icon

Zamykáte sa v byte na noc?

21. jan 2021

Ahojte dievcata zaujima ma taka vec, tie co byvate v byte (nie v dome) zamykate vchodove dvere na noc?? Ak ano z akeho dovodu?

lentilkaxxx
22. jan 2021

Byt štandardne nezamykam, len keď ideme preč. Susedovi pravidelne visí zväzok kľúčov v zámku, drahý kočík mávame v chodbe vedľa vchodových dverí a občas zakonitý zabudne zamknúť naše autá (toto už predýchavam ako kontrakcie). V tejto dedine je bezpečno (klop, klop).
Paradoxne manželov byt v rodičovskej chalupe sme museli zamykat, lebo svokor by nám preriedil zásoby chlastu aj peňaženky. Neraz tam vpálil aj niektorý ožratý sused, že či mu nepožičiame fľašku. 🤯 Že ved on chcel pýtať po svokrovcoch, ale tí nie sú doma, tak že skúsi u nás. Ani tým magorom nevadilo, že je vonku veľký pes, ktorý nastastie niekde spal.

letfenixa
22. jan 2021

Nezamykam, nedavam retiazku.

katrin21
22. jan 2021

Samozrejme ze sa treba zamykat , zlodeji bezne vykradaju aj ked ludia spia v dome...
A nezamknute dvere lahko otvoris hoc aj kreditkou.ak o tom nevies . Staci stlacit ten zobacik dnu a je ti..v tichosti.🤷‍♀️🤦‍♀️

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
veronika65
22. jan 2021

@ivanizna človek nikdy nevie, ja som zamykala ešte aj ten pod zámkom čo sa zvonka nedá otvoriť 😂😂😂 ale to je tak, keď majú susedia problém opýtať sa kto do nich zvoní, len otvárajú dvere každému hlava nehlava a potom sa po bytovke prechádza hocikto.... Teraz sme v dome, pred dverami nám spí veľký pes a aj tak mám zamknuté na 2x 😂😂

andreatytler
23. jan 2021

@lucilaines Chapem ze po takej skusenosti je pre teba velmi dolezite mat volnu unikovu cestu, ale podla mna si sa nechala tou dalostou az prilis ovplyvnit a to tak ze sa vystavujes dalsiemu riziku. Co budes robit potom ak sa raz zobudis uprostred noci na to ze mate v obyvacke dvoch zlodejov? Ako sa zariadis potom? Budes mat strach z poziarov a lupicov.
Na ten strach z poziarov treba mat hlavne protipoziarne opatrenia a nie odomknute dvere. Tu kde zijem je poziar kazdy tyzden a kazdy 3-4 poziar je smrtelny. Mam pred tym nesmierny respekt a pritom ked som zila na Slovensku, tak som o poziari za cele tie roky nikdy ani nepocula a uz vobec sa ho nebala.
Takze treba kupit
Kupit monitor dymu a hlasic poziaru a pravidelne ho testovat a menit baterky
Kupit hasicsky pristroj ktory je na vsetky druhy poziarov a zase pravidelne kontrolovat a vymienat. Naucit sa ako s tym pristrojom pracovat aby clovek nemusel citat navod pri poziari. Proste ist niekam von a vyskusat ako to spustit a drzat.
Vypracovat si evakuacny plan s rodinou... nakreslit byt, dom a unikove vychody a presne sa dohodnut kde sa vonku stretnete a kto je za co zodpvedny (mama za dieta, muz za psa). Pripnut ten plan na chladnicu a obcas si ho s detmi a muzom zopakovat.
Trenovat evakuaciu v strede noci... kludne rodinu zobudit a vybehnut vonku len zupanoch a odsledovat co, kto a ako robil... hlavne detom to velmi pomoze. Ak vas susedia budu vidiet a budu sa smiat, kaslat na nich.
Vsetky vychody udrziavat bez prekazok nielen v noci ale aj pocas dna... proste VZDY (ziadne rozhadzane topanky pred dverami).
Pripravit si tasticku s dokladmi a dolezitymi papermi, ktore clovek nenosi stale v kabelke na urcitom lahko pristupnom mieste aby sa dala lahko zobrat pri uniku z domu... aj ked sa odporuca, nebrat nic lebo to zdrzuje.
Drzat kluce vzdy na tom istom mieste a este mat zalozne kluce vzdy na tom istom mieste. Mat pri posteli baterku aj ked teraz mobily uz na to funguju.
Zajdi na miestnu hasicku zbrojnicu a opytaj s ich co oni odporucaju?

andreatytler
23. jan 2021

@lentilkaxxx a zopar inych zian co nezamykaju
...no neviem ci som uz prilis paranoidna ale velmi by som to na internete nezverejnovala ze nezamykate... ako vsetky vieme na konika chodi velmi vela uchylov a oni teraz vedia ze nezamykate....😉

derdia
23. jan 2021

Inak zaujímavá otázka.... Ani auto nezamykas? Ani bycikel? Aj kabelu necháš len tak v meste na lavičke a potom pre ňu prídeš? 🤔🤔

derdia
23. jan 2021

@fadama teraz si to tu niekto prečíta, nájde teba, a ostatné, ktoré nezmykaju, objedná niečo z tvojho bazarika, zisti tým nenápadne tvoju adresu a počká si kým pôjdeš do obchodu👍👍👍gratulácie... Zahviezdila si. Ale aspoň si frajerka, že nezamykas😂😂😂😄

fadama
23. jan 2021

@derdia nič nepredávam a nezijem na svk 😂😂😂
Takže zahviezdenie ti prenechavam. 😂😂😂😉

evaachesa
23. jan 2021

@derdia jeminee, mne by to teda nenapadlo 😅 ale inak skvelý postreh 😅😅😅😅 fakt by som sa už len z toho dôvodu začala zamykať 😀 to je ako keď niekto zverejní na FB foto že odlieta na dovolenku ...pekne vydláždi zlodejom prístupovú cestu 😎

mijunik
23. jan 2021

Tak ja sa pridám a možno aj niekoho pobavím a niekto si asi riadne pleskne po čele... 😀 Takže - na noc a samozrejme pri odchode z bytu (ak nikto nezostáva doma) zamykám. Je mi to prirodzené, hoci máme zvonka dverí guľu, ale na noc zamykám. Máme aj ten horný zámok, takže aj ten zamykám. Je tam, treba ho využiť. 🙂 A teraz: To, že zamykám, je normálne. Ale... Dievčatá, ja trpím obsedantno-kompulzívnou poruchou, našťastie však nie jej silnými prejavmi. A tak zamknem dolný zámok, horný zámok, potom dvakrát potiahnem za kľučku, či sú dvere dobre zavreté a pri tomto kontrolnom úkone myslím na botník, ktorý mali moji starí rodičia na chodbe, takú nízku plastovú tyrkysovú poličku s kvietkovaným závesom a vrchná časť bola otvárateľná a boli v nej veci na čistenie topánok. Na tom botníku mali babička s deduškom položený telefón. Dievčatá, ja netuším, prečo "ja a akurát ten botník"... 😀 😀 😀 To je nejaký môj súkromný rituál. Ak myslím vtedy na niečo iné, cielene si počas stláčania kľučky a ťahania dverí predstavím ten botník... 😀 Nikto doma o týchto mojich myšlienkových pochodoch nevie (ste prvé), už len čakám, kedy sa chodbou rozľahne otázka, prečo tie dvere potiahnem dvakrát. Ono je to totiž počuť... 😀 😀

gabrielkaa
23. jan 2021

My zamykame, cítim sa v noci lepšie a okrem toho byty sa vykrádajú .

derdia
23. jan 2021

@fadama no tak sa nezamykaj dalej😂

bluka2
23. jan 2021

@zazvorka87 to je skvelý príklad. The teenager (ten ktorý ju uniesol) had previously bought cannabis from Alesha's father Robert... Tak pokiaľ nepredavate trávu, tak vám do bytu zrejme žiadny klient nevpali 😉

jana_eyre_2
23. jan 2021

@bluka2 to je trocha zvláštny argument, nikdy predsa nevieš kto a s akým úmyslom ide okolo tvojho domu.. tito manzelia ani nemuseli trávu predávať
https://www.cas.sk/clanok/968545/dramaticke-uda... (aj keď je to nový čas, tak sa to reálne stalo)

Áno dostal sa do domu cez rozbité okno.. ako by však dopadli, keby ho nezdržali zamknuté dvere a oni by sa na jeho rozbitie okien nezobudili?
Veď keď si presvedčená že je správne sa nezamykat, tak je to tvoja pravda, rob ako chces, ale prečo presviedčať ostatných že je to tak správne?

diusqa761
23. jan 2021

Ja zamykám u nás na byte len kvôli staršej dcére (2r 8m) lebo tá raz išla o 4:00 v pyžame na "prechádzku " na chodbu keď sa jej nechcelo spať . Cca vtedy ani nie dva roky mala. Tak odvtedy pre istotu 😁

jana_eyre_2
23. jan 2021

@bluka2 a mimochodom, po tom čo vidím čo.sa deje na Slovensku, aki mentalne slaboduchi dezolati sa vyjadrujú na FB a čo dokážu robiť okoliu, neverila by som ani náhodou že nám tu nič nehrozí..

lentilkaxxx
23. jan 2021

@andreatytler tak to potom tiež zverejňujem, že máme susedov, čo aj v noci majú oči všade a stačí, že sa niekto priblíži k vchodových dverám, už sú na chodbe a robia policajtov 24/7. Tu by sa tajne ani milenca či milenku nedalo prepašovať. 🙂 Nehovoriac, že v prvom byte je psisko, ktorý ohlási všetkých cudzích. Nikto tu nezverejňuje adresu. Pri odchode z bytu bezpečnostné dvere automaticky zamykáme. Onedlho začne syn chodiť, zamykanie nonstop bude musieť byt uz len kvôli nemu. Viac by som sa bála v panelákoch, kde je všetko pozamykané, každý má bezpečnostné dvere a aj tak sú tam pravidelne krádeže. Na chodbe ani staré topánky nemôžu ostať. :(

amelie2017
23. jan 2021

@lentilkaxxx sestra prerabala byt a nechali na chodbe rebrik. Im sa zamyka este aj chodba, na nej byvala len on a sused a rebrik jej niekto ukradol

amelie2017
23. jan 2021

@lentilkaxxx ono kedysi, ked v tych panelakoch byvali roky rokuce rovnake rodiny, mohol si vonku nechat vsetko, teraz sa to stale meni a nemozes nechat nic

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
nika82
23. jan 2021

v noci urcite kvoli bezpecnosti aj ked mame bezpecnostne dvere a cez den tiez ked som sama doma

najk
23. jan 2021

Zavisi dost aj od toho kto ma ake dvere. Mnohi maju tie stare komunisticke papierove dvere a tie mozete zamknut a je to prd platne. My teraz byvame v podnajme, lebo staviame dom a prave taketo hnusne stare dvere tu su. Takze ja dam skor rohozku znvutra pod dvere a este susic s pradlom pred dvere a otvorit sa nedaju. Takze zamykat je zbytocne.. Ale tiez rozmyslam, ze v pripade poziaru budem musiet brat dve deti, odhadzovat susic s pradlom, kocik, rohozku. Nemam z toho dobry pocit, ale snad do pol roka vypadneme a snad sa dovtedy nic nestane.
Moj muz kedysi bol v Prahe evakuovany z 11teho poschodia, lebo tam nejaky dobrak zapalil odhodenou cigaretou balkon. Preto milujem ludi, co odhadzuju neuhasene spaky z balkonu. Aj nam raz tak pristala zapalena cigareta na balkone. Skoro ju fuklo az dovnutra, lebo bolo teplo a mala som otvoreny balkon. Chybalo malo a horel by koberec

A este super zazitok z Brna. Byvali sme tam tri roky v podnajme. Manzel pracoval z domu celu dobu a kazdu chvilu niekto chodil a ponukal bezpecnostne dvere. On vzdy iba otvoril a vysvetlil, ze my sme tam v podnajme a do ziadnych dveri investovat nebudeme. A uz ho to strasne otravovalo, ako stale chodia a ponukaju. Az jedneho krasneho dna na dvere zazvonila policia. Vraj ci nic nepocul, lebo v ten den vykradli 4 byty v tom vchode (a to bola mala 4 poschodova bytovka) Vtedy mu docvaklo, ze ti, co si obzerali tie dvere, vlastne aj mapovali teren kedy je kto doma. Jeho tam vzdy nasli, takze nas nevykradli. A zvladli to fakt excelentne, pretoze on vobec nezaregistroval, ze sa tam okolo neho vykradaju 4 byty.. A zrazu vsetci menili dvere za lepsie.. Len uz neskoro

lentilkaxxx
23. jan 2021

@amelie2017 veď toto... tie tetky všetečné, čo vyzerajú ako tetka z reklamy na VÚB, majú výhodu. 🙂 Kedysi som mala susedku, čo mi podávala hlásenie ešte aj do roboty. Tu sú susedské vzťahy v pohode, žiadne ohovaracky alebo naschvály. Takže to sledovanie všetkých naokolo beriem v pohode. 🙂 (Kde Ti sused vynesie veľký nákup, keď vidi, že to vykladáš z auta?)

bluka2
23. jan 2021

@jana_eyre_2 ja som len reagovala na ten príklad, lebo si myslím, že okolnosti hrajú veľkú rolu a že je odveci. Nemôžeš porovnávať, akým rizikám sú vystavení ľudia, čo predávajú trávu a sú v takomto prostredí (príklad čo tu bol daný) a bežných ľudí, ktori sa nevenujú kriminálnej činnosti. Tam im vtrhol niekto, komu predávali drogy.
Nezdá sa ti v tom rozdiel? Mne dosť podstatny, tak som na to poukazala

bluka2
23. jan 2021

Inými slovami, kebyže predávam drogy, určite si zamknem a možno aj na 2 zámky 😉

adriannasvk
23. jan 2021

Ja som zamykala vzdy na noc,ako mam deti zamykam stale lebo ked uz dosiahli na klucku tak stale skusali otvarat,cize pre ich bezpecnost a uz teraz zo zvyku mame zamknute stale...poistovna tiez nepreplati ked nemas zamknute....minule bol otec doma sam vecer, nezamkol,robil si veceru a nejaky magor mu vosiel do domu zacal mu skakat po sedacke a hukat,ze chce peniaze atd,nastastie mu dal otec po hube a este ho dolu ulicou hnal velkym obuvakom 😅ale zlakla som sa,lebo predsa len uz nema 20 a brat nebol doma ako naschval...od vtedy sa uz zamyka konecne lebo on to nikdy neriesil🤦‍♀️

bluka2
23. jan 2021

@najk konečne logický prispevok. presne takto sa to robí, že si ťa vytipuju. Mne je keby niekto došiel ponúkať dvere a dokonca viackrát, hneď by som to brala ako varovný signál...
Tieto príklady tu,že ide niekto náhodný ide okolo a napadne mu, či sa ide vlámať do bytu sú z kategórie pravdepodobnost 0,00001% alebo z takej, že sa sama netrafis do vlastného bytu alebo inak science fiction, nový čas a pod.

simca06022011
23. jan 2021

@najk toto bolo aj u nas, ale nie dvere.. ale zamky menili 🙂