icon

Z ľudí sa vytratila slušnosť

ibajaanikiny
10. sep 2022

Caute. Ja,co nemam rada temy,ktore su len takym akoby vylevom,bez ocakavanej rady a tak,som sem prisla dat akurat vylev. Som proste len znechutena a moj chlap je “splachovaci”,on stale,ze kasli na to zlatko,aj ma pravdu,ale aj tak,mate aj Vy pocit,ze z ludi sa vytraca elementarna slusnost?akoze vygradovalo to dnes,ale posledne dni mam fakt des z toho. Mame inzerat na byt a malo kto sa slusne na uvod pozdravi,ak sa aj pozdravi a ja mu v duchu tlieskam,tak po odpisani odpovede na ich dodatocne otazky uz mrtvo. Ani dakujem,alebo cokolvek. Teda nie vsetci,mame aj obhliadky dohodnute,ale mnohi su taki. Dalej,nova kolegyna v praci,cerstvo po skole,ano bu ani mu,u nas sa hned rano vsetci zdravime,ona ako take tela! Vojdem do nejakej mensej predajne,poviem dobry den a ledva sa dockam odpovede cez zuby. Vyjdem z vytahu,na chodbe upratovacka,poviem dobry den a prepacte,ze po mokrom Vam tu psolapem,ona niiiic,velke nic,sluchadla v usiach a len zazrie vrazedne. Po dlazke som presla po spickach s dietatom na rukach…neviem,ci to len ja teraz citlivo vnimam,alebo mate take pocity aj Vy? Proste si zakladam na slusnosti a elementarnych veciach ako je pozdrav,podakovanie,ospravedlnenie,slusne a osobitne sa venujem aj zaujemcom o byt,odpovedam aj na otazky,ktore su aj tak zodpovedane v rozsiahlom inzerate a aj tak ostane len “videne”,ziadne,ze dakujem,nemam zaujem,hladam nieco ine atd.

Strana
z3
reanda
11. sep 2022

@0silvia0 ja si este velmi dobre pamatam, ako som sa citila ako mlada slecna.. by som radsej zdrzovala, ako hladat vo vlaku wecko, tak by som bola v strese 😀 a nie este, aby po mne niekto vystartoval s mojimi vecami, to by uz bolo prilis podnetov na mna, by som bola asi rada, ze trafim naspat na svoje sedadlo 😀
a ani dnes by som pri odchode na wecko asi nikomu neoznamovala a neziadala postrazenie veci.. ja taka proste nie som.. necakam, ze sa bude o mna/do mna niekto cudzi starat..
vsak to je to, co sa tu snazim celu dobu vysvetlit, ze ludia vnimaju a prezivaju rozne, maju rozne dovody, preco sa nejak chovaju a casto to vobec nie je neslusnostou z ich strany, len nepochopenim zo strany druhej.. a ze by sa mohli niektori aj trochu zamysliet a viac druhych vnimat, ako si ist iba svoje a ocakavat, ze sa vsetci budu chovat na jedno kopyto
a ze skutocna slusnost vychadza zo srdca a z toho, ze dokazem druhych spravne vnimat a byt ohladuplna ako k nim, tak k sebe.. skutocna slusnost nie su naucene sposoby chovania.. tie su casto prave necitlive, lebo su proste naucene, pouzivane automaticky a bez nacitenia si toho, ci je to prave vhodne alebo nie.. slusnosti sa neda naucit pohlavkami 🙄

0silvia0
11. sep 2022

@reanda ano, mas pravdu. Niekto je hanblivejsi medzi ludmi a niekto komunikativnejsi. Potom tomu komunikativnemu sa ten hanblivy zda neslusny lebo nekrici pozdrav na plne usta, ale len potichu vyslovi.
A introvertovi sa ten komunikativny zda trapny, lebo na plne usta huci napriklad vo vlaku svoje sukromne zalezitosti cudziemu aj ked nikto nie je na to zvedavy. Cize naozaj to je castokrat hlboke nepochopenie.

jana_eyre_2
11. sep 2022

@reanda no neviem ja by som poďakovala za to že sa niekto snažil aby som si tam nezabudla veci.. (bol to poschodový vlak a ona išla pred zastávkou dole tak neviem kto by si myslel že ide na záchod) takže ešte ja z toho vychádzam zle aha.. takže nabudúce sa možno radšej na to vykaslem ak budem v rovnakej situácii..

reanda
11. sep 2022

@jana_eyre_2 ved sa ti podakovala.. len nie hned.. a ty miesto pochopenia to hodnotis, ze ludom nedochadza.. no.. kazdemu nam obcas nieco nedochadza.. ty mas teraz moznost, aby ti nieco doslo.. ale mozes sa miesto toho radsej urazit.. mas na vyber

jana_eyre_2
11. sep 2022

@reanda ok, ako myslíš..

0silvia0
11. sep 2022

@jana_eyre_2 ved ti podakovala, aj ti povedala ze si mila, len trosku neskor.
Asi mala s tym zachodom naponahlo a znenazdajky ju prepadla nejaka rychla telesna potreba.
Urcite nie si za zlu, zachovala si sa fajn podla svojho najlepsieho svedomia. Ale tak, my to nevieme posudit ako sa to odohralo. Len sudim podla tvojho opisu.

jana_eyre_2
11. sep 2022

@0silvia0 ja predsa nikde netvrdím opak že by mi nepodakovala, len som to spomenula v tej súvislosti, že to niektorým ľuďom nepríde prirodzene poďakovať hneď ale až keď sa im to rozlezi v hlave a nie vždy majú možnosť to urobiť neskôr.. cítila som sa práve preto divne, že ton ktorý použila bol skôr dotknuty ako je možné že som si myslela že ide vystúpiť a automaticky sa ma spýtala kde tu je záchod akoby som tam pracovala (aj to bola otázka bez prosím).. takže nakoniec nie je chybou (tak to nazvala reanda) nechať si veci na mieste keď to vyzera, že ideš vystúpiť bez veci, ale je chybou že niekoho upozorním že tam má veci a nevidím do hlavy že hľadá len toaletu..

Už dlho tvrdím že sa NEmôžem riadiť heslom "chovaj sa k druhým tak, ako chces aby sa chovali k tebe" ale skôr by sa hodilo "nikdy neocakavaj od druhých že sa budú k tebe chovať tak ako sa snažis chovať ty k nim"..

reanda
11. sep 2022

@jana_eyre_2 ten zaver si vystihla.. presne tak to je.. az na to, ze z tvojho tonu vyznieva, ze je to nieco zle, z coho si sklamana.. podla mna je to normalne.. a keby sa tym ludia riadili, nemuseli by sa tolko urazat a vzdychat nad inymi ludmi a zlou dobou..
mysliet si, ze druhemu vzdy urobi dobre to, co robi dobre mne, je take, ako to nazvat - sebecke? kratkozrake? to si naozaj niekto nedokaze uvedomit, ze ludia su rozni? ze nie je kazdy, ako ja? ved to je zmyslanie dvojrocneho decka.. len tuna na fore je kolko tisic tem kvoli niecomu takemu zalozenych, lebo ludia sa nedokazu navzajom pochopit, lebo s klapkami na ociach vidi kazdy iba to svoje.. svokry, ktore chcu dobre nevestam a aj ked im nevesta stokrat povie, ze ona to takto nechce, tak svokra si ide svoje, lebo ona to predsa mysli dobre.. a nevesta je hlupa a nevdacna..
mozes byt rada, ze to dievca po tebe nevystartovalo, ze jej tie veci chces ukradnut, ked ta s nimi uvidela.. lebo ona tebe tiez nevidela do hlavy, nemohla vediet, ze si si myslela, ze ide vystupit a veci si zabudla.. a ze si jej chcela dobre.. ci myslis, ze tebe do hlavy vidi kazdy? a ze je chybou, nechat si veci na mieste, ked to VYZERA, ze clovek ide vystupit.. omg.. to fakt? to nemozes mysliet vazne

marca12
11. sep 2022

@ibajaanikiny vidim to aj ja,je to smutne,ale nejako mi to zily netrha. Je to vizitka rodicov ako vychovavaju deti. Ale nastastie stale je viacej nas slusnych a uctivych. To len ked riesis nejaku konkretnu vec ako napr.tereaz ten predaj,tak vtedy je to naakumulovane na jednej kope,tak sa ti zda,ze je vela neslusnych ludi.

nicicka
11. sep 2022

Ono to treba veľakrát ľuďom povedať polopate. Ja som na výške brigádovala a doma sme nekomunikovali štýlom prosim-dakujem. Vždy keď som vedúcej volala a čosi som chcela tak automaticky k veci. Potrebujem a hotovo bez zdvorilosti. Až raz mi to pekne vytmavila a veru, rýchle som sa naučila. 😁...Mňa viac hnevá že ľudia sú dnes ako stroje. Nikto sa nikoho nepýta ako sa máš. Ak, tak len naozaj zo zdvorilosti. Naozaj, úprimne to nikoho netrápi ako sa ten dotyčný má. Empatia sa úplne vytratila. Veru nečudujem sa že je dnes toľko psychických problémov a depresii...

jana_eyre_2
11. sep 2022

@reanda vieš čo, ani nemam chuť ti nič vysvetľovať.. totálne si pretočila to čo som pisala, ides tu útočiť a pritom ma vôbec nepoznáš a nepochopila si, že som len udala príklad.. ani nevieš ako si sa ma teraz dotkla, ale to nevadí..

kocurikpupcek
11. sep 2022

@ibajaanikiny aj ja pridám skúsenosť. Môj muž našiel na sídlisku na lavičke mobil. Tak ho nafotil a dal na spoločnú sídliskovú FB stránku. Čakali sme kto sa ozve. Po hodnej chvílke mobil zazvonil. Na druhej strane sa ozvalo, ze ako to ze máme cudzí telefón,ktorý patrí jeho dcére. Môj muž vysvetlil celú situáciu,že mobil sme neukradli ale sme ho našli a čakali sme kto zavolá aby daný človek sa spojil s majitelom mobilu a mohli mu tak nejak dať vedieť. Dokonca že sme info o nájdenom mobile dali na sídliskovú FB stránku.Tak ten pán sa ukludnil a hned mal zmierlivejší tón. Povedal dcéra si teda príde po telefón. Objavila sa asi 16-násť ročná kočka, ani nepozdravila. Iba vychrlila,ze si prisla pre SVOJ telefón,ktorý sme našli. To svoj zdôraznila. Vzala telefón a odišla. Ani bú a ani mú. Ostali sme s mužom iba vygúlení vo dverách. Že ani to ďakujem niekto nie je schopný povedať.

kocurikpupcek
11. sep 2022

@ibajaanikiny alebo minulý rok v lete sme opäť našli mobil,čo nejaké dieťa zabudlo pri šmýkalke. Opäť ten istý postup, nafotili, dali na spoločnú sídliskovú stránku. Mobil zazvonil. A na druhom konci sa ozvala matka chlapca,ktorý stratil daný mobil. Šla sa s nami dohadovať aby sme ten mobil doniesli tam a hentam na takú a onakú adresu, lebo ona chce ist dnes neviemkde a potom na kúpalisko. A ako ona sa ponáhľa. Niežeby poďakovala a snažila sa s nami dohodnúť na mieste a čase,keď teda jej to z časových dôvodov nevychádzalo ale ešte drzo, ze aby sme ho láskavo odniesli tam a tam. 😅

kocurikpupcek
11. sep 2022

@ibajaanikiny skôr sa mi nad niektorými rozum zastavuje. 🙈

slovakboy
11. sep 2022

@jana_eyre_2 si ju prekvapila a tak vyhrklo z nej to čo mala v hlave keď odchádzala z kupé. Že veď príde. Potom už išla podľa srdca.

jana_eyre_2
11. sep 2022

@slovakboy veď to úplne chápem, neviem či som to tak nezrozumiteľne napísala, ale slečne nič som nič nevyčítala.. spomenula som to len v súvislosti s tým že proste sa nám niekto môže zdať ako nevdacny a pritom to tak nemyslí a nemá neskôr šancu to napraviť.. táto slečna poďakovala keď mala čas..

tiika
12. sep 2022

@kocurikpupcek pripomenula si mi jednu spomienku. Keď som mala asi 17 (kopec rokov dozadu 😆), zabudla som si v autobuse peňaženku. Bus bol zavretý, išla som sa opýtať na SAD-ku. A ona tam bola. Taká som bola šťastná, že som išla kúpiť do najbližšieho obchodu bonboniéru za 30Sk (v peňaženke asi 100Sk) a zaniesla ako vďačnosť pre uja šoféra.(hovorím si, i tak budem v pluse). No neviem, kto by to dnes spravil 😁

Strana
z3