Z akého dôvodu nenosíte rúška?
To je otázka pre tie, ktoré nenosíte rúška, že prečo. Napríklad na ihriskách sa nájdu žiaľ aj také mamičky, o deťoch ani nehovorím. Pokiaľ je to dvojročné, ok. Ale ak má dieťa 3roky a viac, prečo by nemalo mať rúško? Môj syn bude mať 5 a pol roka, mám podozrenie, že má ADHD a napriek tomu prosti rúšku neprotestuje, sám si ho pýta. Na ihriská chodia aj matky, prípadne babky, ktroé sú vážne choré a covid ich ohrozuje viac. Ja mám nádor v pľúcach, aj keď som si v živote nepotiahla z cigarety. A nemôžem kvôli nemu dobre prehĺtať. Preto mám zavedenú hadičku zo žalúdka, tzv. PEG. Ale nebudem kvôli tomu zatvárať syna doma, len mu nedovolím sa hrať s deťmi bez rúšok. Tým pádom je ukrátený o kamarátov, lebo veľa detí rúška nenosí. A určite je viac chorých, ako kardiaci, cukrovkári, ktorí chodia von s deťmi a vnúčatami a sú ohrození. Tak prosím noste tie rúška.
@nistika Otáčas vsetko strašne. Nechces ma obvinit aj z toho, ze prikazujem ruska aj doma? 😂 Normalne na zahrade, v prirode, mimo ludi podporujem rusko dole. U detí kľudne aj v meste. Bohuzial ale ked si da dakto rusko dole v obchode alebo pri viacerých ludoch, tak mi to pride nezodpovedné. Ale tak aspon vidim, ze dosli argumenty, ked sa potrebuješ takto oháňať a vytahovat nieco, co som ani nenapisala. 😂
@annamarin to som si tak realne vysvetlila nechcela som nic otocit. ak je pravda ze sa to hybe vzduchom kam to az moze prist??? ako viem ci som na zahrade v bezpeci?? ja som realne napisala ze kaslem na to, ak som ta pochopila zle tak sa ospravedlnujem ale faktom ostava ze to mam v r.
Vravim proste to rusko v obchode na 15 minút a pri ceste cez mesto podla mna nikoho nezabije. Nie je to vobec taka strasne dlha doba. Potom si ho kludne na zahradke alebo kludne aj pred zahradkou daj dole. Hlavne su tie obchody a miesta kde sa zdrzuje vela ludi.
@nistika Tak tipujem, ze po zahrade ti cudzi ludia nechodia a nezdrzuju sa ako v obchode. Nie je to uzavretý prisetor. V okoli sa pravdepodobne tiež nezdrziavaju cudzi ludia a este k tomu tam su rastliny...Nemyslim si, ze to je vhodne porovnavat s obchodom a mestom, v ktorom sa denne prestriedaju stovky ľudí.
@annamarin ale potom neviem co si spominala s tym vzduchom....kvapockova infekcia kazda sa prenasa vzduchom. covid sa od zaciatku prenasa vzduchom a nie pohlavnym stykom. napises to tu ako nejaku prisernu vychytavku vedci zistili a robme dalsiu paniku a ja mam potom vediet ci to nema nahodou dojazd dva kilometre.
Tie, ktore tu tak obhajujete ruska vzdy a vsade, skusili ste sa zmysliet, preco to inde vo svete funguje aj bez tohto nezmyselneho nonstop prekrytia dychacich ciest a u nas nie? Preco sa inde povinne netestuje a aj tak su na tom lepsie? To su vsade inde zodpovedni ludia, len u nas zije hrba nezodpovednych jedincov? V tom to asi nebude.
@nistika Nema to dôjsť 2km. Len sa rychlejsie nakazis v uzavretých pristoroch a v blizkosti ľudí. Kvapockovo je to nizsia sanca, ze sa nakazis. Paniku z toho nemám, len proste logicky viem, že obchody sú proste riziková zóna, kde by rusko malo byť nevyhnuté. Hlavne tie kde často nevetraju. V meste je to riziko uz nižšie, keďže to je otvorený priestor. Nemyslím si, že robím paniku tým, že rozumiem, kde su rizikove zóny a to ruško si na tých 15 minut dam. 😄 Potom v prirode a doma ho dám dole. Zas taká veda to nie je.
@1stella1 Hej no tie testovania sú dosť nafigu. 😄 Podľa mňa to ešte zhoršuje sitiaciu, keď to ešte aj nepresne ukazuje. Ja poznám dokonca pripady, čo boli negatívni na antigenovom, tak chodili kade tade po navstevach, lebo falosny pocit, ze su zdravi.. A o par dni PCR, že sú pozitívni. Nechápem, na co je to dobre.
@annamarin tak ale to si asi v zlej teme. tato tema sa tyka nenosenia ruska vonku. neverim ze (i ked svedectvo som pocula tu na koni) zeby si v obchode niekto dovolil nedat rusku sak by ma hned vykopli odtial. a jasne ak nemas moznost dodrzat odstup dva metre je rusko na mieste aj vonku. ale ak si veselo chodis do prirody bez ruska ako ja, to si zial na mojej v tejto teme "negativnej" strane.
@nistika Aha takto. Na mna to tak posobilo, že sú tu ženy uplne proti ruskam. V tom pripade suhlasim. Do prirody rusko nenosim. 🙂 Inak bohužiaľ to s tými obchodmi je realne a niektorí si ho dávajú len pri vstupe a kým sbskar vidí a potom už ide pod bradu. A samozrejme, že ked idem dakde do lesa alebo mimo ludi, tak si rusko nedam.
@nistika prosím kto tu kde tvrdil, že do prírody kde je sám (alebo so svojou rodinou z domácnosti) nosí rusko aj tam?
Ja som mala.za to, že sa tu bavíme o ihrisku, kde je viac deti a TAM reálne často deti nedodržia odstup, takže rusko je na mieste..
@jana_eyre_2 pri detoch hlasujem tiez za to ze je rusko zbytocne. dospeli by mali mat odstup suhlasim. a ked mas odstup si akokeby sama
@terezka1947 nebojte sa nič, po Veľkej noci covid bublina splasne a budete sa kochat nad bildboardmi #spolusmetozvladli.. Už sa to blíži 🙋♀️
Vďaka za názory, zajtra nastupujem do nemocnice kvoli silnej anemii. Ale aj tak ma zaujima, prečo inde je menej chorých, aj keď je všetko pootvarané a ruška sa tak nenosia. Mne ide o to, že keď je nejaké bezruškové dieťa vedla mojho a zakašle, zasmeje sa, tak je tu riziko prenosu, aj keď môj syn ruško má. Ale od takých ho posielam preč a po návrate domov si okamžite ideme umyť ruky.
Rusko nosim v uzavretych priestoroch-obchody, lekar ...
vonku nie, na ihrisku nie ak sme tam same, ak je nas tam viac ano, ale deti ruska nemaju.
Na navstevy nechodim, ak sa chcem s niekym stretnut, stretneme sa von, na prechadzke, na ihrisku, nie v uzavretej miestnosti.
Z toho co citam sa kovid siri v uzavretych priestoroch, preto navstevy, oslavy, rodina, praca, kde je kontakt dlhsi ako 30 az 45 minut.
A co sa tyka nemocnic, tie su plne, pretoze na SVK absolutne zlyhala prednemocnicna liecba, lekar nie len neordinuje, ale ani nezoberie telefon, cest vynimkam. Tento tyzden som takuto lekarku zmenila, ak by som bola chora, bola by mi na nic.
Kamaratka mala kovid, dr na nu hystericky kricala v telefone, na co ju obtazuje, nech sedi doma a pije caj s paralemom, dakujem za takuto liecbu.
A co sa tyka opatreni, na SVK sa to zvrhlo len na test a rusko, ak mas test a rusko si nestrtelna, ale to tak nie je. Test je nepresny a rusko ludom dava pocit, ze mozu vsetko,.
A necitim sa byt nezodpovedna, ani zla, ani neviem aka, ked nemam rusko vonku, tym nemyslim preplnene ulice, ale prechadzka, na ktorej sa s nikym nevykecavam, ak ma stretne suseda ..., rusko si v dostatocnej vzdialenosti nasadim, povieme par viet a ide sa dalej. Co sa tyka deti, rusko svojmu dietatu nedavam , ma o chvilku 3r a zvyseny daviaci reflex, cize by sa povrackalo, nenosi ani sal, ani rolak a ma nonstop rozopnutu vetrovku pod krkom, inak by som vydela ranajky este raz.
Nakupili na dalsie miliony testov, preco, nechapem, neviem, kedy ste naposledy stali v rade na test, ale urcite to nie je znizenie mobility, a dava to pocit, ze clovek moze vsetko.
Clovek moze vsetko, ale s rozumom, s rodicmi sa da stretnut aj von na prechadzke, ak im donesiete nakup a vo vetranej miestnosti posedite 5-10min v rusku, nic sa im nestane. Aj s kamaratmi sa mozte stretnut, ist sa prejst, ale von, nie dnu.
Psychika je velka carodejka a ak sa uplne odtrhnete od ludi, od kontaktov, ak ste slabsia povaha, moze Vas to dobehnut, depresia nie je sranda, a depresia s kovidim je zla kombinacia. A depresiu mozu mat aj vase deti, ak im nedavate ziadny priestor, stretavat sa s rovesnikmi, su to male dusicky, o ktore sa treba starat, sozrejme s rozumom.
Ruska ani testy(neskutocny biznis) nas s pandemie nevytiahnu.
Treba zacat liecit ludi pri prvych priznakoch, uzivat preventivne D,C,zinok , selen, quercetin, bkoplex, ak chcete imunoglukan a probiotika.Ak sme chori, je potrebne trvat na tom, aby se boli vysetreni, ak mame problem s dychanim, aby sme boli poslani na rontgen, ale to by mal normalny lekar vediet. Caj a paralen nestaci, tak ako nestaci rusko a test.
A co sa tyka politiky, mal by tam byt niekto, kto doda ludim nadej, kto s ludmi citi, pomoze im preklenut zle obdobie, vysvetli im rozumbe opatrenia a prisi ludi o to, aby ich dodrziavali, nevnasa medzi ludi strach, beznadej, frustraciu, nerobi z ludi udavacov. To v tej nasej politike nevidim.
Ale je to na nas, mozme sa k sebe spravat slusne, ci sme s ruskom stotozneni alebo nie, mozme sa zacat o seba starat, mozme sa mat jednoducho radi, ale by sme museli chciet., len nas tu chce niekto stale rozhadat a hladat vinnika, co myslite ....
Par preklepov v gramatike, ale snad citatelne to je, musim sa polepsit a kym odoslem, precitat este raz 🙃🙃🙃
@danusiatko Súhlasím s tebou. Lenže táto vláda dáva ľuďom sľuby. A ľudia vidia, že nič z toho sa nekoná. Žiadne výsledky len prísne opatrenia. V jednote je sila. Toto si však musia ľudia uvedomiť a prestať deliť sa na "poslušných" a "neposlušných" občanov.
Mňa zarazila veta od p. premiéra, keď doviezol ruské vakcíny. Tá veta, odkaz patril p. Remišovej. Že nedovoľme, aby sa vláda kvôli tomuto rozpadla a stalo sa to, čo chcú ľudia. Rozumieš? Stalo sa to, čo chcú ľudia! Mne táto veta maximálne stačila.
@eva112014 aj ked sa zda, ze clovek nema na vyber, stale je mozna nejaka alternativa.
Bud si povies, ze to co je vo vlade bolo zvolene na 4 roky a das im sancu,
alebo si povies, ze politiku das bokom, nebudes pozerat spravy a budes sa snazit preplavat toto obdobie najlepsie ako sa da,
alebo chces nieco ine a podpises referendovy harok. Kazda z tychto moznosti je spravna pre niekoho, pretoze sme vsetci rozdielni.
Ja som si jednu z tychto rieseni vybrala, niekto si vybral nieco ine, ved o tom to je. Nebudem nenavidiet nikoho, akokolvek sa rozhodol. To neznamena, ze na to nemam nazor, len moj nazor nemusi vyhovovat kazdemu. Ale moznosti su.
A to delenie ludi na zodpovednych a nezodpovednych ma celkovo dost hneva. Ani odbornici nemaju jednotny nazor, tak kazdy si najde toho svojho odbornika, ktory mu sedi a s ktorym sa vie stotoznit. Niekto Sabaku, niekto Bukovskeho. Ja som zvolila toho druheho, ak niekto nie, no a co, dal doveru niekomu inemu, za to som ja lepsia, alebo horsia, zodpovedna viac alebo menej?
@danusiatko presne takto aj ja... niekedy mam pocit, ze niektorych ludi opustil zdravy rozum... od zaciatku mam rusko vonku jedine vo vytahu a na chodbe bytovky, v obchode/na poste a na ihrisku len vtedy, ak je tam viac ludi, co uz ale poslednu dobu nie je, lebo so synom chodievame aj tak von skor v takych “nestandardnych” casoch, ked je vacsina ludi z ihriska doma - napr. okolo obeda, mavame neskore ranajky a tak sme na obed vonku, sami...
a za cely rok som nebola ani nachladnuta, a ani ten covid, co sa zdrzuje vsade vo vzduchu, som nemala....
zato v ramci rodiny ochoreli moji pribuzni, ktori sa stretli rodina vo vacsom pocte a moja krstna, ktora robi v nemocnici - a tym sa mi uplne z prvej ruky potvrdilo to komunitne sirenie v rodinach/oslavach a pod - cize tie vianocne populisticke “bubliny”...
proste treba vydrzat doma, ale normalne sa da ist na vzduch, vyvetrat sa, s dietatom uz duplom, aj na ihrisku sa da byt bez toho, aby nas tam bolo naraz 50 - proste logika...no a mal byt ten lockdown ale ovela prisnejsi a vyzeralo by to tu uplne inak
aké detské ihriská stále tu spomínate? u nás je všetko zapáskované.....všetky detské ihriska či na sídlisku či v meste...🙄nerozumiem...niekde je to dovolené...a niekde nie? chodí vojak s policajtom...na začiatku upozornovali....teraz natvrdo pokuta...či máte nahubok, či ste na detskom ihrisku....všetko ako vymreté......😖historia sa opakuje....treba sa preukazať negatívnym testom....dokonca aj pri behu....a to nie sme v čiernom okrese....😖
@andra77 a pre to je to cele len jedno velke divadlo... ten test je po prve nepresny a po druhe - kde mas istotu, ze s negat. testom z jedneho dna nie si pozitivna uz o 3 dni? aj bezpriznakova. Vsetci vedci to hovoria od zaciatku - testy su nepresne a falosne negativne... a ludia maju akurat falosny pocit istoty, ze s testom mozu vsetko - pritom prave takito to mohli poroznasat kadetade... a pokuta za nahubok - povedz si to pomaly sama pre seba, ako hlupo to znie... ffp2 respiratory su na ochranu v prasnom prostredi, nie proti virusom, a najma - doteraz stacili ruska, zrazu si “najmudrejsie hlavy v parlamente” zmysleli respiratory - tak zrazu ruska nestacia... ked zajtra vyhlasia, ze von sa moze ist len v cervenej ciapke a vtedy na teba isto ziadny virus nepreskoci - ani by som sa nedivila, keby sa ludia isli pozabijat za cervene ciapky a este boli schopni policajtom nahlasit, ze sused si dovolil von vyjst v ciernej 😂😂😂😂😂🙄🙄🙄🙄🤦🏼♀️🤦🏼♀️ cirkus Humberto suvix
@andra77 akým negatívnym testom, veď keď nie ste v čiernom okrese tak ho do prírody nepotrebuješ (tak isto individuálny šport) - JE to vo výnimkách a ak ho od teba niekto žiada je to len buzerácia..
ja som u nás policajta nevidela ešte nikdy že by sa tu prechádzali a kontrolovali.. netestovala som sa už niekoľko týždňov, naposledy keď sa dalo ísť mimo okres do prírody s testom, odkedy to zrušili tak ho na nič nepotrebujem a keďže nikam okrem prírody nechodím (ani moja rodina) nebudem si zvyšovať riziko v testovacích miestnostiach..
Tak isto - nikde vo vyhláseniach nie je zakázané ihrisko aspoň pokiaľ viem keďže opatrenia sa menia rýchlosťou blesku - o tom rozhoduje obec.. u nás je viac ihrísk a zavreté je len jedno 😅 vraj sa tam ľudia zgrupovali..
keby zavreli to najväčšie čo tu máme, tak nemajú kam chodiť deti zo školy.. a to je ďalší aspekt, školu u nás otvorili úplne pre kohokoľvek nikto to nerieši a zase sú za divných ti čo deti nedali lebo tak pochopili nariadenia (že.tam.maju ísť len deti rodičov čo nemajú inú možnosť)
Ako som písala v inej teme - štát sa na nás vysral, dal nám na krk nelogické a stále meniace sa nariadenia, nečaká sa na vysledky.. každý si robí čo chce, takže bolo by super keby aspoň väčšina ľudí dodrzovala zaklad R O R - a vyhýbala sa davom a ak už v spoločnosti je - má mať rúško.. (tento odsek už píšem vseobecne aby neprišlo k nedorozumeniu)
@danusiatkoco citujem ta:" co sa tyka opatreni, na SVK sa to zvrhlo len na test a rusko, ak mas test a rusko si nestrtelna, ale to tak nie je. Test je nepresny a rusko ludom dava pocit, ze mozu vsetko"
mozno su ludia, ktori to takto praktizuju, ale za seba a svoje okolie mozem povedat, ze som sa nikdy necitila nesmrtelna, ale praktizovala som nadalej vsetky opatrenia aj po testovani a necitila som sa po negativnom teste ako frajerka, ktora kovid uz nikdy nedostane. Popravde sa cudujem, ak niekto negativny test pouziva ako priepustku k beznemu zivotu, cize navstevy, oslavy atd. Je to len test, ziadna zaruka.

@nistika Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pripustila, že koronavirusova infekcia COVID-19 sa prenáša priamo vzduchom. Doteraz WHO potvrdzovala, že vírus SARS-CoV-2 sa prenáša kvapôčkami, ktoré však rýchlo klesajú k zemi. Nie je to definitívne, ale je to v štádiu, že je na to veľa dôkazov. Nové mutacie mozu mat aerosolovy typ prenosu.