icon

Z akého dôvodu nenosíte rúška?

anjika44
11. mar 2021

To je otázka pre tie, ktoré nenosíte rúška, že prečo. Napríklad na ihriskách sa nájdu žiaľ aj také mamičky, o deťoch ani nehovorím. Pokiaľ je to dvojročné, ok. Ale ak má dieťa 3roky a viac, prečo by nemalo mať rúško? Môj syn bude mať 5 a pol roka, mám podozrenie, že má ADHD a napriek tomu prosti rúšku neprotestuje, sám si ho pýta. Na ihriská chodia aj matky, prípadne babky, ktroé sú vážne choré a covid ich ohrozuje viac. Ja mám nádor v pľúcach, aj keď som si v živote nepotiahla z cigarety. A nemôžem kvôli nemu dobre prehĺtať. Preto mám zavedenú hadičku zo žalúdka, tzv. PEG. Ale nebudem kvôli tomu zatvárať syna doma, len mu nedovolím sa hrať s deťmi bez rúšok. Tým pádom je ukrátený o kamarátov, lebo veľa detí rúška nenosí. A určite je viac chorých, ako kardiaci, cukrovkári, ktorí chodia von s deťmi a vnúčatami a sú ohrození. Tak prosím noste tie rúška.

zuzubb007
11. mar 2021

@maximilie škoda vôbec vyjadrovať názor, a ty máš aký názor na tých čo nenosia rúška, myslím obyčajných zdravých ľudí, ktorý to odmietajú? že sú šikovný? a podporuješ ich? autorka tu prosí o nosenie rúšok tak ja som za nosenie a ani jeden jediný raz som si rúško nedala pod nos alebo som nešla bez to hovorí samé o sebe asi

chocolatte1
11. mar 2021

Ja som len veľmi zvedavá, keď toto celé prehrmí aký problém si nájdu tie dokonale, vzdelané, ohľaduplne a hlavne do každého sa starajúce osôbky. Keby existoval virus, ktorý by selektívne likvidoval tupých ľudí. Polovica v tejto diskusii by už za PC nesedela ...

nienna
11. mar 2021

Lebo nie je nič lepšie, ako nadýchnuť sa čerstvého, voňavého jarného vzduchu 🌷☺️ vyskúšajte to dakedy, možno Vám to prospeje

nistika
11. mar 2021

@zuzubb007 znovu pridavne meno mnozne cislo - ktori, sikovni....tiez neznasam opravovanie, ale ked sa tu niekto navaza do skupiny ludi v ktorej sa nachadzam aj ja, a ani po opraveni nevie stale gramaticke pravidlo, trha mi to zily.

maximilie
11. mar 2021

@zuzubb007 ja sa na tuto tému odmietam vyjadrovat, ale nie, rúško si pod nos nedávam a nie nie sú šikovní.

sisaka
11. mar 2021

@anjika44 vonku nenosím rúško, lebo to nemá význam, k cudzím ľuďom sa nepribližujem, nikdy som to nerobila a snažila som si udržať odstup už dávno pred covid, lebo neznášam, keď sa mi niekto pchá do mojej osobnej zóny. V interiéry nosím rúško len preto lebo je to nariadenie, za ktoré mi hrozí pokuta, inak by som nenosila. Covid je kvapockova infekcia, NIKDY som na nikoho nekašlala, nekychala, ani nepľula, ruky si umývam a neutieram si do nich sople, nikto sa nemusí báť mojej prítomnosti. Chrípku som mala naposledy pred vyše 20 rokmi, angínu ani nepamätám a nádchu mávam tak raz za 2 roky, aj napriek tomu, že pracujem v nemocnici, kde sa nájdu rôzne vírusy a baktérie, aj tie rezistentné, dokonca sa na mna nenalepil ani covid.
Moje dieťa ma 13, ruško nosí len v škole, osobne by som mu ho strhla, keby ho chcel nosiť von.
Mimochodom žijem v oblasti, kde sa vonku ruška nenosia, deti sa normálne hrajú na ihriskách, chodia do školy, mame otvorene obchody, reštaurácie, netestujeme ani seba ani deti antigenovymi testami, v provincii s počtom obyvateľov takmer ako Slovensko máme v nemocniciach len 250 ľudí s covidom, celkovo nám zomrelo za cely čas 1900 ľudí s priemerným vekom 81 rokov. Ako je to možné, keď nenosime vonku masky, deti chodia do škôl a obchody sú otvorené? Tak, že najviac prípadov prenosu je v rodinách a rôznych zhromaždeniach vo vnútri (oslavy a pod.), tým že väčšina ľudí dodržuje tento zákaz (na rozdiel od Slovenska) môžme chodiť nakupovať a do reštaurácií i keď len s členmi rodiny. Na začiatku decembra sme boli tam, kde Slovensko, keby ste obmedzili navstevy a nespoliehali sa na negatívne testy, keby ste chorí nechodili do prace možno by ste neboli v takých sprepacenim sračkach v akých ste.

danim
11. mar 2021

@sisaka neviem, či práve tvoj názor autorku zaujímal, nakoľko žiješ v inej krajine. Tak Dakujeme za “mile slova a empatiu”. Už nám len poraď, ako lusknutím prstov my zodpovední mame zmeniť myslenie ignorantov, vybavenie nemocníc, väčšie množstvo lekárov a sestier, riadenie pandemie v krajine Atd. Dakujeme.

sisaka
11. mar 2021

@danim vysvetli mi, čo ma vybavenie nemocníc a počet zdravotníckeho personalu spoločné s množstvom nakazených? To akože mame menej ľudí nakazených, lebo mame lepšie vybavené nemocnice? Zaujímavá logika, to je oficiálne vysvetlenie a odôvodnenie množstva nakazených na Slovensku? Aha, takže čím chudobnejšia krajina, tým viac nakazených, ďakujem, už to chápem

zuzuliennka1
11. mar 2021

@danim ale nechapes? ze to vobec nie je o nemocniciach, lekaroch a sestrach - ale o nas, slovakoch, ignorantoch.... mame nariadenia - a ludia este veselo vyzyvaju na ich ignorovanie.... povedalo sa - stretnut sa cez sviatky max. rodina - a ludia uz hladali sposoby ako to obchadzat, vonku cele skupinky ludi blizko pri sebe..... a trva to uz dlho, preto sa ani necudujem tym, co to zo zaciatku mozno fakt poctivo dodrziavali, ze ich to uz proste nebavi...
v zime sa mal spravit razny lockdown na minimalne 2 tyzdne - ale bez vynimiek, bez negat. testov, ne ze “negativny moze ist na nakup, moze sa stretnut v bubline a pod.” - totalny lockdown, doma a na nakup nevyhnutnych potravin raz tyzdenne jeden clen rodiny.... hold lenze populisticka vlada - a tak sme mali “lockdown” s milionom vynimiek, ktory bol figu platny a nakazilo sa este viac ludi.... je to o nas a nasej mentalite ist furt proti prudu...
nie o lekaroch, sestrach a nemocniciach

jana_eyre_2
11. mar 2021

@sisaka ja som obmedzila návštevy nikdy som sa na test nespoliehala, do práce som nikdy nechodievala chorá, nikdy som choré deti do inštitúcií neposielala a aj tak som v srackach spolu s celou spolocnostou.. povedz prosím, prosím ako človek môže ovplyvniť asi 60%ludi aby si uvedomili že v tých srackach naozaj sme? Tu a teraz? A jediné čo tu furt čítam je, že najviac kritizovaní sú tí čo sa snažia o dodržanie základných pravidiel aby sa vírus nešíril..

danim
11. mar 2021

@sisaka resp. V rôznych diskusiách tu na MK sa pokus xy ľuďom prehovoriť do duše, že “oslava 3-ročného dieťaťa” a podobne párty... že na to ozaj nie je vhodný čas... a nie preto “ lebo premiér”... ale preto, že všetci by sme veľmi radi chceli už klud. Prosim, dohovor im. Dakujem za všetkých zodpovedných.

sisaka
11. mar 2021

@zuzuliennka1 tým si mi pripomenula slovensky unikát (neviem, či niečo také je možné v nejakej inej krajine), kde nakazený človek môže (alebo mohol, ak sa to už zmenilo) ísť do obchodu si nakúpiť 😱

danim
11. mar 2021

@zuzuliennka1 veď presne tak. Slovac to je des narod. Presne je to o ľuďoch. ( preto tam píšem, nech nám pomôže dohovoriť ignorantom... ) a áno veru musíme si priznať v akom stave mame zdravotn. A že kvantum lekárov nám zdrhne do zahraničia.

sisaka
11. mar 2021

@jana_eyre_2 ja ti verím a som si istá, že kopec ľudí to pochopilo, žiaľ keď väčšina ľudí to nedodržiava, tak sa zvezú aj tí poctiví a o tom to je, čo robí väčšina... u nás to vyzerá, že väčšina ľudí sa vzdala návštev a stretnutí a zabralo to, teraz sa môže stretnúť vonku 10 ľudí, tak sa ľudia stretávajú tam. Žiaľ keď väčšina ľudí nariadenia odignoruje a stretáva sa naďalej, keďže majú (napríklad ) negatívne testy, tak akékoľvek zábrany padajú a výsledok sa dostaví.

schoki
11. mar 2021

@anjika44 predpokladam,ze väcsina ludi nepozna tvoj zdravotny stav ( pokial im to nepovies,alebo to nemas niekde napisane ) Ked su podla teba prilis blizko,tak cuvni,alebo ich na to upozorni-tak to robim ja v praci.
Dalsia moznost je chodit na ihrisko v case ked tam skoro nik nieje,napriklad v case obeda a podobne.
Ale necakaj,ze kvoli tebe budu rodicia davat detom masky,ked su proti maskam.Tak isto nevyrubeme vsetky stromy,lebo ma niekto alergiu.Dufam,ze chapes co chcem povedat a sa neurazis. Sama som mala kovid a aj umrtia v rodine na kovid,ale aj tak vonku rusko nenosim a dufam,ze ani nebudem musiet.A tak isto ho nedam ani synovi.(nezijem na SK)

terezka1947
11. mar 2021

@danim slovac nie je des narod. Su tu jedinci,kt.su vsade,v kazdom narode.

jaroe
11. mar 2021

@zuzubb007 ja vonku nenosim rusko a nemyslim si, ze som sikovna, ze korona neexistuje, a nie som ani sebec.

danim
11. mar 2021

@sisaka prečítaj si môj prvý príspevok adresovaný tebe ešte raz a pozorne. Lebo si tam evidentne prehliadla to najdôležitejšie slovo. Napisem ho- IGNORANTI. A neútoč na mna. Nie je dôvod. Ja viem presne tiež vymenovať čo treba zmeniť a kde ma SK rezervy. A teraz poraď ako to mam zmeniť ja. Ja sa správam zodpovedne.

danim
11. mar 2021

@terezka1947 to je pravda 👍

jaroe
11. mar 2021

@zuzubb007 suseda mojich rodicov napr. nosi rusko aj vonku, chodi sa aj testovat a nema problem sa natrepat mojim rizikovým rodičom na návštevu. Tak si teraz vyber, kto je vytretý, kto zodpovedný a pod..

sisaka
11. mar 2021

@danim ako to máte zmeniť? Čo ja viem? Píšem tu môj názor, ktorý je môj osobný a ani nemusí byt dôvodom, prečo je to u nás pod kontrolou a na Slovensku nie.
Čo viem určite, tým že budete nútiť ľudí nosiť masky vonku, v prírode a testovať sa každý deň testami, ktoré nemajú žiadnu výpovednú hodnotu sa situácia nezmení

danim
11. mar 2021

@sisaka všetky moje príspevky som ti adresovala len preto, že v príspevku cca o 17:00 píšeš - ako sa netreba navštevovať lebo tam sa to šíri najviac. A posledná pekna veta bola, že preto sme v takých sr... a ja ti stále píšem, že my dôvod vieme, no mame tu kvantum ignorantov - a rovnsko sa môžme rozčuľovať aj my zodpovední - tiež sa nenavstevujrne a do prírody chodíme mimo ľudí práve preto, aby sme nemali Ruska a dýchali slobodne čerstvý vzduch. Už len keby keby to chápala väčšina. To že nám vynadas, nám nijak nepomozes.

0silvia0
11. mar 2021

@danim tiez som zodpovedna a nechodim po navstevach, v nasej rodine dokonca zatial covid nikto nedostal. A to chodim 2x do tyzdna fyzicky do prace. Takze to fakt vyznieva, co slovak to nezodpovedny debil, co pravda nie je... Tiez si nemyslim, ze v zahranici co clovek, to uvedomely jedinec. Su taki aj onaki, len povacsine s tymi zadubenymi sa zvezu aj ti uvedomeli...

vroni
11. mar 2021

@sisaka, na Slovensku je jedinečný covid. Striehne všade a len na okamih máš sväté rusko na milimeter od nosa, už ťa napadne. Preto musia Slováci nosiť ruska aj vonku, ruskujú aj kojencov, lebo bez ruska budú všetci chori a kto sa nakazil, je blbý ignorant a rusko nemal nasadené správne. A všetky ostatné krajiny, kde ľudia nenosia ruska 20 hodín denne sú plné blbcov a ignorantov, len Slováci sú lietadlo. Škoda, že je zdravotníctvo na horšej úrovni ako v Eritrei (podľa počtu mŕtvych určite), inak by slovenské ruska dobili svet... By ma zaujímalo, koľko ich ta ruskova obcesia bude držať.

0silvia0
11. mar 2021

@sisaka ono to nebolo myslene tak, ze nakazeni ved chodte si v pohodicke nakupovat. Bolo to interpretovane, ze ak dotycny naozaj nema inu moznost (sused, pribuzny, donaska), tak v krajnej situacii za maximalnych opatreni si moze ist urobit nakup, aby neumrel od hladu.

danim
11. mar 2021

@0silvia0 tiež chodím do práce a dodržiavam.. a verím, že mnohí sú zodpovední- čo mnohí aj sú našťastie ... a potom tu na MK precitas diskusiu, kde sa rieši oslava 3-ročného a úprimne poviem, že mi padne sánka z tých názorov a správania.

0silvia0
11. mar 2021

@danim no ved to... notoricki obchadzaci, ktori si vsetko pred sebou ospravedlnia...

annamarin
11. mar 2021

@sisaka Nie je len kvapockova. Tie nove mutacie sa siria aj vzduchom. Preto je vsade hovorene, ze sa siria rýchlejšie.

nistika
11. mar 2021

@annamarin ale ved kvapockove infekcie sa siria vzduchom...to je ta vasa nezmyselna panika.

annamarin
11. mar 2021

@sisaka A personal a nemocnice, ze nesuvisia s poctom nakazenych? Doktori su prepracovaní. A niektorí sa do nemocnice kvôli tomu, že je plno nedostanú. Ja sama volam doktorke 10 dni už a ešte bohužiaľ nedvihla. Takže dost to súvisí, keď niektorí nedostanú zdravotnú starostlivosť. Ale skôr to súvisí s počtom mŕtvych. Niektorých prijímajú aj Poľské nemocnice, aby nám ako tak pomohli. Hold politici si plnili posledné roky vrecká. Vtedy však bolo jedno, ale teraz je problém, keď sa snažia ako tak zmierniť počet nakazenych nariadeniami dokým sa nezaockuju ludia, tak je zle lebo 15 minut v obchode musi mat clovek rusko..