Zasnúbenie v 18 - aký je váš názor?
Ahojte chcela by som sa Vás spýtať aký máte názor na zasnúbenie v 18 rokoch. Priatel ma 20 rokov. S priateľom som rok aj 3 mesiace ,myslite ze je to ešte skoro? Jeho rodičia sú už pripravený na zasnubenie ale moji mi vravia ze je to ešte skoro ale ja už na milión percent viem ze chcem byt s nim.
@janka_23 koľko rokov treba na spoznanie toho druhého, koľko by mali mladí spolu žiť... 2,3,6,15 rokov?
Nie som zástanca rýchlych svadieb než rozmyslu, ale ani čisto názoru, že mladí sa musia najskôr spoznať. Ako som vyššie písala, ja som s mojim mužom ska bývať až po svadbe ( nie som veriaca, šlo o prakticky dôvod, byt nám mali v novostavbe kolaudovat o rok skôr, ale zdržali sa a vyšlo to tak, že presne týždeň po svadbe sme sa mohli nasťahovať do svojho) podnájom sme nešli riešiť, keď sme mali rozbehnutý byt v novostavbe. A prakticky sme na našej chate trávili každý víkend spoločne.
Som s manželom 14 rokov. Dokončujeme za seba vety. No sú veci zvonka, ktoré sa môžu pritrafí a vzťah môže skončiť aj po 25 rokoch bez ohľadu na to, či sme spolu pred svadbou žili, alebo nie.
Mam veľa spolužiacok, ktoré žili s priateľmi v podnajmoch roky... Vydávali sa len nedávno po 30tke. Už s dieťaťom, a už sú aj rozvedene po 2 - 3 rokoch manželstva.
Preto sa to nedá skatulkovat a aplikovať teóriu spoznávania sa pred svadbou, na každom páre.
@oli18 no neviem, švagriná učí na gymnáziu, ale že by zásnuby boli snom tých mladých žiab, to teda nie.
@zafir01 myslím, že keď dvaja ľudia začnú spolu bývať tak sa to vykrystalizuje veľmi rýchlo. Pretože zrazu musia spolu riešiť veci, ktoré predtým neriešili lebo svoj čas trávili chichotanim pri káve. Spadnú ružové okuliare a keď sú slobodní môžu sa rozísť bez väčších problémov ako keď sa zoberú, začnú spolu bývať a hups zrazu zistia ze to nefunguje. Potom riešiť rozvod atď.
A áno, aj 30 ročne manželstva sa môžu rozoadnut, ale táto téma je o niečom inom.
A prepáč, ale môj názor za ktorým si stojím je, že ja by som si nikdy nezobrala nikoho s kým by som aspoň nejaký čas nezdielala spoločnú domácnosť. Autorka nech si urobí ako chce. V prvom príspevku som jej napísala, že prečo sa na to pýta cudzích ludi. Ona sama musí vedieť co chce a aké má priority. Chcela pocit názory tak ich tu ma. A ak je pre ňu životný sen skončiť gympel a vydať sa je to jej voľba, jej život
@zafir01 samozrejme, že pevnosť manželského zväzku nezávisí vždy od toho, či dvaja pred svadbou spolu žili a koľko. V inej diskusii som spomínala moju kamarátku, ktorá sa s mužom poznala šesť týždňov a zobrali sa. Nie, nezmýlila som sa, týždňov, sú spolu tri desaťročia, ale je to skôr výnimka ako pravidlo. Ide tu o to, že počas randenia máš nepomerne menšiu možnosť spoznať muža pre spolužitie nevhodného, ako keď s ním žiješ pod jednou strechou, Idete spolu na rande, je úžasný, milý, no ide každý večer domov a on v pohode popíjať s kamarátmi, alebo nahádzať niečo do automatov, na tom rande v parku nezistíš, že je žiarlivec, lebo ste tam len vy dvaja, ani to, že je manipulátor, málokedy zistíš, že ti bude raz vydeľovať peniaze, alebo naopak, že výplatu rozfláka a potom si požičiava od rodičov, kamarátov. Je iné stretávať sa a ísť napr. aj na dovolenku a iné je spolu žiť.
V tvojom veku som s mojim vtedajsim aj ja chcela byt navzdy a duplom ked predomna kľakol s prsteňom, a to navždy trvalo len dovtedy kym som zistila ze trtosi moju známu, co bolo tak mesiac po klaknuti 🙂 teraz si vravim chvalabohu ze to neskončilo svadbou, je to prilis veľké rozhodnutie pre tak mladu babu. Ale rob ako uznas za vhodne, pisem len moju skúsenosť.
@janka_23 občas keď vidím vo svojom okolí 20 ročných ľudí, mam pocit, že aj 15 rokov spoločného bývania by bolo malo... Cest výnimkám. Bud som skutočne stará škola s manželom, (33 a 39 r)
Alebo sa mi zdá, že dnešná nová generácia sa chová aj vo vzťahoch ešte konzumnejsie a sebeckejsie.
Nam to s manželom neuškodilo, keď mám nevyšlo bývanie pred svadbou. Viem, že je to asi skôr výnimka ako pravidlo. Prežili sme si spolu fin. Ťažkosti, zdravotné problémy, smrť nášho dieťaťa. Možno len obaja vieme komunikovať a nechceme sa hneď pri prvom probléme vo vzťahu vzdať,lebozineme spolu plnohodnotný život a vieme byť spolu šťastní, cestovať, plniť si sny a mat svoje koníčky.... Etc
Niekedy to človek vycíti aj v skorom veku že je partner pre neho ako stvorený 🙂 ja som sa tiež zasnubila v 18tich ale vzali sme sa až o 3 roky z toho 2 roky sme pred svadbou spolu bývali. Tento rok máme 10 výročie svadby a neľutujem 😊❤️ niekedy sa láska naozaj podarí aj keď musím uznať že časom ako človek dozrieva sa už na isté veci pozerá inak.. Každý vzťah je ale jedinečný a treba sa oň starať.. Prajem ti aby si bola šťastná 🙂🍀
@zafir01 bohužiaľ, dnes mladí ľudia nie sú ochotní sa niečoho vzdať a to ani pre svoju lásku. Netvrdím, že je to tak u všetkých, ale vo veľa prípadoch áno. Nie sú ochotné zľaviť zo svojho pohodlia, ubrať zo svojich koníčkov len preto, že majú rodinu. Nie sú pripravení na záťaž, ktorú so sebou prináša narodenie detí. Niektoré páry ťažké chvíle ešte viac stmelia, iných rozdelia. Vlastne až vtedy zistíš, koho máš vedľa seba.
Necitala som komentáre tak odpoviem len k tvojej otázke....my sme chodili s mužom 2,5 roka a bývali spolu necelý jeden rok keď sme sa zasnúbili, ja som mala vtedy 19 a on 20 (to bol rok 2015) 😊 svadbu sme neplánovali, boli sme obaja VŠ študenti, ale vedeli sme, že chceme byt spolu, tak sme mali potrebu to spečatiť 🙂 moji rodičia sa tešili, svokrovci to myslím vtedy museli spracovať ale tiež sa tešili 😁 ako s odstupom času musím uznať, že okolie si museli myslieť, že sme sa zbláznili😂 ale tak sme to cítili, a bolo to dokonalé....osud zariadil, že 2016 sme mali svadbu a t.č. očakávame druhého potomka 😁 tento rok oslávime 9 rokov spolu ❤️ a stále nechápem, ako sme sa my dvaja mohli nájsť a tak perfektne si sadnúť 🙂 čiže nech si každý mysli čo chce, vedieť to musíte vy dvaja, ono tie zásnuby ešte nie sú na papieri, takze relatívne by to mohlo byt každému jedno, čo si vy dvaja sľúbite 😊
Autorka: vyskúšaj spoločné bývanie s priateľom aspoň rok, keď prídu bežné dni a aj ako rieši problémy, vtedy sa totiž ukazuje skutočný charakter človeka, ako sa správa pri hádke (v každom vzťahu sú rozdielne názory na niečo), ako sa správa, keď budeš chorá tak, že sa nepostavis z postele 3 dni
Rodičia môžu byť pripravení ako chcú, dôležité je ako ste pripravení vy dvaja 😅 a keďže vás nepoznám ťažko súdiť..
Ja v takom veku by som takéto veci riešiť nechcela, mala som vážneho priateľa v tom veku, boli sme spolu cca 2r - mala som ho naozaj veľmi rada a predstavovala si ako spolu zostarneme.. ale manželstvo v tom čase by som nechcela ani za nič.. a teraz som taká rada že sa somnou kedysi rozišiel 😅
Ja som sa vydávala ako 29r po 8r vzťahu s mojím mužom, mali sme už prvého syna a čakali druhú dcéru.. podľa mňa ideálny vek, boli sme spolu tak dlho a spokojní, že manželstvo bolo už len bodkou..
@anicka182 ja svojho priateľa poznám dlho, viem a poznám jeho správanie lebo sme si prešli uz kadejaké situácie🙂 viem ako sa sprava k iným dievčatám a nemá záujem o iné dievčatá🙂 takže u nas take na 1000% nehrozí ako viem ze aj chlapi sú takí ale moj rozhodne nie je 🙂
@zafir01 ano všetko je o komunikácii, aj ja s priateľom sme mali kadejaké problémy a sme si to vysvetlili a odpustili. Na vlastných chybách sme sa naučili a aj sme si začali vážiť viac toho druhého a to je podľa mňa budovanie vzťahu
@martaturi to je krásne ❤ďakujem Vám ❤
Si ešte mladá tak ti je odpustené, ale časom zistíš, že za nikoho nemôžeš dat 100% ruku do ohňa. To len taka mala pripomienka staršej a skusenejsej. Muži dospievaju oveľa neskôr ako ženy a ver mi, že aj ten tvoj ta ešte prekvapí takými vecami ze nebudeš chápať. Proste taky je život a také sú vzťahy medzi ľuďmi. Hlavne nikdy nič netvrd ze na 100% sa to nestane lebo život ma zvláštny zmysel pre humor 😉 samozrejme nič z toho ti neprejem, ale bohužiaľ stáva sa to.
@janka_23 to ano časom sa človek mení, ale tak dúfam ze ma nesklame 😄 zatiaľ to tak bolo, aj je a dúfam, ze aj bude 🙂
Ahoj. Myslím,že máš počúvať rodičov. Počkajte ešte s tým. Aspoň pokiaľ neskončiš školu. A nepočúvaj bludy typu,že to keď ti nedovolia s ním bývať pred svadbou,tak sú fanatický veriaci🤦 je to bežna vec u nás katolíkov 🙂
@danieladeley nie že nebude svadba ,svadba bude ale nie o pár mesiacov :D
@rivini u nas je ze svadbu financujú rodicia. Ja mam nasetrene peniaze na štúdium. Mám záujem o prácu a finančné byt nezávislá od rodičov.
pokiaľ svadba nebude do roka a do dňa, tak myslím, že v pohode.. za tú dobu sa lepšie spoznáte, dokončíte školy a postupne vybudujete zázemie..
@janka_23 prepáčte ale moj priateľ je slušný v tom zmysle ze nepije ani nefajčí ani neviem co ze vylozi si nohy :D
@zafir01 to je pekne ❤ držím vám palce nech ste spolu šťastní ❤
@elizabet173 my nechodíme spolu piť kávičku do kaviarne:D sem tam ideme spolu na výlet ale to ked nerobí, takže väčšinou nedeľu:D inak chodím mu pomahat do dielne ak niečo treba a co dokážem zvládnuť:D alebo aj on mne príde pomôcť ak nám niečo treba 🙂 takže poznáme sa v bežnom živote ako rieši problémy, nepoznám ho len ako vyfinteneho ale aj v monterkach :D
Nechápeš pointu co sa ti tu viac žien snaží vysvetliť. A tou pointou je, že si porieste spoločne bývanie a až potom uvidíš ci vam to bude fungovať aj v normálnom bežnom živote.
Poviem ti príbeh z môjho života. Svojho bývalého som poznala 10 rokov ako kamaráta aj keď bol vo vzťahu s inou. Keď sa a babou rozišiel dali sme sa dokopy, chodili sme spolu 3 roky. Začali sme spolu bývať, po mesiaci ideálneho spolunažívania ma požiadal o ruku, naplánovali sme svadbu a mesiac po zasnubach som dostala prvú facku. Takže o tom ti tu tie ženy hovoria. Ze partnera spoznáš až keď s ním začneš žiť.
@rivini ja si šetrím co si zarobím do budúcna🙂 nemienim hneď peniaze na oblečenie a take drobné veci ,chcem sa finančne zabezpečiť keď vykrocim do sveta
@betty_image súhlasím
Ahoj. Ja som mala 16 keď sme sa dali dokopy s mojim mužom. V 18 sme sa zasnubili, vydala som sa ako 19 ročná. On mal vtedy 21. Teraz oslávime 10 výročie svadby a o pár dní porodim naše druhe dietatko. Každý na nás kukal ako na bláznov, čo sa isto "musia" brat, no po pár rokoch pochopili, že sme sa brali z lásky. Takže za mňa to nie je zlý nápad, no len my sme predtým uz spolu rok bývali, takže som celkom vedela so čoho idem.

@elizabet173 pre take, ako zakladatelka a jej podobne, urcite je. A takych je stale dost.