Zavárame ovocie a zeleninu.

Hladala som nejake recepty na zavaraniny, ale neboli tu. Otec mi zajtra donesie 10litrov cucoriedok, mate nejaky recept? a este potrebujem radu: nemam hrniec na zavaranie a ktosi mi vravel, ze sa da zavarat aj v rúre :-| Viete ako?
nechce sa mi ten hrniec poziciavat :-|
dik za tipy 🙂
madeleine
22. júl 2007
Z cucoriedok je skoda nieco robit... jedine, ze by si mi tri lite venovala... 😃

Ja som liter vyuzila na dzem a zvysok som v mensich davkach namrazila... Dzem som robila standardne, ocistene kilo cucoriedok do hrnca, k nim pol kila očistených a ošúpaných jabĺk (aby bol dzem husty), k tomu som pridala 3:1 zavaraci cukor a potrebne mnozstvo cukru. Dzem je vynikajuci.

Ostatne som postupne do decembra vytahovala a piekla kolace, alebo miesala s bielym jogurtom... 😉
madeleine
22. júl 2007
Na zavaranie v trube som nasla takyto navod:

Na hlbší plech poukladám flaše, podlejem vodou, rúru zapnem asi tak na 100 stupňov a nechám ohrievať. Vypnem ju, keď vo vnútri fľašiek stúpajú bublinky dohora. Nechám vychladnúť v zatvorenej rúre.
madeleine
22. júl 2007
A este nieco extra na uhorky:

"Ja uhorky nesterilizujem vôbec. Zalejem horúcim nálevom, zavíčkujem a zabalím do deky na 24 hod. Ešte sa mi nikdy nepokazili a aj po dvoch rokoch sú rovnako tvrdé - nezmäknú. Keď som sterilizovala po čase boli mäkké. Takto zaváram takých dobrých dvadsať rokov. Zaváram zásadne s Dekom, nie s nakladačom. Boli časy, keď Deko kúpiť bolo umenie, ale ja ho kupujem v zime, keď ho je v obchodoch dostatok. Deko ale precedím cez sitko, tú horčicu tam nedávam. Do pohára dám kôpor, dve-tri kolieska cibule a naložím uhorky na stojato, pričom časť od stopky ide nahor. Keď mám väčšie uhorky, krájam ich na rezy. Ja robím len kyslé - nedávam cukor." 🙂
tiki
22. júl 2007
Ukana, ja zavarim v troube uplne normalne. Narvu zavickovane sklenice do hlubokeho pekace, naleju tam vodu asi 1 cm pod okraj a necham tak ca na 150°C zespoda do te doby, nez se mi vypouknou vycka.
Jinak kdyz mam sklenic min a nechce se mi zapinat troubu, narvu je do nejakeho vetsiho hrnce ci kastrolu na plotynku. Zavarovaci hrnec taky nemam, myslim, ze je to fakt zbytecne...
madeleine
22. júl 2007
Hlavne, pokial mas sklokeramicku dosku, ako ja, neodporuca sa pouzivat plechove hrnce (zavarovaci je malokedy iny, by sme sa nedoplatili). Takze svoj asi tiez darujem... :-| Nechcete niekto? 😃
titkovamiriam
22. júl 2007
ja cucoriedky tiez len zamrazujem,takze asi neporadim,ale mozno staci sat na cucoriedky cukor,alebo spravit sladky nalev len neviem kolko by tam malo ist toho cukru - na marhule davam 3/4kg na 4l vody a aj na ceresne ,slivky,broskyne,len ma ringloty davam az kilo.
Ja jahody,maliny,cernice len mrazim alebo robim mrazenu dren.
madeleine
22. júl 2007
Ja ked zavaram ovocie (to mam od babicky) davam podla toho, ake pevne je ovocie. A teda ci by mohlo byt este kysle 1 - 2 polievkove lyzice na kazdy pohar... nic ine k ovociu, ktore zavarame nedavame.

K hruskam pridavame klinceky, potom je chut vynikajuca... 🙂 A cim su hrusky pevnejsie, tym lepsie...
titkovamiriam
22. júl 2007
ja davam klinceky a skoricu aj k marhulam a jablkam,par poharov tak par cistych a milujeme miesane kompoty,hlavne ked su hrusky jablka slivky a hrozno -mnam.
madeleine
22. júl 2007
my sme nikdy jablcka ani hrozno nezavarovali... :-N Jablcka sme spracovali na kasicku, lebo bez ohladu na to, kolko rokov mame, v tomto sme vsetci kojenci... 😃
titkovamiriam
22. júl 2007
jasne to aj ja robim ,aj struhane na strudlu ci zemlovku,ale robim aj kompot a zavarane hrozno aj samostatne to je mnam a hlavne ked robime doma niaku party a dame ho k ostatnemu ovociu a spravime boule mnam.
madeleine
22. júl 2007
Robis struhane jablcka? Ako to zavaras? Babi par poharov vzdy spravila, ale zabudla (nestihla) mi prezradit ako... 😞

A tak daj tu priamo postupy ako co zavarit, nech kocky vedia... mozno sa aj ja necham inspirovat, v zavarani mam este obrovske medzery... :-N
titkovamiriam
22. júl 2007
Ja struham najsladsie jablka ,pohar uplne natlacim a na vrch nasypem trochu cukru,zavriem a zavarim,mam klasicky hrniec na zavaranie,takze asi 5min pri 90st.Moze tam ist klincek a kusok skorice alebo muskatoveho orecha.Akurat robim zavarane leco! 😉
lia
22. júl 2007
miriam,a to ovocie ked posypes cukrom,uz len zalejes cistou vodou ??
a uhorky sa cim zalievaju,tym dekom??ja som este nikdy nezavarala. :-N
titkovamiriam
22. júl 2007
na struhane jablka uz vodu nedavam,dobre ich len natlacim a do uhoriek tiez davam Deko,no miesto cukru davam sacharin a davam do pohara kopor,cibulu,hroznovy list a obcas aj mrkvu a tak ako oharky zavaram aj karfiol s troskou mrkvy a aj mladu kukuricku.
lia
22. júl 2007
a mas na zavaranie aj teplomer alebo robis to len odhadom??musi vriet voda??
titkovamiriam
22. júl 2007
odhadom ak zacina vriet tak to stiahnem na minimum.Inak to zavaranie v rure sa mi paci,este som o tom nepocula
madeleine
22. júl 2007
No ja si pojdem nakupit uhorky a vyskusam (tu ruru), tak potom podam report... kedze na varnej zavarit nemozem, nemam moc na vyber...

My uhorky robime tak ze na 3l vody je 1l octu, 2 PL soli a 30 tabliet sacharínu. Toto ohrejeme, necháme rozpustiť sacharin a necháme vychladnúť. Vždy naspodok pohára ide cibuľka, mrkva, čierne a nové korenie, kôpor a bobkový list. Natlačíme uhorky, zalejeme nálevom a sterilizujeme. 🙂
ukanaautor
23. júl 2007
tak sa idem pochvalit, zavarila som par mensich flasiek, trochu som zamrazila, a dva kompoty mi nezavarilo dobre, asi nesedeli viecka, tak som to rozmixovala a spravila presnidavky, ked bude mat maly hnacky, pridu vhod 😉
mad, preco sa na sklokeramickej nemoze robit v plechovych hrncoch? Mam novu kuchynu, sklokeramicky sporak a zavarovala som v hrnci ( otec mi ho doniesol. Nikdy som nemala sklokeramicku nemala
zuzu13
23. júl 2007
ja uhorky robím takto: do 7 dcl fl. dám 1 lyžicu cukru, 1 lyžičku soli, 0,5 dcl octu, naložím uhorky/ do niektorých pridám feferonku, alebo mrkvu s petržlenom, al. kôpor/, dolejem studenou vodou, sterilizujem...
madeleine
25. júl 2007
vraj pretoze plechace nepriliehaju na dosku a tym sa hrniec nevyhrieva dobre a tiez mozes dosku poskodit... ale co je na tom pravdy neviem... vzhladom na to ze ta moja stala nehorazne prachy, nebudem to testovat... :-N
zuzu13
26. júl 2007
ukana, ja čučoriedky zásadne len zamrazujem...
vavka33
26. júl 2007
Ja cucoriedky zas len zavaram,nemrazim.Este zatial nemam ,musim skocit domkov na Oravu 😉
Dnes som robila broskynovo-jablkovu vyzivu,zavarala broskyne a zajtra budem varit broskynovy lekvar,uz sa presladzaju popucene broskve v hrnci.
zuz11
26. júl 2007
ja cucoriedky nemam ale moja mamina ich iba mrazi a sem tam vari potom z nich caj 😃
titkovamiriam
26. júl 2007
tento rok su super broskyne 😢
zuz11
26. júl 2007
jaaaj a uhorky robime na dva sposoby, na sladko kyslo, a normalne sterilizujeme a potom robime kvasaky 😉 tie sa zaleju vrelim nalevom, zavru a nechaju cca mesiac dozriet a potom mnam mnam :-p jaj mam na ne chut, hmmm a nemam uz doma :-x
titkovamiriam
26. júl 2007
ja kvasaky nemusim ale ohariek zjeme oklo 120flias 😃 z
titkovamiriam
26. júl 2007
za zimu
madeleine
26. júl 2007
mne sa minuly rok vsetky uhorky pokazili... tak idem tento rok na to znovu... sa nevzdam... raz to zvladnem... a na straty radsej nemyslim... 😃
nathalie111
7. aug 2007
neviete mi poradit nejaky recept na detsku vyzivu z broskyn???
mam toho viac,tak chcem narobit aj do zasoby..len som nikde nenasla,ako postupovat... :-S

dakujem...
madeleine
7. aug 2007
linka na detske vyzivy je tu: http://www.modrykonik.sk/forum/show.php?vThread... 😉

Začni písať odpoveď...

Odošli