Zatváranie obchodov v nedeľu
Čo si o tomto vymysle myslíte vy? Mne to príde absurdné. Je krásne že to funguje v Nemecku ale tam predavačky nie sú odkázané na príplatky ktoré robia ich mzdu ako tak znesiteľnejšou. Taktiež sa zabúda na študentov, ktorí by si radi privyrobili. Okrem toho to diskriminuje iné rovnako dôležité povolania ktoré v nedeľu voľno proste mať nemôžu. Zas sa netvárme že predavačky padajú na hubu od únavy len pre to že musia ísť do práce v nedeľu. Celé mi to príde len ako ďalší výmysel tej sfanatizovanej sekty v politike.
@lucia147852 radsej chcem volno, pretoze peniaze su sice fajn, ale zivot utecie ani neviem ako
@neznamaznama presne
Rada si vyjdem cez vikend do obchodov.ak by boli zatvorene, nezblaznim sa. Otazne je,co chcu predavacky
Bolo by super kebyže je v nedeľu zatvorené, robím v retaily idem na materskú a viem že sa už nebudem môcť späť vrátiť aj keď zarobím super a práca ma veľmi baví, ale robiť víkendy na úkor rodiny nemôžem... Keby aspoň nedele boli voľné žeby som robila tak 2 soboty v mesiaci bolo by to úplne o niečom inom... Jeden z dôvodov prečo v retaily robia hlavne študenti slobodní ľudia a starší ľudia čo majú veľké deti 😕
Nefunguje to iba v Nemecku,funguje to napr aj v poľsku. A všetci tam prežijú. Ja osobne som za,aby sa v sobotu na obed zatvorilo a otvorilo až v pondelok. Tak isto čerpacie stanice,kľudne by stačila jedna v okrese aby bola otvorená nonstop. Pokiaľ chce nejaký majiteľ mať otvorené a bude si tam sám stáť,tak prosím,ale nie tam mať zamestnanca. Sú povolania,ktoré musia ísť do práce aj v nedeľu,ako napr hasič,policajt, záchranár a pár iných profesií ale ako som hore čítal,to hádam nikto príčetný nebude porovnávať s prácou v obchode. Čo sa týka príplatkov,toto je chyba a choroba slovákov-pýtať viac roboty a nie viac peňazí. Tiež som mal takého kolegu,ktorý stále len treba viac hodín,viac hodín treba. Reku ty koko,treba viac na hodinu a nie viac hodín. A aj tak to nepochopil. Koľko firiem a fabrík v piatok zatvoria bránu a do pondelka tam čakajú kamióny na naloženie resp vyloženie a to nikoho netrápi. Nech sú teda aj tam zamestnanci,len keby takéto niečo dali všetkým príkazom,myslím že by sa rýchlo zmenili názory na prácu v nedeľu.
Mne je to uprimne jedno, viem si nakupit aj v iny den. Zila som nejaky cas v krajine (ES), kde obchody v nedelu zatvorene boli a nespominam si situaciu, kedy by mi chybali. Na druhu stranu musim povedat, ze poznam osobne 2 predavacky, co su aj mojimi kamaratkami a obe nezavisle na sebe na zatvaranie nadavaju lebo im to vyhovuje tak ako to aktualne funguje.
Zrovnávať kritickú infraštruktúru, ktorá musí fungovať nonstop so zbytnou činnosťou akou je nedeľný predaj je uhodené.
Ako zakaznikovi mi obchod v nedelu nechyba,kludne nech sa zavrie. Ako predavacke,mi je trochu luto,ze nie som viac s rodinou. Ano,vedela som do coho idem,ale clovek si nie vzdy moze vyberat. A peniaze treba. Ja mam jeden vikend volny a je mi to malo. Co sa tyka studentov,brigadnikov. No,zarobia si,to je pekne,ale 90% svoju pracu odflakne a su skor na obtiaz. Urobim svoje a este po nich musim prerabat 🙈 cest vynimkam. A kto si mysli,ze v robote nepadame na hubu,tak by si to mal skusit. Trebars vykladat 9 paliet zeleniny,alebo vypekat a vykladat tovar v mraziaku,kde clovek stravi aj 3h v -23°. A je toho viac. A moj postoj je asi taky,ze respektujem ako to je,ak zatvoria,tak plakat nebudem,ak ostane otvorene ako je,tiez nie. Kazda praca ma vyhody aj nevyhody. A mna osobne viac trapi leto,nez nedele. Uz teraz som v strese ako vyriesit letne prazdniny. Nedela je asi najmensi problem
Po prečítaní komentárov fakt nechápem, keď chcú všetci mat v nedeľu voľno, prečo sú prečo v nedele tie shopping centrá najviac preplnené.
@lesana25 lebo ludia nechodia do prirody ale do obchodakov na prechadzku. U nas tiez v nedelu vidis len prechadzajucich sa ludi. A sem tam niekto nieco kupi. Zvacsa drobnosti. Mame uplne smiesnu trzbu nato kolko nas tam musi byt
dufam, ze vsetci co su proti nedelnemu predaju uz davno v nedelu nenakupujete
Podľa mňa je to pokrok. A každý pokrok je spojený s niečím menej príjemným, ale celkovo v konečnom dôsledku skôr či neskôr výhody budú prevažovať.
Ja nerozumiem prečo sa snažia zakázať nedeľný predaj. Nikde nie je príkaz ani povinnosť, aby bola ktorákoľvek prevádzka otvorená. Ak to majiteľovi vyhovuje, tak ma otvorené, ak nie, tak nemá. Ak zamestnanec chce alebo je ochotný robiť aj v nedeľu (alebo v noci), tak robí...
Je to len ďalší pokus o obmedzovanie možnosti slobodnej voľby.
Robila som v obchode a cez víkendy bola "bitka" o služby, keď niekto druhý nemohol ísť robiť, alebo chcel dovcu... Raz darmo, príplatok je príplatok. Je jedno, ci obsluhujes ľudí v nedeľu alebo v pondelok, ale prachy sú prachy 🤷♀️hlavne teraz, keď je všetko drahšie...
@tanyan aku slobodnu volbu ma zamestnanec?malokde to funguje tak,ze si zamestnanec rozhodne ci robit bude ci nie.
@petulda333 Každý dobrovoľne a pri plnom vedomí podpisuje pracovnú zmluvu. Predtým si ju treba prečítať a v prípade nesúhlasu nepodpísať...
Každá zmena pracovných podmienok sa tiež podpisuje (dodatok) a tiež sa dá nesúhlasiť.
@tanyan ale to uz pleties 2 veci.
@petulda333 no vidíš, a my sme mali top tržby cez víkendy 🤷♀️obchod s detským tovarom
@rude_baby ja v potravinach,sobota plno a nedela utlm. Vtedy aspon viac poupratujem a povykladam co treba
Aha, takže v momentálnej situácii , keď pomaly ale isto nič nefunguje (zdravotníctvo, zdražovanie energií, existenčné problémy mnohých rodín, 30 rokov samostatnej republiky = 2kroky vopred a 20nazad) a máme ako Slovensko milión dôležitejších problémov sa tu ide riešiť nedeľný predaj? Banánová republika toto.
@tanyan hej, tak to funguje aj v Číne. Večer o 23:00 si niečo objednás(balík), ráno sa zobudíš a máš ho pred dverami. Ti ľudia tam makajú brutál za málo peňazí, videla som ich nie chodiť, ale behať. Ale tak mali aj možnosť nepodpísať zmluvu, že. Prečo to teda nespravili? Lebo krajina nemá zákony na ich ochranu. Preto si vyberajú iba z takýchto ponúk, kde ich zoderu.
su krajiny, kde su v nedelu zatvorene vsetky obchody...u nas, viac menej v malych mestach...vo velkych je vacsina otvorena...vo vacsich obchodoch maju viac zamestnancov, vedia sa tam vystriedat a teda nemusi tam byt jeden clovek cely tyzden...
som proti zavretym obchodom v nedelu aj pocas sviatkov, ved ak to niekomu vadi, nech nechodi, a ostatni snad mozu, nie? velmi by ma zaujimalo, kolko z tych, co v nedelu chodia, su nakoniec ti, co chcu, aby boli zatvorene
Absurdné
Kamoske za energie oproti minulemu roku 650 eur mesacne prisiel rozpis 3100 eur mesacne na prevadzku. Vratane takeho mileho vysvetlujuceho listu, ze vlada sa nedohodla a ona nespada pod “chranenych” zakaznikov.
Ona tu prevadzku zavrie dobrovolne aj navzdy. Nielen v nedelu.
A ine veci, ktore sa tu siju horucou ihlou a vysledok je miesto pomoci len dalsi nepodarok.
Tento stat ma uplne ine problemy, ako nedelny predaj.
Tiez mi to pride uz ako taky hubolep, co vytiahnu vzdy, len aby vsetci zas riesili cosi ine a nevsimali si akutne problemy, na ktore im za chrbtom takto usiju “skvele” riesenia.
@moonlight1210 asi tak

Žijem v krajine kde sú soboty od 16.00 zatvorené a aj nedele a sviatky. Absolútne mi to neprekáža.
Sama mam prácu kde robím aj nedele aj sviatky áno príplatky sú tam ale osobne by som brala voľno aby som bola s dcérou a druha vec co tam po priolatkoch keď aj tak musím zaplatiť opatrovateľku. Preto by som každej jednej/každému jednému dopriala mat víkendy volne pokiaľ o ne stojí, a obchody ozaj nie sú životu nevyhnutné aby boli otvorené prakticky nonstop.