icon

Zamykáte sa v byte na noc?

21. jan 2021

Ahojte dievcata zaujima ma taka vec, tie co byvate v byte (nie v dome) zamykate vchodove dvere na noc?? Ak ano z akeho dovodu?

Strana
z5
bluka2
23. jan 2021

@simca06022011 ponúkať môžu hocičo, aj teplú vodu, čítanie z biblie, všetko rovnaká kategória. Treba vnimat, či sa v okolí deje, neodchádzat vždy v rovnakom čase, to je najlepšia prevencia

nikiki29
23. jan 2021

Z vonku máme “guľu”, nie kľučku, tak nezamykáme. Aj vchod je na guľu. Začali sme zamykať teraz, keď drobec dorástol do výšky, že si otvorí sám 😅

akcul13
23. jan 2021

Samozrejme, ze zamykame. To co uz je len za zvyk sa nezamknut. Potom sa ľudia cuduju,ze ich vykradli

jana_eyre_2
23. jan 2021

@bluka2 písala si, že "pokiaľ nepredavate travu, tak vám do bytu žiaden klient nevpali".. no tak inými slovami, som napísala, že je úplne jedno či predavas alebo nepredavas drogy, vpalit do bytu ti môže ktokolvek a kedykoľvek.. ak veríš že to tak nie je, a ohrození sú len ľudia čo vykonavaju kriminalnu činnosť, super.. ja tomu neverím 😉

simca06022011
23. jan 2021

@bluka2 a kto to nerobi? 🙂) v dnesnej dobe, ked si ludia nepoznaju ani susedov, si ani nevsimnu ze niekde niekoho vykradaju... pamatam si a to je uz 20 rokov, ako oproti v panelaku za bieleho dna vybielili byt, a to myslim TOTALNE, povynasali elektroniku, kopec veci co vedeli odniest, odniesli, do dodavky. A nik to neriesil, mysleli si ze sa stahuju.. a zena bola prekvapena ked prisla domov... ale jasne, ked si niekto mysli, ze vbehnut ti moze do bytu len nejaky fetak alebo sused neprisposobivy obcan, tak ok...
Aj keby ti nik nechcel nic urobit/ukradnut a ide o omyl, nie je to nic prijemne, ked cloveku do bytu len tak nahodou niekto vpali :DD Podla mna najlepsia prevencia je mat riadne zavrety byt... vtedy odradi uz len to prekonanie prekazky niektorych, a tych co nie.. tak ak nieco odnesu tak poistka to isti, ak niekto je doma, tak uz dobijanim do bytu je varovany, ez sa nieco deje

bluka2
23. jan 2021

@simca06022011 tak to je blbé pre tych, ktorí si nepoznajú susedov a nezaujímajú sa o dianie vo svojom okolí, či vo veľkomeste, či v zapadakove. To si asi dávajú gól do vlastnej bránky, mne to rozum neberie. To nie je doba, to sú voľby niektorých menej rozumných...

simca06022011
23. jan 2021

@bluka2 😂 iste

gabrielkaa
23. jan 2021

@bluka2 my sme byvali v malej, novopostavenej bytovej zastavbe - take kondominium - skoro v centre meste. kedze to bolo len par bytovych domov poznali sme sa vsetci dobre. po par rokoch spolunazivania nam tam vykradli vchod - teda pivnice. odvtedy sa zamykaju nielen byty ale aj vchod na ktorom sme dali kameru. takze to nie je o tom kto koho pozna, predsa nie je mozne aby som poznala vsetkych obyvatelov v meste a aj keby, vykradacske bandy su kolko krat zo susednych miest.....tolko moja osobna skusenost.

bluka2
23. jan 2021

@gabrielkaa však jasné, že ti to nič nezaručí, ale minimálne keby mi niekto za bieleho dňa odnášal nábytok a elektroniku, susedia s ktorými spolu sem tam večeriame a strazime si navzájom deti a o svojich plánoch vieme a videli by to, by mi zrejme zavolali, či sa potajme sťahujem alebo čo to...

ledgerka
23. jan 2021

co je to za otazka? :D to uplne vazne sa niekto toto pyta? Samozrejme ze zamykame! Nepoviem pred 50 rokmi ked najhodnotnejsia vec v byte bol priborovy set, ale dnes? Samozrejme nejde len o materialne veci ale o seba.

gabrielkaa
23. jan 2021

@bluka2 áno to bol extrém.

andreatytler
23. jan 2021

Ja tomu stale nerozumiem, preco sa niekto nezamkne...
Ved otocit klucom v zamku je tak jednoduchy a rychly ukon ze je pre mna nepochopitelne ze by to niekto vedome neurobil... no aspon je tu zaujimava debata🙂

mily7
23. jan 2021

Ako nezamykaj. Ja mám skúsenosť z podnájmu. Pohoda,večer 18.00 vojdem do vchodu,smerujeme k výťahu.. Za nami do vchodu vošli asi dvaja či jeden chalan, zbraň v ruke. Ja tehotná,muž,brat,leteli sme na ,8 poschodie. Klasická Bratislava, žiadny Pentagón, normálne slušná obytná štvrť.

saxana000
Autor odpoveď zmazal
janedoe
Autor odpoveď zmazal
janedoe
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
23. jan 2021

@bluka2 Tiez si myslim ze vlamanie je viac pravdepodobne ako poziar. Nemam ziadnu statistiku ale z vlastnej skusenosti kalkulujem asi tak 1 ku 2 v prospech vlamacky...
1. Svokra mala v kuchyni maly poziar na sporaku, uhasny za par minut synom
2. Kolegina mala maly poziar v kuchy na sporaku, uhaseny za par minut
3. Muz mal poziar v kuchyni ktory uhasil za par minut
4. Kamarat mal maly poziar v kuchyni... uhaseny za par minut

1. Jednemu susedovi ukradli auto v noci
2. Druhemu susedovi ukradli auto v noci
3. Stareho otca vykradli ked bol na prechadzke
4. Vykradli pivnice v cinziaku kde som byvala
5. Svagrina pristihla uprostred noci cudzieho chlapa spolovce nasukaneho v okne.
6. Kamaratovi lupici vosli v noci do domu, zobrali kluce od aut z predsiene a odisli na autach.
7. Spoluziacka z gympla zazila vlamanie rano, ked sa chystala do skoly (rodicia uz v praci)
8. Muz mal susedov ktory mali vlamacku, lupici ich zvizali, zmlatili a vykradli.

bluka2
23. jan 2021

@andreatytler ahoj, téma bola ale zamykanie v noci. Myslím, že všetci tvoji známi s požiarom to hasili, keď boli hore. Ja na všetky požiare, na ktoré si spomeniem z počutia, kde niekto zomrel, boli v noci - otrava plynmi. Myslím, že keď sa bavíme o požiari v noci, to je niečo také, že ani tie voľné únikové cesty ti nepomôžu, keď vdychnes dosť CO predtým, než sa zobudíš.
Cez deň, keď ideme von, auto a pod.. ... To myslím, že nájdeme spoločnú reč.
Čo sa týka nahraditelnych materiálnych veci, ten faktor ma skoro vôbec nezaujíma. Pri lúpeži kriminálnici chcú korisť a nie potýčku a ak človek nejako nespanikari a spolupracuje, situáciu skôr deeskaluje ako eskaluje a lúpežník sa necíti tebou ohrozený, tak život v ohrození z pravidla nie je.
Možno je pravdepodost lúpeže v noci väčšia než požiaru, ale ak sa stane požiar, myslím, že si viac v keli ako keď si niekto odnesie povedzme aj všetky tvoje veci vrátane auta (a teba necha na pokoji)

bmuller
23. jan 2021

@bluka2 nechapem, preco toto rozsiahle presviedcanie o nezamykani. to sa ludia nemaju vobec zamykat? osamely starsi clovek ma nezamykat pre pravdepodobnost poziaru? (zeby poziarnici nevedeli vyvalit dvere?)... neziju vsetci v 5-clennej domacnosti obklopeni priatelskymi susedmi, ktori si vsetko vsimaju.
nezamykat sa v dnesnej dobe je skratka nerozum.

bluka2
23. jan 2021

@bmuller popravde čítam, lebo ma táto téma zaujíma a vždy keď sa prihlásim ma niekto označil, tak odpoviem; inak si myslím, že každý nech si robí podľa vlastného uváženia... V prípade autorky je blbé na tom to, že ona a jej partner to majú trochu naopak. Starší osamelý človek spraví ako sa sám cíti bezpečnejsie podľa seba

evaachesa
24. jan 2021

@bluka2 predpokladám že máte doma senzory dymu keď máš takúto fóbiu z požiaru, aspoň ja by som mala. V takom prípade sa určite na alarm preberiete a budete schopní opustiť domov...a tie odomknuté dvere vám tie 2 sekundy určite ušetria, to je fakt 😌

bluka2
24. jan 2021

@evaachesa tak ja si to predstavujem trochu horšie, akože keď máš kľúče na nejakej drevenej skrinke či stole, ktorý horí, možno ani nebudú na pôvodnom mieste alebo sa horúcim kovom bude ťažko odomykat... Nie ako 2s?

evaachesa
24. jan 2021

@bluka2 protipožiarne dvere to istia...my máme od Adlo a cítim sa bezpečne. V takej situácii keď ti ide o život človek isto nerozmýšľa či sa popáli, jednoducho pud sebazáchovy urobí svoje...už keď tak rozmýšľaš, tak maj pri posteli na stolíku nehorľavú rukavicu/chňapku na odomknutie/otvorenie dverí 🤷
https://www.adlo.sk/sk/bezpecnostne-dvere-proti...

jana_eyre_2
24. jan 2021

@bluka2 inak my máme v dome dole aj hore CO2 hlasic, plynový senzor, dymovy senzor a samozrejme hasiace prístroje.. myslím že to je dôležitejšie pri požiari ako odomknuté dvere..

andreatytler
24. jan 2021

@jana_eyre_2 Presne tak. Bez tych detektorov CO a dymu su ti odomknute dvere nanic, lebo sa jednoducho nezobudis.

simca06022011
24. jan 2021

@bluka2 vymyslas veľmi divne scenare😁 silou mocou.. Horí mi skrinka kde sú kľúče? Horúci kov? Véd kľúče majú byť vo dverách... Horí ti interiér tak najskôr skončíš na balkóne a nie v byte... Pre teba by bolo najlepšie tie dvere zvesiť... Ved na co aj sú... Nič ti nebude brániť v úteku pred poziarom a zlodeji nechodia a ked tak iba takí co hladuju, obslúži sa a odídu.. Žiadny psychopat ani nič podobné nie je pravdepodobne😌

Strana
z5