím ďalej tým väčšia nám ublíži oveľa viac ako nejaký covid
Autorka, prajem ti skore uzdravenie.

@missviolet dala si im zbran do ruk :D :D
ved uz len vycitka, ze necitas celu diskusiu svedci o premotivovanosti