Za každú cenu chcem výjsť v ústrety druhému

24. jún 2022

Baby čím to je, keď sa ja cítim zle, že neurobím čo druhý chce? Že chcem za každú cenu vyjsť v ústrety druhému aj za cenu, že ja budem škodná?

deti95060810
24. jún 2022

prečítaj si čo si napísala... prvá veta sa s druhou navzájom vylučujú...

autor
24. jún 2022

@deti95060810 Takto to ale je. Takto to cítim.

autor
24. jún 2022

Asi som to napísala chaoticky. Chcem povedať, že neviem povedať ľuďom nie, je to pre mňa taký problém, že poviem áno, že sľúbim, vybavím a ľudia to využívajú.

maulena
24. jún 2022

Ako v zmysle, ze prekracujes hranice svojej moralky aby si druheho spravila stastnym? Tak to je nieco ako stockholmsky syndrom. Nepoznas mieru svojej submisivity.

mikadooo
24. jún 2022

Pravdepodobne ťa tak vychovali? Že v tebe vyvolávali výčitky ak si neurobila čo bolo treba? Alebo je aj tvoja mama taká a podvedome to proste kopíruješ?

autor
24. jún 2022

Že chcem vyjsť v ústrety aj keď mám chuť povedať nie. Mám výčitky ak by som povedala nie.

maulena
24. jún 2022

@mikadooo Ano, vychovali z nej obetneho baranka.

mikadooo
24. jún 2022

@maulena vieš čo sčasti som aj ja taká. Ale zas ja mám takých rodičov, že cudzím ťažko povedali nie (v rodine v pohode, dokonca by som povedala, že sme mali prísnu výchovu, ale mimo rodiny dosť pomáhali a nič neočakávali od toho druhého).

autor
24. jún 2022

@maulena Asi tak nejak by sa to dalo povedať. Aj keď neviem či zrovna hranice morálky, skôr hranice čo je ešte ok a čo nie.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janewithane
24. jún 2022

A vtedy keď prekrocis svoje hranice a robíš co nechceš sa necítiš rovnako zle?

maulena
24. jún 2022

Lebo chces, aby ta mali radi, ale ti, ktori ta vyuzivaju, tak ti ta nikdy nebudu mat radi...toto si treba uvedomit. To nikdy nebudu tvoji kamarati a ked ty budes potrebovat pomoc, tak nic od nich ani necakaj.
@zoro9836 alebo ,,a co ti ja viem tak zrazu?,,

autor
24. jún 2022

Cítim sa zle. A ešte horšie sa cítim, že sa bojím povedať nie a pritom viem, že má využívajú.
@janewithane

maulena
24. jún 2022

@mikadooo Aj ja som bola taka, ale uz mam nastavene hranice. Je to tazke a ke to boj na dlhe trate. Najst spat v sebe sebaistotu.

mikadooo
24. jún 2022

@maulena jj tak tak... Svätá pravda

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
metuzalem
24. jún 2022

Na jednej strane nie je zle pomahat druhym, ale zase treba vediet, kedy uz ide vyslovene o vyuzivanie. Chce to mozno len popracovať na asertivite. Daj najavo, kde su hranice, aj ked si mozno budes pripradat v tej chvili hnusne, no potom druhi pochopia, co si k tebe mozu dovolit, a co nie.

basska_b
24. jún 2022

Vraj je to vychovou... a vola sa to asertivita, na com treba popracovat. Nie je drzost povedat prepac, nie. S tymto nesuhlasim, toto mi nevyhovuje, toto neurobim. Vysvetlit svoje rozhodnutie a nenechat sa vyuzivat

reanda
24. jún 2022

takych ludi je strasne vela.. skoro kazdy 😀 ved sme k tomu vsetci vychovavani, ze sa treba spravat podla 'noriem' a co ty citis, nie je podstatne.. len kazdy to ma v trochu inej miere a inej forme..
treba zacat to 'nie' pouzivat.. aj cez hrozne pocity.. ony budu postupne slabnut, cim dlhsie to budes praktizovat.. ale priprav sa na to, ze ludom sa to pacit nebude 😀 ale to nevadi.. postupne odpadnu vsetci ti, s ktorymi si aj tak nemate co vzajomne dat a ostanu ti pre teba vhodni 🙂 .. alebo neostane nikto 😀 a ti vhodni este len pridu

78787878
25. jún 2022

Chyba Tvojich rodicov, toto vzniklo vychovou. Bojis sa, ze Ta nebudu mat ludia radi. Neboj sa, takyto "darcek" sme si z detstva odniesli mnohi 🙂 Pozitivne je, ze si to uvedomujes a ze Ti to nevyhovuje, takze zmenit to chces. Z vlastnej skusenosti, zmenit sa to da, chce to cas.

janewithane
26. jún 2022

Okrem iných typov co tu odzneli tak odporúčam neodpovedat na žiadosť ihneď. Vypytaj si čas na premyslenie, prezistenie alebo povedz len dám ti vedieť zajtra a dovtedy si priprav asertivnu odpoveď, vieš to len napísať, to by tiež mohlo byt jednoduchšie. Postupne to bude jednoduchšie. Držím palce