Zatváranie obchodov v nedeľu
Čo si o tomto vymysle myslíte vy? Mne to príde absurdné. Je krásne že to funguje v Nemecku ale tam predavačky nie sú odkázané na príplatky ktoré robia ich mzdu ako tak znesiteľnejšou. Taktiež sa zabúda na študentov, ktorí by si radi privyrobili. Okrem toho to diskriminuje iné rovnako dôležité povolania ktoré v nedeľu voľno proste mať nemôžu. Zas sa netvárme že predavačky padajú na hubu od únavy len pre to že musia ísť do práce v nedeľu. Celé mi to príde len ako ďalší výmysel tej sfanatizovanej sekty v politike.
Mali by fungovať ako pohotovostná lekáreň :D Jeden obchod v jednom meste otvorený v nedeľu.
@kataina Za sociku to fungovalo lebo ľudia oproti dnešku robili oveľa menej, väčšina v blízkosti bydliska a nákup stíhali cez obednu prestávku, alebo boli firmy kde sa robilo 8-16 ale bolo tolerovane ak odtiaľ väčšina zamestnancov odchádzala o tretej.
S dnešnou dobou sa to nedá porovnávať
Jasné jasné, nikto nechce mať otvorené práve obchody (ale kávička v meste na nedeľnej prechádzke dobre padne od čašníčky, ktorá ťahá dlhý týždeň a je bežne na nohách 14 hodín)..Zamestnancov plne chápem, zvyšok nie, lebo ja keď zo zásady nechcem nakupovať v nedeľu, tak ja do toho obchodu proste nejdem a nepotrebujem to mať ešte aj zakázané štátom. Lenže potom KTO sú tí ľudia, ktorí deň pred Cyrilom a Metodom sa idú navzájom pošliapať v Lidli kvôli poslednému obschnutému rožku? Na trochkráľov sme sa vracali od našich do Košíc, chodíme cez Maďarsko, zastavili sme sa v Tescu v maďarskom mestečku pri hraniciach, parkovisko natrieskané cca trištvrtina špz tiek od nás a teraz nepreháňam. Vzhladom aj na túto diskusiu by som čakala, že tam stretnem zo Slovenska len pár nakupujúcich 🤔 Predavačky chápem, mám manžela, ktorý robí v obchode, a tiež si radšej oddýchne s rodinou... Mala som rodičov, ktorí robili aj sviatky a víkendy, aj nočné (nie v obchode), a keď sme boli malé, radšej boli s nami, naopak, teraz sa idú pomaly pozabíjať s kolegami, kto bude ťahať víkendy či sviatky, lebo je to dobré zaplatené.. Čiže si myslím, že nejaký konsenzus sa nájsť dá (nie vždy) v rámci tej prevádzky, ale regulovať to štátom...? Aj keď inde to funguje už dávno, tak prečo nie... Ale skutočne práve teraz vyťahovať túto tému? To akože naozaj nie sú dôležitejšie a urgentnejsie veci v tomto štáte, ako zakazovanie nedeľného predaja?
Na Slovensku máme predavačky za nič, a berieme ich ako slúžky. Chces ísť si kúpiť nejakú haraburdu v nedeľu? Máš možnosť. Spravíš prechádzku, pravdaže ty cez víkend nepracujes. Základ je držať im nízke mzdy, aby samé chceli v nedele pracovať. Nie si nevyhnutné, ani obchody, ale zvykli sme si, že sú nám títo ľudia po ruke. Základ je, aby mali nízke mzdy bez nedieľ a samé sa tešili do práce. A my relaxujte 😉
@katka700 bola prezamestnamost.
Niekedy boli obchody otvorené v sobotu doobedu,prežili sme. Nech sú kľudne v sobotu do večera.
A nedeľa nech je kľud pre tých,kt.povolanie si to môže dovoliť.
Zaujímavé,že kopa ľudí sa ti hnevá pred veľkými sviatkami,že kopa ľudí,že chcú mať pokoj od zákazníkov,majú tiež rodiny....a potom tu príde skupina ľudí,čo si chce v nedeľu zarobiť.
Ja mám malé deti,pracovať cez víkend nechcem,minimálne,kým nevyrastu. A podľa toho si riešim prácu.
Myslím,že bez nedele prežijeme.
Ale ok,kľudne nech víkendy ostanú,mne nevadia. Nedeľu netravim v obchodoch.
Kto chce,nech kľudne pracuje aj cez víkend.
Ale potom nech sa nerozculuje a nech nie je nepríjemný na ľudí. Nervózny a drzý.
A nevyplakava na MK,že nie je s rodinou.
Vybral si.
Toto je taka otazka.. niekto chce pracovat cez vikend, niekto nie. To by si aj na pumpach, v nemocniciach, autobusari mohli povedat ze chcu volny vikend. Predavacky si same tuto pracu vybrali, vedeli ze budu pracovat aj vikendy. Mohli ist robit do ineho obchodu kde je otvorene po-pia alebo do inej prace. A zas sa netvarme ze su v obchode cely tyzden kazdy den. Maju volno cez tyzden a kazdy druhy vikend.
@terezka1947 "vybral si" len vieš,teraz žijeme v dobe, keď je človek rád, že má prácu a ohrňanie nosom nad robotou je prežitok,berie čo sa mu ponúka,síce na koni je vzorka dám o ktoré sa zamestnávatelia bijú,v reále som ešte také nestretla..
@zmrzlinka2021 Súhlasím s tebou, dnešný človek pracuje oveľa viac ako vtedy (a tým nevravím že za komancov boli všetci flakaci) a práve preto je nezmyselné tvrdiť že keď vtedy ľudia stihli nákup cez týždeň, stihnú to aj teraz.
Jediný kto by sa mal k zatváraniu obchodov v nedeľu vyjadriť a povedať či to chce sú predavačky.
@miskakyska vieš,každý si musíme určiť priority.
Tiež som kvôli tomu,že nerobím víkend musela urobiť iné ústupky,ale stojí mi to za to. Na úkor tých eur.
Ja osobne som za zatvorené nedele.
Práve kvôli takým ľuďom,čo sú nútení ozaj brať všetko. A zamestnávatelia ich zotrocuju. Inak sa im pomôcť nedá.
Ale nevyhovies každému. Lebo potom ti tu napíšu,že iní si chcú cez víkend zarobiť.
Čiže.....bábo raď.
Osobne v nedeľu nechodím na nákup,z princípu.
Chcem báť čas na výlet,rodinu,seba....a kvôli tomu,že nesúhlasím vnútorné s tým,že niekto v Tom obchode s handrami,topánkami,či bižutériou byť v nedeľu musí,lebo?lebo.....
Nech si robia co chcu !Aj restauracie aj obchody .Je to na ludoch ako sa rozhodnu .Ked ovecky nepojdu nakupovat v nedelu nebude im to platne mat otvorene tak zatvoria .tu plati akcia reakcia .Na tie ovce .Keby mne ide v nedelu muz nakupovat tiez mu poviem ze zamysli sa nad sebou co robis v zivote zle ze v nedelu v den pokoja ides nakupovat .
Mne osobne to vobec nevadi..
ale moja kamoska je veduca drogerie a jej predavacky su vsetky proti.. Bez aspon jednej nedele maju ubohy plat. Smutne, ale je to tak..
@oblecenie99 uplne suhlasim.
Jednak to momentalne vobec nema byt priorita, toto riesit a tiez to nepovazujem za nieco, co ma byt regulovane statom.
Bolo by zaujimave vidiet, ci zastancovia zatvarania obchodov, naozaj nikdy neboli v nedelu v obchode.. 🙂
Prečítala som len zopár príspevkov ale aj tak sa musím zasmiať...ako hovoríte že vám by nevadilo keby bolo v nedeľu zavreté že sa viete zariadiť aj cez týždeň...ja robím v obchode a robím aj nedele....ale všeobecne mi je smiešno aký sú ľudia....ako zvieratá ked má prísť sviatok a jeden dva dni voľna....idu sa pretekať o život aby mali nakúpené lebo ten jeden deň bude zavreté 😁
@fiftyshadesofgrey toto ale nijak nesúvisí s nedeľným predajom.. Tento ošiaľ patrí k slovenskému folklóru už dlllllho...🙂
Hneď na úvod napíšem, že nikdy nechodím nakupovať v nedeľu a teda by sa ma zatvorené obchody nijako netýkali. Ale aj tak som proti tomu, aby to niekto nasilu prikazoval. Kopa ďalších povolaní pracuje v nedeľu. A nie len tie životne dôležité. Napríklad môj muž pracuje v divadle a nedele bežne robieva, keď nie v nedeľu, tak v sobotu a niekedy aj oba dni. A okrem toho bežne na druhý sviatok vianočný, aj na Silvestra. A to bol len jeden príklad z mnohých, tie povolania už tu boli viackrát menované, tak sa nebudem opakovať. Nechápem, prečo práve predavačky by mali byť chránený druh. Najmä, keď im tiež mnohým práca cez víkend vyhovuje.
@mackamizjedlaskrec ty si dobra ovca🤦♀️ co je na tom ze si niekto odskoci v nedelu do obchodu ked nieco potrebuje? Niekto si nestiha nakupit cez tyzden lebo musi makat tak ide v nedelu. Zavrime vsetko v sobotu na obed jak za komacov lebo to niekto prikaze. Zachvilu nam nariadia aj kedy sa mame ist v*srat. Nechces nakupovat v nedelu, nikto ta nenuti. Su ludia ktori chcu tak preco im to zakazovat. Keby sa kazdy staral o seba tak by bol svet hned krajsi.
@fiftyshadesofgrey prečo ti to príde divné?
Často chodím na nákup potravín raz za týždeň,či dva. Nákupom naozaj plný košík.
Keď sme celá rodina doma pár dní,varím...máme raňajky,obed ,večeru. Pomedzi to chcú deti stále niečo,či koláč,či puding. Je pochopiteľné,že zjeme viac,veď sa bežne stravujeme v práci.
Čo je divné,keď človek nakupuje pred sviatkami viac?
Mne je divné,,e niekto robí v potravinach a divu sa,že ľudia kupujú potraviny.
Ale chápem. Mnohé nevarite,čiže jasné,že nejaký extra nákup nie je potrebný .
@amiaja prave,ze každý sa stará iba o seba,preto je svet na Tom tak,ako je.
@katka700
Ja som toho nazoru, ze stihnut to nie je problem.
Realne ak idem do nakupneho centra v nedelu, neraz vo vacsine predajni tam len tie predavacky postavaju a predajna si to "moze dovolit". V rakusku alebo nemecku by proste tu predavacku museli slusne zaplatit a preto je to tam iné.
Za seba hodnotím - pokial nejde o cestovný ruch, volný deň v týždni len prospeje.
Nakupovat haraburdy urcite nie je na urovni poskytovania zdravotnej starostlivosti, ci poziarnikov, ci MHD a podobne.
@terezka1947 praveze kazdy sa stara do druhych a do toho do coho ich nic ale doma si neupracu. Na seba nikto nepozre ako sa chova. Nikdy by som si nedovolila inych oznacit ovce len preto ze si potrebuju nakupit v nedelu. Kazdy mame ine potreby, ine dovody. Ale osocovat a byt hruby k druhym to Slovakom ide.
Celé je to na hlavu. Obchody by kľudne mohli zostať otvorené, ak by mohli mať predavači voľbu, kto chce robiť cez víkend a kto nie. Sú také, čo radšej potiahnu víkend a majú lepší plat, a potom sú také čo majú rodiny, a radšej sú cez víkend s nimi aj na úkor lepšej výplaty.
Tu ale asi veľa záleží od konkrétneho vedenia. Niekde to možno funguje, tak ako som vyššie napísala a niekde počujú len ako sa nikdy nič nedá.
Pre mňa je obmedzujúce už zatvorenie obchodov cez sviatky keďže naozaj nemám čas iné veci ako potraviny nakupovať cez týžden napríklad oblečenie, nábytok a pod. Takže som zásadne proti zatvorený obchodom. Nechápem prečo by mali byť práve predavačky chránený druh, ved nerobia 4 vikendy do mesiaca. Zase panbickarsky výmysel.

@matabb73 To nahananie je take relativne. Niekedy sa islo pomalsie, niekedy rychlejsie - hlavne ked k nam pridelili turbo poliakov - a oni sa hnali dopredu ako keby ich za mnozstvo platili. Tak potom aj nas pohanali. Ja som nebol nejako moc rychly - ale zase pracicka v pohode vonku takze fajn. A k tomu este aj v tom case mlady a silny :D Prisli niekedy aj mladi Taliani ale ti vydrzali tak 2 dni a isli si naist inu pracu. Naopak boli stari Taliani napriklad jeden 80 rocny co nevidel 2m od seba ale zberal ako kombajn. Ta stara generacia boli ini makaci, zrobeni ale vydrz ako mladici a silu mali neskutocnu, 15kg vedra po dvoch nosili ako nic. Toto ich drzalo - sami hovorili ze keby prestali pracovat tak zomru.