Zaplatili by ste 3 € za domácu buchtu?
Ahojte 😊,
zaujímalo by ma, čo si myslíte – dali by ste za domácu buchtu 3 €? 🍰
Ja viem, že to môže znieť trochu viac, ale je úplne čerstvá, domácou rukou vyrobená a z kvalitných surovín. Stojí podľa vás tá cena za dobrú buchtu?
@lavender94 kto pečie doma na čierno má nižšie náklady na zariadenie výrobne, nemusí dodržiavať hygienické normy, môže nakupovať lacné suroviny bez známeho pôvodu mimo obchodov a vie ušetriť
@anetka34 🙂 mozno už tu buchtu zjedla!
teraz važne, ked som bola v Londyne, čo je drahe mesto samo o sebe, aj tam sa mi zdal Starbucks drahý, kavy v tomt čase 4- 5£, sem tam som si tam dala za 3.50£, aj vtedy to bol pre mňa výstrelok, uprednostňovala som Costa Caffe za 2€, ale tie ceny šli pomaličky hore
Ked som videla v Eurovei tie ceny 5-6-7 € za kávu, k tomu slovenskè platy, ostala som s otvorenými ústami, som sa čudovala, že niekto pričetný je ochotny tieto ceny platit..Vzdy ked som v Eurovei, maju tam plno, chapeš to? Nejake prevadzky skrachuju, dojde sem Starbucks a Mint, čo ozaj predava tu buchtu za 5€ a kavy za 6.50€ ĺudia sa idú potrhat...toto je nejake zvlaštne slovenske vnimanie reality
Dobre riaditel Slovnaftu, čo zarobi 10 000 lavou zadnou, nech tam vysedáva denne, ale obyčajní ĺudia? Fak nechápem
@karolinakr Keby to aspoň stálo za to, ale ani dobrá tá káva nie je. Ľudia kupujú značku, hlavne mladí. Aspoň tak sa mi zdá. Lebo si povdia: kamoška bola na Starbuck, tak ja nepôjdem? Tak idú.
Alebo na výlete si človek povie: ochutnáme 1 buchtu keď aj za 3 €. Denne si to domov asi nikto nekúpi pre celú rodinu.
@lavender94 kto pečie doma na čierno má nižšie náklady na zariadenie výrobne, nemusí dodržiavať hygienické normy, môže nakupovať lacné suroviny bez známeho pôvodu mimo obchodov a vie ušetriť
@anonym_73cb65 áno, to je všetko pravda. A preto su aj tie ceny nižšie ako keď niekto podniká a ma výrobňu. Ale tiež nemôžeme čakať, že to ten človek bude robiť za náklady. To, či je to správne robiť na čierno je iná debata. Samozrejme potom su aj take, čo si nakúpia najlacnejšie suroviny, nájdu si na webe nejakej cukrárne cenu za produkty a toľko pýtajú, ale ľudia tiež nie su blbi. Kúpia si to raz, zistia, že sa to nedá jesť s madam skončila
@melli88 takže niekto kto pečie z domu posledných 10 rokov tak ma rovnaké náklady ako pred tými 10 rokmi? Potraviny išli hore. Ja nepeciem pre ľudí, ale hrozne ma to baví a peciem pre radosť. A keď chcem urobiť väčšiu tortu, ktorá ma aj niečo iné v sebe ako vysušený korpus a trošku plnky tak len náklady na potraviny su cez 30€ a to ich nezdobim nejak extra. Plus energie, spotrebiče, ktoré niečo stoja a ak ich niekto používa denne tak sa aj opotrebúvajú a čas. Pripraviť jednu tortu tak aby bola na úrovni trvá aj 12 a viac hodín. Takze ak si za takú tortu niekto vypýta napríklad 70€ tak pracuje vlastne za nejaké 3€ za hodinu. Wau. To je zárobok jak hovado 😃 všetko ide hore tak prečo by nemalo ísť toto? Veď sa nezvyšujú len odvody.
@lavender94 aká torta sa robí 12 hodín?
@lavender94 aká torta sa robí 12 hodín?
@bielasovicka tak ja keď peciem tortu tak neurobím len korpus, plnku a nazdar. Taká torta je aj za dve keď nepočítas čakanie kym to všetko vychladne a tak. Ale take torty si väčšinou ľudia kúpiť nechcu, chcu niečo extra. Napríklad naposledy som robila tortu: makový korpus, ganaz z bielej čokolády, ovocná vrstva višňovo malinove compote, na to praliné a kúsky karamelizovanych orechov. Od rana kym som všetko nachystala a začala to kompletovať bolo 16:00. A keď to chceš ešte nejak pekne ozdobiť, nemyslím len obtrieť a hodiť na to ovocie, tiež to nejaký čas trvá a nie je to za par minút. Plus nakoniec to všetko upratať pretože aj keď sa snažím robiť to priebežne, tak večer to vyzerá ako po výbuchu. Trvalo to celý deň. Možno keby peciem tých tort viac tak to toľko netrvá, lebo sa dá niečo pripraviť naraz a tak.
Ale tak neviem, možno len ja som pomalá a niekto to zvládne za 6 hodin s prstom v nose 😀 ak áno tak klobúk dole
vsetky ceny by boli ok na minimalku od 1400 a vyššie
@melli88 takže niekto kto pečie z domu posledných 10 rokov tak ma rovnaké náklady ako pred tými 10 rokmi? Potraviny išli hore. Ja nepeciem pre ľudí, ale hrozne ma to baví a peciem pre radosť. A keď chcem urobiť väčšiu tortu, ktorá ma aj niečo iné v sebe ako vysušený korpus a trošku plnky tak len náklady na potraviny su cez 30€ a to ich nezdobim nejak extra. Plus energie, spotrebiče, ktoré niečo stoja a ak ich niekto používa denne tak sa aj opotrebúvajú a čas. Pripraviť jednu tortu tak aby bola na úrovni trvá aj 12 a viac hodín. Takze ak si za takú tortu niekto vypýta napríklad 70€ tak pracuje vlastne za nejaké 3€ za hodinu. Wau. To je zárobok jak hovado 😃 všetko ide hore tak prečo by nemalo ísť toto? Veď sa nezvyšujú len odvody.
@lavender94 noo tak 12 hodin je trosku ustreleny cas, pokial nehovorime o superextra vycancanych poschodovych tortach 😁. Povedzme ze 5 hodin, + cas na nakup, cas na komunikaciu so zakaznikom+dorucenie, a teda u mna su naklady na torty co peciem pre mase decka na narodky takmer kazdy rok veru viac ako 30€. Akoze o dost viac.
@bielasovicka tak ja keď peciem tortu tak neurobím len korpus, plnku a nazdar. Taká torta je aj za dve keď nepočítas čakanie kym to všetko vychladne a tak. Ale take torty si väčšinou ľudia kúpiť nechcu, chcu niečo extra. Napríklad naposledy som robila tortu: makový korpus, ganaz z bielej čokolády, ovocná vrstva višňovo malinove compote, na to praliné a kúsky karamelizovanych orechov. Od rana kym som všetko nachystala a začala to kompletovať bolo 16:00. A keď to chceš ešte nejak pekne ozdobiť, nemyslím len obtrieť a hodiť na to ovocie, tiež to nejaký čas trvá a nie je to za par minút. Plus nakoniec to všetko upratať pretože aj keď sa snažím robiť to priebežne, tak večer to vyzerá ako po výbuchu. Trvalo to celý deň. Možno keby peciem tých tort viac tak to toľko netrvá, lebo sa dá niečo pripraviť naraz a tak.
Ale tak neviem, možno len ja som pomalá a niekto to zvládne za 6 hodin s prstom v nose 😀 ak áno tak klobúk dole
@lavender94 ale zabudla som na upratovanie, to je tiez dost 😅
@anonym_autor v BA je bezne cena v pekarni za kolacik 3,50 +
@earlgrey prosim ťa, ked stala 2.20£ tak ma budeš teraz presviedčat, že nie..aj ta išla hore, ale ceny mala priaznivé oproti Starbucks vždy
@karolinakr Nejdem ťa presviedčať, len sa pýtam, pretože som do Costy chodila často a vážne za £2 som tam kávu nevidela...možno tú najmenšiu? asi áno, keďže ja som vždy kupovala medium alebo tall 🤷♀️ ak tá najmenšia, tak ok...môže byť
@karolinakr Nejdem ťa presviedčať, len sa pýtam, pretože som do Costy chodila často a vážne za £2 som tam kávu nevidela...možno tú najmenšiu? asi áno, keďže ja som vždy kupovala medium alebo tall 🤷♀️ ak tá najmenšia, tak ok...môže byť
@earlgrey normalne capuccino, ja inú nepijem S
@anonym_autor nie , zbláznila si sa , 100 korún za nejakú buchtu. Nech si ju zožerie ten čo ju spravil 😂
Určite nie. Myslíš klasickú pečenú buchtu alebo niečo iné? S dcérou kupujeme pečené buchty v takej malej pekárničke, je to malá rodinná firma, čiže takmer "ako domáce" a za veľkú pečenú buchtu (majú lekvárovú, mailovú a tvarohovú) platíme 1,70€ a podotýkam, že je to naozaj megabuchta. Ale ako je tu pár x spomenuté, tak asi záleží aj od mesta, kde by si predávala.
@lavender94 30e za potraviny . Fuha tak to je este malo ja idem už na 40 a kde su ozdoby naj ked zadru že tak do 50 e tortu a ked človek napíše ale ta ozdoba stoji 6e plus poštovné a hned he suma ina a este pozerajú prečo chcem poštovné aj uhradiť. Ľudia by si to mali vyskúšať kúpiť tie potraviny a urobit si to. Lebo ak to ma nejako vyzerať tak aj 65e uz aktualne
@lavender94 30e za potraviny . Fuha tak to je este malo ja idem už na 40 a kde su ozdoby naj ked zadru že tak do 50 e tortu a ked človek napíše ale ta ozdoba stoji 6e plus poštovné a hned he suma ina a este pozerajú prečo chcem poštovné aj uhradiť. Ľudia by si to mali vyskúšať kúpiť tie potraviny a urobit si to. Lebo ak to ma nejako vyzerať tak aj 65e uz aktualne
@anonym_030c8c ja peciem len pre seba a rozdávam to po kamoskach práci rodine, takže moc nezdobim. Síce viem upiecť dokonalú tortu ale esteticky som úplne márna, to už to krajšie ozdobí môj muž. Takže náklady na toto odpadajú a viem, že keď to ma nejak vyzerať tak to zdobenie vie stať aj toľko čo ten zbytok torty. A asi máš pravdu, 30€ je možno tak na menšiu torticku keď vychytam akciu na smotanu a čokoládu. Ja vela surovín kupujem vo veľkom a tým, že to nepredávam tak vlastne ani neviem koľko to vo výsledku stojí. Vajíčka mám tiež vlastné (aj keď to tiež nie je zadarmo starať sa o sliepky).
@anonym_030c8c ja peciem len pre seba a rozdávam to po kamoskach práci rodine, takže moc nezdobim. Síce viem upiecť dokonalú tortu ale esteticky som úplne márna, to už to krajšie ozdobí môj muž. Takže náklady na toto odpadajú a viem, že keď to ma nejak vyzerať tak to zdobenie vie stať aj toľko čo ten zbytok torty. A asi máš pravdu, 30€ je možno tak na menšiu torticku keď vychytam akciu na smotanu a čokoládu. Ja vela surovín kupujem vo veľkom a tým, že to nepredávam tak vlastne ani neviem koľko to vo výsledku stojí. Vajíčka mám tiež vlastné (aj keď to tiež nie je zadarmo starať sa o sliepky).
@lavender94 presne tak aj domáce vajcia maju ináč svoju hodnotu a ja mam napr vlastne orechy a tie napr ja do ceny nezaratavam ked pečiem. . Náklady idú hore a ľuďom sa to nepáči

@anonym_autor ja nemám rada ak zvyšuje niekto ceny kto robí veci z domu a nemá pritom žiadne odvody ale zvýši lebo všetko ide hore...