Zámena slov - von a vonku
Prečo skoro všetci zamieňajú výrazy VON a VONKU?? To je také ťažké naučiť sa to správne? Sme VONKU - ideme VON. Nie naopak! Už je rarita, ak to niekto napíše správne.
@adri266 takze ked je tu zalozenych xy stupidnych tem, ktore nie su anonymne, tak je to v poriadku? Tie ta neirituju? 😀
@miskakyska ked som na pocitaci, pisem s diakritikou, ked na mobile, tak bez. Neviem tak rychlo pisat, aby som sa este aj s diakritikou zdrzovala
Ale no... veď nikto ti tu nestopuje čas kedy odpíšeš.
Buď si naučená písať s diakritikou, alebo nie. 🤷♀️
@maca1984 tak snad je rozdiel pisat prispevok na klavesnici, ako ho vytukovat na mobile jednym prstom. Ci ty v tom nevidis rozdiel?
Vôbec to nie je také zlé, že by bola rarita, keď to niekto napíše správne. Áno, vidíme to tu často, ale takmer vždy sa hneď nájde niekto, kto autorku upozorní, že je to nesprávne. Mňa tiež zvykli takéto chyby vytáčať, ale už je mi to jedno. Autorka to kvôli tomu aj tak nezačne používať správne, keď to celý život používala nesprávne. Mne sa skôr nepáči, keď sem píše nejaká osoba s "jednoduchšou" gramatikou, opíše, aký má problém a čaká rady. A namiesto nich dostane odporúčania, aby sa namiesto riešenia svojho problému, ktorý ju trápi, venovala štúdiu gramatiky. Ja neviem, či si tie osoby myslia, že dotyčná naozaj zabudne na ten svoj problém a začne sa učiť vybrané slová, alebo to píšu preto, aby ostatné videli, že oni sú tie múdre, čo našli chybu?
Nie , nevidím .🤷♀️ a ako píšem, nikto ti to tu nestopuje..
@autorka ja v tom rozdiel taktiež nevidím. Už keď idem revať kvôli gramatickej banalite na diskusnom fóre, tak dbám aj na svoju gramatiku, ktorej súčasťou je rovnako diakritika a o tvojom skloňovaní pomlčím. Znalosť gramatiky by dnes mala byť bežnou súčasťou našich vedomostí ale nie je a je to v poriadku (keďže mňa to neobmedzuje). Len je ponižujúce na to neustále poukazovať a tráviť nad tým celý deň zatiaľ čo tu máš chyby. 😂 Robíš tu zo seba riadneho klauna. 🤡
A ✨vyťukovať✨ hlavne neuč svoje deti. Správne je vyťukávať. "To je také ťažké sa to naučiť správne?". Základy to nevie a ide tu moralizovať polovicu dňa. 🙄
@cocolino234 no ty sa v kazdej teme robis velmi dolezita a rozhladena, aj ked si akoze mlada a mas za sebou tazke detstvo 😀 Dojimavy pribeh. Kdeze je pravda?
@autorka 😆🤡 ja tu zo seba nerobím nič, vyjadrujem sa ako bežne a to čo píšeš nešlo z mojich úst, takže si len znovu nastavila tvoje zrkadlo. 😀 Dokonca moje detstvo ani nevnímam dojímavo a hovorím o ňom s cynizmom. Ja nemôžem za tvoju neznalosť gramatiky a následné sranie si do úst, takže používanie môjho detstva ako tvoj štít je len najjednoduchšie riešenie, ktoré si dokázala nájsť a preto je zbytočné viac reagovať. Ale vypusti paru aj na ďalšej primitívnej reakcií, máš tu priestor aj keď ten anonym ťa až tak neschová. 😀
Wau hotové okienko Sybily Myslovicovej, pokiaľ nejde o úradný styk a nejaké úradné papiere,nech si každý výprava svojou mandarinstinou,alebo svehalsky.Mala som spoluziacku , kt hovorila ideme pri vlak. A všetci sme jej rozumeli kam sa ide.
Mňa úplne irituje keď u nás sa používa kojenecké potreby,kojit , nie nie , nie je kojenec je dojca ,dojcime, dojčenské potreby a tiež som nahnevaná ,.Takže čo , dojca . Taktiež sa hovorí oblicka nie , že sa hovorí česky vyraz nespomeniem ,to často slovenský ľud používa .
aj ja som si to tu vsimla, ale bude to asi regionalne, asi na vychode sa to zvykne pouzivat, mne to tiez nejde do hlavy, von je smerove, pýtame sa kam? a vonku je lokalne a pýtame sa kde?
v okoli Nitry, zase zvykenem zle pouzivat k, ku a pri
A mozno len netusia, ze je tam rozdiel...
Ja rozpravam vo vseobecnosti velmi spisovne. Ale na to, ze je nejaky rozdiel medzi von/vonku ma upozornil az manzel v dospelosti. Dovtedy som o tom proste nevedela 🤷♀️😉 Neslo o to, ze by som to napr. nechapala, plietla... Skratka sa ku mne ta info nedostala😀
Ale je pravda, ze uz si na to neviem zvyknut... Kdezto na pouzivanie "napadlo mi" namiesto "napadlo ma" som sa kedysi vedome vycvicila... ale tak za mladi to slo nejak lahsie 😀
@cocolino234 Zlatko, ked už píšeš, že máš slovenčinu v malíčku, čo to tvoje slovo “polúštim”? 😃 Aj ty sa choď doučiť spisovné výrazy 😀 Hlavne, že si nezabudla 3x zdôrazniť, ako ovládaš gramatiku.
Tak za prvé...možno to niekto používa už roky, že to majú v danom regióne alebo v rodine tak zaužívané a používali to jeho rodičia tak ... napríklad mužova rodina používa že "ideme do doktora"... bývajú na východnom Slovensku a tam sa to tak hovorí....a za druhé
..nie každý sa dokonale naučí používať gramatiku... mylenie si z a s alebo vybrané slová....môj muž je jeden gramatický omyl. Keď niečo píše tak takmer v každom slove chyba...pritom to je inteligentný človek. Perfektne ovláda napríklad matematické príklady, vždy spamäti všetko vypočíta, má poznatky o vesmíre, medicíne, historii, autách a kadečom inom ...len proste tú gramatiku sa nevie naučiť...tak prosím nebuďte také povysenecke tie ktoré dokonale ovládate gramatiku ...
@evica17 asi preto ,že máš iné dôležitejšie problémy v živote ako riešiť toto 🤦😂 ako fakt riadna nuda musí byť,aby som sa k tomuto uchýlila
@victory7897 ano, dolezitejsie je riesit, ci sa ma decko volat Desdemona aleno Filomena, alebo kto sa s kym vychrapal na Farme. A este ci uz nabehol rodicak. 😂
Ja to používam celý život zle, muž ma zo začiatku opravoval ale potom spoznal mojich rodičov a zistil odkiaľ to mám 😀 dosť že som sa odučila šialka (šálka), ladnicka (chladnička), napadlo ma (napadlo mi) a kopec iných u nás bežných chýb ktoré sa bežne používajú 😊 toto von/vonku nejak moc neriešim, btw nie som z východu ale zo Žiliny
To je už nuda level sto 😂
@maca1984 🤣 to som ešte nepočula
Júj, toto ani ja nerozlisujem. 🫣 A som zo stredneho Slovenska. 🤷
pozri si napriklad nazov tohto clanku 🤣🤣🤣🤣
https://www.cas.sk/clanok/2729013/karlos-vemola...
@qetka hneď sa mi dvihol tlak 😂
ide to z vychodu (kosice, presov). tam to nerozlisuju v dialekte a prenasa sa to aj do inych regionov.. kde ides/ kam ides - detto. Mam kolegu z KE a za 10 rokov som ho nenaucila pouzivat to spravne, hoci inak so slovencinou problemy nema 🤣🤣🤣🤣

@kiwi3 veľmi by som nemala takéto silné reči, keďže som si zbežne prešla príspevky na vašej nástenke a tiež nie ste práve najspisovnejšia...napr. napísali ste, že ste si kúpili "pekárničku na chleba" Akuzatív, jednotné číslo: chlieb, nie chleba. Alebo ste napísali "napadlo ma" ...to sa píše, keď vás niekto napadne fyzicky, myšlienky vás nemôžu napadnúť 🙂 takže toľko pani zo západného Slovenska 🙂