Zbytočný nesúhlas s pitvou
Dobrý deň. Vyplnili sme nesúhlas s pitvou pre celú našu rodinu ale asi zbytočne keď podľa zákona paragraf 48 zákona č.581/2004 Z.z. nás aj tak môžu pitvať. Je nejaká možnosť aby sa nás po smrti ani nedotkli? Potvrdenie o nedarovaní orgánov ešte nemáme, bolo mi povedané, že tlačivá čakajú na podpis. Je to pre nás dôležité a vyzerá to, že štát sa poistil aby každého rozobrali :(

Nie každého po smrti pitvaju,pitvaju sa mŕtvy u ktorých nie sú istý o aké úmrtie išli,mne mamu ani brata nepitvali
Keď zomrieš v nemocnici, pytvať ťa budú, lebo je to prínos pre lekársku vedu, či s tým súhlasíš, či nie...keď zomrieš doma, to je už iné, vtedy ťa pytvať nebudú, alebo len vtedy, keď sa o to požiada...je to moja skúsenosť s našimi zosnulými rodinnými príslušníkmi.
Samozrejme ak zomrieš doma v starostlivosti lekára, rakovina, či pod....staroba, ale aj keď si zavolala RZP a obhliadajúci lekár vypísal papiere o úmrtí, kde nebolo žiadne mimoriadne podozrenie...tak sa pytva nekoná....toto je dodatok k tomu, čo som pred chvíľou písala vyššie.
@klip0 Takže ak dobre rozumiem - nelegálne sa odoberajú orgány za živa na zakázku (hoax starý ako prvá transplantácia srdca) a zabrániť má tomu jeden papier?? To už je čo za logika? Už nehovoriac, že keď niekto chce nelegálny orgán, má miliardu ľudí z rozvojových krajín, kde si nikto nebude robiť starosti s tým, že jeden človek hore-dole niekde chýba. Vďaka bohu, že u nás je systém, kedy sa človek automaticky pokladá za darcu a musí vyvinúť iniciatívu, aby ním nebol, nie naopak ako v niektorých iných krajinách.
Autorka, sú zákonné dôvody pri ktorých pitva nemôže byť odmietnutá a neexistuje teda žiadny papier, ktorým to môžeš zvrátiť.

Ak by si zomrela neprirodzenou....násilnou smrťou, pitvať ťa budú, či sa ti to páči, alebo nepáči, aby určili príčinu smrti. Jedine, žeby si mala 90rokov a nemala na pozostatkoch žiadne známky vonkajšieho násilia, tak autopsia sa konať nebude.